HABERLER>EKONOMİ
29 Ocak 2013 Salı - 16:24

Oda ve borsa seçimlerinde ertelemeye İzmir bakışı

NACE kodu olarak adlandırılan yeni meslek gruplarında yaşanan sıkıntıları dikkate alan TOBB’un bakanlığa yaptığı ‘seçimler ertelensin’ başvurusunun uygun bulunmasının ardından İzmir iş dünyasının karara ve yeni seçim tarihine bakışı…

Oda ve borsa seçimlerinde ertelemeye İzmir bakışı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, yeni meslek gruplandırmalarına (NACE kodları) ilişkin kendisine yapılan itirazları sağlıklı şekilde değerlendirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na seçimlerin makul süre ertelemesi için başvuru yaptı.

Aynı gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında talep masaya geldi ve kabine erteleme kararı aldı. Buna göre oda ve borsa seçimleri Şubat-Mart dönemi yerine Mayıs-Haziran döneminde yapılacak.

TOBB’un talebinin hayata geçmesinin ardından İzmir iş dünyasını kararı Egedesonsöz’e yorumladı.


ERTELEME ADALET GETİRDİ!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan, erteleme kararını çok doğru ve sağlıklı bir karar olarak gördüğünü belirtirken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çalışkan kararlar herkes için demokratik ve adil bir seçim süreci yaşanma şansının doğduğunu belirterek şunları söyledi: Hükümeti doğru ve sağlıklı bir karar… Eğer erteleme olmasaydı oda yönetiminde yer alanlar bilgi ve belgeleri bir süre ellerinde tuttukları için daha erken çalışma avantajı yakalamış olarak girecekler, haksız bir rekabet olacaktı. Yönetim NACE bilgilerini ‘bilgisayarlar bozuk’ diyerek 10 gün sonra açıkladı. Bu sürede el altından dağıtıldı. Muhalefet bilgi alamadı. Yürüyen süreç demokratik değildi... Bence 3 ay içinde herkes eşit hazırlanacak...
 
UMARIZ SORUNLAR GİDERİLİR
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, AB uyum sürecinde uygulamaya koyulan NACE kodlarıyla ilgili kimi sıkıntıların olduğunu fakat Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bunların giderilebileceğini söyledi. TOBB’un başvurusuyla ertelenen sürecin, kendi komitesinde sıkıntı yaşayan Oda ve Borsa üyeleri için fırsat olduğuna işaret eden Tiryaki, “Konuyla ilgili sorunların giderilmesi için süreç uzatıldı. Bu sürede şikayet konusu olan meslek komiteleriyle ilgili sorunun giderilmesini umut ediyoruz. Biz EBSO olarak, bu konudan seçime hazır durumdayız. Uzatılan sürede komiteler yerli yerine oturacaktır. En az sorunla bu seçimler geçecektir” dedi.
Tiryaki, NACE kodlarıyla ilgili olarak hem firmaların iştigal konusunu beyan etmesi hem de Maliye Bakanlığı’nın sınıflandırmasıyla ilgili bazı yanlışlıkların olduğunu söyleyerek, “Bu açıdan şikayetleri asgariye indirmek için alınan kararı son derece olumlu buluyorum” ifadesinde bulundu. 

KAFADA SORU İŞARETİ KALMAZ
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, TOBB’un başvurusu sonrası yapılan ertelemeyi olumlu bulduklarını söyledi. Öztürk, “Bana göre çok doğru bir karar alındı. Çünkü kafalarda soru işaretleri kalıyordu. Dolayısıyla meslek komitelerinin tekrar gözden geçirilmesin de fayda var” diye konuştu.
Bir süre önce, ekip arkadaşlarıyla birlikte başkan adayı olacağını da açıklayan Öztürk, “Daha önce bütün oda ve borsalardaki üyelerinden NACE kodlarıyla ilgili düzeltmeleri yapmaları istenmişti. Ama bazıları bunu gözden kaçırırken bazıları da yanlışlıklar yaptı. Bu nedenle, sıkıntıların giderilmesi ve listelerin gözden geçirilmesi daha uygun olacaktır. Gerçi bu durum başkan adayları için çok iyi değil ancak yine de konunun bir düzene girmesinde fayda var. Önemli olan kafalarda soru işaretinin kalmaması” ifadesinde bulundu.
 
OLUMLU BULUYORUM!
Bakanlar Kurulu’nun seçimlerin ertelenmesiyle ilgili aldığı kararı olumlu bulduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Tayfur Gürcan, “Bence doğru ve yerinde bir karar alındı. Çünkü, NACE kodlarından kaynaklı bir çok yanlışlıklar yapılmıştı. Mesela bizim Sert Kabuklu Üreticiler grubundaki TARİŞ, ihracatçı grubuna gitmişti. Halbuki TARİŞ üreticinin menfaatine çalışan bir kurum. TOBB’a da yazı yazmasına karşın, süre bittiği için bu yanlışlık düzeltilememişti. Bu yönüyle çok iyi oldu. Lakin TARİŞ’in komite dışında kalma ihtimali vardı” dedi. Gürcan, erteleme sonrası yapılacak düzenlemelerle kendi gruplarının meclisteki ağırlının daha da artacağını sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mövenpick İzmirliler'i Çin yemekleri festivaline çağırıyor
Tatlı, ekşi ve acı: Uzakdoğu’nun gizemli tatlarını keşfedeceğiniz bir ...
SGK’da SMS dönemi başlıyor
Vatandaşlar hizmet durumlarını, emeklilik yaşını ve ne zaman emekli olacaklarını ...
Nasır’dan rakibi Demirtaş’a ‘Boston’ hatırlatması
İTO seçimleri öncesi başkanlık için çalışmalarını sürdüren Müteahhitler ...
 
Mücevher tutkunları İzmir’de buluşuyor
140'ın üzerindeki katılımcısı ile mücevher sektörüne yön verecek olan ...
Merkez Bankası’ndan derecelendirme kuruluşlarına fırça!
Merkez Bankası Başkanı Başçı, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5.3 olarak ...
İTB’ye YSK yolu: Listelere hile mi karıştı?
İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın son meclis toplantısında Gaziemir’deki ...
 
Borsa’da kara gün: 22 milyar eridi!
Moody’s’in Türkiye’nin notunu değiştirmemesi ve görünüm ile ilgili yaptığı ...
Oda ve borsa seçimleri ertelendi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ...
TOBB’un erteleme başvurusuna İzmir bakışı
NACE kodu olarak adlandırılan yeni meslek gruplarında yaşanan sıkıntıları ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva