HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Mart 2013 Çarşamba - 11:21

Mavişehir’i selden kurtaran ‘feragat’: O dava kapandı!

Mavişehir sakini Oktay Yar, deniz kenarına yapılan su pompa istasyonlarına açtığı davadan İdare Mahkemesi’nde ve Danıştay’da zafer kazanmasına rağmen vazgeçti. Büyükşehir’in Yar’ı iknası sonrası sel korkusu sona erdi.

Mavişehir’i selden kurtaran ‘feragat’: O dava kapandı!

EGEDESONSÖZ - Aşırı yağışlarda altyapı yetersizlikleri nedeniyle İzmir’in birçok yerini su basarken belediyeler de çıkış yolu aramaya devam ediyor. Yıllardır su baskınları ile boğuştuktan sonra geliştirilen bir proje ile sorunu giderilen Karşıyaka Mavişehir’deki konutlar yeni bir kriz ile karşı karşıya kalmıştı.

TOKİ ile belediye arasında özel protokol hazırlanarak yapılan ve belediyeye yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan “Mavişehir II. Etap Yağmursuyu Kanalı ve Terfi İstasyonu Projesi’nin en önemli bölümü olan pompa istasyonu ve su baskınlarına karşı yapılan setlerin kesin olarak kaldırılmasına karar verilmişti.

Su baskınlarının yaşandığı, lodos ve fırtınalı havalarda araçların su içinde kaldığı Mavişehir’de denize yakın olan villalarda oturan Oktay Yar isimli vatandaş, İZSU'nun yaptığı 1,5 metre yüksekliğindeki duvarın deniz ile insan ilişkisini yok ettiği, görsel bağlantıyı engellediği ve bölge sakinlerinin ve kendisinin denizden yararlanma hakkını elinden aldığı gerekçesiyle 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yapılaşmanın aynı zamanda villaların değerini de düşürdüğünü ifade eden Yar, yöredeki med-cezir yüksekliğinin en fazla yarım metre olduğunu, inşa edilen setin ise gereğinden fazla yükseklikte yapıldığını belirtmişti. Aynı zamanda ruhsatsız ve imar planlarına işlenmeden yapılan bu inşaatlar mahkemeden döndü. 2010 yılında alınan kararı belediye iptal için bölge idareye, oradan da olumsuz görüş gelmesi üzerine Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın da idare mahkemesinin verdiği kararlar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde kesin kararı verdiği ve belediyenin yaptığı tüm yapıların yıkılmasına karar verdiği belirlenmişti.

Akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetinin olumlu raporuna rağmen vatandaş Yar’ın yargıdaki ısrarlı takibinden zaferle ayrılması Mavişehir’de sel korkusunu hortlatmıştı.

Gelişmelerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu davayı açan Yar’la bir araya geldi. Başkan Kocaoğlu setin hayati önemini anlatarak Yar’ı davadan vazgeçmeye ikna etmeye uğraştı. Kocaoğlu’nun çabaları sonuç verdi ve Yar avukatı aracılığıyla bir açıklama yaparak davadan vazgeçtiğini duyurdu. 



İŞTE O AÇIKLAMA
Mavişehir sakini olan müvekkil, çevreye duyarlı vatandaş sorumluluğuna sahip, aktif bir yurttaştır. Mavişehir bölgesindeki sel baskınlarından tıpkı diğer sakinler gibi rahatsızdır. Bu sel baskınından ve yapılaşma hatalarından; TOKİ, ve Karşıyaka Belediyesi birlikte sorumludur. TOKİ kotları deniz seviyesinin altında düşük tutmuş, Karşıyaka Belediyesi gerekli kontrolleri yapmadan temel üstü vizelerini ve izinleri vermiş, bütün bu ihmaller zinciri sözkonusu sellerin yaşanmalarına ve çevre sakinlerinin zararlarına yol açmıştır
Mavişehir’in düşük kotta kalan bölümlerinin 1 metreden fazla su altında kalarak büyük bir göl haline geleceğini böylece daha büyük sel baskınlarına yol açılacağını, üstelik bu planlamanın çevre sakinlerinin sağlıklı çevre, sosyal ve kültürel gereksinimleri de nazara alınarak yapılması gerekirken plansız, programsız, görüntü çirkinliği yaratan bir şekilde yapıldığını belirteren müvekkil Belediye’ye dilekçe vermiş ve bu endişelerin giderilmesini talep etmiştir. 
Dava aşamasında gelen kayıtlar ve bilirkişi incelemeleri sonucunda su baskınlarının Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan setten kaynaklanmadığı, TOKİ ve Karşıyaka Belediyesinin imarsız, planlamasız, çevre sakinlerinin istem, ihtiyaç ve endişeleri dikkate alınmaksızın ve hukuka aykırı olarak yapılan düşük kot uygulamasından kaynaklandığı tespit edildiğinden İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılan davadan feragat edilmiştir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GÜROL KÜÇÜKGÖRÜR-MAVİŞEHİR MUHTARI 27 Mart 2013 Çarşamba 15:20

YAĞMUR SUYU KANALLARINDAN DENİZ SUYU'NUN GERİ GELMESİ NASIL ÖNLENECEK? BU GELEN DENİZ SUYU ACABA BAYRAKLI'DAN SALINDIĞI SÖYLENEN KANALİZASYON ARTIKLARINI DA MAVİŞEHİR'E TAŞIYORMU.GEÇEN HAFTA, SU TAŞMASI NEDENİYLE SULAR ALTINDA KALAN YERLER BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ TARAFINDAN DEZENFEKTE EDİLDİ.

Yorumu oyla      14      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şenol'dan engelli sporculara destek ziyareti
Düzenlediği kurslarla şampiyon sporcular yetiştiren Gaziemir Belediyesi, ...
Karşıyakalılar’ın yeni tutkusu iskelede kahvaltı!
Karşıyaka Belediyesi tarafından başlatılan “Sağlıklı Beslenme Hareketi’”nde ...
Karşıyaka bu billboardları konuşuyor!
İlçe caddeleri ‘Bu kente bir şeyler oldu’ yazılı karatahta zeminli billboardlarla ...
 
İzmir'in genci-yaşlısı el ele...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi sakinleri ile Sağlıklı ...
Güzelbahçe obeziteye karşı yürüdü
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün “Hareketli yaşam kenti İzmir” kampanyası ...
Bornova’da ‘çöpten kurtuluş’ sevinci
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Bornova Işıkkent’te ...
 
Hobi olarak başladı: İşinin patronu oldu
Yıllardır hobi olarak tahta oyuncak yapan ve ürünlerini çocuklarla buluşturma ...
Başkan Kürüm’den yaşlılara ziyaret
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Yaşlılar Haftası’nda ilçedeki huzurevlerini ziyaret etti.
Bornova’da spora ve sporcuya büyük yatırım
Bornova Belediyesi’nin açtığı spor okullarından son dört 4 yılda 10 bini ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva