HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Aralık 2020 Perşembe - 10:05

Mavişehir’e Flamingo Doğa Parkı geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması projesi kapsamında, kuşların gözlemlenebildiği koruma alanı dışındaki Mavişehir sahilini de Flamingo Doğa Parkı’na dönüştürmek için çalışmalara başladı. Kentlinin Gediz Deltası hakkında bilgi sahibi olması için ilk etapta alana bilgilendirme noktası ve kuş gözlem ünitesi kuruldu.

Mavişehir’e Flamingo Doğa Parkı geliyor

Mavişehir’de su taşkınlarını sona erdirecek Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların tamamlanmasının ardından bu alanı Flamingo Doğa Parkı’na dönüştürmeye hazırlanıyor. Bostanlı Balıkçı Barınağı’ndan başlayan ve kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini içine alan sahil bölgesinde oluşturulacak Flamingo Doğa Parkı, bölgedeki kuş popülasyonu için yeni yaşam alanları yaratırken kentlinin de doğayla bütünleşmesini, kuş türlerini yakından gözlemlemesini sağlayacak. 135 bin metrekare alanda tasarlanan Flamingo Doğa Parkı’nın 2021 yılı yaz aylarında hizmete girmesi hedefleniyor. 

Projenin ayrıntılarını paylaşmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Mavişehir sakinleriyle bir araya gelerek fikirlerini aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak’ın da katıldığı toplantıda uygulama projesine geçilmeden önce yurttaşların Flamingo Doğa Parkı ile ilgili fikirleri alındı.

Deniz içi doğa dersliği
Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması projesi kapsamında hayata geçirilecek Flamingo Doğa Parkı ile kentlinin Gediz Deltası hakkında bilgi sahibi olması, bu bölgeyi deneyimlemesi yoluyla koruma-kullanma bilincine sahip olması hedefleniyor. Mavişehir Kıyı Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılan kıyı tahkimatı arkasında alanın doğal dokusunu oluşturan tuzcul sulak alanlar, proje kapsamında kontrollü olarak yeniden oluşturulacak. Bölgedeki kuş popülasyonu için de önemli yaşam alanları yaratılacak.  Yurttaşları doğa ile buluşturacak doğa parkında ziyaretçi merkezi, deniz içi doğa dersliği, ahşap platformlar, tuzcul sulak alan düzlükleri, kuş gözlem kuleleri, kuş tünekleri gibi üniteler yer alacak. Ayrıca alanda alternatif ve seyir amaçlı bisiklet yollarının yapılması planlanıyor.

Doğa bulmacaları tasarlanacak
Flamingo Doğa Parkı’nı ziyaret edenler için her yaş grubunun oynayabileceği doğa bulmacaları tasarlanacak. Ziyaretçilerin Gediz Deltası’nda yer alan biyolojik çeşitlilik, doğal zenginlik ve kültürel miras hakkında bilgi edinmesi, çevresine dair farkındalık geliştirmesi ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmesi oyunlaştırılarak sağlanacak. 

Balıkçı Barınağı’na kuş gözlem ünitesi kuruldu
Projenin ilk etap çalışmaları kapsamında Bostanlı Balıkçı Barınağı’nın çıkışına Flamingo Doğa Parkı Bilgilendirme Noktası kuruldu. Gölgelikli toplanma ve oturma alanında 10 adet bilgilendirme panosu bulunuyor. Bu panolarda Gediz Deltası hakkında genel bilgiler, deltanın oluşumu, bölgede yaşayan kuşlar, lagünler, kıyı bataklıkları, deltanın sahip olduğu biyoçeşitlilik, deltada balıkçılık, sazlıklar, Üçtepeler ve balıklar konu başlıklarında bilgilendirmeler yer alacak. Bu ünite aynı zamanda delta boyunca yapılacak kuş gözlem aktivitelerinin buluşma ve başlangıç noktası olacak. Ayrıca balıkçı barınağının içerisinde “Kuş Gözlem Ünitesi” oluşturuldu. Gölgelikli gözlem alanı ve oturma yüzeylerinin yer aldığı ünitede bu bölged e gözlemlenebilen Pelikan, Martı, Sumru, Batağan, Karabatak, Flamingo ve Sakarmeke türleri ile ilgili bilgilendirme panoları yer alacak. 

“İnsanları doğal yapıyla buluşturmayı hedefliyor”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay projenin bölgenin doğal dokusunu geri kazandırmayı ve insanları doğal yapıyla buluşturmayı hedeflediğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle oldu: “Burası, bir metropolle bu kadar iyi bir sulak alanın kesiştiği yegâne bölge. Ekolojik ve ekonomik olarak çok önemli bir alan. Bölgeye 1998 yılında RAMSAR statüsü verildi, 2000 yılında da doğal sit alanı ilan edildi. İzmir’e yakın olmasına rağmen bu alanın önemi geç fark edildi. Bölgenin kâğıt üzerinde yasalarla korunması yeterli değil. İnsanların bu alanı tanıması, değerini bilmesi gerekiyor. Niye sulak alana ihtiyacımız var sorusunun cevabı önemli. Gediz Deltası olmasa Körfez’de balık çeşidi bu kadar fazla olmaz, yani bu canlılık olmaz. Türkiye’nin tuz üretiminin üçte biri bu bölgeden karşılanıyor. Çok sayıda kıyı balıkçısı geçimini buradan karşılıyor. Bu nedenle Gediz Deltası ve Flamingo Doğa Parkı, Yaşayan Parklar projesinin odak noktalarından biri.”

 
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı
 
CHP’li Polat’tan 'su sorunu araştırılsın' önerisi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Prof.Dr. Mehmet SIKI 10 Aralık 2020 Perşembe 18:02

Bu projeyi sonuna kadar destekliyorum, başarılar diliyorum. Bölge 2000 yılında Sit Alanı ilan edilmedi; ilk defa 1985 yılında doğal ve arkeoloji sit alanı ilan edildi ve daha sonra 1999 ve 2002 yılında doğal sit sınırları bugünkü duruma getirildi. Gediz deltasının bugünkü duruma getirilmesi için 36 yıl mücadele ettim. Bugünden itibaren de görev verilirse seve seve kabul ederim. Saygılarımla,

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Batur ile A'dan Z'ye: Pandemi, kentsel dönüşüm, büyükşehir binası mesajları...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe Planları için Şehir Plancıları ...
Çiğli Belediyesi'nden 'moloz toplama' atağı
Çiğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ilçe genelinde ...
Bornova’da yol hamlesi sürüyor
Bornova Belediyesi ilçe genelinde sürdüğü asfalt, beton ve kilit parke ...
 
Yıkım kararı sonrası belediye Hasta Konuk Evi’nde hizmet verecek
İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan kontrolde ...
Karşıyaka’ya yeni gül bahçesi
Karşıyaka Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü park yapım çalışmaları kapsamında, ...
'Sakin Şehir'de dijital kütüphane
Seferihisar’da çocuk ve gençlerin internete erişimlerini kolaylaştırmak ...
 
Balçova’da memurlara yeni yıl müjdesi
Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası arasında ...
Karabağlar'ın çok amaçlı tesisinde son rötuşlar
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, hizmete açılma aşamasına ...
AK Parti’den sert tepki: O isimler mi çıkartılacak?
Gaziemir Belediyesi’nde evde bakım hizmetlerinin alanında çalışan 17 çalışanın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva