HABERLER>DÜNYADAN
14 Mart 2016 Pazartesi - 10:29

Merkel'e ağır darbe!

Almanya'da dün üç eyalette yapılan seçimlerde Başbakan Merkel'in partisi CDU büyük hayalkırıklığı yaşadı. Seçmenin Merkel'i sığınmacı politikaları nedeniyle cezalandırdığı belirtiliyor. Sağ popülist Almanya İçin Alternatif partisi ise iki haneli oy oranıyla üç eyalette meclise girmeyi başardı.

Merkel e ağır darbe!

Almanya’da Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde meclis seçimleri yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Birlik CDU'nun kalesi olarak bilinen Baden-Württemberg'de seçimleri Yeşiller Partisi kazandı. 

YEŞİLLER BİR "İLK"E İMZA ATTI 
Cem Özdemir'in eşgenel başkanlığını yaptığı Yeşiller Partisi tarihinde ilk kez bir seçimde birinci parti olmayı başardı. Baden-Württemberg'de oy oranını yüzde 6.1 oranında artıran Yeşiller Partisi yüzde 30.3'lük oy oranıyla eyalette hükümeti kurma görevini aldı.

Baden-Württemberg'de Yeşiller'in birinci parti çıkmasında aslan payı eyaletin başbakanı Winfried Kretschmann'a ait. 

Baden-Württemberg'de Yeşiller'in birinci parti çıkmasında aslan payı eyaletin başbakanı Winfried Kretschmann'a ait. 

Başbakan Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik partisi ise, kalelerinden biri olarak kabul edilen Baden-Württemberg'de büyük bir hezimete uğradı. Bir önceki seçime göre yüzde 12'lik oy kaybına uğrayan CDU oyların yüzde 27'sini almayı başardı. 

Baden-Württemberg'de seçimin gerçek galibi ise, sağ popülist politikalarıyla öne çıkan Almanya İçin Alternatif AfD partisi oldu. Eyalette ilk kez seçimlere katılan AfD oyların yüzde 15.1'ini alarak mecliste üçüncü güçlü parti konumuna yükseldi. Baden-Württember'de en fazla oy kaybı yaşayan ikinci parti ise Sosyal Demokrat Parti SPD oldu. Bir önceki seçimde oy oranı yüzde 23.1 olan sosyal demokratların oy oranı 10.4'lük kayıpla 12.7'ye geriledi. 

SOSYAL DEMOKRATLARIN TESELLİSİ 
Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in memleketi Rheinland-Pfalz'da ise seçimi sosyal demokratlar kazandı. SPD, Baden-Württemberg ve Saksonya-Anhalt'ta iki haneli oy kaybına uğramasına rağmen Rheinland-Pfalz'da oy oranını 0.5'lik artışla 36.2'ye çıkarmayı başardı.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel Rheinland-Pfalz'daki seçim başarısından sonra basın toplantısı düzenledi. 

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel Rheinland-Pfalz'daki seçim başarısından sonra basın toplantısı düzenledi. 

Rheinfald-Pfalz'da Hristiyan Demokrat Birlik partisi yüzde 3.4 oy kaybıyla seçimden ikinci parti olarak çıkmayı başardı. CDU'nun aldığı oy oranı yüzde 31.8'de kaldı. Sosyal Demokrat Parti SPD'nin güçlü olduğu eyalette sağ popülist parti AfD ilk kez katıldığı meclis seçimlerinde oyların yüzde 12.6'sını almayı başardı.

AfD İKİNCİ BÜYÜK PARTİ 
Eski Doğu Almanya'nın parçası olan Saksonya-Anhalt eyaletinde seçimden birinci parti olarak Başbakan Merkel'in CDU'su çıktı. Hristiyan Demokrat Birlik partisi yüzde 2.7'lik oy kaybına rağmen yüzde 29.8'lik oy oranıyla birinci parti oldu. 

Bu eyalette seçimin gerçek galibi ise, Merkel'in sığınmacı politikalarına sert bir şekilde karşı çıkan Almanya İçin Alternatif AfD partisi oldu. Saksonya-Anhalt'ta ilk kez seçime katılan AfD oyların yüzde 24.2'sini kazanarak eyalette en güçlü ikinci parti konumuna geldi.

KARDEŞ PARTİDEN MERKEL'E ÇAĞRI 
Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ilk eleştiri CDU'nun Bavyera tabanlı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik CSU partisinden geldi. Kardeş parti CSU, Merkel'den sığınmacı politikasından değişikliğe gitmesini talep etti. 

CSU Genel Sekreteri Anderas Scheuer, seçim sonuçlarını sığınmacı politikalarıyla ilişkilendirerek, "Sığınmacı krizinin çözülmesine büyük hasret duyuluyor" dedi.

"AfD'NİN BAŞARISI BİR DÖNEMEÇ" 
İki eyalette büyük oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise AfD'nin başarısını bir "dönemeç" olarak nitelendirdi. 

Siyasi bakımdan demokratik orta sınıfın zayıfladığını ifade eden Gabriel, "SPD Almanya'da orta sınıfın desteğini kazanmak yönündeki mücadelesini kararlılıkla yürütecek" dedi. 

Gabriel, hürriyet ve dayanışmadan yana olan herkesi partisine destek vermeye çağırdı ve AfD'nin ülkeye istikrar getirmeyeceğini söyledi.

Sağ popülist Almanya İçin Alternatif partisi ilk kez katıldığı seçimlerde büyük başarı elde etti.  

Sağ popülist Almanya İçin Alternatif partisi ilk kez katıldığı seçimlerde büyük başarı elde etti.  

SEÇİM SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Üç eyalette de sağ popülist AfD'nin eyalet meclisine girmiş olması, koalisyon görüşmelerinin zorlu geçmesine neden olacak. Saksonya-Anhalt'ta AfD'nin CDU'nun arkasından yüzde 24 oy ile ikinci parti konumuna yükselmesi, iktidardaki kırmız-siyah (CDU-SPD) koalisyonunun hükümeti kurmasını engelliyor. CDU ile SPD koalisyon kurmak isterse üçüncü bir partiyi yanlarına almak zorunda. 

Baden-Württemberg'de ise yeşil-kırmızı (Yeşiller ve SPD) koalisyon çoğunluğu kaybetti. Bu eyalette Yeşiller ve CDU koalisyonu gündeme gelebilir. Rheinland-Pfalz'da büyük koalisyon (SPD-CDU) veya SPD-Yeşiller-FDP koalisyonuna ihtimal veriliyor.

 
Ege Denizi'nde mülteci botu battı: 8 kayıp
 
Tarım ve hayvancılık devleri Denizli'de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası ajanslarda ‘PKK’ vurgusu!
Ankara Kızılay'da meydana gelen 37 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ...
Dünya liderlerinden terör saldırısına kınama
Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Rusya, Fransa, Ukrayna ve Avrupa ...
Dünya Ankara'daki patlamayı böyle gördü
Başkent Ankara'daki patlamayı uluslararası basın da 'son dakika gelişmesi' olarak duyurdu.
 
Kuzey Kore'den ABD'ye 'Manhattan' tehdidi
Kuzey Kore'nin, ABD'deki Manhattan bölgesini yerle bir edebilecek hidrojen ...
Çipras’tan Türklere hakaret eden vekile tepki!
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Paris'te düzenlenen toplantıda AP'den ...
ABD’den İran’a 11 Eylül faturası
ABD 11 Eylül saldırılarının faturasını İran'a kesti. İran, toplam 10,5 ...
 
Ortadoğu’nun kaderinin değiştiği gün!
Obama'nın Atlantic dergisine verdiği röportaja göre, 2014'ün haziran ayında ...
Donald Trump'ın mitinginde olay çıktı!
ABD'de binlerce kişi Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmak için kampanya ...
Instagram'ın en iğrenç hesabı: Seksi göçmenler!
Instagram'da bir hafta önce açılan bir hesap ölümle burun buruna ülkelerinden ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva