HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
19 Şubat 2023 Pazar - 07:58

MÜFED Başkanı ‘İşin şakası yok’ dedi… Vali Köşger ve Başkan Soyer’e dönüşüm çağrısı

İzmir’deki dönüşüm için ‘bu işin şakası yok’ diyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Sayın İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger ve Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de bu süreç içinde birlikte çalışma çağrılarında bulunacağız. Bizler İzmir için bütün İzmir’i bir araya getireceğiz, getirmek de zorundayız. Kendilerine davette bulunacağız” dedi

MÜFED Başkanı ‘İşin şakası yok’ dedi…  Vali Köşger ve Başkan Soyer’e dönüşüm çağrısı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Türkiye'yi derinden sarsan ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem için çalışmalar hız kesmeden devam ederken, büyük kentlerdeki dönüşüm konusu bir kez daha gündemdeki yerini aldı.

İzmir’de emsal tartışmaları sürecinde ‘yeni imar alanları açılmalı’ ve ‘ada bazlı emsal artışları şart’ diyerek dönüşümün önemini sık sık vurgu yapan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, kentteki acilliyet durumu ile ilgili Egedesonsöz’e konuştu.

İHMAL SİLSİLELİ OLABİLİR
Sözlerine birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak ve depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Kahraman, “Ülkemiz çok büyük bir felaket yaşadı. Bu deprem neticesinde on binlerce insanımızın canı gitti. On binlerce yaralımız var. Ölenlere bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum.  Aziz milletimizin başı sağ olsun.  Bir  kez daha deprem gerçeği ile yüz yüze geldik yıkılan binalara baktığımızda büyük bölümü 1999 yılı öncesi yapılan ruhsatlı ve  mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılardan oluşuyor deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarında yıkıldığını gördük. Dikkate almamız gereken bence bu binalardır. Yapı Denetim ve tüm mühendislik hizmetlerini alan bu binalar neden yıkıldı araştırmalar ve hasar tespitleri yapılıyor ihmali olanlar var mı araştırılıyor burada bir  ihmal silsilesi olabilir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı hasar tespit ve çalışmaların sonucunu görmek gerekiyor. Bugün yaraları sarma  zamanı birlik beraberlik zamanı. İzmir, İstanbul başta olmak üzere ivedi tedbirler almamız gerekiyor riskli yapı stoğumuz yüzde 60  üzerinde kentsel dönüşüm yapamıyoruz master planların yapılarak  öncelik sırasına göre  riskli yapı stokunu eritmemiz gerekiyor. Arsa üretmemiz gerekiyor tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak  planlanması ve arsa üretilmesi sürece önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Dönüşüm ve yapılaşmada özellikle meslek odalarının dava açmasının hatırlatılması üzerine uzlaşının önemine vurgu yapan Kahraman, "Olması gereken şey uzlaşı. Uzlaşının olmadığı yerde süreci tamamlamak çok mümkün olmuyor. Biz İzmir'in fay hatlarını, altyapısını dikkate alarak bir dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Burada bilmemiz gereken, yüzde 60’ın üstünde riskli yapı stoğumuz var. Bu stoku ivedikle eritmemiz lazım. Burada birlikte çalışma ruhu ile bu süreçleri aşmamız lazım. Şehir Plancıları Odası’ndan arkadaşlarımızın, mimar mühendis arkadaşlarımızın… Titri her neyse, başta belediyeler olmak üzere ilgili STK’lar ile oturup bir arada bu şehri nasıl dönüştürebiliriz konuşmamız lazım. 2012’de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü yasası çıktı. O günden bu güne ne yaptık? Bana sorarsanız karşımıza ciddi bir iş çıkmadı, bireysel binaların dönüşümü oldu. Zaten müteahhide verecek  vatandaşın 2-3 katlı yapıların dönüşümü oldu. Amaçlanan doğrultuda gerçekleşmedi yani. Biz bu süreci birlikte hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bunu yaparken de daha bütüncül bazda yapılması lazım. Yani parsel bazında değil, ada, pafta hatta mahalleler bazında yapmamız lazım. Burada da öncelik sırasına göre en riskli bölgeler belirlenmeli.  Kamu eliyle arsa, rezerv alan üretilmesi lazım. Çünkü vatandaşa alternatif sunulabilmeli. Yani  ‘arsa payındaki hissesi kamuya devret, bizde şura da yapacağımız rezerv alandaki konutu da sana şu paraya verelim’ gibi birçok alternatif sunabilmemiz lazım. Sadece sektör  temsilcilerinin değil kamunun, vatandaşın da uzlaşması gerekiyor" diye konuştu.

HIZLI BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GELMELİYİZ
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunan Kahraman, "Sayın İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger ve Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de bu süreç içinde birlikte çalışma çağrılarında bulunacağız. Bizler İzmir için bütün İzmir’i bir araya getireceğiz, getirmek de zorundayız. Kendilerine davette bulunacağız. Biz zaten Sayın Valimiz ile bu süreç içinde  yardımlaşma kapsamında konuşmalarımız oldu.  Hepimizin ortak gayesi bu şehri bir an önce dönüştürmek. Maalesef ki Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler ile neler olabileceğini en acı şekilde gördük. Bu işin şakası yok. Çok hızlı bir şekilde bir araya gelip çözüm üretmek zorundayız" dedi.

YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK SORUN... 
Öncelikli olarak pilot alanların belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Bence acil olarak pilot bölgeler, pilot mahalleler ile uygulamaya başlamamız gerekiyor. Karşıyaka merkezi örneğin… Çok kötü durumda. Mithatpaşa Caddesi’nin Konak kısmından başladığımızda Narlıdere’ye kadar risk altında olan binalarımız var. Pilot mahalle, bölge uygulaması ile bizim hızlı bir şekilde planlama ile yol almamız lazım. Uygulama noktası kooperatif olur, özel sektör müteahhitleri olur, kamu olur…  Bu fark etmez. Mutlaka bir yol bulunur. Bizim burada yaşadığımız en büyük sorunlar altyapı, imar sorunları. Rezerv alan, yeni alan sorunlarımız çok büyük. Bizim öncelikle bunları çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... 12 yıl önce uyarmıştı!
 
Mucize kurtuluş... Hurdaya dönen araçtan sağ çıktılar!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali toprak 20 Şubat 2023 Pazartesi 23:34

Sayin mutahit baskani donusum deyip yan mahlelerin onceki imari var olan mahlelerine yeni pilan deyip yerel belediyeler rant pilanlari cikariyor yani siz mutahitkere olmaz olsun boyle pilan donusum ancak mutahitlerin onceden yaptigi binalara lazim cumki malzemeden hep calmislar bi bakin karsiyada binalara insan korkuyor yanindan gecmeye yan mahlelerin yani garibanlarin evlerinden gozunuzu cekin mutahit latin yaptigi binalara donusum lazim allah korusun izmirde deprem olsa mutahitlerin yaptigi bir bina kalmaz

Yorumu oyla      2      3  
UYAN 19 Şubat 2023 Pazar 17:32

İZMİR BALLIKUYU KENTSEL DÖNÜŞÜM NE ZAMAN OLACAK, 40 BİN KİŞİ ÖLDÜ... 1998 YILINDAN BERİ DÖNÜŞÜM BEKLİYORUZ.. 2020 İZMİR DEPREMİNDE İNSANLAR ÖLDÜ...

Yorumu oyla      3      4  
bekir 19 Şubat 2023 Pazar 10:50

soyerin cok da umurunda, adam 4 senedir oturdu seneye gidiyor izmir depreminden sonra bile 4 sene boyunca yaptıgı bir tane deprem dönüşüm konutu varsa soylesinkocaoğlu doneminde yapıldı en son soyer resmen 4 sene yattı ve izmir halkı yatan adamı secmeyi tercih etti felaket durumunda sikayet etmesin halk

Yorumu oyla      7      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ay sonu itibarıyla inşaat sürecini başlatıyoruz'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ...
TÜİK verileri açıkladı... Konut satışlarında düşüş!
İzmir’de ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre ...
İzmir'de konut satışları düşmüştü... Fiyatlar uçtu!
Konut Fiyat Endeksi, Aralık 2022'de bir önceki aya göre yüzde 5,3 artarak ...
 
Prefabrik yapı ve konteynerlere KDV indirimi
Prefabrik yapı ve konteynerlerin, depremden etkilenen 10 ilde afetzedeler ...
Asrın felaketi endişeleri artırdı... Hayati teste talep patlaması!
10 ilde büyük yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından herkesin oturduğu ...
İzmir'de iyilik zinciri... Kiralık evler afetzedelere!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında İzmir’den dayanışma eli ...
 
12 bin 617 ağır hasarlı bina tespit edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca depremden etkilenen ...
Kiralık evler ücretsiz ilana dönüştü!
Türkiye'yi sarsan iki deprem sonrasında, ülke genelinde birçok kiralık ...
'İlk Evim İlk İş Yerim'de kura çekimleri başladı
 "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi" kapsamında İzmir genelinde yapılacak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva