HABERLER>GÜNCEL
21 Haziran 2022 Salı - 09:33

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' umudu

Küresel piyasalarda, devam eden resesyon endişelerine karşın ekonomilerde yumuşak bir iniş yapılabileceğine ilişkin yorumların etkisiyle pozitif bir seyir izleniyor.

Küresel piyasalarda  yumuşak iniş  umudu

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri para politikasına ilişkin sözle yönlendirmelerine devam ederken, artan resesyon endişeleri karşısında hükümet tarafı da olası politikaları kamuoyuyla paylaşıyor.

Dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard, makroekonomik verilerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesi halinde temmuzda da güçlü bir faiz artışını destekleyeceğini söylerken, ABD ekonomisini resesyona sokmadan enflasyonu aşağı çekebileceklerini düşündüklerini belirtti.

Yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma öncesinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek toplantıda Fed'in politika faizini 75 baz puan artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, eylül toplantısında da 75 baz puanlık artış ihtimali yüzde 40 seviyesinde bulunuyor.

Temmuz ayı sonrası atılacak adımların ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine yönelik daha anlaşılır ipuçları vermesi beklenirken, Powell'ın bu haftaki konuşmalarında bu döneme ilişkin yönlendirmelerde bulunacağı tahmin ediliyor.

ABD'DE VERGİ İNDİRİMİ YOLDA
Öte yandan, ABD hükümeti yükselen enflasyonla mücadeleye dahil olmak isterken dün, ABD hazine Bakanı Janet Yellen, akaryakıttan alınan vergilerin geçici olarak kaldırılmasına yönelik teklifin değerlendirmeyi hak ettiğini dile getirdi. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden ise kararın hafta sonuna kadar çıkabileceğini belirtti.

Vergi indirimi olması halinde akaryakıt fiyatlarının galon başına yaklaşık 18 cent ucuzlayacağı tahmin edilirken, ABD'de normal benzinin galonu yaklaşık 4,98 dolardan, mazotun galonu ise ortalama 5,82 dolardan satılıyor.

Enflasyonla mücadeledeki kararlılık ve ABD ekonomisinin resesyona girmeden bu dönemi atlatabileceğine yönelik beklentilerle pay piyasalarında temkinli de olsa pozitif bir seyir izlenirken, Fed yetkililerinin bugün yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağında bulunuyor.

Dün, New York borsasında tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken, endeks vadeli işlem kontratları yüzde 1'in üzerinde yükselişle işlem görüyor.

Avrupa'da dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları gündemin odağında yer alırken, Lagarde, ECB yetkililerinin temmuz ve eylül toplantılarında faiz artırma niyetinde olduklarını söyledi.

Lagarde, temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceklerini belirtirken, tahvil faizlerine müdahale etmek için geliştirilen araca yönelik ısrarlı sorulara karşın bu konuda açıklama yapmak için henüz erken olduğunu dile getirdi.

ECB Baş ekonomisti Philip Lane ise Euro Bölgesi'nde negatif faizlerin artık uygun olmadığını kaydederken, politika faizindeki artışın ekonominin bütün birimlerindeki risk primini yükselteceğini aktardı.

AVRUPA VE ASYA BORSALARI ARTIDA
Dün, Avrupa borsaları bu gelişmelerle pozitif bir seyir izlerken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,06, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1,50, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,99 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni güne de yükselişle başladı.

Asya pay piyasaları dünkü karışık seyrin ardından ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapabileceğine yönelik artan iyimserlikle pozitif bir seyir izliyor.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 geriledi.

 
Galatasaray’da Marcao bavulunu topladı
 
Orgenerallikten Alzheimer'ın pençesine... Çevik Bir'in cezaevi günleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev operasyon: 205 adrese baskın!
Diyarbakır merkezli 10 ilde şafak vakti sokak satıcılarına karşı Türkiye'nin ...
DEÜ'den dünya çocuklarına armağan!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve DEÜ Onkoloji ...
Mehmet KARABEL yazdı... O sokaktan kimin adını sildiğimizi bir bilseniz?
Mehmet KARABEL yazdı... O sokaktan kimin adını sildiğimizi bir bilseniz?
 
İzmir'de mest eden gün doğumu!
İzmir'de mest eden gün doğumu!
Eren-18 Narko Terör Operasyonu başlatıldı
İçişleri Bakanı Soylu, Eren-18 Narko Terör Operasyonu'nun 61 tim ve 960 ...
İzmir'de FETÖ'ye 'ankesör' darbesi: Çok sayıda gözaltı!
İzmir merkezli 16 ilde, FETÖ/PDY'nin 'TSK yapılanması'na yönelik yürütülen ...
 
Ege'de can pazarı!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde motor arızası nedeniyle sürüklenen lastik ...
İzmir'de tarihi eser kaçakçılarına suçüstü: Mermer sütun ele geçirildi
İzmir'in Bergama ilçesinde, polis ekipleri tarafından kaçak kazı yapıldığı ...
Diri diri yanacaktı... Polisin çabası hayat kurtardı
Tartıştığı eşini bıçakla yaralayıp evi ateş veren şüpheli koçbaşı kullanarak ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva