HABERLER>GÜNCEL
22 Aralık 2020 Salı - 15:19

Kültürpark Platformu'ndan Soyer'e açık mektup ve öneriler!

Kültürpark'ın geleceği ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sunulan ortak mutabakat metnine ilişkin olarak Kültürpark Platformu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için açık mektup yayınladı. Soyer'in eleştirildiği mektupta "Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetiminiz, yolda kendi aklının dışında kalan akılları yeterince değerlendirmemiş, dolayısıyla katılımcılık ve şeffaflıktan uzak kalmıştır" denildi.

Kültürpark Platformu ndan Soyer e açık mektup ve öneriler!

EGEDESONSÖZ- İzmir'de planlanma ile ilgili olarak uzun yıllardır tartışmanın odağında yer alan Kültürpark ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sunulan "ortak mutabakat" metni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kültürpark'ın planlanması süreci ile ilgili çalışmalarını sürdüren Kültürpar Platformu, mutabakat metni için İzmir Büyükşehir Belediye Bşakanı Tunç Soyer'e açık mektup yayınladı.

Platform'dan yapılan açıklama şöyle:

“Sn. Tunç Soyer’e açık mektup;

Sayın T. Soyer; Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin “Kültürpark’ın Anayasası’nın ortak akılla hazırlandığına” ilişkin açıklamanız konunun “tarafı ve muhatabı” olan biz Kültürpark Platformu üyelerince anlaşılamadı. 

2016 yılı Eylül ayında çok sayıda akademik meslek örgütü, demokratik kitle örgütü, kent konseyleri ve diğer oluşumlarla, kent dostlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kültürpark Platformu, parkın doğal ve tarihî varlıkların korunması, çoğaltılması ve geleceğe aktarımı konularının baş aktörüdür.  

Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Kültürpark’a ilişkin atılan her adımda “sorumluluk” sahibidir. Tüm çalışmalarında bilimsel dayanaklardan kopmadan; kentin aklı, ruhu ve  vicdanı, alanda varlığını sürdüren tüm canlıların sesi olmuştur. 

Platform ilk günden bu yana “Kültürpark için bilgi, belge, düşünce üreten her aktörle (STK’lar, DKÖ’ler, Akademik Meslek Odaları, Üniversiteler, Kent Konseyleri vs.) diyalog içerisinde, kapsamlı bir çalışma ve katılımcı bir süreçle, bir araya gelinmesi; alanın korunarak, yaşatılması ve yönetilmesi” başlıklarının öznesi ve takipçisi olmuştur. 

''Tarihi ve doğal sit alanı'' olarak tescilli “kültür varlığı ve kent parkı” olan bu alan için yapılacak tüm çalışmalar “koruma” amaçlı olmalıdır. İBB’nin sayfasında üzgünüz ki “Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak” denmektedir. Oysaki kente ait bir miras olan, bu alanda yapılaşmadan ve yapılaşma haklarından söz edilmemelidir. Burada sadece ve sadece koruma planı yapılabilir. Sınırlı bir şekilde aktarılan bilgiden anlıyoruz ki önümüze yeni bir “yapılaşma” seçeneği konmaktadır.  Alan hala inşaat pazarlıklarına ve emsallere konu edilmektedir.  

Üzgünüz. “Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetiminiz, yolda kendi aklının dışında kalan akılları yeterince değerlendirmemiş, dolayısıyla katılımcılık ve şeffaflıktan uzak kalmıştır. Söylendiğinin aksine, “istemezükçü” değiliz. Her alanda, her ortamda “istek ve önerilerini” sıralayan, taleplerini, yapılması gerekenleri söyleyenleriz. Biz Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının  hazırlanıp, uygulanmasını isteyenleriz.

Yine çok geç olmadığını söylüyoruz ve soruyoruz;
1- İBB bürokratlarınca oluşturulup Meclis’e sunulmuş olan Koruma Amaçlı İmar Planı;  onay süreci öncesinde ilgili aktör ve hemşehrilerin görüşlerini katmasına izin verilecek şekilde kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

2- Çalıştaylarda da benimsenen  demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ve Alan Yönetim Planı sizin deyiminizle “Kültürpark’ın Anayasası’nda nasıl yer almaktadır? 

3- Kültürpark’ın Anayasası’nda 420 bin m2’lik toplam yüzölçümünün dağılımı nasıl öngörülmektedir? Bu nüfusu 4 milyonu zorlayan bir kentin neredeyse tek yeşil alanı için yeterli midir? Lütfen detaylarıyla paylaşır mısınız?

-Mevcut yeşil alan toplamı,
-Mevcut yol, beton ve geçme taş, toplam alanı,
-Yıkılması ve sökülmesi yıllar öncesinden Koruma Kurulu ve Belediye yönetimlerince karara bağlanmış olan yapıların toplam alanı,
-Yıkılması ve sökülmesi önceden karara bağlanmış olan bu yapılar sonrasında olması gereken toplam yeşil alan,
-Yeni proje ile oluşacak olan yapıların toplam alanı (çok katlılık var ise o detaylar da eklenerek),
-Yeni proje ile oluşacak olan yeşil alanın toplam alanı,
-Varsa diğer alanların nitelikleri ile ml’leri İzmir kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. 

Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; “yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecek her yolun” destekçisi olacağımızı belirtiyor, sorularımızın acilen yanıtlanmasını ve kamuoyu ile birlikte bilgilendirilmemizi rica ediyoruz.  

Saygılarımızla”

 
DSÖ'den, Türkiye'deki huzurevlerine övgü
 
Güzelbahçe'de üçüncü go-kart zaferi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
buyrun cenazeye :) 22 Aralık 2020 Salı 18:16

Eee, Sayın Başkan, çok fazla demokrasi, açıklık, şeffaflık lafları edenin başına bunun geleceğini biz söyledik, yazdık dinlemediniz! Buyrun, platform mu yönetecek bu kenti siz mi? Soru bu kadar net! Biz size oy verdik, davulu da verdik tokmağı da! Tokmağı verecek misiniz bu maydanozlara?

Yorumu oyla      3      3  
Taraf ve Muhatap? 22 Aralık 2020 Salı 17:17

Kendi kendinize gelin güvey oluyorsunuz. Sesiniz çıkıyor ama sessiz çoğunluk sizden yana değil. Bırakın bir iş yapılsın. Aziz Kocaoğlu'na taş koymasaydınız, şimdiye Fuar(Biz doğma büyüme İzmir'liler çocukluğumuzdan beri böyle deriz) mezbelelikten kurtulup adam olurdu. Yeter yahu bari Tunç Soyerê mani olmayın.

Yorumu oyla      3      3  
Yık gitsin! 22 Aralık 2020 Salı 17:15

Tüm betonarme yapıları yıkın gitsin; ne uzatıyorsunuz! Sanırsın Roma döneminden kalma. Kaldırın duvarları, doğru düzgün göl , yürüyüş, bisiklet yolu, spor alanları, kafe(ler) ... yapın. Öyleymiş, böyleymiş, bize niye sormadınız diye diye yıllar geçti. Ne garip bir şehir. Sürekli bir itiraz var. İtiraz, vizyonsuzluk, günü kurtarma derken şehir inanılmaz geri kalmış durumda. Yeşildere ve diğer dere güzergahları, yeni parklar tartışılması gerekirken şehir belli konularda kitlenip kalıyor.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'ABD yanlış karardan bir an önce dönmeli'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ''ABD'den S-400'ler ile ilgili kararı ...
Erdoğan başsağlığı için aramıştı: O aile apartman değil deprem anıtı istedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başsağlığı için aradığı Yücel ailesi ...
Baba dehşeti: 2 çocuğunu öldürüp intihar etti
Bayburt'ta eşinden bir süredir ayrı yaşadığı öğrenilen kişi, 7 ve 8 yaşlarındaki ...
 
Tiner dökülerek yakılan köpek yaşama tutundu
Ankara'da tiner dökülerek yakılan ve bıçakla karnı kesilmiş halde bulunan ...
Hırsızlık yaptı... Uyuşturucu karşılığı satmaya kalktı
İzmir'in Balçova ilçesinde, biri hırsız, diğeri bu hırsızın sattığı çalıntı ...
Köpek katliamı: Zehirlenerek öldürülmüşler!
Bursa’da ormanlık alanda zehirlendikleri iddia edilen 20’den fazla köpek ...
 
Sarıkamış'taki büyük felâketin sorumlusu Hafız Hakkı Paşa'nın pişmanlık günlüğü
Sarıkamış'taki büyük felâketin sorumlusu Hafız Hakkı Paşa'nın pişmanlık günlüğü
Karantinada evde yılbaşı için öneriler
Karantinada evde yılbaşı için öneriler
Yer: İzmir... 'Yol benim' dedi, bariyeri dikti!
İzmir’in Bornova ilçesinde arsa sahibi şahsın yolda çalışma yapması üzerine mahalleli şaşkına döndü.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva