HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2016 Pazar - 13:38

Kuru meyve ihracatına Noel dopingi!

Hristiyan geleneklerinde Noel ve yılbaşı sofralarında yoğun olarak tüketilen kuru meyvelerde Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat hız kazandı.

Kuru meyve ihracatına Noel dopingi!

Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuru meyvede en büyük üretici ve ihracatçı konumunda olduğunu, bu sezon da kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısının önemli bölümünün Avrupa'daki perakende satış noktalarına ulaştığını ifade etti.

En önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliğinde kuru meyve ürünlerinin sağlıklı ve lezzetli olmasının yanında dini ve kültürel bir gelenek olarak tüketildiğine işaret eden Öz, kuru incirin kutsal kitaplarda isminin geçmesi, çekirdeksiz kuru üzümün de yılbaşı geleneği olan tatlıların yapımında kullanılması nedeniyle yoğun talep gördüğünü dile getirdi.

Kuru meyve üretici ve ihracatçılarının her yılbaşı öncesi oluşan bu talebe yanıt vermek için hummalı bir çalışma yürüttüğünü belirten Öz, "Kuru meyvede eylül ayında başlayan sezonda ihracatın önemli bölümü, yılbaşına kadar tamamlanır. Bizim hedefimiz her yıl kasım ayı sonuna kadar Avrupa'daki süpermarket raflarını ürünlerimizle doldurmaktır. Bu yıl da büyük bölümü Noel sofrasında tüketilmek üzere sadece Avrupa pazarı için 11 bin 500 ton kuru incir ihracatı yaptık. ABD ve diğer pazarlarla birlikte bu rakam 19 bin tona çıkıyor." dedi.

İngiltere 100 bin ton, Türkiye 30 bin ton tüketiyor
Çekirdeksiz kuru üzümün ise genelde gıda endüstrisinde kullanılmakla birlikte özellikle İngiltere'de günlük tüketim alışkanlıkları içinde yer aldığını ifade eden Öz, bu ülkede üzüm tüketiminin Noel öncesi arttığını kaydetti.

Bu artışta Noel sofrası için yapılan bir tatlının payının büyük olduğuna işaret eden Öz, şu bilgileri verdi: "İngilizler'in geleneksel Noel tatlısı 'Christmas Pudding' Türk üzümü olmadan yapılmaz. Türk üzümünün kaliteli ve lezzetli olmasının yanı sıra bıçakla kesilebilmesi, kek benzeri tatlıların dağılmadan ikram edilmesini sağlıyor. Christmas Pudding, ağır ve ağdalı bir tatlı. Bu tatlının yanında kültürel 5 çaylarında tükettikleri keklerinde de Türk üzümü kullanılır.  

İngiltere'de kuru üzüm, günün her saatinde tüketilen bir ürün. Çok çeşitli ürünler içine giriyor. Sadece kek değil, salataların üzerine dahi serpiyorlar. Türkiye, yılda 300 bin ton kuru üzüm üretiyor ama kendi tüketimi 30 bin ton. İngiltere'nin ise yaklaşık 100 bin ton tüketimi var."

"Okul üzümüyle tüketim artacak"
Türkiye'de öğrencilere yönelik uygulanan Okul Üzümü Projesi'ne değinen Öz, bu yıl kasım ve aralık aylarında ilkokul öğrencilerine toplam 2 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm dağıtılacağını, bunun bir tüketim alışkanlığı yaratmasını beklediklerini ifade etti. 

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği verilerine göre, sezonun başladığı 1 Eylül 2016'dan bu yana çekirdeksiz kuru üzümde ihracat, miktar bazında yüzde 45 artışla 70 bin tona ulaştı. Fiyatlardaki gerileme nedeniyle elde edilen gelir ise yüzde 14 artışla 114 milyon dolara çıktı.

Kuru incir ihracatı ise geçen yılla aynı seviyede devam ediyor. Sezon başından bu yana 19 bin ton ihracat yapılan kuru incirden elde edilen döviz miktarı 170 milyon dolar oldu. (AA)

 
Münevver Karabulut davasında FETÖ izi iddiası!
 
TSK'da yeni uzaklaştırmalar: 168 subay ile...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi kartından vatandaşın cebini rahatlatan karar!
Merkez Bankası, Türk lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde ...
EBSO'dan 'Sanayi 4.0' zirvesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Sanayi 4.0’ın ele alınacağı özel zirve düzenliyor. 
Ayakkabıda suni deri önerisine Ege'den tepki!
Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevimli: Sırf deri ...
 
Zeytinyağı ihracatında sevindiren artış
Dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Türkiye'nin, ürün yokluğu ...
İzmir’de boyoz günleri: Kocaoğlu’ndan kalkınma vurgusu, Demirtaş’tan müjde!
3 günlük dolu bir ajandaya sahip İzmir Boyoz Günleri start aldı. Etkinliğin ...
İzmir’in ‘yapılandırma’ raporu: 300 bin mükellef…
Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, il genelinde yaklaşık 300 bin mükellefin ...
 
Turizmin kalbi Fuar İzmir'de atacak!
Ülkemizin turizm gelirini artıran sözleşmelere imza atması hedeflenen ...
İzmir’de ‘sağlıklı iş, sağlıklı gelecek’ semineri
Sağlıklı İş Sağlıklı Gelecek teması ile İzmir Mimarlık Merkezinde gerçekleştirilen ...
Rekabet Kurulu’ndan Manisalı sanayi devine 8 milyonluk ceza
Türkiye’nin Manisalı dev sanayi kuruluşu Vestel’e Rekabet Kurumu’ndan 8 milyon TL ceza geldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva