HABERLER>SAĞLIK
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 08:56

Korku tüm dünyayı sardı... Uzmanlar çiçek aşısına yeşil ışık yaktı!

İngiltere'de başlayıp Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü akıllara, "İkinci bir pandemi kapıda mı?" sorusunu getirdi. Özellikle cinsel temas yoluyla bulaşmasıyla dikkatleri üzerine çeken ve AIDS'e yol açan HIV virüsünü hatırlatan hastalıkla ilgili uzmanlar çok çarpıcı açıklamalarda bulunarak çiçek aşısının koruyucu olabileceğinin altını çizdi..

Korku tüm dünyayı sardı... Uzmanlar çiçek aşısına yeşil ışık yaktı!

Afrika ülkeleri dışında nadiren görülen maymun çiçeği virüsüne son günlerde Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde de rastlanıyor. Avrupa'da ilk olarak İngiltere'de tespit edilen hastalık neredeyse üç hafta içerisinde tüm kıtaya yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de virüsün şu ana kadar 19 ülkede doğrulandığını ve toplam 131 vakanın tespit edildiğini duyurdu. Maymun çiçeği özellikle Afrika ülkelerinde 1970’li yıllardan bu yana salgınlara sebep olan virüs olarak biliniyor. Bilim insanları, bu virüsün şimdi Avrupa'da neden yayıldığını anlamaya çalışıyor. Bu aşamada ortaya çıkan detaylar ise oldukça dikkat çekici.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. Bununla birlikte DSÖ yetkilileri, şu ana kadar yapılan araştırmaların hastalığın ana yayılma nedeninin cinsel ilişki olduğunu gösterdiğini açıkladı. Örgüt, Kuzey Amerika ve Avrupa'da maymun çiçeği virüsünün öncelikle eşcinsel erkekler arasındaki cinsel ilişki ile yayıldığını da ekledi. Ancak ABD’li uzmanlar virüsün insan vücudu dışında da istikrarlı şekilde yaşamaya devam ettiğini belirterek battaniye ve kıyafet gibi eşyalarda hayatta kalabileceği konusunda uyarıyor. Bu tip bir bulaşmanın kalabalık nüfuslu şehirler için yıkıcı etkilere sahip olabileceği de belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Danışmanı Andy Seale, hastalığın herhangi bir cinsel yönelimle ilişkili olmadığını, bu yüzden toplumdaki bazı grupların etiketlenmesine karşı çıkmak gerektiğini söyledi. Seale, "Birçok hastalık cinsel temas yoluyla bulaşabilir. Bu şekilde grip de olabilirsiniz ancak bu gribin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu anlamına gelmez" dedi. Andy Seale, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin cinsel sağlık konusunda daha dikkatli olduğunu ve kliniklere daha sık başvurmaları nedeniyle bu gruptaki vaka sayısının daha yüksek şekilde kayıtlara geçmiş olabileceğini de vurguladı.

TEMAS VE SOLUNUM YOLUYLA DA BULAŞIYOR
Cinsel temas yoluyla hastalığın yayıldığının söylenmesi akıllara AIDS hastalığa yol açan HIV virüsünü de getirdi. Peki maymun çiçeği virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalık mı? Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da Andy Seale'in söylediklerini destekliyor. Dr. Tutku Taşkınoğlu, "Aslında maymun çiçeği virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmamasına rağmen, yakın temas ile bulaştığı için cinsel ilişki sırasında da bulaşabilir. Virüs vücut sıvıları ve yaralarla temas yoluyla yayıldığından paylaşılan yatak, havlu gibi kişisel malzemeler hastalığı bulaştırabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında 'kayda değer bir vaka oranı' rapor edildiğini fark ettiği için uyarıda bulundu ama virüs, virüse karşı bağışık olmayan herkese bulaşabilir” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ve Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan virüsün cinsel yolla bulaşmasının sperm gibi genital salgılara bulaşıp üremesiyle mümkün olabileceğini, bu sebeple maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığını söyledi. Hastalığın bulaşmasının temasla meydana geldiği konusu üzerinde duran Prof. Dr. İftihar Köksal da, "Hastalığın ilk önce halsizlik, ateş ve lenf bezlerinde şişlik, daha sonra deride kızarıklık, kabarma ve deri içinin sıvıyla dolması ve kabuklanması evreleri var" dedi.

'SARS COV-2'DEN ÇOK FARKLI'
Maymun çiçeği vakalarında birdenbire yaşanan hızlı artış birçok kişide bu salgının da pandemiye dönüşeceği korkusu yarattı. Ancak uzmanlar maymun çiçeği virüsünün ikinci bir pandemi yaşatmayacağı konusunda hemfikir. Hastalığın belirli bir grup içerisinde yayılabileceğini, bu sebeple bazı ülkelerin karantina uyguladığını belirten Prof. Dr. Köksal, karantina kararını desteklediğini söyledi. ABD'de yapılan çalışmalara göre şu anda görülen maymun çiçeği virüsü vakalarının 1950'lerde görülen vakalarla arasında pek bir fark görülmediğini, bu sebeple genetik yapılarında değişme olmadığını ve mutasyona da kolay kolay uğramayacağını belirten Köksal, maymun çiçeği virüsünün Sars Cov-2'den çok farklı bir virüs olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ali Ağaçfidan ise maymun çiçeğinin solunum yoluyla da bulaşabileceğini, bu sebeple uygun koşulları bulursa yayılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ağaçfidan, “Ancak şu var ki sonuçları koronavirüs gibi olmaz. Çünkü virüs bir zaman sonra kendi kendine geçiyor. Şu ana kadar mutasyona uğradığı hakkında bir veri yok. Koronavirüs virolojiyi alt üst etti. Birçok şeyi koronavirüsle öğrendik. Dolayısıyla bu virüs mutasyona uğrar mı uğramaz mı bilemiyoruz. Uzun zamandır bilinen bir virüs ama ben koronavirüs gibi olacağını düşünmüyorum" dedi. Maymun çiçeği virüsünden ölümler meydana gelebileceğinin altını çizen Ali Ağaçfidan, “Özellikle bağışıklığı baskılanmış kişiler, kanser hastaları, belli bir yaşın üstünde kronik hastalığı olan hastalar risk altında" ifadelerini kullandı. Virüsün solunum yoluyla geçtiğini, bu sebeple kalabalık bir ortamda yakın bir temas söz konusuysa virüsün bulaşabileceğini söyleyen Ağaçfidan, virüsün bulaşıcılığına şu örneklerle açıkladı:

"Tramvayları, metroları düşünün. İşe gidiş-geliş saatlerinde insanlar iç içe seyahat ediyorlar. Bu yakın temas da virüsün geçmesi için imkan tanır. Sürtünmeyle geçebilir, virüsü taşıyan birinin koluna değerseniz yine geçebilir. Taşıyıcı birinin şapkası, kıyafeti giyildiği zaman da geçer çünkü bu virüs oldukça dayanıklı. Mağazada deneğiniz bir kıyafetten bile geçmesi mümkün."

Prof. Dr. Ağaçfidan, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsünde etkili olduğunu ve şu anda 50'li, 60'lı yaşlarda olanları antikorlarının virüsten koruyabileceğini söyledi. 3 yıl içinde çiçek aşısı olmuş bir kişinin maymun çiçeği virüsünden yüzde 85 korunabileceğini belirten Dr. Tutku Taşkınoğlu ise, "Temas sonrası aşılama da faydalı. Buna 'ring' (halka) aşılama stratejisi denir. Bir kişinin doğrulanmış bir teması varsa, hastalığı önlemek için sonraki dört gün içinde çiçek hastalığı aşısı yapılabilir. Aşı 4-14 gün arasında verilirse de semptomları azaltabilir ancak tamamen önleyemez" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. İftihar Köksal ise çiçek hastalığıyla maymun çiçeği virüsünün aynı aileden geldiklerini, bu sebeple çiçek aşısının koruma sağlayabileceğini ekledi. Prof. Dr. Köksal, virüsten korunmak için izolasyon, hijyen ve maske kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

'ÇİÇEK AŞISININ KÖKENİ TÜRKİYE'YE DAYANIYOR'
Dr. Tutku Taşkınoğlu olası bir durumda çiçek aşısı üretimi için Türkiye'nin yeterli donanıma sahip olduğunu altını çizerken, Prof. Dr. İftihar Köksal ise çiçek aşısının kökeninin Türkiye'ye dayandığını söyledi. Köksal, "Mevcut olan aşı da modifiye edilmiş Ankara Virüs Aşısı'dır. İsmi de tıp literatüründe böyle geçer. Her ülke kendi aşısını üretmeli. Elbette Türkiye aşı üretme konusunda yeterli alt yapıya sahip" diye konuştu.  (Milliyet) 

 
Bakan Akar: Kilidi kapatacağız!
 
Başkan Amca sınıfta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgında günün bilançosu: 6 vefat, bin 304 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
Maymun çiçeği Slovenya'da da görüldü
Slovenya’da ilk maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Virüsün Kanarya Adaları’ndan ...
Toplu taşımada maske kalkacak mı?
Türkiye, 26 Nisan’daki son Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından bu ...
 
Bakanlığa tabip, diş tabibi ve eczacı atanacak
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ...
Vaka sayıları açıklandı... Maske eşiğinde ikinci gün!
Türkiye'de son 24 saatte 922 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, ...
Pfizer: COVID-19 aşısı 5 yaş altı grup için etkili
İlaç şirketi Pfizer/BioNtech'in ürettiği COVID-19 aşısının, 5 yaş altı ...
 
KKTC'de maymun çiçeği virüsü var mı?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, ülkede bugüne kadar maymun ...
Eşrefpaşa uyardı: Gizemli hepatit tehlikesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı ...
Maymun çiçeği yüzde 60 kazandırdı
Dünya yeni patlak veren 'maymun çiçeği' hastalığını anlamaya çalışırken ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva