HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2014 Pazartesi - 08:57

Ölüme uçuş: İzmir Emniyeti’nden ‘bonzai’ raporu

Neredeyse her gün ölüm haberleriyle gündeme oturan sentetik uyuşturucu ‘Bonzai’ ile ilgili İzmir Emniyeti’nden detaylı bilgi geldi.

Ölüme uçuş: İzmir Emniyeti’nden ‘bonzai’ raporu

Narkotik dedektiflerinin deyimiyle “janjanlı” paketlerle satılıyor. Kimi de tek içimlik sigaralar halinde çok ucuza çocuk yaştaki gençlere veriliyor. Zehir tüccarları, gençleri ot havasındaki bu lanet uyuşturucuyla kandırırken, “Bir kereden bir şey olmaz” sözlerine sığınıyor. Oysa işin iç yüzü hiç de öyle değil. Üstelik bu sentetik uyuşturucu, ot falan da değil! Çocuk ve gençleri kandırmak için otlara emdiriliyor. Bir kez deneyen bir daha pençesinden zor kurtulabiliyor. İçenlerin ifadelerinde anlattıkları, videoları korkunçluğu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, 3-4 yıldır Türkiye’de görülen ‘Bonzai’nin yarattığı etkiyi ancak birkaç sene sonra görebileceğimizin altını çiziyor.

Neredeyse her gün ölüm haberleriyle gündeme oturan sentetik uyuşturucu ‘Bonzai’ ile ilgili İzmir Emniyeti’nden detaylı bilgi geldi.

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre Emniyet yetkilileri, ailelerin ve vatandaşların desteğiyle mücadelede her geçen gün biraz daha başarı elde edildiğini ifade etti ve en çok da anne-babaları uyardı: “Ailelerin en çok söylediği şey, ‘Benim çocuğum yapmaz.’ Zaten ilk adım orada başlıyor. Ama birilerin çocuğu yapıyor. Genelde güvenilen, yakın görülen, ‘Zarar gelmez’ dedikleri arkadaşlıklarla başlıyor bu. Çoğu neyle karşılaşacaklarını bilmeden başlıyor.”
                                               
İZMİR’İN ‘BONZAİ’ SAVAŞI
Bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 60 kilogram ‘Bonzai’ yakalanan İstanbul’dan sonra, İzmir 28.5 kilo ile ikinci sırada yer aldı.

İzmir Emniyeti, ‘Bonzai’ ile savaşırken önce 12 bin personeline, yeni yeni tanınmaya başlanan ve ‘Bonzai’ olarak bilinen sentetik uyuşturucu hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Maddenin nasıl kullanıldığı, hangi görüntü ve şekillerde piyasaya sunulduğu, kamufle edilebildiği konusunda sayfalarca bilgi hazırlandı, teşkilat tüm detaylarıyla bilgilendirildi. İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, “2014’ün ilk altı ayında işlem yapılan 552 şahsın en az yarısı Narkotik Şube dışındaki polisimizin günlük uygulamalarındaki denetimlerde yakaladığı kişilere yapılan işlemlerden oluşuyor” dedi.
 
BİRİMLER BİLGİLENDİRİLDİ
Sentetik uyuşturucu ‘Bonzai’ için Narkotik Şube’de özel ekipler de kurduklarını anlatan Uzunkaya, özellikle riskli mahalleler ve okullarda çalışma yaptıklarını ve bu çalışmalarda başarı yakalandığını, yakalama oranında artış olduğunu vurguladı. Celal Uzunkaya, “Dört bakanlık, gençliğimizi tehdit eden yakın bir tehlike olarak ‘Bonzai’ üzerine uzmanlarla çalışmalar üretiyor. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak yol haritasıyla ülke genelinde ve ilimizde bir çalışma perspektifi oluşturulacak” diye konuştu.
 
SON ÜÇ YILDIR ARTIŞTA
Uzunkaya, ‘Bonzai’ hakkında şu bilgileri paylaştı: “İnsanımızın yakın tarihte duymaya başladığı bir uyuşturucu ismi. Halk arasında pek çok değişik adı var. Kimileri ‘Jamaika’ diyor, kimileri başka isim kullanıyor. Ama neticede sentetik bir uyuşturucu. ‘Bonzai’nin Türkiye’de son 2-3 yıldır kullanımı ve alan bulmaya dönük yaygın bir süreci oldu. İzmir’de 2010-2011’de tek tük ismini duyuyorduk ya da kişi bazlı içen karşımıza çıkıyordu. 2012’de sürekli bir artma gösterdi. 2013’te daha yüksek rakamlara ulaştı.”

ÇOCUKLARIMIZI KURTARIN!
Celal Uzunkaya, ‘Bonzai’nin hangi aşamalardan geçtiğini de şöyle aktardı: “1 kilogram ‘Bonzai’ ile 50 kilogram içimlik üretiyorlar. Damıtılıp bazı bitkilere püskürtülmek suretiyle emdiriliyor. Yavşan otuna ya da Damiana çayına, çeşitli yaprak ve otlara püskürtülüyor, emdiriliyor ve sigarayla sardırılarak içiliyor. 1 kilogram ham ‘Bonzai’den 50 kilogram uyuşturucu elde ediliyor. Bunları da 2-3 gramlık içimlik olarak satıyorlar. Halk arasında ‘Meşe’ diyorlarmış. Fiyatının da oldukça düşük olması kolay erişimi sağlıyor. Sigara içimliği gibi içiliyor. Zaten uyuşturucu kullanımında en önemli sıkıntı bu çocukların önce sigara veya türevi içecekle başlatılmış olması. Alışkanlık oluşturması anlamında diğer uyuşturuculardan daha fazla etkin madde olduğu için öldürücülüğü de o yönde oluyor. Esrar içenlerin ve satanların uğrak yerlerinde ‘Bonzai’ye dönük yaygınlık var. Arkadaşlarımız, ailelerin, ‘Çocuklarımızı kurtarın’ bağrışlarının birçok semti dolaştığında duyuyorlar. Vatandaşlar oldukça duyarlı bu konuda. Onların tepkisini de arkamıza alarak mücadelemizin başarısı yükselecek. Bir zamanlar tiner, bali koklayıcılar vardı. Şimdi de gençlerin hedef kitle olarak seçildiği bir uyuşturucu bu. Türkiye’de en düşük yaş tespiti 11-12 ama 10 yaşa kadar düşüyor. Biz narkotik olarak 14’ün altına denk gelmedik.”
 
YOLLARINI MUTLAKA KESECEĞİZ
Uzunkaya, mücadeleyle ilgili kararlılıklarını da şu sözlerle ifade etti: “O yolları keseceğiz. O alanlara yönelik çalışacağız. Bu konuda iyi çalışılması için ‘Bonzai’ hakkında iyi bilgi sahibi olunması lazım. Narkotik Şube’nin ilgili dedektifleri bunları biliyor, tanıyor ama binlerce polisimiz günde yüz binlerce yapılan kontrollerde hangi uyuşturucunun ne şekilde taşınabileceğini görse bile anlamayabilir. Biz bunu önlemek için öncelikle orijinal görünümü hali, hangi metot ve şekillerde kullanılabildiğini ayrıntılı bir şekilde tüm teşkilata, 12 bin personelimize tanıtım amaçlı ulaştırdık. Ayrıntılı bilgilerle tüm teşkilatımızı bilgilendirdik. 2014’ün ilk altı ayında işlem yapılan 552 şahsın en az yarısı Narkotik ekipleri dışında polisimizin günlük uygulama kontrollerinde alınmasıyla işlem yapıldı.”


 
BİLİNEN ETKİLERİ
Celal Uzunkaya, ‘Bonzai’nin bilinen etkilerini şöyle sıraladı: “Denge kaybı, bilinç yitimi, geçici körlük, zaman mekan kaybı, aşırı unutkanlık, nefes darlığı, konuşma zorluğu, kalp çarpıntısı, bilinç kaybı, ölüm korkusu, uçmuşluk hissi, düşme korkusu, erken yaşlanma, zihin ve hafızanın çökmesi, yüksek derecede uyuşturma, vücutta sivilcelenme, aşırı agresiflik, fizyolojik olarak özelikle böbreklerde ve beyin hücrelerinde kalıcı ve ölümcül hasarlar.”
 
300 ÇEŞİT HAMMADDE KULLANILIYOR
İzmir Emniyeti Narkotik Şube uzmanları sonu mutlaka ölümle sonuçlanan etkileri olduğunu ifade ettikleri sentetik kannabinoidin (Bonzai) gençler üzerindeki korkunç hasarlarının 2-3 yıl içinde Türkiye’de daha fazla görüleceğinin altını çizdi. Uzmanlar, başka hastalıkları tetiklediğini, ölümün yavaş yavaş geldiğini söyledi. Özellikle çocuk ve gençleri ‘ot’ görüntüsüyle kandıran zehir tüccarlarının daha çok yakın arkadaş çevreleri yoluyla gençlerin beynine girdiğini vurgulayarak, “Bonzai’de 300 çeşit hammadde kullanılıyor. Bir kere deneyenin ‘Temizlendim’ dedikten sonra bile kurtulması çok zor olabiliyor. Bize kullanıcı, hatta satıcılar bile, ‘Gençleri kurtarın’ diye geliyor” dedi.


 
ZEHİR TÜCCARLARININ KORKULU RÜYASI RONA
Narkotik Şube’nin özel ‘Bonzai’ ekiplerinin öyle bir üyesi var ki, o da hiç affetmiyor. 2 yaşındaki Belçika kurdu Malines cinsi ‘Rona’, ekiplerle birlikte görev yapıyor. Dedektör köpek Rona, ‘Bonzai’ aramaları özel olarak yetiştirildi. Rona, hissettiği anda ‘Bonzai’yi kendi saklamış gibi zulalandığı yerden buluyor. (Banu Şen/Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Temmuz 2014 Pazartesi 11:49

polis yakalıyor ama zehir tacirleri adliyede az bir ceza ile yırtıyorlarsa polis ne yapsın vatandaş ne yapsın

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bonzaiye karşı Nuri Alçolu mücadele!
Türkiye'de genç ölümlere damgasını vuran bonzaiye karşı mücadele kampanyasına ...
İstanbul güne yine kadın cinayetiyle uyandı
İstanbul'da iki çocuk annesi kadın, kocası tarafından öldürüldü. Katil ...
İzmirli Romanlar’dan zabıtaya dayak tepkisi
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, zabıta ekiplerinin Karşıyaka ...
 
Ali İsmali Korkmaz katiliyle aynı karede!
Ali İsmail Korkmaz’ın kendisine son tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’la ...
Yalçın Küçük: Bizi Gülen serbest bıraktırdı!
Balyoz ve Ergenekon sanıklarının tahliye edilmelerinin, 'Hükümetin ve ...
AK Partili Belediye Başkanı’na bombalı saldırı
Şanlıurfa'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretlerini takip eden ...
 
Ali İsmail’e tekme atan polise rapor
Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne neden olan tekmeyi atan polis memuruna sol ...
'Bazı patronların özel tecavüz odası var'
33 kadın örgütü, Türkiye'ye sığınan göçmen kadınların şiddet, taciz ve ...
Motosiklet traktöre arkadan çarptı: 2 ağır yaralı
Ödemiş’te önünde giden traktöre çarpan motosikletteki 2 kişi ağır yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva