HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2021 Cuma - 17:22

Menderes'te hemşehri derneklerinden 'çöp tesisi' tepkisi!

Menderes'te yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için Menderes'te bulunan hemşehri dernekleri açıklamada bulundu. Menderes'te çöp tesisini istemediklerini belirten dernekler, tesisin Menderes halkına rağmen yapılmak istendiğini ifade ettiler.

Menderes te hemşehri derneklerinden  çöp tesisi  tepkisi!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes'te yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi için Menderes'te bulunan hemşehri dernekleri bir açıklama yayınladı. Kars, Sivas, Konya, Ordu, Elazığ, Erzurum ve Karadenizliler dernekleri Menderes'te katı atık bertaraf tesisini istemediklerini belirtti.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yapımı için Menderes’e dayatılan, Menderes ile birlikte Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarının döküleceği “Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisleri Alanı” diye tabir edilen “çöp tesisi”, İzmir’de çöp için başka alan bulunamadığı bahanesiyle İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından, daha ÇED raporu dahi çıkmadan ihale edilerek, Menderes halkına rağmen yapılmak istenmektedir.

Söz konusu çöp tesisinin yeri İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Menderes’in sınırları içerisinde yer alan Çakaltepe Mahallesi Gölova mevkiindedir. Bu bölge, temiz havası ve son zamanlarda değeri daha da çok anlaşılan “sağlıklı yaşam koşulları” nedeniyle, var olan turizm tesisleriyle, tarımıyla bırakın İzmir’i, ülkenin en gözde yerlerinden biridir. Bu bölge aynı zamanda, yine bir turizm ilçesi olan Selçuk’la komşudur.

Yapılan örtülü tarım (sera) ile yaz kış demeden, ülkenin her yerine meyve ve sebze gönderilmektedir. Yine 135 hektar alanda (bununda neredeyse tamamına yakını örtülü tarım) süs bitkileri ve kesme çiçekçilik yapılmaktadır. İzmir Ticaret Odası’nın verileri ile; 9140 hektar alanda meyve, 1887 hektar alanda sebze üretimi yapılmaktadır.

Yine bu bölgeye yerli turistin yanısıra Almanya, Rusya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist gelmektedir. Turizm bacasız fabrikadır. Dünyanın ve ülkemizin COVID-19’dan etkilenmediği yıl olan 2019 yılı verilerine göre turizm gelirleri 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar olmuş, gelen turist sayısı da 52 milyona ulaşmıştır. Bu rakamlara Menderes’te önemli bir katkı yapmıştır.

Bizler, Menderes’te yaşayanlar ve ülkenin geleceğini düşünenler olarak “Menderes’i turizm gelirlerinden “nasıl daha fazla pay sahibi edebiliriz” diye düşünmemiz gerekirken, bu şehri yönetenler yapılmak istenen çöp tesisiyle, yaşayanları dahi bölgeden kaçırmak istiyor.

Menderes İlçemiz 2015 yılında 83,331 nüfusa sahipken, 2020 yılı verileri ile 101,338 kişiye ulaşmıştır. Nüfustaki bu artış 2021 yılında da artarak devam etmektedir. Bu artışın sebebi bölgeye yapılmak istenen çöp tesisi değil, yaşam için buranın sağlıklı ve huzurlu bir ilçe olmasıdır.

Bir diğer husus, söz konusu çöp tesisine atık taşıyacak çöp kamyonlarının kullanacağı güzergâhtır. Hâlihazırda ki yollar, oldukça kalabalık olan, hafta sonları ise neredeyse durma noktasına gelen trafiği kilitleyecek, içinden çıkılamaz bir noktaya taşıyacaktır. Dolu olan çöp kamyonlarının Menderes’e sızdıracağı çöp suları, hem çok kötü kokuya sebep olacak, hem de sinekler ve haşeratlar için uygun zemin oluşturacaktır. Bu kötü koku yalnızca yapılmak istenen çöp tesisi ve yakın civarı ile sınırlı kalmayacak, güzergâh üzerindeki bütün yerleşim yerleri bu olumsuzluktan etkilenecektir.

Menderes, İzmir halkına su sağlayan “Tahtalı Barajı” havzasına da ev sahipliği yapmasından dolayı yeterince etkilenmiştir. Bu baraj çöp kamyonlarının geçiş güzergâhında bulunacağından dolayı, yaratacağı kirlilikten İzmir halkıda olumsuz etkilenecektir.

Menderes İlçemiz, İzmir Menderes Havaalanına’da ev sahipliği yapmaktadır. Söz konusu çöp tesisinin yapılmak istendiği bölge, uçakların iniş/kalkış güzergâhının çok yakınındadır. Çöp tesisinde depolamada yapılacağından dolayı burası, uçaklara büyük tehlike arz eden kuş popülasyonunun istemsizce artmasında sebep olacaktır. Eğer bu sebeple bir uçak kaza/kırım’ı yaşanırsa ve ölümle sonuçlanırsa, bunun tek sorumlusu bu tesisi yapan İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve buna ses çıkarmayan Menderes Belediyesi olacaktır.

Söz konusu bu bölgenin etrafında sit alanı vardır. Bu tesis tarihi öneme ait bu yerlerin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

Menderes halkını çok yakından ilgilendiren bu tesisin yapılmasına karar verilirken, nedense burada yaşayanların istekleri hiç dikkate alınmadı. Menderes’in geleceğini bu kadar yakından ilgilendiren bir tesis yapılırken, bir kamuoyu araştırması dahi yapılmadı, yapıldıysa da halkla paylaşılmadı. Bir atasözü derki “Aslan yattığı yerden belli olur”. Bizler yaşam alanlarımızın çöplük olmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Sokağa çıktığımızda çöp kamyonlarının neden olduğu o çirkinlikleri yaşamak istemiyoruz.

Bu güzel, şirin ilçemizde ülkemizin dört bir yanından gelen yurttaşlarımız ile birlikte yaşıyoruz. Buranın yerlisi, eski adıyla “Cumaovalı” kardeşlerimizle beraber bir gelecek hayal ediyoruz. Çocuklarımız hali hazırdaki güzellikleri kaybetmek istemiyorlar. Birimiz Sivas’tan geldi, arkadaşım Ordu’dan, biri Kars’tan, bir diğeri Elazığ’dan, Mardin’den, Tunceli’den, Erzurum’dan, Bitlis’ten… Kısacası ülkemizin her yerinden insanlarımız yaşıyor burada.

Bu bildirinin altında imzası bulunan Menderes Sivil Toplum Kuruluşları olarak böyle bir paylaşımda bulunmayı hiç istemezdik. Umarım bizlerin ve çocuklarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını isteyen yöneticilerimiz bu isteğimizi dikkate alır. Bu çöp tesisinin buraya yapılmasından vaz geçer, konum olarak çok daha iyi bir yer bulur ve oraya yapar. Bizler bu çöp tesisini istemiyoruz."

 
Başkan Koştu ve Doğruer'den aşı çağrısı
 
Minik Eymen’in katillerine verilen ceza belli oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 9 Temmuz 2021 Cuma 23:31

Oraya yapılmayacak, buraya yapılmayacak peki nereye yapılacak, çöp sorunu da bir gerçek olarak ortada duruyor, zaten yapılacak olan modern bir tesis, yapılacak yer de başka türlü değerlendirilemeyecek bir arazi, sorun olmaması gerekir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir trafiğinde kadınlardan saç saça baş başa kavga
İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çamdibi semtinde trafik kazası sebebiyle ...
Seferihisar'da isyan ettiren görüntü... Asırlık ağaçlar JES kurbanı!
İzmir’in Seferihisar ilçesinin Orhanlı Mahallesi’nde yapılması planlanan ...
Çevik Bir ve 14 generalin cezalarına onama
Yargıtay, 28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı ...
 
Kürekli kavgada gelin hayatını kaybetmişti: İki sanığa tahliye!
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde evlerinin arasındaki yolun kullanımı ...
Acılı baba isyan etti: Şoföre ödül oldu!
Bursa’da 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Eda Müdüroğlu'na çarparak ölümüne ...
İzmir'deki çeteye operasyon: 15 tutuklama
İzmir merkezli 2 ilde, yasa dışı silah ticareti yapanlara yönelik operasyonda ...
 
Foça'daki yangından ilk bilanço
Foça'daki yangından ilk bilanço
Hayvanseverler mutsuz... Düzenlemede yeni bir şey yok!
İzmir Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong, "17 yıl boşuna ...
Urla açıklarında motor arızası: 5 kişi denizde mahsur kaldı
İzmir'in Urla ilçesi açıklarında, motor arızası nedeniyle kalan teknedeki ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva