HABERLER>GÜNCEL
10 Haziran 2021 Perşembe - 08:37

Marmara'da arıtılmamış su iddiası: Tesisten açıklama

Marmara Denizi müsilajın pençesindeyken Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki BAGFAŞ Gübre Fabrikası’ndan tepki çeken görüntüler geldi. Denize arıtılmamış su verildiği iddiasıyla yayılan videolar, sosyal medyada infial yarattı. Fabrika hakkında daha önce de ihbar geldiği, 1 Haziran’da körfeze kükürt vermekten 96 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı. BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, "Periyodik denetimler zaten yapılıyor. Denize hiçbir atık suyu deşarj etmedik" dedi.

Marmara da arıtılmamış su iddiası: Tesisten açıklama

Bandırma'da denize atık su görüntüleri milyonlarca kez izlenirken kurallara uymayan tesislerin kapatılması gerektiği yorumları yapıldı. Uzmanlar da BAGFAŞ’ın atıklarını Marmara’ya bıraktığı bölgenin hassas alan olduğunu, dolayısıyla da fosfat üreten bu fabrikadan denize deşarj edilen suyun kalitesinin BOİ 25 mg/L, KOİ 125 mg/L, TN 10 mg/L ve TP 1 mg/L olması gerektiğine dikkat çektiler. Atıksu değerlerinin bu limitin üzerinde çıkması durumunda tesisin derhal gerekli önlemleri alıncaya kadar kapatılıp ceza kesilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “O bölgede inceleme yapıldı, fosfor değerlerinin 12 ay boyunca 3-4 kat yüksek olduğu ölçüldü. Neden böyle diye baktığımızda fosfat gübre fabrikasıyla karşılaştık. Marmara ölüyor, neyi bekliyorsunuz, durdurun artık buraları” dedi.

MARMARA CAN VERİYOR
Kocaeli Dilovası’nda bir atık su arıtma tesisinden Dilderesi’ne verilen atıklarla ilgili başka bir görüntüye ise "Senelerdir Dilovası OSB’den düzgün arıtılmadan tonlarca atık su Dilderesi’ne oradan da Marmara’ya akıyor. Atık su değil, resmen lağım ve sanayi suları salınmış" diye tepki yağdı.1 HAZİRAN’DA CEZA
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ise hem Bandırma’daki fabrikaya hem Dilovası’ndaki tesise denetim ekiplerinin gönderildiğini bildirdiler. Yetkililer, Bandırma’daki BAGFAŞ’a ilişkin, “İl Müdürlüğümüze bu işletmeyle ilgili daha önce de benzer şikâyet ve ihbarlar intikal etmiştir. Teknik personelce denetim yapılmış, işletme bünyesindeki kıyı tesisinde depolanan sarı renkli kükürt maddesinin Bandırma Körfezi’ne atılmış olduğu tespit edilmiş. Analiz sonucu işletmeye 96 bin 561 lira yaptırım uygulanmış ve karar 1 Haziran’da tebliğ edilmiştir” denildi.

Yetkililer, video üzerine de önceki gün yeni bir denetim ekibinin BAGFAŞ’a gönderildiğini, dün de numune alındığını bildirdiler.

ANALİZE GÖRE YENİ CEZA
“Cezanızın üzerinden bir hafta geçmeden yeniden kirletmiş, neden kapatılmıyor, cezalar mı yetersiz” sorumuza yetkililer, “Öncelikle analizin sonucuna göre işletmeye yeni bir ceza kesilip kesilmeyeceğine karar verilecek. Cezayı gerektiren bir durum varsa, son 3 yıl içinde Çevre Kanunu’na aykırılık sayısına göre 96 bin 561 liranın 2 ya da 3 katı ilave ceza kesilebilir. Ayrıca kirleticinin miktarına göre işletmeye sınır değerlere gelinmesi konusunda süre tanınabilir ya da ‘kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz’ olarak faaliyeti durdurulabilir” yanıtını verdiler.

TESİS: CEZA KESİLMEDİ
BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, sosyal medyada yer alan iddialar hakkında Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Deniz suyunu soğutma amaçlı kullanıyoruz. Tesislerdeki ısı değiştiricilerden kimyasal ile hiçbir bağlantısı olmuyor. En son 3 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü’nden geldiler. İnceleme sonucunda hiçbir olumsuz durum tespit edemediklerini belirlediler. Hazırladıkları tutanak metnine göre denize deşarj edilen soğutma suyunda oluşan köpüğün basınçtan kaynaklandığı, herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı belirtildi. Periyodik denetimler zaten yapılıyor. Denize hiçbir atık suyu deşarj etmedik. Bugüne kadar denizi kirletmeden kaynaklı hiç ceza kesilmedi.”

MARMARA’DA 300 EK DENETÇİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, müsilaj sonrasında Marmara havzasındaki ilgili tüm müdürlüklere genelge gönderilerek denetimlerin sıkılaştırılması talimatı verildiğini anlattılar. Merkezden gönderilen 300 ilave denetçinin Marmara havzasında göreve başladığını, 1 ayda 450 civarında su kirliliği denetimi yapılarak toplam 6.5 milyon TL ceza kesildiğini söylediler. 

 
Mehmet KARABEL yazdı... Bir başkanın evrak-ı metrukesi!
 
Milli Emlak, Urla'da yine satışta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayıp çiftin cesetlerini tandıra gömmüşler!
Kayseri'de 22 gün önce kayıplara karışan Mehmet Turhan (55) ve boşandıktan ...
İzmir'de kaza... 5 metreden uçtular!
İzmir'in Konak ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Bina sakinleri deprem sandı... İşçi servisi dükkana girdi!
İzmir'de gece vardiyasından çıkan işçileri evlerine götüren servis midibüsü, ...
 
Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(ABD'nin) Sadece Libya ve Suriye meselesinde ...
Karaburun açıklarında 31 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
Pizza yerken boğulan çocuğu işletme sahibi hayatta tuttu!
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir pizzacıda annesiyle pizza yerken nefes ...
 
LÖSEV'e ait midibüs devrildi: Çok sayıda yaralı var!
Denizli'nin Kale ilçesinde Lösemili Çocuklar Vakfına (LÖSEV) ait olduğu ...
Son 24 saatte 87 can kaybı, 6 bin 454 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 87 can kaybı yaşanırken ...
Esat Toklu'dan Sedat Peker hakkında suç duyurusu
Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu, Sedat Peker hakkında ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva