HABERLER>EKONOMİ
24 Nisan 2022 Pazar - 10:29

Kriz gelinlikçilere vurmadı!

Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla düğün sezonu da açıldı. Düğün hazırlıklarına çıkan çiftlerin gelinlik ve damatlık fiyatlarındaki artışla karşılaşması hakkında konuşan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, en düşük segmente ki gelinliğin 7 bin TL’den başladığını belirtti. Buna rağmen esnafın satış konusunda büyük sorunlarla karşılaşmadığını da aktardı.

Kriz gelinlikçilere vurmadı!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Bahar aylarıyla birlikte düğün sezonu da açılmaya başladı. Evlenecek çiftlerin düğün hazırlıklarında en çok önem vereceği ihtiyaçlardan biri de gelinlik ve damatlık... Ekonomik sıkıntıların boy gösterdiği bu dönemde düğün hazırlığının temelini oluşturan gelinlik ve damatlık alışverişi ise cep yakıyor. Bu giysilerin üretiminde kullanılan kumaş, güpür vs. maliyetlerinde yaşanan artış etiketlere de yansıyor. İzmirli vatandaşların bu alışverişler için uğrak noktası olan Çankaya’da bulunan moda evleri akıllara gelirken bu bölgeyi iyi tanıyan Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, gelinlik ve damatlıkta yaşanan fiyat artışlarını değerlendirdi. Gelinlik ve damatlık satan esnafların satışlarda sıkıntı çekmediğini belirten Avcı, her kesime göre ürünlerin olduğunu aktardı.

KENDİ YAĞINDA KAVRULAN ÇARŞIYIZ
Ekonominin seyrindeki kötü değişimin gelinlik ve damatlık sektörünü etkilese de Mimar Kemalettin Moda Merkezi’ndeki esnafların satışlarını etkilemediğini söyleyen Avcı, “Şu anda çok zor günler geçiriyoruz. Pandemiyle birlikte zaten üretimimiz durdu. Temel, yan sanayi ve kumaş üretim, gibi birçok şeyde aksama yaşandı. Sonra zaten ekonomi vurdu. Dolar artınca bizim ürün fiyatlarımız da arttı. Ancak dolar gerilese bile ürün fiyatları düşmedi. O dönemlerde sattığımız gelinlikler 3 bin iken şimdi 10 bine çıktı. Öte yandan da eleman eksikliğinin verdiği sıkıntıları da çekiyoruz. Türkiye’nin gelinlik sektöründe üretim alanının yüzde 80’ini Mimar Kemalettin Moda Merkezi karşılıyor. 600’e yakın esnafımız var burada... Gelinlik, damatlık ve abiyeden; sünnet elbisesi ve günlük kıyafetlere kadar her şeyin üretimi var. Ekonomik sıkıntılar yaşasak da kendi yağımızda kavrulmayı bilen bir çarşı... Kötü şartlarda bile bir tane dükkan kapatan olmadı. Herkes işini bir şekilde döndürebiliyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM MERKEZİ İZMİR AMA...
Kumaşları başka şehirlerden tedarik etmeye gerek duymadıklarını belirten Avcı, “Kumaş açısından baktığımızda; artık başka illere de çok fazla bağımlılığımız kalmadı. İzmir’de üretim var, başka illerde merkezi bulunanlar buraya şirketlerini açıyor vs. O yüzden bu noktada sorun yaşamıyoruz. Ancak fiyat artışları etkiliyor tabii... Üretim merkezi burası dememize rağmen bir gelinlik 6 binden başlıyor. Bu da toptan fiyatına sattıkları fiyat... Bazen durumu olmayan vatandaşlarımız geliyor vs. Böyle şeyler yapılıyor, esnaflık henüz ölmedi” şeklinde konuştu.

ALT SEGMENT GELİNLİK BİLE 7 BİN
Gelinlik ve damatlıklardaki fiyat aralıklarından söz eden Avcı, fiyat artışlarıyla ilgili yeni sezona üretimin yetiştirilememesini gerekçe gösterdi ve şunları ekledi:

“Genel olarak vatandaşlar fiyatlarla zorlanıyor. Geçen senelere göre inanılmaz artışlar görüldü. Fakat burada ekonomik koşullar dahilinde her kesim için bir alternatif bulunuyor. Çok uçuk fiyatlılar da var ortalama fiyatlarda var. Gelinlikler burada 7 bin liradan başlıyoro da en alt segment... 15 bine kadar da gidiyor. Geçen sene bu fiyatların yarısına satışları yapıyorduk. Elektrik maliyetleri, dolar vs. derken inanılmaz bir artış görüldü. Hem esnaf hem vatandaş şaşkın tabii. Damatlıklar üretim kısmında beş altı tane fasoncunun eline düştü. Bütün imalatçılar ortak bir fiyat belirledi. O da yüzde yüz fiyat artışı şeklinde oldu. Yani 200 TL’ye dikiyorsa 400 TL’ye dikmeye başladı. Burada damatlık atölyeleri çok yok o yüzden yüksek fiyatlardan almaya başladılar. Dikim yapanlara da birçok talep geldiği için yetiştirememeye başladı. Bu da mal eksikliğine yol açtı. O yüzden mallarımız eksik... Damatlık gibi gelinlikte de durum böyle. Yeni sezona yetiştiremediler.”

Avcı, vatandaşların aradaki az bir fiyat farkından dolayı gelinlik kiralamaktan çok satın almayı tercih ettiklerini belirterek “Şuan burada gelinlik, damatlık kiralama yöntemi yok. Satış yapılıyor sadece... Ki zaten olsa bile neredeyse aynı hesaba denk geliyor. Arada 1 - 2 bin lira oynuyor, o da kuru temizleme vs. gidiyor zaten” dedi.

 
Güzelbahçe Belediyesi 4. Çocuk Şenliği başlıyor
 
Gülşen'den İzmir'de çok konuşulacak hareket!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cemal Tercan, oda başkanlarına seslendi: Esnafın derdine seyirci kalmayın
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’nı 44 yıl yapan, ...
Kemeraltı esnafına bayram yok!
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü, bu nedenle bayram alışverişinin temel ...
İzmirli firma dünyaya dipçik satıyordu... Konkordato talebi tasdiklendi!
Pek çok ülkeye av tüfeği dipçiği ihraç eden ve inşaat, otelcilik ve bahçe ...
 
İzmir'in ticaret raporu: Kaç işletme açıldı/kapandı?
İzmir’de geçtiğimiz Mart ayında 719 şirket, kooperatif ve gerçek kişi ...
ECB Başkanı: Faiz artırımı güçlü bir ihtimal
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yıl sonundan önce faiz ...
MB'den zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik
Merkez Bankası tarafından zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldı. ...
 
Türk İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün ...
3600'de son toplantı 10 Mayıs'ta
3600 ek gösterge düzenlemesinde çalışmalar sürüyor. Son toplantının 10 ...
Turizmciler bayramdan umutlu... Salgından çıkış bileti!
Çeşme, Kuşadası, Foça, Didim gibi önemli turizm destinasyonlarına sahip ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva