HABERLER>EGE
4 Ekim 2022 Salı - 18:00

Muğla’daki Antik Kenti'nde kömür ocağına mahkemeden durdurma kararı

Muğla’da bulunan Lagina Antik Kenti kalıntıları arasında bulunan Turgut Köyü'nde Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için maden ocağı açma girişimine itiraz eden çevreci ve köylüler açtıkları iptal davasını kazandı. 

Muğla’daki Antik Kenti nde kömür ocağına mahkemeden durdurma kararı

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Köyü sınırları içerisindeki 3 bin yıllık Lagina Antik Kenti içerisindeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları'nın 3. Dereceye çıkartılarak kömür aranmasına izin veren Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na dava açan köylülere mahkemeden iyi haber geldi.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre, Yatağan Termik Santrali Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Lagina Antik Kenti kalıntıları arasında bulunan Turgut Köyü Lagina 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda, çıkarılacak kömür için ocak açılmak istendiğini belirten ve dava açan Hukukçu Mehmet Çilsal,  açıklamalarda bulundu.

"Hukuka aykırı bir idari işlem"
Çilsal, davada Türkiye'ye örnek olacak bir karar alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Açılmak istenen maden ocağı ile kurulmak istenen ve hafriyat tesislerine Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun bu faaliyetleri yapılmasına olanak sağlayan 2013 tarihli kararının yürütmesini Mayıs 2022'de durduran Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kez Eylül 2022 tarihli kararıyla söz konusu İdari İşlemi iptal etti.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2013 tarihli kararı, Yatağan Turgut Belediyesi sınırları içerisindeki kömür rezervlerinin varlığı nedeniyle tesis edilmiş bir işlemdi. Bu karara dayanarak TKİ-GELİ'nin kömür madenciliği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı sınırları 163 hektar genişletilmişti. Bu karar, ‘Turgut Lagina 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı' sınırları içinde hem arkeolojik sondaj, kazı ve taşıma gibi faaliyetleri yapılabilmesi hem de fiilen kömür madenciliği dekapaj, hafriyat gibi faaliyetleri yapılabilmesini sağlayan hukuka aykırı tuhaf bir idari işlemdi. Bu eşi benzeri görülmemiş ucube haliyle ihdasından sonraki süreçte pek çok başka idari işleme dayanak oldu.”

"Kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir"
Çilsal, kararın tüm yurttaşların yüreğine su serptiğini belirterek, “Bir idari işlemin yargı tarafından iptal edilmesiyle birlikte o işleme dayanılarak ihdas edilmiş diğer zincirleme-bağlı işlemler de kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Dolayısıyla Muğla 1. İdare Mahkemesi, bu kararıyla hukukun üstünlüğünü ispat etmekle kalmayıp ülkemizin değerli arkeologları, tarihçileri ve miras niteliğindeki kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir. Çünkü bir yeri 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edip, ardından kömür şirketi ile protokol yaparak 3. dereceye çevirip antik kent içerisinde kömür ocağı açılmasına izin vermek, bir hukuk devletinde olmaz, olamaz, mahkemenin bu yönde karar vermesi umut verici bir gelişme oldu” diye konuştu.

Ne olmuştu?
Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut köyü sınırları içerisinde yer alan ve Karya Uygarlığı'nın en önemli kentlerinden biri olan 3 bin yıllık antik Lagina Kenti harabeleri içerisindeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nın, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş, kömür çıkarma hafriyat, dekapaj faaliyetlerine 2016 yılından itibaren Turgut sınırları içinde başlayıp 2018'den itibaren de Turgut 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na dönüştürülerek kömür çıkarması ve tarihin yağmalanmasına izin verilmişti. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal ve köylüler şirketin burada madencilik faaliyeti yapmasının dayanağı olan alanın 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na dönüştürülmesinin yasal olmadığını belirterek Muğla Bölge İdare Mahkemesi'nde iptal davası açmış ve kazanmıştı.(T24)

 
AK Parti Grubu'ndan 'sınıfta kaldınız' salvosu... Başkan Kılıç'tan 'fena değiliz' yanıtı: Devlet de çok zorluk çekiyor!
 
Torbalı’dan CHP liderine ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi için 'fırtına' uyarısı!
Ege Denizi'nde yarın öğle saatlerinden itibaren fırtına etkili olması ...
Kuşadası'na 4 kruvaziyerle 7 bin 879 turist geldi
Aydın'ın Kuşadası ilçesine 4 ayrı kruvaziyer, çoğunluğu ABD'li toplam 7 bin 879 turist getirdi.
Açığa alınan 7 personel ile 2 şirket sahibine gözaltı!
Geçen yıl Kuşadası Belediyesi'nin yaptığı 750 bin ton mıcır ihalesine ...
 
Kayalıklarda mahsur kalan keçi kurtarıldı
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde kayalıklarda mahsur kalan keçi, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
AK Partili milletvekili trafik kazasında yaralandı
 AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ...
Kayıp belediye çalışanı gölette ölü bulundu
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, hakkında önceki gün kayıp başvurusu yapılan ...
 
Baba dediği kişi babası çıkmadı
Muğla Milas’ta gerçek babalarının tespiti için dava açarak DNA testi yaptıran ...
Eber Gölü’nde sazlık yangını söndürüldü
Afyonkarahisar'ın Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri arasında yer alan ...
Bodrum'da 19 düzensiz göçmen yakalandı
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında 19 düzensiz göçmen yakalandı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva