HABERLER>SAĞLIK
1 Ekim 2022 Cumartesi - 14:24

Koronavirüs en çok yaşlılarda iz bıraktı

Koronavirüs geçiren yaşlılarda, fiziksel aktivite azalma riskinin 3,5 kat fazla olduğu belirlendi.

Koronavirüs en çok yaşlılarda iz bıraktı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan Covid-19 salgınının, yaşlı sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi verdi.

Covid-19 ile ilgili halk sağlığı önlemlerinin, yaşlıların yaşam tarzında radikal değişikliğe neden olarak topluluk gruplarına katılımını ve sosyal etkileşimlerini azalttığını dile getiren Naharcı, tüm ülkelerde sağlığın korunması için hayata geçirilen tedbirler kapsamındaki sosyal izolasyonun, yaşlılar arasında daha az fiziksel aktiviteye yol açtığını ifade etti.

"Yetersiz fiziksel aktivite, yaşlılarda psikolojik sorunlara neden olabiliyor"
Naharcı, Covid-19 geçiren yaşlı hastalarda da fiziksel aktivitenin bozulmasının sağlık açısından önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Covid-19 sonrası dönemin en sık tanımlanan semptomları olan yorgunluk ve nefes darlığı, egzersiz kapasitesinin azalmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca yaşlı hastalar, Covid-19'dan iyileşmiş olsalar bile düzenli fiziksel aktivitelerini sekteye uğratan depresyon, anksiyete veya travma sonrası stres bozukluğu gibi duygusal sıkıntılar yaşayabilir. Yetersiz fiziksel aktivite, yaşlılarda psikolojik sorunların yaşanmasına neden olabiliyor." diye konuştu.

Salgın öncesi açık havada yürüyüş yapabilen ve sosyal yaşama katılabilen yaşlıların, uzun süre ev içinde kalmasının fiziksel ve psikolojik açıdan sağlığın bozulmasında önemli etken olabildiğini vurgulayan Naharcı, bu dönemde yaşla birlikte kas miktarı azalırken, yalnızlaşma gibi psikolojik açıdan olumsuzluklar da yaşanabildiğini söyledi.

"Covid-19 salgınında yaşlılarda fiziksel aktivite sıklığı"na ilişkin Uzm. Dr. Bilal Katipoğlu ile araştırma yaptıklarını aktaran Naharcı, şu bilgileri verdi:

"Araştırma, Haziran 2022'de Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi'nde yayımlandı. Araştırmamızda Covid-19 geçirmiş ve geçirmemiş yaşlıların pandemiden önceki yaşamlarına kıyasla fiziksel aktivitelerinde azalma olup olmadığı sorusuna yanıt aradık. Anket yönteminin kullanıldığı araştırmada, tüm yaşlı yetişkinlerde Covid-19 salgını sırasında düzenli açık hava fiziksel aktivitesinin önemli ölçüde azaldığı belirlendi. Covid-19 geçirmiş yaşlı bireylerin yüzde 41,3'ünde, Covid-19 geçirmemiş yaşlıların ise yüzde 20,2'sinde fiziksel aktivitede azalma tespit edildi. Ayrıca Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olmanın, fiziksel aktivite azalma riskini yaklaşık 3,5 kat artırdığı belirlendi."

Naharcı, "Bu çalışma, pandemi sırasında Covid-19 enfeksiyonu olan veya olmayan yaşlı bireylerin fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesini içeren ülkemizde yapılan ilk çalışmalardan biridir." dedi.

Araştırmayla, özellikle Covid-19 enfeksiyonu geçirme öyküsü olan yaşlı bireylerde, salgından sonra fiziksel aktivite miktarının önemli ölçüde azaldığının ortaya konulduğunu belirten Naharcı, bu araştırmayla uyumlu olarak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerdeki fiziksel aktivite azalmasının yaşlıların sağlık koşulları üzerindeki zararlı etkisine yönelik birçok uluslararası yeni çalışmanın da yayımlandığını bildirdi.

Naharcı, yeterli fiziksel aktivitenin yaşlılarda da sağlığın korunması için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Covid-19 geçirmiş yaşlı bireylerde fiziksel aktivitede azalmanın saptanmış olması, ileride potansiyel problemleri önlemek adına bu grubun düzenli sağlık kontrollerini yaptırmasını gerektirmektedir." uyarısında bulundu.

 
CHP'li Polat'tan imama 'MHP' tepkisi!
 
1,6 milyon euroluk dolandırıcılık... Almanların kabusu olmuşlardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim dünyasında Kovid-19 tartışması
Dünyanın prestijli tıp dergilerinden Lancet'te, Kovid-19'un kökenine ilişkin ...
Cinsel sorunların en büyük nedeni: Herkeste görülebilir
Cinselliği konuşmak ayıp olarak görüldüğü için altında yatan birçok sorun ...
Sürekli 112'yi arıyordu... Zihinsel engelli Ceylan çağrı merkezinde!
İzmir'de yaşayan zihinsel engelli ve böbrek hastası Ceylan Erol (24), ...
 
Erken evrelerde başarılı... Alzheimer’da umut ışığı
Yeni geliştirilen Alzheimer ilacının, hastalığın erken evrelerinde başarılı ...
Tuvaletten bile pis çıktı: Dışarda yemek yerken sakın elinizi sürmeyin
Yeni yapılan bir çalışmada restoranlar, kafeler mercek altına alındı. ...
Köpekler insan psikolojisini anlayabilir mi?
Araştırmaya göre, köpekler, insanların akut psikolojik stres tepkisiyle ...
 
Hamilelik döneminde maden suyu için!
“Madensuyuyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” isimli makalede toplumda ...
Evlerde en sık yaşanan 5 kaza
Evde yaşanan kazalar Dünya'da ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında üst ...
Tiroid kanseri tedavisi mümkün 
Tiroid kanserinde ameliyatın mutlaka gerekli olduğunu belirten Endokrin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva