HABERLER>GÜNCEL
17 Ağustos 2022 Çarşamba - 08:30

Krizin ‘Suriyeli’ hali… Kocası kaçan sığınmacı kadınlar!

Türkiye’yi etkisi altına alan ekonomik kriz Suriyeli mülteci kadınlar açısından daha ağır sonuçlar doğurmuş durumda. Ağırlaşan ekonomik krizden çıkış yolu bulamayan Suriyeli erkekler çözümü evlerini terk etmekte bulmuş. İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin kapısını çalan kadınlar eşlerinin kaçarak kendilerini çocukları ile bir başına bıraktığını dile getiriyor.

Krizin ‘Suriyeli’ hali…  Kocası kaçan sığınmacı kadınlar!

Metehan UD / Diren ÇELİK - EGEDESONSÖZ– Dünyayı etkisi altına alan küresel koronavirüs salgının yarattığı ekonomik tahribatın açtığı yaralar kapanmamışken başlayan ekonomik kriz insanların yaşadığı darboğazın daha da büyümesine neden oldu. Ağırlaşan ekonomik şartlar dezavantajlı kesimler için daha ağır sonuçlar doğuruyor. Bu kesimlerin başında ise mülteciler geliyor. Kayıt dışı, sigortasız, günübirlik işlerde çalışan mülteciler ise krizin en ağır halini yaşıyor.

Krizin etkilerini aktarabilmek için Konak Basmane’de başlattığımız turumuz devam ediyor. Bölgedeki vatandaşların ve Afrikalı göçmenlerin ardından krizin Suriyeli mültecilere olan etkisini ele aldık. 2014’ten bu yana Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan Basmane’de Suriyeli nüfusun yoğun olduğunu söylemek mümkün.

Göç İdaresi Başkanlığı’nın verilerine kentteki geçici koruma statüsündeki 150 bin civarındaki Suriyeli mültecinin önemli bir kısmı bu bölgede ikamet ediyor. Öyle ki geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı, yüzde 25 kotasını aştığı için İzmir genelinde 27, Konak’ta ise 19 mahalleyi yeni Suriyeli mülteci kaydına kapatmıştı. Bu mahallelerin büyük bir kısmı Basmane bölgesinde yer alıyor. 

KRİZDE İLK GÖZDEN ÇIKARILANLAR
Basmane’de oturan Suriyeli mültecilerin önemli bir kısmı Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki ayakkabı atölyelerinde, bölgedeki tekstil atölyelerinde, inşaatlarda kayıt dışı çalışıyor ya da geri dönüştürülebilir atık toplayarak hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kriz süreçlerinde ilk gözden çıkarılan olan mültecilerin büyük bir kısmı işsizlik ve gelir kaybı sorunu ile karşı karşıyalar.

KADINLAR İÇİN DAHA AĞIR SONUÇLAR
İşsizliğin artışı sebebiyle de artık daha fazla Suriyeli mülteci gıda yardımı için insani yardım kuruluşlarının yolunu tutmaya başlamış. Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler bile Avrupa’ya gitmenin planını yapıyor. Krizin en ağır yükünü ise mülteci kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Yakın zamanda çok sayıda kadın İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin kapısını çalarak eşlerinin kaçtığını, kendilerini çocukları ile geride bıraktığını anlatıyor. 

‘İŞSİZLİK, ARTAN KİRALAR, KESİLEN FATURALAR…’
İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, Suriyelilerin krizden daha fazla etkilendiğini belirterek “Çünkü çalıştıkları işleri dışında bir gelirleri yok, çok az ticaretle uğraşan var. Ellerindeki işi de kaybedince hayat yaşanılmaz oluyor. Yakın zamanda çok sayıda mülteci işsiz kaldı. Her gün onlarca aile ekonomik krizden yaşadıkları zorlukları anlatarak bizden iş, yardım istiyorlar. Çalışsa bile aldığı asgari ücretin altında olduğu için yetmiyor. Normalde Basmane’de kiralar uygun diye tercih ediliyordu ancak yakın zamanda artan kiralar mültecileri de daha da zora soktu. Suriyeli aileler ev sahipleri ile sürekli problem yaşıyorlar. Faturasını yatıramadığı için elektriği kesilen onlarca aile var” dedi.

‘KADINLAR KOCAM KAÇTI DİYE GELİYOR’
Türkiye’de yaşayan Suriyeli ailelerin de Avrupa’ya gitme kararı aldığını aktaran Salih Ali şunları söyledi: 

“Mülteciler de artık Türkiye’de gelecek planı yapamıyor. Uzun süredir Suriyeliler Türkiye’de ancak ne vatandaş olabiliyorlar ne de mülteci statüsü alabiliyorlar. Statü belirsizliğinin üstüne kriz de eklenince çözümü Avrupa’da arayan Suriyelinin sayısı arttı. Evini geçindiremeyen Suriyeli erkekler çareyi evi terk etmekte bulmuş. Erkek ailesini bırakıp gidiyor, sorumluluktan kaçıyor. Kadınlar geliyor ‘benim kocam aylardır ortalıkta yok, kaçtı’ diyorlar. Bizden yardım talep edenlerin sayısı arttı ancak gelen bağışlarda da çok büyük bir oranda düşüş var. Artık derneğin kapılarını açmaya korkuyoruz çünkü insanların yaşadıkları sorunlara çözüm bulamıyoruz. Çaresizce bekliyoruz”

‘KRİZDE TAMAMEN GÜNAH KEÇİSİ OLDUK’
Krizin Suriyeli mültecilere bir de üzerine ‘nefret söylemi’ olarak döndüğünü anlatan Salih Ali “Kriz etkileri arttıkça insanlar mültecilere daha fazla tepki göstermeye başladı. Pandeminin ardından kriz sürecinde de bu nefret söylemleri arttı. Var olan mültecilerin ekonomiye olumsuz etkisine yönelik algı daha da güçlendi. Vatandaşlar arasında krizin sorumlusu ya da krizden bitmemesinin sorumlusu olarak biz görülüyoruz. Krizin en ağır olarak yaşayan mülteciler günah keçisi oldu. Buna bazı siyasi partilerin özel olarak etkisi de oldu. Artan nefret söylemleri ile ilgili derneğe çok sayıda şikayet geliyor” dedi.

(Fotoğraflar: Dilek Omaklılar, Mustafa Oğuz)

 
Musk, Manchester United'ı satın alacak mı?
 
CHP'li Sındır'dan AK Parti'ye 'buzdan kale' benzetmesi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arda 17 Ağustos 2022 Çarşamba 17:47

Geri gönderin Esad affetti bunları zaten insanın kendi vatanı gibisi yok Burası Arabistan değil Türkiye Cumhuriyeti Arap sığınmacı istemiyorum

Yorumu oyla      4      3  
17 Ağustos 2022 Çarşamba 08:45

mülteci değil sığınmacı diyeceksiniz.

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domuz sürüsüne otomobil çarptı!
Bornova ilçesinde, bir sürücünün yaban domuzu sürücüne çarptığı anlar ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çevreyi asıl Çevre Bakanlığı’ndan korumak lazım!
Mehmet KARABEL yazdı... Çevreyi asıl Çevre Bakanlığı’ndan korumak lazım!
İzmir'de geri itilen 78 düzensiz göçmen kurtarıldı, 19 göçmen yakalandı
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca geri itilen ...
 
Bucalı sanatçı hayatını kaybetti
Bombacı Mülayim, Yedi Bela Hüsnü filmlerinde rol alan Bucalı sinema ve ...
Türkiye'den S-400 açıklaması
Rus haber ajansı TASS, Türkiye ile Rusya ikinci parti S-400 alımı için ...
Marmara Depremi'nde Gölcük'te oluşan 'batık şehir' görüntülendi
"Asrın felaketi" olarak tanımlanan ve üzerinden 23 yıl geçen 17 Ağustos ...
 
MSB: 5 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Barış Pınarı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerine taciz ateşi ...
Asbestli gemi için yeni tarih... Adım adım İzmir'e!
İzmir'in Aliağa ilçesinde sökümü planlanan ve yüksek miktarda asbest taşıdığı ...
Ödemiş'te vefat eden Kıbrıs gazisi son yolculuğuna uğurlandı
 İzmir'in Ödemiş ilçesinde vefat eden Kıbrıs gazisi Hüseyin Küçükbaş'ın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva