HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2023 Cuma - 08:12

Mimarların başkanından meclis üyelerine ‘Urla Planları’ çıkışı: Kulağınıza bir şey mi fısıldanıyor?

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, Büyükşehir Meclisi tarafından kabul edilen tartışmalı Urla planlarını değerlendirdi. Kararın daha önce iptal edildiğini altını çizen Kahraman, “Ne oluyor, nasıl oluyor da bir anda bu kadar 180 derece de karar değişebiliyor ve meclis bir anda bunu değerlendirebiliyor. Acaba meclis üyelerinin kulaklarına bir fısıltı mı yapılıyor, bir şey mi söyleniyor? Bunları onlar söylerlerse daha doğru olur. Gerçekten benim de merak ettiğim bir konu… Reddettikleri kararı aynı gerekçelerle tekrar gelen bir yapıda neden kabul ediyor meclis üyeleri” dedi.

Mimarların başkanından meclis üyelerine ‘Urla Planları’ çıkışı: Kulağınıza bir şey mi fısıldanıyor?

EGEDESONSÖZ-Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman SonSözTv’de Gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu oldu.

Başkan Kahraman programda kamuoyunda "Urla Planları" olarak geçen Selçuk Yaşar'a ait olan arazisinin SİT derecesinin düşürülüp yeniden planlanması ve Buca Cezaevi planlaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TEYZEMİN EVİ YIKILDI, O PLANA BİLE DAVA AÇTIK
Urla Planları hakkında odalara yöneltilen ‘neden dava açmadınız?’ eleştirilerine yanıt veren Kahraman, “Biz davalar konusunda ayrım yapmayız. Asla ve asla kesinlikle olmaz. Ne biz de ne de diğer meslek örgütü gruplarında böyle bir şey olamaz. Ben daha önce bahsetmiştim, benim kendi teyzemin evi depremde yıkıldı. Biz bu planlara dava açıyoruz. Teyzem beni haklı bulurken diğer apartman sakinleri yeğenine neden bir şey söylemiyorsun diyorlarmış. Ancak bir şey yanlış ise yanlıştır” dedi.

ELBETTE Kİ DAVA AÇACAĞIZ
Urla Planları ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Kahraman, “Planlamada çok ilginç bir şey var. Urla Planı ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi 14.10.2021’de sayılı karar ile çok benzer nitelikte bir planı reddediyor. Şimdi ne değişiyor da bu plan tekrar meclise geri geliyor? Biz bu konu hakkında daha önce açık bir metin paylaştık. Dedik ki daha önce iptal edilmiş olan kararınızın arkasında durun ve bu değişikliği tekrar gözden geçirin dedik. Biz bu plana da itiraz ettik aslında ancak bizim itiraz ettiğimiz şey 1/25000’lik planlardı. Şehir Planlayıcıları Odası ile birlikte itirazımı yaptık.  1/5000 planı kurulda şu anda… İtiraz sürecinin sonucu ile ilgili 1/5000 planı kuruldan çıkmış olacak ve bizler de her ikisini birlikte inceleyeceğiz. Ondan sonra muhtemelen dava açacağız. Ve elbette ki dava açacağız. Çünkü 1. Dereceden, 3. Dereceye düşürülmüş. O zaman düşen her yeri imara açalım biz. Kaldı ki bu alan ile ilgili orada kazı yürüten ekip de bunun yanlış olduğunu saç baş yolarak söylüyorlar. Şimdi o zaman biz bir çivi bulduk ve çekiç mi olduk? Hayır… Bu bir kamu yararına aykırı yaklaşım, bundan dolayı da biz süreçte varız” şeklinde konuştu.

MECLİS ÜYELERİNİN KULAĞINA BİR FISILTI MI GELİYOR?
Daha önce planlama ile ilgili kararın veto edilmesine karşın bu kez onaylanmasını şaşkınlıkla izlediklerini söyleyen Kahraman “Ne oluyor, nasıl oluyor da bir anda bu kadar 180 derecede karar değişebiliyor ve Meclis bir anda bunu değerlendirebiliyor. Acaba meclis üyelerinin kulaklarına bir fısıltı mı yapılıyor? Bir şey mi söyleniyor. Bunları onlar söylerlerse daha doğru olur. Gerçekten benim de merak ettiğim bir konu… Reddettikleri kararı aynı gerekçelerle tekrar gelen bir yapıda neden kabul ediyor meclis üyeleri?” açıklamasını yaptı.

İKİ MAHALLEDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 1 METREKARE!
Buca Cezaevi arazisinin yeşil alan olması gerektiğinin altını çizen Kahraman, “Biz her konuya bilimsel yaklaşıyoruz. Bu konu için de baktık ve araştırdık. İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan 5 metrekareyken Stockholm’de 87 metrekare, Amsterdam’da ise 45 metrekare. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise şehirlerde kişi başına 9 metrekare olması gerekiyor. Bahsi geçen Barış Menderes ve Vali Rahmi Bey Mahalleri’nde ise bu oran kaç metrekare biliyor musunuz? 1 metrekare… Sadece bu örnek üzerinden bile bu alanın komple bir yeşil alan olması gerektiğini söylemeniz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELER ALAN BULAMAZKEN…
Planı yorumlayan Kahraman, “Yeni yapılan planda 80 bin 555 metrekare inşaat hakkı getiriyor. Yüzde 70’lik bir alanında 25-80 metre yükseklikte konut ve ticaret alanı olarak tanımlanıyor. Kalan yüzde 30’luk alanın ise yeşil alana ayrıldığı gözüküyor ancak 25-80 kat yüksekliği ve 80 bin 555 metrekarede inşaat alanı var. Burası komple yeşil alan olabilir. Çeşitli plan tartışmalarına katılıyoruz. Farklı belediyelerin toplantılarına katıldığımızda biz ‘Alsancak’ta yeşil alan yok’ diyoruz. Bize ‘plan yaparken nasıl yeşil alan yapayım’ diyor belediyeler. Kamulaştırma yapılacak maddi imkan bulmakta zorluk çekiyorlar. Sizin burada kamuya ait bir arazi ortaya çıkmış, ne kadar güzel… Bizler de diyoruz ki buranın yeşil alan olması doğrudur. Kamu rahatlıkla bu isteği söyleyebilir ve yapabilir. Buranın yeşil alan olacağına inanıyor muyuz? Kesinlikle inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Planlama konusunda bakanlığın bir geri dönüş yapıp alanı yeşil alan statüsüne çevrilebileceği konusunu “EYT” konusuna benzeten Başkan Kahraman, “Yıllar önce ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar olmaz, bu ülkenin ekonomik yapısını çok bozar, bu iş olmaz’ diyorlardı. Şimdi ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar bir hafta sonra yürürlüğe girecek. Yani EYT olduysa buranın da yeşil alan olması olabilir. Buralarda işler değişebiliyor. Dün olmaz dediklerimiz bugün olabiliyor” dedi.

Açmış oldukları davalar hakkında yeni gelişmeleri paylaşan Başkan Kahraman, “Urla-Zeytineli’nde Ensar Vakfı’na verilmiş bir alan vardı. Bence bu alan kamu adına büyük bir kazançtır. 49 yıllığına bu vakfa tahsis edilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın plan değişikliğine biz yürütmenin durdurulmasını istemiştik ve kazandık. Denize sıfır, çok büyük bir alan 49 yıllığına kamunun elinden çıkmaktan kurtuldu. Zeytineli’nde şu anda vatandaşlarımız deniz kenarındaki alana girme şansları oldu. İyi ki Şehir Planlayıcıları Odası var ve iyi ki Mimarlar Odası var. Baktığınızda kamu yararı için diye düşündüğümüz hemen hemen her alanda doğru ne ise onun yapılması ve herkese eşit adil davranılması için çabalıyoruz. Herkesi de davalara müdahil olmaya davet ediyorum buradan. Özellikle Buca Cezaevi alanı davası için… Çünkü bu sadece bizi ilgilendiren bir konu değil. Bir vatandaş bizimle birlikte davalara itiraz edebilir, bunun için bize ulaşmaları yeterli “açıklamasını yaptı.

 
Bakanlığa 300 uzman yardımcısı alınacak!
 
Sigaraya bu defa indirim geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Değer mi hiç?
Mehmet KARABEL yazdı... Değer mi hiç?
Karşıyaka'nın yeni merkezi için geri sayım!
Karşıyaka Belediyesi, Ege’nin kadim mutfak kültürünün tanıtımına ve gelişimine ...
Genel İş'ten İzmir Büyükşehir'e soğuk hava eleştirisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan güvenlik personelleri arasında ...
 
Program netleşti... Türkiye'nin gözü İzmir'de olacak!
15 Ocak Pazar günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
Çiğli mesaisini anlattı... Herkes Soyer'den iş istedi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli’nin Şirintepe ve Köyiçi ...
Karşıyaka meyve bahçeleriyle donatılacak
Kentsel tarımı yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ...
 
Şehir Tiyatrosu, çocuklar için perdelerini açtı!
Aydın Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu çocuklar için de perdelerini ...
Soyer: Bollywood'a İzmir'de ev sahipliği yapmak isteriz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hindistan Büyükelçisi Dr. ...
Bayraklı’da resim kursuna büyük ilgi
Kültür- sanat ve hobi kurslarında her yıl 7’den 70’e yüzlerce kişiyi buluşturan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva