HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
24 Şubat 2023 Cuma - 08:24

Müteahhitlerin 'ak saçlı'sından eleştirilere cevap: Mülk sahiplerinin hiç mi suçu yok?

"Müteahhitler demirden, çimentodan çalıyor" şeklindeki düşüncenin, geçmişten gelen bir algı olduğunu öne süren KAMİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, kamu müteahhidi Alaattin Epözdemir, "Demirden çalarsa, yapı denetime yakalanır. Çimentodan çalamaz, çünkü hazır beton kullanılıyor. Üç üç katlı binayı taşıyabilecek zemin olduğu halde, siyasi ilişkilerle, başka ilişkilerle 10 kat imar çıkartan mülk sahibinin hiç mi suçu yok? Ülkemizde ne yazık ki yetersiz denetim var, hatalı imar var " diye çıkıştı.

Müteahhitlerin  ak saçlı sından eleştirilere cevap: Mülk sahiplerinin hiç mi suçu yok?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkez üssü olan, 11 ilde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan depremin yankıları, tartışmaları devam ediyor. Yıkılan binalarda büyük sorumlulukları oldukları öne sürülen müteahhitler için "Demirden, çimentodan çalıyorlar" iddiaları dillerden düşmezken, Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği'nin (KAMİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Alaattin Epözdemir, Egedesonsöz'e bu iddialarla ilgili önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu. Epözdemir, müteahhitlerin demirden, çimentodan çaldıkları yönündeki iddiaların, geçmişten gelen bir algı olduğunu öne sürdü, "Siyasal ilişkilerle, çeşitli yollardan, üç kat taşıyabilecek zemine 10 kat imar çıkartan mülk sahiplerinin hiç mi suçu yok?" ifadesini kullandı.

ZEMİN SİZE ÜÇ KAT İMAR İZNİ VERİYORSA, 6 KAT, 10 KAÇ YAPMAYACAKSIN
İzmir Ticaret Odası'nın önceki döneminde Meclis üyeliği de yapan Alaattin Epözdemir, "Hatay'da gördük; iki katlı, üç katlı olacak şekilde imara açılmış yerlere, 6 katlı, 10 katlı binalar yapılmış. O zemin, bunu kabul eder mi, o kadar yükü taşıyabilir mi? Elbette kabul etmez" dedi ve şunları söyledi:

"O zemin size üç kat izni veriyorsa, 6 kat, 10 kat yapmayacaksın; daha fazla kata imar vermeyeceksin. Bu işin bir ayağı müteahhit, tamam ama mal sahiplerinin hiç mi günahı yok? Arsasını kat karşılığı veren kişinin hiç mi günahı yok? İmar aşamasında bir şekilde iki katlı, üç katlı bina yapılabilecek bir yere siyasi ilişkilerle 10 kat imar çıkartan mülk sahibinin hiç mi suçu yok? Binanın yapımıyla ilgili olarak kullanılan malzeme, projenin uygulanması anlamında sorumluluk müteahhittedir, kabul. Ancak projeyi müteahhitler yapmıyor, mühendisler, mimarlar yapıyor. Müteahhit, imarla uğraşmaz; arsa sahibinden arsayı imarlı halde alır. Müteahhit vatandaşın arsasını alıp kafasına göre imar düzenlemesi yaptıramaz. Arsa sahibi, belediyenin, imarın izin verdiği ölçüde bir bina yapması için müteahhitle sözleşme yapar. Müteahhit, o projenin dışına çıkamaz. Bazı arsa sahipleri var ki, üzülerek söylüyorum, taslak projeler hazırlıyorlar ve o taslakları esas projelerin ekine koyuyorlar. Üstelik müteahhidi denetleyen yapı denetim denilen bir mekanizma var."

O BÖLGENİN YENİDEN İNŞAASI ON YILLAR BOYU SÜRER, İKİ YILDA BİTMEZ
Deprem bölgesindeki 11 il ve çok sayıda ilçe ile köyde yıkılan binlerce binanın yeniden yapımının, şehirlerin yeniden kurulmasının öyle bir iki yılda olamayacağının altını çizen Alaattin Epözdemir, "Biz bir yılda biten konut istemiyoruz, sağlıklı binalar olsun istiyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok büyük, akıllara, hayallere sığmayacak bir felaket yaşadık. Ülkemizde yaşanan en büyük felaket diyebiliriz. İzmir'de, 30 Ekim 2020'de, Kahramanmaraş depremine göre çok daha küçük bir deprem oldu ve aradan 2,5 yıl geçti. Hala depremin yol açtığı sorunlar aşılamadı. O şehirlerin kurulması, sadece kamu müteahhitlerinin başarabileceği bir şey değildir. Ciddi bir organizasyon gerekir. Belediyeler olacak işin içinde, valilikler, bakanlıklar olacak. O şehirlerin yeniden kurulması, on yıllar sürer. Yıkılan binaların enkazları içimizi kanattı. Bazı binalar gördük mesela, binaya hiçbir şey olmamış ama devrilmiş, yan yatmış. Niye devriliyor, niye çökmüyor? Demek ki zeminde bir sorun var!  Bir başka sorun da satın alınan konutta hemen tadilata girişilmesi. Yeni alınan evin mutfağıyla oynarız, balkonu içeriye alırız, banyoyu yenileriz, salonda değişiklik yaparız. Kardeşim mimar çizmiş, inşaat mühendisi ona göre projelendirmiş, hesabını kitabını yapmış. Dokunma duvarlara, alanı genişleteceğim diye kolonlara müdahale etme. Kolonları hırpalarsan, duvarlarla oynarsan, dengeleri bozarsan, o evin yıkılmasına davetiye çıkarıyorsun demektir."

İŞİN İÇİNE RANT GİRDİ, KASAPLAR BİLE MÜTEAHHİT OLDU
Müteahhitlik sektörünün ciddi bir yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğuna vurgu yapan KAMİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Alaattin Epözdemir, "Mesela, siz  belediyenin bir kaldırım işi ihalesine girmek istiyorsunuz. İdare sizden iş bitirme belgesi ister. Diyor ki sen daha önce böyle bir iş yaptın mı? Yaptıysan, o işin belgesini istiyorum! Eğer sen daha önce o işi yapmadıysan, istersen trilyonluk binalar yapmış ol, nafile! O ihaleye asla giremezsin. Müteahhitlik o kadar çok yaygınlaştı ki, işin içine rant girdi; kasaplar bile müteahhit oldu. Müteahhit olmak için bir kriter yok çünkü. Konut yapacak müteahhitlerden de iş bitirme belgesi istenmeli ki daha önce konut imal etmiş müteahhitler girsin, işin ehli yapsın o binaları. Avrupa’daki müteahhitleri örnek alalım. Oralardaki meslektaşlarımız onlarca denetimden geçiyorlar. Herkes müteahhitlik yapmamalı. Müteahhitlik bir kültürdür, bir sorumluluktur. Adamın parası çok, ne iş yapayım diyor, müteahhitlik yapmaya karar veriyor. Başlıyor binalar dikmeye… Avrupa’nın hiçbir ülkesinde böyle bir şey. Ben altyapı müteahhidiyim. Bu depremden şu sonucu çıkardım: Hepimiz suçluyuz" diye konuştu.

ESKİDEN DEMİRDEN ÇİMENTODAN ÇALMA OLABİLİR AMA BUGÜN KİMSE BÖYLE BİR ŞEY YAPAMAZ
Müteahhitlerin çimentodan, demirden çaldığı yönündeki suçlamalara da yanıt veren Epözdemir, "Bu iddialar, algıdan başka bir şey değil" dedi  ve ekledi:

"Çimentodan, demirden çalan müteahhit mutlaka vardır, ama şunu sormak zorundayım: Neyini çalacaklar? Diyorlar ki, çimentodan çaldılar. 50 yıl önce 20 torba çimento atacağına, 15 torba attılar diyelim. Bu şekilde çimentodan çalındığını varsayalım. Ya şimdi? Torba torba çimento dökülmüyor ki! Hazır beton var. Hazır betonu müteahhit üretmiyor ki, çalsın. Demir çalıyor diyorlar ya.. Diyelim ki müteahhit demir çaldı! Adama sormazlar mı, nasıl çalacak? Yapı denetleme şirketi geliyor, denetliyor. Eskiden müteahhitlerin “Az demir at” gibi talimatları olabilir ama deprem yönetmeliği çıktıktan sonra böyle bir şey demesi mümkün değil. Yapı denetleme tarafından denetleniyorsun. Müteahhit bir ton demir eksik koyarak kazanç sağlamayı düşünmüş olabilir diyelim. Bir ton demir, 15 bin lira. 15 bin lira için neden bunu yapsın? Müteahhitler çalıyor iddiasının, çok eskilere dayalı, o günlerden günümüze kadar gelen algılar olduğunu düşünüyorum. Eski konutlarda böyle çalma çırpmalar olabilir ama yeni konutlarda böyle şeyler olamaz."

BETON DÖKÜLDÜKTEN SONRA SULAMAZSANIZ, BİR ANLAMI YOK
İnşaatlarda dökülen betonun sulanması gerektiğini hatırlatan Alaattin Epözdemir, yapılan hataları ortaya koyarken, sorununu çözüm yollarını da gösterdi:

"Çağdaş dünyada her şey kurala bağlanmış, yapıların inşası bile. Bizim de aynı yoldan gitmemiz lazım. Biz doğaya eziyet ediyoruz. İki kat binayı taşıyabilecek güçteki sağlamlıktaki zemine 10 kat bina yapıyoruz, buna maalesef izin veriyorlar. Doğa da sonra bizden bu hatanın hesabını soruyor, bedelini ödetiyor.  Beni düşündüren şey, deprem yönetmeliği çıktıktan sonra yapılan binaların yıkılmasıdır. Esas olan, zemin ve yapı tekniğidir. O kadar demir kullanıyorsun, beton döküyorsun, o betonu sulaman lazım. Şimdiki betonların da sulanması lazım. Her şeyi doğru yaptın, zemin sağlam! Demirden çalmadın, betonu döktün. Eğer o betonu sulamadıysan, yaptığın işin bir anlamı yok. Bu bir bilinç işidir. O müteahhit kaldırım yapıyorsa, kaldırım yaptıracaksın. Konut yapıyorsa, konut yaptıracaksın, hastane yapıyorsa hastane yaptıracaksın. Tecrübe çok önemli. Bizim ustaların Fransa’da, Almanya’da, Cezayir’de yaptıkları binalar neden çökmüyor? Çünkü orada denetim var ve kuralların dışına hiçbir şekilde çıkamazsın. Ülkemizde ne yazık ki yetersiz denetim var, hatalı imar var. Uygun olmayan zemin var ve bu zayıf zeminlere haddinden fazla yükleme var."

 
ABD'den Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek yardım!
 
Motorine 63 kuruşluk indirim!
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kahramanmaraş 26 Şubat 2023 Pazar 23:32

Mülk sahiplerinin suçu günahı yok sizlerin para için ar namusunuzu sattığınızın dönemi az kaldı seçimden sonra hepiniz kendini satmamış hakimlerin karşısında yargılanacaksınız

Yorumu oyla      2      3  
Adnan ÇAĞLAR 26 Şubat 2023 Pazar 22:53

Herkes kendini aklamanın peşinde 3 kat yere on kat dikmek istiyorsam sen yapmayacaksın.. ayrıca birilerini suçlamayı da bırakın. Cimento çalınmazmış 35 doz kullanman yere 20 doz kullanırsan oda çalmaktır..malatyada 2 yıllık bina 18 adet 16 lık demir kullanacağı kolona 8 tane atmış gerisinin 10 luk kullanmış.bu adam birde müstakil işadamları derneği başkanı..siz neyi aklamaya çalışıyorsunuz. Mütahitte yapı denetimde belediyelerde imara onay verende alayınız suçlu...boş yapmayın...

Yorumu oyla      2      3  
SiyasiDüşünce 26 Şubat 2023 Pazar 15:22

Bak ne güzel açıklamış siyasi ilişkilerle 3-5 kat olan yer10 kata çıktı diyor o siyasiler kim peki? Onlar da keyfinden çıkarmıyordur değil mi vardır o siyasilerin de bir çıkarı?

Yorumu oyla      2      3  
İzmir 26 Şubat 2023 Pazar 13:01

Adama demezlermi ulen sahtekar yalancı.. 20 kat 30 kat yapılan yapılar niye yıkılmıyor diye.. sen onun temeline deprem izalatörü falan niye kulanmıyon niye temeli 10 kata gòre uygulamıyon niye zemin etüdü yaptırmıyon.. mütehahit lerin hepsi siyasetle uğraşıyor arsa sahibi alamaz o imar izinlerini siyasilerle bağlantısı olan mütehait çòzüyor o işleri.. hepsi kendini kurtarma peşinde

Yorumu oyla      2      3  
Ö.G 26 Şubat 2023 Pazar 12:55

Adam yerden göğe kadar haklı.Zemin yapısı ve kat sayısı, beton ve demir kadar önemli

Yorumu oyla      2      3  
Hakan 26 Şubat 2023 Pazar 12:03

İyi müteahhit, inşaatın başında duran, kalıpçıyı, demirciyi, betoncuyu kontrol eden, beton döküldükten sonra betonun bakımını yaptıran, kalıbı iki haftadan önce söktürmeyen adamdır. Şimdinin müteahhitleri kasaplar manavlar inşaata hiç uğramadan iş bitiriyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet kılıç 26 Şubat 2023 Pazar 11:30

Hazir betonlar 100 firma varsa bunun 25 i betonu saglam 30 yıldır ustayim beton dökerim son 2 yil içindeki betonlsrda sıkıntı var numuneleri kendileri belirledigi arabsdan aliniyor kimse kimseyi kandirmsin lütfen çip takiliyor 1 arabadan alınan numunelere birde kalibi erken sökülüp yaptiriliyor 14 gün en az kalması lazim beton altinda

Yorumu oyla      2      3  
Kazim Ceylaner 26 Şubat 2023 Pazar 10:10

Sevgili Abim ben İstanbul''da küçük ölçekli yapsat inşaat işleri yapıyorum 23 yıldır ben hala kirada oturuyorum Çünkü benim hazinenin mülketti olan tapu tahsis yada orman Vasfını yittirmiş yerim olmadığın için kirada oturuyorum mutlu ve huzurluyum bu Vasıflara Sahip olan sözüm mülk Sahipleri hırsızlıkla elden ettiğin yeri biz sözüm ona hırsız Müteahhit''lere kat karşılığı verirken hakı olan -%50 yerine %70 ister bu talebi Aklıselim hiç bir inşaatçı vermez sizinde dediğiniz gibi Amelenin biri nir kasap bulur gider %70 verir Benim gibi yıllarını bu işe vermiş saf müteahhit''leri kirada oturur. bu işlerin düzelmesi için Acilen yasal düzenleme yapılması imar yetkisini bilim kurulu kurulması siyaset üstü yetki bu kurula verilmesi siyasi Cahilerden bu yetki Alındı-mı zaman içinde bu sorunlar azalır.Saygılarımla

Yorumu oyla      2      3  
Coşkun 26 Şubat 2023 Pazar 09:11

Arkadaşlar yorumları okuyorum da sektörden bi haber olanlarda bi sürü mantık dışı şeyler yazmışlar. Arsanıza inşaat yapabilmeniz için önce imarlı bi arsa olması gerekiyor. Daha sonra belediyeden ne kadar emsal olduğunu öğrenip ona göre avan yani ön proje hazırlamanız gerekiyor. Orada kaç m2 kaç kat vs hepsi belirtiliyor. Zemin etüt yazılıyor. Sonra tüm mühendislik ve mimarlık çalışmaları yapılarak ruhsatı alıyorsunuz. Yapı denetim firması betonunuzdan demirinizden numune alıyor. Öyle kafana göre beton sınıfı yok daha ince ve az demir kullan mümkün değil. Kısacası inşaatın başına bir şey gelirse dahili suistimali olan herkesin yargı önünde hesap vermesi gerekir. Saygılarımla…

Yorumu oyla      2      3  
Mahmut sen 26 Şubat 2023 Pazar 08:51

Belediye ruhsata onay veren makam yapilmis olan imara gore ruhsat verir projeyi cizen mimarlar demir hesabini donatisini hesaplayan uygulayan usta ne varsa onu yapar denetleme yapan en son yapi denetimdir her asamasinda kontrol etmek zorundadir muteahit sadece finansmandir betonu iyi sulattirmalidir yalniz gunahada ortak araniyorsa gunlerdir mimarlar ve yapi denetimdir

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum'dan hasar raporu!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "4 milyon 511 bin ...
Hasar tespit çalışmalarında son durum!
Deprem bölgelerinde 4 milyon 371 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon ...
Evleri fahiş fiyatla kiralayanlara ceza geliyor!
Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından bölgedeki ailelerin göç ettiği ...
 
İzmir’de DASK patlaması!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından İzmirli vatandaşlar da ...
Kiracı da komşu da risk tespiti isteyebilir!
6306 Sayılı kanun yönetmeliğine göre, kiracıların üzerinde yaşadıkları ...
Sektörden ev sahiplerine uyarı: Karot testinden korkmayın!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından binaların dayanıklılığını ...
 
Hasar tespit raporu: 105 bini ağır hasarlı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, deprem bölgesindeki ...
MÜFED Başkanı ‘İşin şakası yok’ dedi… Vali Köşger ve Başkan Soyer’e dönüşüm çağrısı
İzmir’deki dönüşüm için ‘bu işin şakası yok’ diyen Müteahhitler Federasyonu ...
'Ay sonu itibarıyla inşaat sürecini başlatıyoruz'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva