HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Mart 2012 Cumartesi - 17:22

Körfez'e meteoroloji ve akıntıölçer istasyonları geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Körfez’de yapılan çalışmalar kapsamında 4 noktaya akıntı izleme istasyonu kurulacak.

Körfez e meteoroloji ve akıntıölçer istasyonları geliyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun hayalindeki proje olarak adlandırdığı “Yüzülebilir Körfez” ile ilgili çalışmalar devam ederken çalışmaların ayrıntıları netleşmeye başladı. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretinde dikkatle dinlediği İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alparslan tarafından gerçekleştirilen brifinge de yansıyan çalışmalar kapsamında Körfez’e akıntıölçer ve meteoroloji istasyonları konulması planlanıyor. TCDD ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı protokol gereği deniz dip tarama çalışma süreci devam ederken belediye akıntı sorunu yaşayan, durgunluğu nedeniyle oksijeni yetersiz olan Körfez’in dört bölgesine akıntıölçer istasyonları kuracak. İstasyonlar ve akıntıölçer tesisleri Güzelbahçe, Pasaport, Karaburun ve Foça’ya konuşlandırılacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile İZSU arasında imzalanan protokol gereği  “İzmir Körfezi’nde Gerçek Zamanlı Gözlem Sistemli Sayısal ve Sediment Taşınımı Modelleme Projesi” nin üç yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Protokol kapsamında körfez için bir meteo-oşinografik gözlem ve modelleme sistemi kurulması planlanırken, Otomatik Meteoroloji İstasyonu (3 adet) ve Akıntı Ölçüm Cihazlarının (4 adet) temini ve montajı yapılması hedeflendi. Akıntıların zaman ve mekan içinde değişimlerinin gözlenmesi izlenirken derelerden kaynaklanan sedimentlerin taşınım özelliklerinin ortaya konulması hedefleniyor.

SINIRI GERİ ÇEKİN TALEBİ
Büyükşehir Belediyesi, Körfez’de yapılacak çalışmalar kapsamında oluşturacağı kanal için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan talepte bulundu. 



Çiğli Arıtma Tesisi’nin bulunduğu bölge ve denizin iç tarafına kadar gelen kıyı bölgenin bakanlık tarafından ‘mutlak koruma alanı’ ilan edilmesi projede sıkıntı yarattı. Belediye bakanlıktan mutlak koruma alanı sınırının geri çekilmesini, hatta sınırın karada olan arıtma tesisine kadar getirilmesini talep etti. Denizin içini de kapsayan alanda çalışma için ÇED sürecinin devam ettiğini anlatan belediye yetkilileri ihaleyi alan şirketin süreci bakanlıktan takip ettiğini dile getirdi.

NELER YAPILDI?
Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında yapılan protokol kapsamında bu zamana kadar Bu protokoller kapsamında bugüne kadar toplam 1 milyon 241 bin 100 ton (689.500 m3) malzeme deniz tabanından çıkarılarak deniz suyunda sirkülasyon artışı sağlandı.İZSU tarafından yapılan körfez temizliği bölgesi ve dere ağızları çalışmaları kapsamında bölge 4 kısma ayrıldı. Çalışmalar, Ragıp Paşa Dalyanı (Dip kalıntı temizliği), Harmandalı Deresi( Eski Gediz Yatağı), Atatürk Organiza Sanayi Bölgesi Kanalı Deresi ve Bostanlı Deresi’nde gerekleştirildi.
Kazar Tarama Gemisi ile Körfez’in dibinde yapılan çalışmalar devam ederken bu zamana kadar geçen süreçte Körfezde su sirkülasyonunun arttırılması, özellikle körfezin kuzey aksındaki sığlaşmanın-karasallaşmanın önlenmesi ve dereler vasıtasıyla taşınan rusubatın alınması kapsamında tarama çalışmalarının devam etmesi için malzeme ve ekipman alımları yapıldı.
Bu kapsamda “Kesici Emici Tip Tarama Gemisi ve Romörk alımı ihalesi tamamlandı. Toplam 5 milyon 850 bin TL ihale bedeli üzerinden Kesici Emici Tip Tarama Gemisi, 1 milyon 380 bin EURO bedeli üzerinden de Römorkor alımı ihaleleri sonuçlandı.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da yerel tohuma “takaslı” koruma
Tohum Yasası gereği yüzyıllardır ektikleri yerel tohumların satışının ...
Tartan 'Konak'ta Tartan'la üç yılı' anlattı...
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan belediye başkanlığı görevindeki ...
İstanbul Alaybey projesini tanıdı
Karşıyaka Belediyesi’nin “Alaybey Kentsel Yenileme Projesi” İstanbul’da yatırımcılara tanıtıldı.
 
Çiğli’de susuz kalacak
Menemen Acil İsale hattının yenilenmesi çalışmaları kapsamında ilçenin ...
Çinli metrocular gözünü İzmir'e dikti
İzmir’in yeni metro istasyonlarında kullanılan vagonları üreten Çinli ...
İzmir’in flamingoları çok şanslı
Dünyanın en büyük yapay flamingo üreme adası, Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
 
Kocaoğlu'ndan sert stat salvosu
Büyükşehir Belediye Başkanı 'güney'e yapılacak stat konusundan belirlenen ...
Kızılay TIR’ı Gaziemir’de
Türk Kızılayı’nın diğer gezici ekiplere göre daha fazla kan bağışı alan ...
Başkan Kürüm miniklerle ağaç dikti
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, anaokulu öğrencileri ile birlikte ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva