HABERLER>SAĞLIK
4 Ekim 2022 Salı - 15:05

Okul döneminde düzenli ve doğru su tüketimine dikkat

Yeterli ve düzenli su tüketimi, okul çağındaki çocukların sağlıklı gelişimi için büyük önem taşıyor. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, bağışıklık sistemi, beden sağlığı ve zihinsel performans üzerindeki olumlu etkileri ile farklı yaş gruplarındaki çocukların farklı oranlarda güvenli ve kaliteli suları tüketmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Okul döneminde düzenli ve doğru su tüketimine dikkat

Uzmanlar, eğitim çağındaki çocukların, sağlıklı ve yeterli su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, başarılı bir eğitim ve öğretim yılının geçmesi için çocukların çok iyi beslenmesi gerektiğini hatırlattı. Aktepe, “Hem mevsim geçişinin hem de eğitim döneminin başlayacağı Eylül ayında, çocuklarımızın çok daha iyi beslenmeleri ve yeterli miktarda sağlıklı, güvenli ve kaliteli su tüketmeleri büyük önem taşıyor. Yeterli ve dengeli beslenme, çocuklarımızın bilişsel kapasitelerini artıracak ve kuvvetlendirecektir” diye konuştu. 

“Çocuklar için yeterli su tüketimi çok önemli”
Çocuk ve gençler için yeterli ve düzenli su tüketiminin, sağlıklı bir yaşantının vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu vurgulayan Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, çocukların zihinsel gelişimleri ve anlama kapasiteleri için içtikleri su miktarının da çok önemli olduğunu söyledi. Aktepe, şu bilgileri verdi: “Gelişme çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmediklerinde birçok sağlık sorunu yaşayabildiklerini görüyoruz. Bunların başında karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler geliyor. Bu noktada kaliteli ve güvenli su tüketimi büyük önem taşıyor. Yeterli miktarda su tüketmeyen çocuklar yorgunluk hissederken, bu nedenle matematik zekâları, odaklanmaları ve okuma-yazma kapasiteleri düşüş gösterecektir. Sürekli halsiz ve bitkin oldukları için ders esnasında uyuklama sorunları ortaya çıkacaktır. Bu nedenlerle okula devamsızlığın da artış göstermesi söz konusu olacaktır. Çok iyi algılayamadığı için tabii ki okul başarısı da aynı oranda düşüş gösterecektir. O yüzden çocukların yeterli ve dengeli beslendiklerinden emin olmamız gereklidir.”

“Yaş gruplarına göre içilmesi gereken su miktarı farklıdır”
Ebeveynlerin, gelişme çağındaki çocukların düzenli su tüketimi alışkanlığı kazanmaları konusunda destekleyici olmaları gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, bu alışkanlığın edinilmesiyle birçok sağlık sorununun engellenebileceğini ifade etti. Aktepe, sözlerine şöyle devam etti: “Düzenli su içme alışkanlığı kazanmak, çocuklar için çok önemli. Çocuğunuzun yağlanmamasını, kilo almamasını, baş ağrılarının olmamasını ve konsantrasyonunun bozulmamasını istiyorsanız, içtikleri su oranını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için yaş gruplarına göre önerilen bazı miktarlar var. Örneğin 1-3 yaş grubunda olan çocuklar 1,3 litre, 4-8 yaş grubunda olanlar 1,4 litre, 9-13 yaş grubu kız çocukları 2,1 litre, erkek çocukları 2,4 litre, 14-18 yaş grubu kız çocukları 2,3 litre, erkekler ise 3,3 litre su içmeli. Kendi içtiğimiz su kadar çocuğumuzun da ne kadar su içtiğini günlük olarak kontrol altında tutmalıyız. İçme suyu olarak hijyenik, güvenli ve doğal mineral içeriklerini koruyan ambalajlı doğal kaynak ve doğal mineralli suları öncelikle tercih etmeliyiz.” 

 
Karabağlar'ın CBS'i Ankara'da anlatılıyor
 
İzmir takımlarının rakipleri belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekran süresi çocuğun zekasını etkiliyor
Bilim insanları, çocukların zeka gelişimi ile ilgili dikkat çekici bir araştırma yaptı.
Bakanlıktan kanserle mücadelede yeni adım
Sağlık Bakanlığı "Kanser Randevu Sistemi"ni aile hekimlerinin kullanımına ...
Bilim kurulu üyesi uyardı: Ölümcül tehdit var!
Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Bu yıl ilk defa maske dahil tüm önlemler ...
 
Koronavirüs en çok yaşlılarda iz bıraktı
Koronavirüs geçiren yaşlılarda, fiziksel aktivite azalma riskinin 3,5 kat fazla olduğu belirlendi.
Bilim dünyasında Kovid-19 tartışması
Dünyanın prestijli tıp dergilerinden Lancet'te, Kovid-19'un kökenine ilişkin ...
Cinsel sorunların en büyük nedeni: Herkeste görülebilir
Cinselliği konuşmak ayıp olarak görüldüğü için altında yatan birçok sorun ...
 
Sürekli 112'yi arıyordu... Zihinsel engelli Ceylan çağrı merkezinde!
İzmir'de yaşayan zihinsel engelli ve böbrek hastası Ceylan Erol (24), ...
Erken evrelerde başarılı... Alzheimer’da umut ışığı
Yeni geliştirilen Alzheimer ilacının, hastalığın erken evrelerinde başarılı ...
Tuvaletten bile pis çıktı: Dışarda yemek yerken sakın elinizi sürmeyin
Yeni yapılan bir çalışmada restoranlar, kafeler mercek altına alındı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva