MÜFED Başkanı ‘İşin şakası yok’ dedi…  Vali Köşger ve Başkan Soyer’e dönüşüm çağrısı
MÜFED Başkanı ‘İşin şakası yok’ dedi… Vali Köşger ve Başkan Soyer’e dönüşüm çağrısı
İzmir’deki dönüşüm için ‘bu işin şakası yok’ diyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Sayın İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger ve Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de bu süreç içinde birlikte çalışma çağrılarında bulunacağız. Bizler İzmir için bütün İzmir’i bir araya getireceğiz, getirmek de zorundayız. Kendilerine davette bulunacağız” dedi
19 Şubat 2023 Pazar  07:58

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Türkiye'yi derinden sarsan ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem için çalışmalar hız kesmeden devam ederken, büyük kentlerdeki dönüşüm konusu bir kez daha gündemdeki yerini aldı.

İzmir’de emsal tartışmaları sürecinde ‘yeni imar alanları açılmalı’ ve ‘ada bazlı emsal artışları şart’ diyerek dönüşümün önemini sık sık vurgu yapan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, kentteki acilliyet durumu ile ilgili Egedesonsöz’e konuştu.

İHMAL SİLSİLELİ OLABİLİR
Sözlerine birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak ve depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Kahraman, “Ülkemiz çok büyük bir felaket yaşadı. Bu deprem neticesinde on binlerce insanımızın canı gitti. On binlerce yaralımız var. Ölenlere bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum.  Aziz milletimizin başı sağ olsun.  Bir  kez daha deprem gerçeği ile yüz yüze geldik yıkılan binalara baktığımızda büyük bölümü 1999 yılı öncesi yapılan ruhsatlı ve  mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılardan oluşuyor deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarında yıkıldığını gördük. Dikkate almamız gereken bence bu binalardır. Yapı Denetim ve tüm mühendislik hizmetlerini alan bu binalar neden yıkıldı araştırmalar ve hasar tespitleri yapılıyor ihmali olanlar var mı araştırılıyor burada bir  ihmal silsilesi olabilir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı hasar tespit ve çalışmaların sonucunu görmek gerekiyor. Bugün yaraları sarma  zamanı birlik beraberlik zamanı. İzmir, İstanbul başta olmak üzere ivedi tedbirler almamız gerekiyor riskli yapı stoğumuz yüzde 60  üzerinde kentsel dönüşüm yapamıyoruz master planların yapılarak  öncelik sırasına göre  riskli yapı stokunu eritmemiz gerekiyor. Arsa üretmemiz gerekiyor tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak  planlanması ve arsa üretilmesi sürece önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Dönüşüm ve yapılaşmada özellikle meslek odalarının dava açmasının hatırlatılması üzerine uzlaşının önemine vurgu yapan Kahraman, "Olması gereken şey uzlaşı. Uzlaşının olmadığı yerde süreci tamamlamak çok mümkün olmuyor. Biz İzmir'in fay hatlarını, altyapısını dikkate alarak bir dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Burada bilmemiz gereken, yüzde 60’ın üstünde riskli yapı stoğumuz var. Bu stoku ivedikle eritmemiz lazım. Burada birlikte çalışma ruhu ile bu süreçleri aşmamız lazım. Şehir Plancıları Odası’ndan arkadaşlarımızın, mimar mühendis arkadaşlarımızın… Titri her neyse, başta belediyeler olmak üzere ilgili STK’lar ile oturup bir arada bu şehri nasıl dönüştürebiliriz konuşmamız lazım. 2012’de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü yasası çıktı. O günden bu güne ne yaptık? Bana sorarsanız karşımıza ciddi bir iş çıkmadı, bireysel binaların dönüşümü oldu. Zaten müteahhide verecek  vatandaşın 2-3 katlı yapıların dönüşümü oldu. Amaçlanan doğrultuda gerçekleşmedi yani. Biz bu süreci birlikte hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bunu yaparken de daha bütüncül bazda yapılması lazım. Yani parsel bazında değil, ada, pafta hatta mahalleler bazında yapmamız lazım. Burada da öncelik sırasına göre en riskli bölgeler belirlenmeli.  Kamu eliyle arsa, rezerv alan üretilmesi lazım. Çünkü vatandaşa alternatif sunulabilmeli. Yani  ‘arsa payındaki hissesi kamuya devret, bizde şura da yapacağımız rezerv alandaki konutu da sana şu paraya verelim’ gibi birçok alternatif sunabilmemiz lazım. Sadece sektör  temsilcilerinin değil kamunun, vatandaşın da uzlaşması gerekiyor" diye konuştu.

HIZLI BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GELMELİYİZ
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunan Kahraman, "Sayın İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger ve Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de bu süreç içinde birlikte çalışma çağrılarında bulunacağız. Bizler İzmir için bütün İzmir’i bir araya getireceğiz, getirmek de zorundayız. Kendilerine davette bulunacağız. Biz zaten Sayın Valimiz ile bu süreç içinde  yardımlaşma kapsamında konuşmalarımız oldu.  Hepimizin ortak gayesi bu şehri bir an önce dönüştürmek. Maalesef ki Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler ile neler olabileceğini en acı şekilde gördük. Bu işin şakası yok. Çok hızlı bir şekilde bir araya gelip çözüm üretmek zorundayız" dedi.

YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK SORUN... 
Öncelikli olarak pilot alanların belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Bence acil olarak pilot bölgeler, pilot mahalleler ile uygulamaya başlamamız gerekiyor. Karşıyaka merkezi örneğin… Çok kötü durumda. Mithatpaşa Caddesi’nin Konak kısmından başladığımızda Narlıdere’ye kadar risk altında olan binalarımız var. Pilot mahalle, bölge uygulaması ile bizim hızlı bir şekilde planlama ile yol almamız lazım. Uygulama noktası kooperatif olur, özel sektör müteahhitleri olur, kamu olur…  Bu fark etmez. Mutlaka bir yol bulunur. Bizim burada yaşadığımız en büyük sorunlar altyapı, imar sorunları. Rezerv alan, yeni alan sorunlarımız çok büyük. Bizim öncelikle bunları çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/mufed-baskani-isin-sakasi-yok-dedi-vali-kosger-ve-baskan-soyer-e-donusum-cagrisi/1133943