HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ocak 2021 Perşembe - 13:22

Menemen Meclisi'nde yüksek tansiyon: CHP ve İYİ Parti'den kuraya veto!

Menemen Belediye Meclisi'nde İYİ Partili ve CHP'li üyeler başkanvekilliği seçimi için gündeme getirilen "‘kura seçim maddesini gündeme alınması" önerisini reddetmesi sebebiyle yeni başkanvekili seçilemedi. Mecliste sert tartışmalar yaşandı.

Menemen Meclisi nde yüksek tansiyon: CHP ve İYİ Parti den kuraya veto!

EGEDESONSÖZ- Menemen Belediyesi Başkanı iken tutuklanarak cezaevine gönderilen Serdar Aksoy'un yerine seçilecek başkanvekili için gözler yeniden Menemen’de..

Ocak ayının ikinci meclis toplantısı birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş başkanlığında başladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'nun verdiği önerge ile kura seçimi bölümün çıkarılması istendi. Yapılan oylama ile önerge tartışmalar eşliğinde kabul edildi ve önerge gündemden çıkarıldı.

CHP'DEN MECLİS ÖNCESİ BELEDİYEDE KAPALI TOPLANTI
Pazartesi günü yapılan meclis toplantısını boykot eden Millet İttifakı üyelerinin bugünkü toplantıya katıldı. Meclis öncesinde belediye önünde polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. CHP heyeti Meclis binasına toplu halde geldi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Milletvekilleri Bedri Serter, Kani Beko, Belediye Başkanları Fatma Çalkaya, İlkay Girgin Erdoğan, Mustafa Kayalar, Halil Arda, Abdül Batur ve Millet İttifakı Meclis Üyeleri başkanlık makamında kapalı toplantıya başladı. Meclis öncesi gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatları da katılım sağladı. Heyet, toplantının ardından toplu halde meclise geçiş sağlandı.

AK Parti ve MHP ise meclise çıkarma yaptı. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ile AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de toplantıda yer aldı.

CHP'Lİ YILMAZ: MAHKEME DAVAYI REDDERSE NE OLACAK?
Önergenin gündemden çıkarılması kararı hakkında konuşan CHP Menemen Meclisi Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, yaptığı açıklamada hukuki sürece atıf yaptı. Yılmaz açıklamasında “Kura çekimi önerileri dikkate alınarak meclis divanınca görüşler alındı. Tarafımızca gerekli kontrol yapıldı ve hiçbir itiraz yapılmadı. Kura sonucunda Sayın Karakurt başkanvekili oldu. Sonrasında itiraz olmadan Sayın Aydın Pehlivan meclis üyeleri tebrik etti. Pehlivan ise usule uygun seçim yapılmadığı gerekçesiyle seçimin ve kuranın iptal edilmesi yönünde dava açtı. Bu davada Danıştay içtihatları ile çelişen bulgu var. Bu işlem de Pehlivan’ın dava açma ehli yoktur çünkü itiraz etmemişti. Davada iyi niyet yoktu. İkincisi cam fanusta ve toplar karara etki etmez. Bir kural hatası yoktur. 2. İdare Mahkemesi kararını verdi ve Karakurt görevini Sayın Karabiniş’e devretti ve mahkeme kesin kararını vermemiştir. Menemen Belediyesi’ne yazı gönderen valilik kura seçiminin tekrarını istedi" dedi.

Seçimin en baştan yenilenmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Başkanvekilliği seçimi bir bütündür. Kura bütünün parçasıdır. Yapılacaksa seçim yenilenmelidir. Ayrıca mahkemede açılan davada sonuç beklenmeden nasıl karar alınır? Mahkeme davayı reddederse ne olacak? Dava bitene kadar birinci başkanvekili görevine devam etmesi gerekir” dedi.

AK PARTİLİ DEMİRCİOĞLU: SUÇ İŞLİYORSUNUZ, SUÇ İŞLEYENLER ŞAKRAN CEZAEVİ'NDE
AK Parti’nin Menemen Belediye Meclis Sözcüsü Yusuf Demircioğlu ise Ali Yılmaz’a yanıt verdi. Demircioğlu, idare tarafından alınan kurala uyulmamasının cezai yaptırımının olduğunu hatırlattı. Açıklamada “Bugün bu noktaya daha önce yapılan kura usulünün belediye kanunun aykırı olması sebebiyle gelinmişti. Bu işlemle ilgili yaptığımız itiraz sonucu mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verildi. CHP tarfından yapılan itiraz İzmir 7. İdare tarafından reddedildi. Mahkeme yoruma bırakmayacak şekilde nihai bir karar olmasa da kura çekim işlemi ile nihai kararı beklemeksizin uygulanabileceği kararını verdi. Mahkeme kararı doğrultusunda valilik kuranın yenilenmesi için yazı yazdı. Hazırlanan meclis gündemine kura çekim işlemi eklenmiştir. Bugün verilen önergenin ne amaçla verildiğini bilmiyoruz. Bu önerge görüşülemez ve karara bağlanamaz. Gündeme alınan maddenin gündemden çıkarılması yasalarda düzenlenmiş bir şey değildir. Bu madde verilen mahkemenin aldığı kararı ile gündeme getirilmiştir.  Bu gündem maddesi mahkemenin kararını uygulanmasına yöneliktir. Mahkeme kararlarının uygulanması zorunludur.  Türkiye Cumhuriyet hukuk devletidir. İdare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. 257. Maddeye göre bunun aksi suçtur. Bu yanlıştan vazgeçin. Biz bu mecliste faaliyet raporları konuşurken verilen kararın cezai yaptırımını hatırlattık. Şimdi de hatırlatıyoruz. Zamanında uyarıları dinlemediniz ve bize kulak tıkayanların akıbetini gördük. Menemen bizlerden hizmet bekliyor. Anlamsız siyasi hamleler ile zaman kayboluyor. Bu önergelerin oylanması suç teşkil ediyor. Bu hukuksuzluğa son verin. Ali Bey kendince yargı dağıttı. Sizin içinizden bazı arkadaşlar haksız, adaletsiz Menemen yönetimine isyan ettiler.  Demokratik haklarını kullanıp Aydın Pehlivan’a oy verdiler. Ben sıradan bir üyeyim ve grup sözcüsüyüm. O gün yapılan bir hata ve kanun ile hatadan dönülüyor. Nasıl bu hale geldiniz, bunu sorgulayın. Valiliğin aldığı kararı meclis gündeminden çıkarmak suçtur. Suç işleyenler şu an Şakran Cezaevi’nde… Suç işleyenin sonu Şakran’dır" dedi.

BİZ GEREĞİNİ YAPTIK
CHP Meclis Üyesi Hasan Ünal, partinin Menemen’de olanları seyretmediğini ifade ederken Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un disipline gönderildiğini söyledi. Ünal, “Siz hoca efendinizle birlikteyken devletin yatak odasına girdiğini 18 yıl sonra gördünüz. Biz Menemen’deki durumu 18 ayda gördük, gereğini yaptık. Mahkeme kararları içinde esasa ilişkin bir karar yok. Biz hukukçulara sorduk. Valilik, ara karara istinaden böyle bir çağrıda bulunamaz. Yetkisi yok” dedi. 

SABRIMIZI TAŞIRMAYIN
AK Partili Meclis Üyesi Selahattin Yeşilkaya, “Deniz hanım mecliste bir kelime bile konuşmadı. Geçmişte hiçbir şey yapmadı. Şimdi haktan, hukuktan bahsediyor. Biz konuşurken kendisi duruyordu. Biz ‘üst geçit firmasını kim aldı, ne kadara aldınız’ diye sorarken sizin çıtınız çıkmadı. Menemen’de birilerine sözler verilmişti. Seçimi kazanırsak size kaymaklı işleri vereceğiz demişler. Sorduk; kim aldı, ne kadar yapılacak dedik. O zaman döndü arkasını ‘çocuklar bu sorulara yazılı yanıt verelim’ demedi. Hiçbir zaman mecliste ‘kimin malını kime peşkeş çekiyoruz’ diyen de olmadı. Burada geldi konu yumurtanın rengine kaldı. Yumurtayı kim aldı tartışmayı yapıyoruz. Ayıptır bu şeyler. Siz 18 oyun, 12 oyu vurup geçeceğini düşündünüz. Kazın ayağı öyle değil. Demek ki mecliste kul hakkından, haktan bahseden insanlar da varmış. Bunların hesabını niye yapmıyorsunuz? Sosyal medyada ‘Aydın Pehlivan’a oy verenleri yargılayacağız’ diyorsunuz. Şimdi oylama yapılsın istiyorsunuz, seçim olsun diliyorsunuz. Bir daha seçim olsa bu kez 17 oy alırız. Menemen’in bir tek kaybedecek günü yok. Siyasi ihtiras uğruna yapıyorsunuz. Menemen halkı size yetki verdi diye siz farklı düşünüyorsunuz. Gelin hukuku uygulayın, sabrımızı taşırmayın” diye konuştu. 

SİZ NİYE ADAY ÇIKARTTINIZ?
Toplantında meclis üyesi olmayan vatandaşların konuşmalara müdahale etmesine AK Parti grubu tepki gösterdi. Meclis Üyesi Hanifi Can, meclis üyesi olmayanların dışarı çıkartılmasını istedi.  AK Partililer ile Meclis Başkanvekili Mehmet Karabiniş arasında sözlü tartışma yaşandı.

Ortamın sakinleşmesinin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Bize ‘aday çıkartmayın’ diyorlar. Keşke siz aday çıkartmasaydınız. Tutuklanan belediye başkanı CHP’li bir başkandı. Kendisi partiden istifa etti. Oysa ki babadan, dededen CHP’liydi. Kemal Kılıçdaroğlu adayı Menemen’e emanet etmedi mi? Biz yasal olarak hakkımızı kullandık ve adayımızı çıkarttık. Kuraya kaldık ve mahkeme kararıyla kura yenilenecektir. Menemen’de 18 aydır ihale yandaşlara peşkeş çekilirken neredeydiniz? Çöp arabaları yüksek rakamlara kiralanırken ne yaptınız? Üst geçit, sevgi yolu konusunda ne yaptınız? Naylon faturalarla belediye kasası soyulurken neredeydiniz? Menemen’de İstanbul’dan daha fazla dezenfektan alınırken ne yaptınız? Bilgisayarlar ve telefonlar yandaşlara özel kişilere verilirken ne yaptınız? Araçlar parçalanarak hurda diye satılırken neredeydiniz? Belediye başkanınız insanları tehdit ederken neredeydiniz?  Meclis üyesi bağ evine kaldırıp tehdit edilirken neredeydiniz? Menemen’de başkanvekili olan meclis üyesiniz hakkında sosyal medyadan itibar suikastlığı yaparken ne yaptınız? Hepiniz oradaydınız. Bu vebali ömür boyu sırtınızda taşıyacaksınız” dedi. 

BİZİ TEHDİT ETTİNİZ!
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP'li Hasan Ünal ise "Biz mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uyguladık. Deniz Hanım'ın belediyeyi sırtına alıp götürme ihtimali vardı. Görevini devretti. Yani uygulama yapıldı. Seçim bir bütündür. Bizi Şakran'la, 46. madde ile ile tehdit ettiniz. Bizim demokrsi ve cumhuriyete olan bağımızı sorgulayamazsınız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, "Bir insanın suçsuz yere cezaevine girmesi beni üzer. Ben hata yapmayın diye uyardım" dedi.

 
Güzelbahçe'ye deprem uyarı sistemi kuruluyor
 
Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 7 Ocak 2021 Perşembe 20:35

En iyi yol menemenin tekrar seçime gitmesidir..Menemen li başkanını seçsin. .

Yorumu oyla      2      3  
İNCE 7 Ocak 2021 Perşembe 16:22

Genel başkanı neden Ankara'da bıraktınız.? Sizler bi işi halledemiyorsunuz çünkü!!! Yazık yazık sevgili " ATATÜRK " partisini düşürdüğünüz durumlara bakarmısınız...

Yorumu oyla      9      3  
tuna 7 Ocak 2021 Perşembe 10:54

ne kurası ya siz oyun mu oynuyorsunuz devlet mi yonetiyorsunuz kura ile başkan olur mu tekrar halka secime gidilmelidir

Yorumu oyla      17      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'ye deprem uyarı sistemi kuruluyor
Güzelbahçe Belediyesi AKUT’a lojistik merkezi yer tahsisinden sonra Doğa ...
Başkan İduğ'dan Lider'e Bornova raporu
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Ankara'da CHP Genel Başkanı Kemal ...
Başkan İnce'den bağış iddiasına yanıt: Allah katında hesap verecekler!
Go-Kart pisti projesinin yatırımcısı Mehmet Yaman'ın, Sonsöz TV'deki yayın ...
 
Balçova’da virüs sanata engel olamadı
Balçova Belediyesi Gençlik Tiyatrosu, salgın döneminde çocukların tiyatrodan ...
Kemalpaşa Belediyesi kira almayacak
Kemalpaşa Belediyesi, mülkiyetinde bulunan ve 31321 sayılı karar gereği ...
İzmir Metrosu’na mükemmellik ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro A.Ş. KalDer İzmir Şubesi’nin ...
 
Başkan Sandal, Murat'ın hayallerini gerçekleştirdi
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediyenin masa tenisi kurslarına ...
Kent Marketler'de 2021 kooperatiflerin yılı olacak
Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent A.Ş. bünyesinde hizmet veren Kent Marketlerde ...
Bucalı 'Bil Bakalım' da moral buldu
Yeni yılın sokağa çıkma yasaklı günlerinde sosyal medya üzerindenBil Bakalım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva