HABERLER>GÜNCEL
17 Nisan 2011 Pazar - 17:02

Kusur var, ruhsat yok!

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Karabağlar'da bir kapı imalathanesinde üç kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamada büyük ihmal olduğunu belirtti.

Kusur var, ruhsat yok!

İZMİR - Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Karabağlar'da bir kapı imalathanesinde üç kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, denetimsiz işyerlerinde sıklıkla oluşan bu tür kazaların iş cinayeti olduğunun altı çizildi.

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen oda, patlamanın ve yangının meydana geldiği işyerlerinde iş güvenliğine yönelik tedbirlerin alınmadığının görüldüğünü ifade etti. Açıklamada, patlamanın meydana geldiği kapı imalatı yapılan atölyede ve depolarında çok miktarda tiner bulunduğu, yanma ve patlama riskine karşı yeterince önlem alınmamış olduğu hatırlatıldı. Buharlaşarak ortama yayılan tinerin etraftaki herhangi bir kıvılcımdan alev almış olabileceğini belirten oda, böylesi kazaların yaşanmaması için denetlemelerin artırılması gerektiğini vurguladı.
 

KÜRÜM: RUHSAT BİZDE YOK!
Karabağlar’da kapı imalathanesinde patlamanın yaşandığı iş yerinin ''imalathane ruhsatının olmadığını'' bildiren Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, ''Fakat yeni belediye olduğumuzdan bize evraklar eksik gelmiş olabilir, konuyla ilgili olarak Konak Belediyesi ile yazışıyoruz'' dedi.
 Karabağlar Belediye Başkanı Kürüm, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile patlamanın meydana geldiği bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, vatandaşlarla görüştü.
 
Kürüm, gazetecilerin soruları üzerine, iş yerinin ruhsat konusunun incelendiğini ifade ederek, ''Elimizdeki belgelere göre, iş yerinin imalathane ruhsatı yok'' dedi. Karabağlar Belediyesinin 3 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Kürüm, şunları söyledi:
 
''Fakat yeni belediye olduğumuzdan bize evraklar eksik gelmiş olabilir, konuyla ilgili olarak Konak Belediyesi ile yazışıyoruz. Konak Belediyesinin arşivlerinde yapılacak incelemeden sonra olay netlik kazanacak'' diye konuştu.
 
Ayrıca belediye ekiplerinin iki hafta önce bölgedeki iş yerlerinde ruhsat denetimi yaptığı ve patlamanın meydana geldiği iş yerinin evraklarında eksiklikler görüldüğünden bu eksikliklerin giderilmesi için uyarıda bulundukları öğrenildi.
 
Olay yerinde incelemelerde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve CHP milletvekili adayı Musa Çam ise, Türkiye'de iş kazalarında her yıl çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, ''İşçi kurultayının düzenleneceği mayıs ayı öncesi işçilerin ve 1 itfaiyecinin hayatını kaybetmesi üzüntü verici. Bakanlık, özellikle merdiven altı üretimi denilen, yeterli şartlara sahip olmayan iş yerlerindeki çalışma koşullarını denetlemeli'' dedi.
     
İŞ YERİ SAHİBİ, SAVCININ İTİRAZINA RAĞMEN SERBEST KALDI
Öte yandan iş yeri sahibi Niyazi Odabaşı, olay nedeniyle göz altına alınarak polisteki işlemlerinin ardından, ''iş yerinde gerekli önlemleri almamak ve dikkatsizlik, tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek'' suçlamasıyla İzmir Adliyesi'ne gönderildi. Savcılık sorgusunun ardından ''tutuklanması'' talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen Odabaşı, mahkemece serbest bırakıldı.
 
Odabaşı'nın serbest bırakılması üzerine nöbetçi savcı, üst nöbetçi mahkemeye itiraz etti. Üst mahkeme de Odabaşı'nın serbest bırakılmasına karar verdi.
 
İş yeri sahibi, adliyedeki işlemlerin tamamlanmasından sonra serbest kaldı.
    
ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Olayın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen, patlamanın meydana geldiği iş yerinin bitişiğinde bulunan laminant parkelerin depolandığı alanda parkeler yanmaya devam ederken, itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir ve Karabağlar belediyelerinden gelen iş makineleri, depoda yığılı parkeleri bina dışına çıkarıp kamyonlarla tahliye ederek, söndürme çalışmalarına yardımcı oluyor.
   
Ekiplerin dünden bu yana sürdürdüğü çalışmalar sonrasında, patlamanın imalathanede yarattığı etki de ortaya çıktı. Patlamanın yarattığı basınçla, binanın birinci ve ikinci kat zeminleriyle duvarlarının tamamen çöktüğü, kolonları üzerinde durduğu, bazı kirişlerin de çöktüğü gözlendi.
İzmir Sivil Savunma ekipleri, binadaki göçükte, enkaz kaldırma ve kayıp işçilere ulaşma çalışmalarını sürdürüyor.


BÜYÜK DRAM
İtfaiye ve sivil savunma ekiplerinin çalışmaları sonucu kapı imalatında çalışan işçilerden ikisinin cesedine dün gece ulaşıldı. Yakınlarına yaptırılan teşhislerde, bu kişilerin 32 yaşındaki Mustafa Demiralay ile eniştesi Yener Erbaş oldukları belirlendi.    
Teşhislerin ardından Mustafa Demiralay ve Yener Erbaş'ın evleri yasa boğuldu. Yakınları, Demiralay ve Erbaş'ın Gaziantep'te ortak iş yeri açtıklarını, yürütememeleri üzerine bir süre sonra kapattıklarını ve 1,5 yıl önce yeni umutlarla İzmir'e yerleştiklerini anlattı. Kapı imalatçısında Mustafa Demiralay'ın iş bulduğunu, ardından Erbaş'ı da aynı iş yerine aldırdığını anlatan yakınları, hedeflerinin tekrar kendi iş yerlerini kurmak olduğunu söyleyerek, gözyaşlarına boğuldu.
    
Henüz haber alınamayan Harun Cirit ile eniştesinin kardeşi olan Mustafa Kurt'un da evinde hüzünlü bir bekleyiş hakim. Ailelerin, enkaz kaldırma çalışmalarından çıkacak haberi beklerken, ufak da olsa umutlu oldukları gözlendi. Yaklaşık 8 aydır olayın meydana geldiği iş yerinde çalışan Mustafa Kurt'un, 8 yaşındaki kızı Asiye'nin doğuştan böbrek yetmezliği çektiği öğrenildi. Annesi ve babasıyla 2 haftada bir diyaliz makinesine giren Asiye'nin, kısa süre önce de idrar kesesinden ameliyat olduğu belirtildi.
   
Evli ve 2 yaşında bir kızı olan Harun Cirit'in ise 4 yıl önce ölümden döndüğünü öğrenildi. Yakınları, Cirit'in binmekten son anda vazgeçtiği kamyonetin, hemzemin geçitte trenin altında kaldığını ve kamyonettekilerden bazılarının kazadan yaralı olarak kurtulduğunu, bazılarının da hayatını kaybettiğini dile getirdiler.

Yangın söndürme çalışmalarında yaşamını yitiren itfaiye eri Ozan Avşar'ın ise üniversite mezunu olduğu, arkeoloji bölümünü bitirmesine rağmen iş bulamayınca İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının açtığı sınavlara girdiği ve 7 yıl önce bu işe başladığı öğrenildi. Yaklaşık 2 yıl önce evlenen Avşar'ın, Eda adında bir kız çocuğu vardı.

İKİ CESET DAHA ÇIKTI
İtfaiye ve sivil savunma ekiplerinin dünden beri sürdürdüğü çalışmalar sonunda Mustafa Kurt ile eniştesinin kardeşi Harun Cirit'in cesetlerine ulaşıldı.
    
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir kapı imalathanesinde dün meydana gelen patlamada işçiler Mustafa Demiralay ve Yener Erbaş ile yangına müdahale eden itfaiye eri Ozan Avşar ölmüştü. İşçiler Kurt ve Cirit'e ise ulaşılamamış ve arama çalışmaları başlatılmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir'e Yazık.. 18 Nisan 2011 Pazartesi 10:49

Ruhsatları yokmuş.. Belediye Başkanı'nın söylediğine bakın. Madem ruhsat yok, siz niye varsınız? Milletvekilleri de siyaset peşinde. Zihniyet süper, İzmir geriye gider.. Devam..

Yorumu oyla      12      5  
DEMOKRAT 18 Nisan 2011 Pazartesi 09:31

Belediye Başkanının beyanatı bir facia.Efendim Ruhsatları falan yokmuş demek seni kurtarıyormu.Sen ne için o makamdasın.Oradaki işletmelerin çoğunun ruhsatının olmadığını herkez biliyor.Amerikaya gezmeye gidiyorsunuz,orada böyle birşeyin olamayacağını görmüşsünüzdür.Gelelim M.Ali Susam ile Musa Çam a.Böyle bir durumdan bile kendinize paye çıkarma çabasındasınız.Milletin canı yanmış sizlerde orada sözüm ona ilgileniyormuşsunuz gibi görünüp Resmen UCUZ siyaset yapıyorsunuz.Seçimler yaklaştıkça bakalım daha nerelerde göreceğiz sizleri.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adalet Bakanlığı art niyet bulmadı!
Adalet Bakanlığı, gazeteci Ahmet Şık'ın Ergenekon davası kapsamındaki ...
12 Eylül'cülerin kabusu konuştu
12 Eylül döneminde görevli bir savcı Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkencelerin ...
'Ucube'nin yıkımı başlıyor
Başbakan Erdoğan'ın 'ucube'ye benzettiği 'insanlık anıtı'nı yıkmak için ...
 
'Geleceğine sahip çık' eylemi
Türkiye Kamu-Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol, tüm kamu çalışanlarına ...
9 bin 500 kök kenevir ele geçirildi
İzmir polisinin uyuşturucu ticareti yapan gruba yönelik yürüttüğü operasyon ...
Karabağlar'da büyük patlama: 2 ölü
Karabağlar ilçesindeki bir kapı imalathanesinde meydana gelen patlama ...
 
Poşet dolusu para makam odasında
CHP, Aybastı’daki milletvekili, belediye başkanı ve işadamı arasında para ...
‘Atatürk’e hakaret etti, karşıyım’
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, CHP grubunun ünlü şair ...
Kopya kameraya yakalandı
Güneydoğu’da, 15 Ocak’ta yapılan Açıköğretim Meslek Lisesi sınavlarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva