HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Kasım 2013 Pazar - 09:36

Körfez'in yeni gemileri peş peşe geliyor

Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova’daki tersanelerde yaptırdığı 15 yeni yolcu gemisinden ilkinin ana makineleri, jeneratörleri ve şanzımanı yerleştirildi. Bu hafta koltukları monte edilecek. 2. geminin gövdesi tamamlandı. 10 gün sonra 3. geminin de gövdesi bitecek. 4. gemi ise kalıp aşamasında.

Körfez in yeni gemileri peş peşe geliyor

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden 4’ünün yapımı Yalova’da sürüyor.  Karbon kompozit malzemeden üretilen gemilerinden ilkinin boyama işlemi yapılıyor. İzmir’in yeni gemilerinden ilkinin yılbaşında teslim edilmesi bekleniyor. Yalova’daki tersanelerdeki tempolu çalışma tüm hızıyla sürerken, diğer gemiler de peşpeşe yapılıyor: İkinci geminin gövdesi tamamlandı, üçüncü geminin gövdesi önümüzdeki 10 gün içinde tamamlanacak, dördüncü gemiye ise infüzyon (kalıba dökme) çekiliyor.
 


SON TEKNOLOJİ
Savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan İzmir’in yolcu gemileri, tüm Türkiye’ye de örnek olacak. Gemilerin yapımını üstlenen ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven,  gemilerin  yapımı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye denizciliğine çok büyük katkı yaptığını söyleyerek, “Çok iyi düşünülmüş, çok iyi araştırılmış ve  büyük bir cesaretle yapılmış doğru bir iş. Ben 40 senedir denizciyim. Bunun için bir denizci ve bir Türk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na nasıl teşekkür etsek azdır” dedi.

İzmir’in gemilerinin tüm dünyaya örnek olduğunu da vurgulayan Ataseven şöyle devam etti:
“Kuzey ülkelerinde son senelerde kullanılan gemiler bunlar ama İzmir’in yaptırdığı yeni gemiler, dünyadaki en büyük deniz otobüsü. Karbon infüzyon, karbon kompozit, vakum infüzyon sistemi ile yapılan en büyük gemiler. Yani son teknoloji ile yapılan en büyük gemiler. Karbon kompozit gemi. Seçilen malzeme savunma sanayinde ve uzay teknolojisinde kullanılan bir malzeme olduğu için çok özel ve teknoloji gerektiren bir iş. Biz de tabii o yatırımı yaptık. Avrupa’da buradakine yakın tesisler yok. Şu anda Avrupa’nın en büyük ve en modern tesisini yaptık.”
 


HERKES İZMİR’İ ÖRNEK ALACAK
İzmir’in yeni gemilerinin çok özel olduğuna dikkat çeken Ataseven, “Norveç’te, Kuzey Denizi’nde bunların daha küçükleri kullanılıyor. Bu gemiler 32 knot süratte gidiyor ve mesela 4 metre dalga var, 32 knotta hiç sürat kesmeden gidebiliyor. Yani böyle bir teknolojiye sahip” diye konuştu.

Yeni gemilerin ekonomik ve çevreci olduklarını  hatırlatan Ataseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakıt ve emisyon yarı yarıya. Çok ekonomik ve çevreci. Yapımında biraz pahalı diye düşünce var ama aksine ilk 1 -1.5 senede bu tür çalışan gemiler zaten aradaki farkı kapatıyor. Bu teknolojiyi Avrupalı 10 senedir keşfetmiş, bunla çalışıyor. Çünkü yakıt çok maliyetsiz. Onun için çok karlı. Kamu ve özel sektör, bu kadar özelliği gördükten sonra en kısa sürede karbona dönüp İzmir’i örnek alacaktır. Ama görmeden inanmazlar. İlk geminin suya inmesini bekliyorlar. Biz de en kısa zamanda onu teslim edip diğer projeleri görüşmeye başlayacağız.”
Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzemenin denizde aşınmadığını ve bir ömür boyu kullanılabileceğine vurgu yapan Ataseven, “Bu gemilerde, çelik ve alimünyum gibi malzeme yorgunluğu ve denizde bir ömür süresi yok. Çelik olan gemiler en fazla 15 yıl çalıştıktan sonra malzeme yorgunluğuna girer. Devamlı bakım gerektirir. Bu gemiler denize pozitif bir malzeme ve hiçbir aşınma olmuyor. Ömür süresi yok” dedi.
 
İŞ PROGRAMININ ÖNÜNDEYİZ
Özdemir Ataseven İzmir’in 15 gemisinden yapımları süren 4 gemi hakkında da şu bilgileri aktardı:“Birinci gemi final aşamasına yaklaştı. Son zamanlarını oynuyoruz. İkinci gemi, ondan yüzde 60 eksik. Üçüncü gemi yüzde 30, dördüncü gemiye ise yeni infüzyon çekiliyor. Yani bizim yaptığımız iş programının biraz öncesinde gidiyoruz. Ondan sonra her üç ayda bir gemileri teslim edeceğiz. İlk geminin ana makineleri konuldu, jeneratörleri, şanzımanı konuldu. Şaft pervaneleri yolda, geliyor. Ayın 22’sinden sonra koltuklarını koyacağız. Yer döşemesi ve halı seçimleri yapıldı bu hafta onu yapıyoruz. Ön kumanda konsolu tamamlandı, boyası atılıyor. Zaten bütün elektronik cihazları alınmış durumunda. 30 Kasım’da bu işler tamamlanacak. Alt kat boyası, ana güverteye kadar tamamlandı, son üst katları da diğer cihazlar konulduğunda final aşamasında boyanacak. 3 geminin malzemesi alındı. Bizim daha erken teslim etme düşüncemiz var. Sadece gemilerin kapısı ve ön inme rampası çok vasıflı bir rampa ve çok üretilen bir rampa değil. Kaptan tarafından kumanda edilen otomatik rampa, med-cezir ve gel-gitlerden etkilenmeyen, kaymaz tabanlı, üç kişinin geçeceği büyüklükte olacak. Bununla ilgili proje yaptık ve onaylattık. Üretimi başladı. Bu süreç bizi biraz oyaladı ama gemilerimiz gününden önce bitmiş olacak inşallah. İkinci gemimizde ana makineler ve jenaratörler yerinde. Gövde bitti. O da sadece donatıma girdi, donatımı yapılıyor. Üçüncü gemimizin gövdesi 10 gün içinde bitecek.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali şanlı 23 Kasım 2013 Cumartesi 10:51

bu gemilerle sadece izmir körfezinin değil urla karaburun -aliağa foça nın da makus talihi de değişecek

Yorumu oyla      12      5  
adamlar yapıyor 21 Kasım 2013 Perşembe 10:21

arkadaşlar neden bu konuşmalar ben merak ettim araştırdım bilgi aldım adamları bile ziyaret ettim iş büyük iş Türkiye için öncü bi iş ido istanbulda anamızı aglatıyor yok fiyat politikası v.s. ile at koşturuyor değim yerideyse başkanınızın diğer projelerini bilmem doğru yanlış yaşayan sizlersiniz ama bu iş de lütfen adamların hakkını verin. gemi ihalesinde bir dünya iş döndü diğer firma 35 milyon euro fazla fiyat verdi düşünebiliyormusunuz 35 milyon euro norveç-danimarka firmasıydı bu diğer.Evet kuzey denizleri çünkü sektörüm den dolayı biliyorum bu işin piri onlar geçenlerde oslo ya gittim adamlar adacıklardan oluşuyor ve bu tip feribotlar nasıl seri görmelisiniz ama bu kadar büyük değil ve bu izmir in dünyanın en büyük karbon kompozit feribotuna sahip olması demek.Kuzey ülkerini örnek almalı evet adamlar bu işte dünya lideri yapıyorlar oturduğunuz yerden yorum yapmak kolay ama biraz araştırsanız bu işte ne kadar iyiler görebilirsiniz.Gemiler çok işinize yarayacak benim gözlemlediğim kadarı ile dünyada kullanılan heryer de tutulan bir taşıma aracı.Ben cesaretinden dolayı İzmir Belediye Başkanı Aziz bey i taktir ediyorum ve Özata grubunada teşekkür ediyorum böyle bir riske girerek neler yapabileceğimizi gösterdikleri için sizde kabul edin her babayiğidin girebileceği bir iş değil bu.

Yorumu oyla      13      5  
Boş konuşmayın 18 Kasım 2013 Pazartesi 22:07

Yatırım niye yapılır? Önce bunu öğrenin sonra yatırım diye övünün..Norveç bakacağınıza 24 saat trafiğin olduğu nüfusun kat. Be kat fazla olduğu İdo nun gemileri niye sattığını öğrenin,siz zararı neyle karşılayacaksınız?

Yorumu oyla      12      8  
18 Kasım 2013 Pazartesi 10:23

Böyle önemli bir yatırımı bile eleştirme gayreti içine giren arkadaşlar siz neyin kafasındasınız. İDO böyle bir iş yapmamış öyleyse gereksizmiş. Bırakın bu boş lafları da biraz da takdir edin.

Yorumu oyla      22      8  
18 Kasım 2013 Pazartesi 10:20

Gerçekten İzmir tarihine geçecek çok büyük bir yatırım. Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik ederim.

Yorumu oyla      22      8  
Kuzey ülkeleri 18 Kasım 2013 Pazartesi 09:25

Kuzey ülkelerini örnek almaları çok iyi olmuş !!! gerek fiziki gerekse coğrafi Izmir'le birebir aynı özellikler :)))

Yorumu oyla      16      15  
Ayranı yok içmeye.. 18 Kasım 2013 Pazartesi 09:20

Tersanenin reklamı için iyi bir yatırım ama 2 millik bir alanda sefer yapan Izmirin ihtiyacı bu gemiler mi? İDO veya dünyanın başka bir yerinde herhangi bir kurum niye böyle bir yatırım yapmamış?

Yorumu oyla      15      19  
sak 18 Kasım 2013 Pazartesi 08:09

Belediye yandaşa,arkadaşa ihale vermeyip iyi şartname hazırlayıp engellemelere rağmen iş bitiriyor.Hırsızlık yapılmadanda iş yapılıyormuş bu durum bazılarını delirtiyor.Hırslarından okuduklarını anlamıyorlar.Zavallılar.

Yorumu oyla      24      9  
hd35 17 Kasım 2013 Pazar 22:49

Bu gemiler sadece konak-ksk çalışmayacak,Urla, Güzelbahçe,Foça ve gerekli görüldüğünde Karaburuna gidecekler.İzmir için harika olacak..

Yorumu oyla      26      8  
uzakyol baş müh. 17 Kasım 2013 Pazar 22:47

Alınacak olan gemiler iyi güzelde onları emanet edeceğiniz personeli çok merak ediyorum.Mevcut personel ile bu iş yürümez.Dümen kilitlendi de ondan iskeleye çarptım bahanelerini çok dinleriz.Uzakyol zabitleri arandığını duymuştum ama hiçbir uzakyol zabiti gelipte burdakiücretlerle çalışmaz.Yine de hayırlısı olsun,Allah selamet versin

Yorumu oyla      16      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşure gününde Başkan Kocaoğlu sürprizi
Başkan Kocaoğlu, Bornova Kültür Merkezi ve Cemevi’nde gerçekleştirilen ...
Buca’nın tarihi bahçesi yeniden doğdu: Başkan’dan ‘talan’ mesajı!
Buca’daki 96 dönümlük Hasanağa Bahçesi yeniden tasarlanarak hizmete alındı. ...
Okullardaki atıklar geri kazandırılacak
Karşıyaka Belediyesi okullardaki atıkları geri kazanabilmek için kampanya ...
 
SEGEM eğitim programı belirlendi
Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek olan ...
Başkan Şenol muhtarları dinledi
Muhtarlarla kahvaltıda buluşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim ...
Konak İmam Hatip Lisesi yeni döneme hazır
Konak İmam Hatip Lisesi yeni eğim öğretim yılına yenilenerek girdi. Konak ...
 
Çalkaya’dan mesaj yağmuru: EXPO, Denizli, başkanlar ve arsa mağdurları
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, EXPO 2020 oylaması öncesinde ...
‘Özgür basın’ büyük isimlerle Bornova masasında!
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği ‘Medya ve Demokrasi Paneli’nde Alman ...
Selçuk’un araç filosuna takviye
Selçuk Belediyesi hizmet kalitesini arttırmak için araç filosunu genişletmeye hazırlanıyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva