HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2013 Pazartesi - 13:14

Metroda bu kez ‘Ankara’ şoku: Onay yok!

İzmir Metrosu’nda zemin ve müteahhitlerden kaynaklanan gecikmelere, bu kez de İçişleri Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu onaylarının çıkmaması eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 7 aydır beklediği keşif artışı talebine onay gecikince, Üçyol- Üçkuyular hattı 1'inci etap metro yapım çalışmalarını yapan ÖZTAŞ firması, hattın tamamının kalıcı betonlarının dökümü ve rayların döşenmesi çalışmalarını mali sıkıntı nedeniyle durdurdu.

Metroda bu kez ‘Ankara’ şoku: Onay yok!

İZMİR - İzmir’de Üçyol- Üçkuyular hattının 1'inci etap ihalesi kapsamında yapılan iki istasyon, tünel inşaatı, rayların döşenmesiyle ilgili yüzde 20’lik kendi yetkisindeki keşif artışını daha önceden onaylayan Büyükşehir Belediyesi, inşaat sürecinde çıkan ek imalat ve harcamalarla ilgili yüzde 19.35’lik bir artış için 31 Ağustos’ta İzmir Valiliği’ne bir yazıyla başvurdu. Valilik, 4 Eylül’de yüzde 40’a kadar olan keşif artışlarına onay yetkisi olan Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere yazıyı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi.
 
YILDIRIM KASIMDA ONAYLANACAK DEMİŞTİ AMA
Keşif artışıyla ilgili olarak Ankara’dan önce olumlu haberler geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, geçen Kasım ayında yaptığı bir konuşmada Büyükşehir Belediyesi’nin metro keşif artışını onaylayacaklarını kamuoyuna açıkladı. Yıldırım’ın bu açıklamasının ardından aylar geçti. Metro inşaatında keşif artış talebiyle ilgili inceleme yapılması ve rapor hazırlanmasına karşın Mart ayının sonuna doğru yaklaşılırken henüz Bakanlar Kurulu’ndan onay çıkmadı.
 
GECİKME NEDENİ BAKAN DEĞİŞİMİ Mİ?
Keşif artışı talebinin İçişleri Bakanlığı’ndaki görev değişimi nedeniyle geciktiği de iddia edildi. İçişleri Bakanlığı’nda yazı hazırlanmasına karşın İdris Naim Şahin’in bakanlıktan alınması üzerine talebin Bakanlar Kurulu’na gönderilmediği, Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle ilgili kararı Şahin’den sonra bu koltuğa oturan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in vereceği öne sürüldü. Ancak, Güler’in göreve başlamasının üzerinden 1.5 ay geçmesine karşın keşif artışı talebinin akibeti sır oldu.
 
ÖZTAŞ ÇALIŞMALARINI DURDURDU
İzmir Metrosu inşaatının 2013 yılında tamamlanması beklenirken, sadece keşif artışı onayının gelmesinden kaynaklanan 7 aylık sorun, metroda şimdiden gecikmeye neden oldu. Bakanlar Kurulu’ndan onay çıkmaması nedeniyle müteahhit firma ÖZTAŞ A.Ş. hakedişlerinin resmi karşılığı olmadığı için hattın geriye kalan kalıcı betonlarının atılması ile raylarının döşenmesi için yürütülen çalışmaları durdurdu.
 
SÖZLEŞME FESHEDİLİRSE, METRO 2014’E KALIR
ÖZTAŞ’ın kalan bölümlerle ilgili inşaata yeniden başlaması için ya Bakanlar Kurulu onayının gelmesi beklenecek ya da firma ile olan sözleşme feshedilerek, 1. etap inşaatlar için yeniden ihaleye çıkılacak. Bu durumda metro inşaatı, bürokratik işlemlerin de araya girmesiyle 2014 yılından önce bitmeyecek.
 
Öte yandan hattın 3 istasyonu kapsayan 2. etap inşaatları sürüyor. Bu kısımla ilgili maddi sıkıntı yok.
 
İSTABUL’A 3 GÜNDE ONAY İZMİR’E 7 AYDA YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi aylardır keşif artışı talebine yanıt alamazken, Bakanlar Kurulu’nun İstanbul’da 4'üncü Levent- Darrüşşafaka Metro Projesi kapsamında İstanbul Metrosu III. Aşama 4. Levent- Ayazağa Kesimi, Seyrantepe Depo Sahası ve Depo Bağlantı Hatları İkmal inşaatı ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma işleri Projesi’nde 'sözleşme bedelinin yüzde 31.30’u kadar' iş artışına Ağustos ayında 3 gün içinde izin vermesi dikkat çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 23 Ağustos 2012 tarihindeki yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca 27 Ağustos’ta onay verilmesi İzmir’in yaklaşık 7 aydır benzer onayı alamaması tepki çekti. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Tamotuzbeş 19 Mart 2013 Salı 11:53

Bir de Büyükşehir Belediyesinde şuan kaç tane sayıştay müfettişi var? onun haberini yapmak lazım. İstanbul'da Ankara'da var mı acaba ? Varsa kaç tane ? Benim tahminim en az 10 katı kadardır. Hizmeti 2014'e kadar geciktirmeye çalışmak işte bütün amaç bu...

Yorumu oyla      13      5  
private35 19 Mart 2013 Salı 11:04

arkadaşlar ak partili yorumcu bırakın yazsın, yazdıça ne olduğu zihniyeti ortaya çıkıyor zaten.Kendi kendine zarar verdiğinin insan farkına varmaz mı? varmaz kibir ve bilinsiz cesaret üst seviyedeyse.Gülün geçin :)

Yorumu oyla      15      5  
KAYIM OKUR 19 Mart 2013 Salı 10:00

Metroda işi geçiktiren siyasi iktidardır.Tüm engellemelere karşı BÜYÜK BAŞKAN İZMİR için güzel işler yapmaya devam ediyor.izmir için yapılan bütün projeler KİK (AKP) TARAFINDAN ENGELLENİYOR.Bütün İZMİRLİLER bunun farkında.

Yorumu oyla      19      9  
bülent ışık 19 Mart 2013 Salı 08:31

AK partili yorumcu yaptığım bir tane yorum % 70 in üzerinde katılmıyorum alsın söz bir daha yorum yapmayacağım peki sen ? Bazı insanlar vardır yüzleri hiç kızarmaz.

Yorumu oyla      22      14  
AK Partili Yorumcu 18 Mart 2013 Pazartesi 21:43

Valla hep kötü düşünüyonuz be CHP’li yorumcular. Ankara size kıyak geçmiş Türkiye’nin en ucuz metro balonu patlamasın diye keşif artışı vermemiş. Para versek çarçur ediyonuz, üstelik işi de bitiremiyonuz. Bedava işlerle uğraşın. Hava bedava, su bedava, körfezi kirletmek bedava mesela. Bu arada keşif artışlarıyla dünyanın en pahalı metrosunuz yapıyonuz ve sonra da İzmirliyi kandırmaya çalışıyorsunuz. Gerçek İzmirliler bu masallara kanmıyor artık.

Yorumu oyla      23      45  
Atilla Kamar 18 Mart 2013 Pazartesi 20:37

AKP siyaset adına İzmir'e kötülük yapıyor. Sonra çıkıp elbirliği ile beyanatlar veriyorlar. Başta EGE TV olmak üzere hergün bir veya birkaçını çıkarıp konuşturuyor. İzmir li tamamen uyumuyor, bunun farkında olan kişi sayısı çok... Büyükşehir başka projeden geçici transfer yapıp metro projesini bitirmeli...

Yorumu oyla      42      16  
izmirin sesi 18 Mart 2013 Pazartesi 19:59

akape izmirde gömülecek... böyle terbiyesiz kişiliksiz haysiyetsiz siyaset olmaz... başbakan havanı alacaksın izmirden...

Yorumu oyla      49      10  
MEGASTAR 18 Mart 2013 Pazartesi 18:29

Arkadaşlar niye atıp tutuyonuz halkapınar aradaki köprü ayagının Yapımını da hükümet engelliyor on binlerce insan sıkıntı çekiyor inşahatta iki kişi çalışıyor aziz beyciler duyurulur beceriksizlikte bukadar olur YANİ

Yorumu oyla      20      46  
Bu kadar Zulüm olur mu? 18 Mart 2013 Pazartesi 18:27

Ele geçiremedikleri Kentin Halkına bu kadar zulum olur mu? Kasıtlı olarak zulüm yapanlara yazıklar olsun.

Yorumu oyla      55      10  
Sinan ÖZTAN 18 Mart 2013 Pazartesi 18:14

Metroda işi geciktiren AKP iktidarıdır.Beceriksiz belediye diyenler nerede.İktidarın tüm engellemelerine rağmen Aziz bey güzel işler yapıyor.Bu nedenle kıskanıyorlar.Aziz bey boş durma bu engelleme işini halka sürekli anlat.İzmirli bunun hesabını sandıkta soracak ve AKP'ye iyi bir ders verecektir.

Yorumu oyla      53      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şenol’a ‘kursiyer dopingi’
Gaziemir Belediyesi’ndeki resim, müzik ve fotoğraf kursuna katılanlarla ...
Konyalılar Karabağlar’da buluştu: Pilav şenliği
Karabağlar Belediyesi, KONFED (Konyalılar Dernekleri Birliği Federasyonu) ...
Güzelbahçe şehitleri andı…
18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. ...
 
Evliliğe ilk adım yüzükler Başkan Sındır’dan…
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediye ...
Yeni fuar alanını Almanlar da 'dört gözle' bekliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli atılan kentin yeni fuarcılık ...
Hatay-Karabağlar arasına ‘kestirme’ geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 47 milyon TL’yi aşan bir bedelle yaşama geçireceği ...
 
Güzelbahçe’de şimdi müzik zamanı
Güzelbahçe Belediyesi’nin Türk Müziği Korosu, çalışmalarını sürdürüyor, ...
Büyükşehir hesabını yaptı: ‘İmtiyaz’ın faturası 232 milyon
İzmir’de toplu ulaşımda indirimli olarak faydalanan kayıtlı ve kayıtsız ...
Revize tamam: Ve EXPO alanı planları ‘askıda’
Danıştay 6. Dairesi’nin 1/25 bin ölçekli İnciraltı Çevre Düzeni Planı’nın ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva