HABERLER>GÜNCEL
26 Mayıs 2023 Cuma - 11:42

Kuraklık planı: 23 havzada 13 farklı tedbir

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, iklim değişikliğinin etkisiyle daha şiddetli hissedilmeye başlanan kuraklığın zararının asgari seviyeye indirilmesi ve su-gıda arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla 23 havzada, 'Kuraklık Yönetim Planı' hazırlandı. Başta Akarçay, Meriç-Ergene, Marmara, Doğu Karadeniz, Sakarya, Susurluk, Yeşilırmak, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzalarında uygulanacak planlar kapsamında 13 farklı tedbir alınacak.

Kuraklık planı: 23 havzada 13 farklı tedbir

Kuraklık farkındalığı, kayıp kaçakların azaltılması, kullanılan suyun geri kazanılması, alternatif su kaynaklarının belirlenmesi gibi tedbirler ile yıllık sadece 9 havzada 2 bin 381 hektometreküp su tasarrufu sağlanacak.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, yavaş ilerleyen ve ciddi sosyo-ekonomik, çevresel etkileri nedeniyle 'sinsi afet' olarak tanımlanan kuraklığın etkin yönetilmesi için harekete geçti. Bu kapsamda, kuraklık zararlarının asgari seviyeye indirilmesi ve su gıda arzında sıkıntı yaşanmaması maksadıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, havza ölçeğinde mevcut ve projeksiyon dönemi için su bütçesinin tespit edilip; sektörel etki analizlerinin gerçekleştirildiği ve alınması gereken tedbirlerin belirlendiği 'Kuraklık Yönetim Planları' hazırlanmaya başlandı.

Hangi havzalarda uygulanacak?

Akarçay, Meriç-Ergene, Marmara, Doğu Karadeniz, Sakarya, Susurluk, Yeşilırmak, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzalarında çalışmalar tamamlandı. Planların çıktıları, kamu kurum ve kuruluşları paylaşıldı. Meriç-Ergene, Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Burdur, Antalya, Batı Akdeniz, Akarçay, Sakarya, Konya, Doğu Akdeniz, Kızılırmak, Seyhan, Ceyhan, Asi, Yeşilırmak, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Fırat-Dicle, Van Gölü havzaları ile birlikte bugüne kadar toplam 23 havzada planlar hazırlandı. Aras ve Çoruh havzalarında ise çalışmalar devam ediyor. Tüm havzalarda yürütülen 'Kuraklık Yönetim Planları'nın 2023 yılı sonu itibarıyla tamamlanması hedefleniyor. 

Tedbirler belirlendi
'Kuraklık Yönetim Planları' kapsamında havzaların kuraklığa karşı hassasiyeti, su kullanan sektörlerin etkilenebilirlik analizi ile su bütçesi göz önünde bulundurularak entegre havza yönetimi yaklaşımı ile kuraklığın ve su kıtlığının üretim kaynaklarına, sosyo-ekonomik hayata olumsuz etkilerinin azaltılması, havzadaki kısıtlı su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması maksadıyla alınması gereken tedbirler ve tedbirlerden sorumlu kurumlar belirlendi. Ayrıca, planlar çerçevesinde gerçekleştirilen sektörel etkilenebilirlik analiz çalışmaları, ülkenin kuraklığa karşı birçok havzasında tarım ile içme ve kullanma suyu sektörlerinde hassas olduğunu gösteriyor.

Tasarruf edilecek su miktarları hesaplandı
'Kuraklık Yönetim Planı'nda, 'su tasarrufunun sağlanması', 'kuraklık konusunda farkındalığın arttırılması', 'kuraklığın çevresel zararlarının azaltılması', 'kuraklığa dayanıklı bitkisel ürünlerin artırılması', 'içme ve kullanma suyu şebekelerinde kayıp-kaçakların azaltılması', 'kullanılan suyun geri kazanılması', 'alternatif su kaynaklarının belirlenmesi', 'izleme ve ölçüm ağının genişletilmesi', 'yer altı suyunun korunması', 'çevresel akışa su bırakılması', 'göl yüzeylerindeki buharlaşma kayıplarının ölçülmesi ve azaltılması', 'yeni deşarj limitlerine ulaşmak için jeotermal tesislerdeki arıtmanın iyileştirilmesi', 'içme ve kullanma suyunun korunması' olarak 13 grupta tedbir belirlendi.

Tedbirlerin hayata geçirilmesi ile tasarruf edilecek su miktarları da hesaplandı. Buna göre; Meriç-Ergene havzasında yılda 133, Marmara'da 263, Susurluk'ta 275, Sakarya'da 237, Akarçay'da 155, Batı Karadeniz’de 106, Yeşilırmak'ta 149, Kızılırmak'ta 1000, Doğu Karadeniz'de 63 hektometreküp kazanım sağlanacak. Kuraklık farkındalığı, kayıp kaçakların azaltılması, kullanılan suyun geri kazanılması, alternatif su kaynaklarının belirlenmesi gibi tedbirler ile yıllık sadece 9 havzada 2 bin 381 hektometreküp su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca, bu tedbirlerin Sakarya havzasında uygulanması ile Ankara'da tüketilen içme ve kullanma suyu miktarının yarısı olan 237 hektometreküp su tasarruf edilmiş olacak. (DHA)

 
Beyin çipi firmasına insan deneyi onayı
 
İhtiyaç kredisi faizleri son beş yılın zirvesinde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremde sınırları değişen mülkiyetler 'ortofoto harita' ile belirleniyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, depremlerden etkilenen ...
6 Şubat depreminden sonra 38 bin artçı sarsıntı yaşandı
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'ta yaşanan ...
Pide fırınında yangın: 3 ölü
İstanbul Fatih'te beş katlı binanın alt katındaki pide fırınında çıkan ...
 
MEB'den meslek liselilere destek programı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik Anadolu liselerinin son ...
Hülya Şellavcı cinayetinde yeni karar: Katili mirastan faydalanamayacak!
İzmir'in Bornova ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Hülya Şellavcı Yeğin'i ...
9 ilde araç kontrol merkezi oluşturulacak
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 9 ilde araç kontrol merkezi (AKM) oluşturmak ...
 
2022 ulusal eğitim istatistikleri açıklandı
Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranı geçen yıl itibarıyla yüzde 97,6'ya ...
0,01 promille ceza almıştı... Mahkemeden vicdani karar!
İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği, alkol kontrolünde yasal sınırı 0.01 ...
Terör örgütü üyeleri sınırda yakalandı
Edirne'de son bir haftada sınırdan Yunanistan'a kaçmaya çalışan terör ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva