HABERLER>İŞ DÜNYASI
4 Eylül 2022 Pazar - 12:33

Müteahhitler zarar ediyor… Kamu ihaleleri durdu!

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Alaattin Epözdemir, demir fiyatlarında küçük de olsa ucuzlama olduğunu ancak aynı hareketi çimentoda göremediklerini söyledi. Epözdemir, “Kamunun açtığı ihalelere eskiden 25-30 müteahhit katılırdı. Bugün katılım olmadığı için ihaleler iptal ediliyor. Çünkü birim fiyatları, bu yıl üç defa güncellendiği halde müteahhitler zarar ediyor. Son birim fiyatları, önceden başlamış işlerin sözleşmelerine yansımazsa, kamuda iş yapmamız zor” dedi.

Müteahhitler zarar ediyor… Kamu ihaleleri durdu!

Muhittin AKBEL / EGEEDESONSÖZ – Son dönemlerde demir fiyatlarında küçük çapta da olsa ucuzlama görülse de çimento fiyatlarında devam eden artış, kamu müteahhitlerinin kamu ihalelerine girmelerine engel teşkil eder hale geldi. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi, İnşaat Altyapı Müteahhitler Grubu Üyesi Alaettin Epözdemir, kamu ihalelerine katılan müteahhit sayısının eskiden 25-30 dolayında olduğunu, bugün itibariyle katılım olmadığı için pek çok ihalenin iptal edildiğini öne sürdü. Epözdemir, sektördeki kötü gidişe son vermek gerektiğinin altını çizerken, birim fiyatlarının piyasa koşullarında yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Demirin ton fiyatının 1,5 ay önce 15-16 bin lira bandındayken bu rakamın bir süre 12-13 bin liraya indiğini, bugün itibariyle 14 bin lira dolayında olduğunu hatırlatan Epözdemir, “Demirde 12-13 bin bandına indiği halde artış olsa da bu ürünün fiyatındaki gevşemenin önümüzdeki süreçte devam edeceğini öngörüyoruz. Fakat çimentodaki yükseliş durmuyor. Çimentonun 40 lira civarında olan pompa fiyatı 1000 liranın üstüne çıktı. Seferihisar, Çeşme, Dikili, Bergama gibi dış ilçelerde korkunç fiyat artışları oldu. Piyasalardaki belirsizlik devam ediyor” dedi. Kamu müteahhitlerinin sorunlarının çözüme kavuşmaması nedeniyle 17 kişilik kurucular kuruluyla Ankara merkezli Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları (KAMİAD) adlı derneği kurduklarını belirten Alaettin Epözdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kamu müteahhitleri olarak kendi sorunlarımızı derneğimiz vasıtasıyla çözeceğiz. Ticaret odalarıyla diyalog halindeyiz. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan da destek bekliyoruz. Bu şartlarda kamu yatırımlarında iş yapmamız imkansız gibi bir şey. C 16-C 20 çimentonun metreküpü 700; C30-35 çimento 750 – 800 lira civarında. Dış ilçelerde bir metreküp betonu, pompa fiyatı dahil 1350 lirayı buluyor. Bu korkunç bir rakamdır. Kamu sektöründeki tüm meslektaşlarımız arayış içerisinde. Biz de KAMİAD olarak bunu gördük, sektörün ayakta kalması için örgütlendik. İşler tasfiye ediliyor, yasaklar oluyor, ek fiyat farkı ihtiyaca cevap vermiyor. Tasfiye yasası, istediğimiz gibi çıkmadı. İzmir’de, kamu müteahhitlerinin çalıştığı bir kamu yatırımı hemen hemen yok gibi. Tüm kurumlarda çalışmalar en alt seviyede sürüyor. Şantiyelerde keyifli bir çalışma yok. Sistemde kayıtlı müteahhitlerin yüzde 55,57’sinin bir yıl ve bir yıldan az süreyle, yüzde 44,15’inin de iki yıl ve üzeri yasaklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim sektör beklemede. İhalelere çıkılıyor, geçmişte 20-30 kişinin katıldığı ihaleler, katılım olmayınca yapılamıyor. İhaleler iptal oluyor. Özellikle betonarme işlerinin önemli kısmı iptal ediliyor.  Mesela İzmir Büyükşehir’in çıkardığı çeşitli işler vardı. Flamingo Parkı, çok stratejik bir ihaleydi. O ihaleye çıkmıştı, sonra iptal oldu. Bu ay yeniden ihaleye çıkıldı.”

GÜNCELLENMİŞ RAKAMLAR, ÖNCEKİ SÖZLEŞMELERE YANSITILMALI
Bu yıl içerisinde müteahhitlerine yönelik birkaç olumlu adım atıldığını, örneğin Bayındırlık birim fiyatlarının güncellendiğini belirten Alaettin Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ocak ayında 2022 yılı birim fiyatları yayımlandı. Haziran’da bir kez daha güncellendi birim fiyatları. Ağustos ayında üçüncü kez liste revize edildi. Her düzenlemedeki artış, yüzde 30’a, yüzde 50’ye tekabül ediyordu. Devlet bile birim fiyatlarını 8 ayda üçüncü kez revize ediyorsa, demek ki devam eden işlerin yürümesi, sözleşme şartlarındaki fiyatlarla imkansız. Devam etmesi için güncellenmiş fiyatların, önceki sözleşmelere yansıtılması gerekiyor.  En son birim fiyatları, yeni işler için geçerli doğal olarak. Hal böyle olunca, geçmişte başlamış işler duruyor. Devletin, devam eden işlerde güncellenmiş rakamların uygulanmasını izin vermesini talep ediyoruz. Bu çok önemli bir çözüm olur, biz kamu müteahhitleri için de kurtuluş olur.”

 
Menemen FK tökezledi!
 
Tahıl sevkiyatı sürüyor: 12 gemi daha yolda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de yeni gelir kapısı: Deniz patlıcanı!
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Ege Teknopark bünyesinde ...
868 şirkete 38 milyarlık teşvik!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, temmuz ayında 868 yatırım teşvik belgesi düzenledi.
Ege'ye ihracat dopingi!
Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) ağustos dönemi ihracatı, yüzde 7 artarak ...
 
Nebati'den ihracat açıklaması: Rekor tazeledik!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Olumsuz küresel koşullar, zayıf ...
Borsa haftayı rekorlarla tamamladı
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 80,00 puan artarken, toplam işlem ...
Dış ticaret açığı Ağustos'ta rekor kırdı!
Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 yükselerek ...
 
EBSO Başkanı Yorgancılar'dan büyüme yorumu!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Türkiye ekonomisi böylesi ...
Hazine 3 ayda 130.5 milyar TL borçlanacak!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, eylül-kasım döneminde 122 milyar liralık iç ...
Çırak yetiştirene 250 bin lira hibe desteği!
KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva