HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2015 Cumartesi - 13:12

O raporun analizi: İzmir en gelişen 2.şehir ama…

Düşünce kuruluşu Brookings Institution’un ekonomisi en hızlı gelişen şehirler listesinde ikinci olan İzmir, kişi başı gelirde ise 300 kent arasında ancak 246. sırada yer alabildi. Türkiye’nin işsizlik oranı en yüksek 7. ili olan İzmir’in rapora göre istihdamda yüzde 6.6’lık artış yakalaması da dikkat çekti.

O raporun analizi: İzmir en gelişen 2.şehir ama…

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Dünyaca ünlü düşünce kuruluşu Brookings Institution, 2014 raporuna göre İzmir’i dünyanın en hızlı gelişen ikinci kenti olarak belirlerken, yine aynı rapora göre İzmir kişi başına gelir de 300 kent arasında 246. sırada yer alabildi.

- YORGANCILAR: İZMİR 'BEN BURADAYIM' DEDİ...
 
Brookings Institution’un dünyanın en hızlı gelişen şehirler sıralamasında kişi başı gelir listesinde birinci sırada yer alan İsviçre’nin Zürih kentinde kişi başı gelir 82 bin 410 dolar, ikinci sırada yer alan Norveç’in Oslo kentinde kişi başı gelir 82 bin 40 dolar oldu. Buna karşı İzmir’de kişi başı gelir 19 bin 886 dolar (yaklaşık 46 bin lira) oldu. Yine İzmir toplam 80 milyar 61 milyon dolarlık gayri safi hasılası ile 300 kent arasında 164. sırada yer alabildi.
 
İSTİHDAMDA 120. SIRADA
Rapora göre İzmir 2013-2014 döneminde istihdamda yüzde 6.6, kişi başına gelirde yüzde 2 artışla dünya ikincisi oldu. Yine aynı araştırmaya göre İzmir 2009-2014 döneminde dünyanın sekizinci, 2000-2014 dönemini kapsayan 14 yılda ise 68. en hızlı gelişen şehir oldu.
Güneydoğu Anadolu illeri Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt’ten sonra Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu 7. il olan İzmir’de rapora göre geçen yıl istihdam oranı 1 milyon 613 bine yükseldi. Bu istihdam rakamı ile İzmir dünyanın 300 gelişen şehrinden 120. sırada yer aldı. İzmir’de endüstrinin gelişmişliğin en büyük kaynağı yüzde 24 ile iş-finans oldu. Üretimin payı yüzde 18, ticaret ve turizmin payı yüzde 15 olarak gerçekleşti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercüment şah,n 25 Ocak 2015 Pazar 15:25

tüm anket sonuçları birlikte iyi degerlendirilmeli,bence sonuç iyi bir potensiyel enerjisi olan yaşanacak kent izmir,ama kötü yönetilşiyor

Yorumu oyla      13      6  
kvncozsy 25 Ocak 2015 Pazar 10:20

Yahu halen daha sanayi diyen yorumcular var! Arkadaş okuma yazmanız mı yok ? yazıyor işte bu atılımın en büyük sebebi iş-finans diyor! yani bu saatten sonra da sanayi alanında izmirde bir gelişme beklemeyin! iş-finans-turizm-sağlık sektörleri izmirin öncüleri.

Yorumu oyla      16      5  
reco baba 24 Ocak 2015 Cumartesi 20:27

izmirde arka sokaklar fakir usta......bunu kabullenin.....izmir alsancak degil....millet de ac bu yuzden de ac gozlu...normal hayat boyle....

Yorumu oyla      17      11  
reco baba 24 Ocak 2015 Cumartesi 20:04

millet deniz dibinde tatli hayat yasadigini saniyor......buyuk aldanma..

Yorumu oyla      15      14  
reco baba 24 Ocak 2015 Cumartesi 19:56

senin bahsettigin ondeki apartmanlarda oturanlarin milli geliri.....cik bakalim kadifekalede milli gelir kacpara? sezen aksuya sor o bilir...

Yorumu oyla      13      12  
Mustafa Y 24 Ocak 2015 Cumartesi 16:57

"ama"ne?izmirde kişi başına düşen milli gelir 19.886 usd. bu rakkam türkiyede ki kişi başına düşen gelirden yüksek. diğer dünya kentleri ile mukayese etmek bizim açımızdan yanlış. zaten türkiye uluslarası deerlerin altında, sadece milli gelirde değil, özgürlükte, insan haklarında, cinsiyet haklarında,basın özgürlüğünde, gelişmiş ülkelerin çok çok altında.hükmete muhalif olmasına rağmen demekki izmirden dünyada söz ediliyor.

Yorumu oyla      19      6  
ercan 24 Ocak 2015 Cumartesi 16:20

yorum yapan arkadaşlar sanırım yine yanlış okumalar yapıyor.Mesela kişi başı gelir.türkiyenin ortalamsının üzerinde.Dünya ile kıyaslamar var burda. İzmir sonuçta türkiyeden bagımsız bir yer degil.Ülkemizi gelişmiş dünya ülkeleriyle karşılaştırdıgınızda zaten çok daha vahim rakamlar ortaya çıkıyor.Biz geri kalmış bir ülkeyiz.Gelişmeye çabalıyoruz agır aksakta olsa.İşsizligin yüksek olmasının bir çok nedeni var ama izmir böyle gelişmeye devam ederse bu rakamların daha olumluya dönecegi muhakkak.Birde yatırımların büyük agrlıgını istanbula yaparsanız istanbulun türkiyenin en büyük çekim merkezi haline gelmesi kaçınılmaz olur haliyle.Yalnız izmirden degil türkiyenini her tarfından göç alan bir şehir.İnatlada bu politika sürdürülmeye devam ediliyor.Her şeyin merkezi yapma inadının neticesi.Aynı nüfusa sahip almanya daki kentlerin nüfus dagılımına bir bakın.Bir istanbul göremzsiniz orada.Teşvik adaletsizligi bir başka büyük sorun zaten.Bu karşılaştırılmalara girildigi zaman kentlerimizin buna mukabil ülkemizin alması gereken çok yolu oldugu görülür.Politikacıların yüksek perdeden konuşmalarına itabar etmeyin derim.Gerçekler rakamlarda görülüyor.Ama tabi şu gerçekte degişmiyor.İzmir şu an türkiyenin en hızlı gelişen şehri.Yadsınamaz gerçek bu.Dünyanın en gelişmiş refah düzeyi en yüksek şehirlerinden bir tanesi degil.Onu kimse iddia etmiyor zaten.Rakamlara bakıldıgında ülkemizde zaten çok gerilerde.

Yorumu oyla      19      6  
izkent 24 Ocak 2015 Cumartesi 16:04

Zamanında opel fabrika açtı ve sonra hızla kapatıp kaçtı, pek çok büyük firma tercihini istanbul, kocaeli den yana kullandı, İzmirin neden tercih edilmediği araştırılmalı.

Yorumu oyla      18      7  
TC misafir 24 Ocak 2015 Cumartesi 15:33

En hızlı gelişenden kasıt, 100 birim gelişmiş bir şehir gelişimini 200 birime yükseltirse gelişimi %100 artmış olur ama gelişmiş olan Zürih gibi şehirlerde 1000 birim gelişime sahipse bu gelişimi 1100 birime çıkarıyorsa gelişimi %10 artış olur o yüzden 100 birimlik şehir daha hızlı gelişim göstermiş olur durum bundan ibarettir yoksa en gelişmişlikle alakası yoktur. Güneydoğudan sonra işsizlik oranının en yüksek olduğu 7. il olması ise akp nin kenti nasıl cezalandırdığının da kanıtıdır.

Yorumu oyla      21      7  
İzmirli Vatandaş 24 Ocak 2015 Cumartesi 14:42

İşsizlik oranında Güneydoğu Anadolu İllerinden sonra 7.sırada,Kişi başına gelir ile 300 gelişmekte olan şehir arasında 246.sırada ise,Brookigs firmasının İzmir'imizi dünyada en çok gelişen ikinci şehir olarak gündeme taşımasını benim akıl ve mantığım kabul etmiyor.Soyut kavramlarla bir yere varılmaz.İzmir'li yöneticilerden ricam ,İzmir daha güzel şeylere layıktır.

Yorumu oyla      23      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülker ‘yolsuzlukla mücadele başkanlığı’nı kabul etmemiş
Murat Ülker, Davos'taki "Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu"na başkanlık ...
Kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün büyük buluşması
26-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ...
Yorgancılar: İzmir ‘ben buradayım’ dedi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Washington ...
 
Merkez Bankası’ndan kritik euro açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Avrupa Merkez Bankası’nın kararının ...
Kuyumculuk sektörünün kalbi İzmir’de atıyor
Sektörün sabırsızlıkla beklediği JEWEX 2015 6. Alyans, Altın, Mücevher, ...
İzmir büyümede dünya zirvesini zorluyor!
Brookings Institution ve JP Morgan, ekonomide yükselen kentleri sıraladı. ...
 
Sağlıklı ürünler İzmir’de buluşuyor
Sadece organik sertifikalı ürünlerin yer aldığı Ekoloji İzmir, Türkiye’yi ...
İzmir’de müteahhit patlaması!
Türkiye’nin dev holdinglerinin bile inşaata yöneldiği bir dönemde yeni ...
Yıldız'dan yanıt: Elektriğe zam yapıldı mı?
Enerji Bakanı Taner Yıldız, DEDAş ile Diyarbakır Büyükşehir Beldiyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva