Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kiraları düşürmek için hazine arazilerini imara açacaklarını söyledi.
Özhaseki, “Konut fiyatları yükseliyor. Bunun tersine dönmesi için o zaman bizim elimizdeki imkânları kullanmamız gerekiyor. Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek” ifadelerini kullandı.
UMUT VERİCİ ÇALIŞMA OLACAK
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulundu.
Kahraman, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin, konut arzının karşılanması ve kira fiyatlarını düşürmek için hazine arazilerini imara açacağız açıklamasının, dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini sağlayacak önemli bir girişim olacağına inanıyorum. İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi ve Müteahhitler Federasyonu olarak, uzun süredir dile getirmiş olduğumuz çözüm önerimizin gündeme gelmesinin sektörümüz acısından da umut verici bir çalışma olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ARZ TALEP DENGESİ GÖZETİLMELİ
İmara açılacak hazine arazilerin arz talep dengesi gözetilmesi gerektiğini kaydeden Kahraman, ”Üretilen her bir konutun arsa payı maliyeti yaklaşık olarak bir konutun yüzde 50-55’ini oluşturmaktadır. Bu oran çok yüksek bir oran. 5 milyona satılan bir konutun arsa payı 2.5 milyon ve üzerinde diyebiliriz. O nedenle devlet eliyle arsa üretimi çözüm için önemli bir fırsat olacaktır. Bakanlığımız konu ile ilgili süreç içerisinde açıklamalar yapacaktır. Detayları hep birlikte takip edeceğiz. Öncelikle büyük şehirler ve deprem riski yüksek olan şehirlerimizde arsa üretimi yapılacağını düşünüyorum. İmara açılacak olan hazine arazilerinin bütüncül bir plan içerisinde planlanması, arz talep dengesi gözetilmiş nitelikte olması önemli bir kriter olacaktır. Bakanlığın üreteceği arsalar hangi yöntem ile değerlendirilecek ? TOKİ tarafından proje mı geliştirilecek ? Arsa olarak vatandaşlara mı verilecek ? Özel sektör bu işin neresinde olacak ? Tüm bu soruların cevabının da üretilecek arsa kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin yapı stoğu yüzde 60 civarında depreme dayanıksız riskli binalardan oluşmaktadır. Bu oran İzmir’de biraz daha yüksek seviyelerde üretilecek arsaların konut erişimine önemli katkısının yanında özellikle kentsel dönüşümü teşvik edecek şekilde planlanmasını da önemsiyoruz. Bakanlık tarafından arsa üretilmesinin öncelikle İzmir ve İstanbul gibi deprem riski yüksek olan illerimizden başlayarak pilot uygulama ile daha sonrasında ülke geneline yayılması odak noktamız. Sadece konut erişimi değil deprem riskini de azaltacak ve kentsel dönüşümün de önünü açacağını düşünüyoruz. Ülke genelinde riskli yapı stoğumuz çok fazla. Bu dönüşümün yapılabilmesi, vatandasın konuta erişiminin sağlanması ve kiraları düşürme gibi hedeflere sadece bakanlık tarafından üstlenilecek çalışmalarla ulaşmanın kısa vadede olmayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
MÜTEAHHİTLER ARSA ÜRETEMİYOR
Müteahhitlerin malzeme fiyatlarının yüksek olmasından dolayı konut üretemediğini vurgulayan Kahraman, “Ülkemizde yaklaşık olarak 300 bin müteahhit meslektaşımız bulunmakta. Bunların çok büyük bir bölümü arsa bulamadığından ve malzeme fiyatlarının aşırı derecede yüksek olmasından kaynaklı proje üretememekte. Bunun yanında yüksek enflasyon, sattığını yerine koyamamak ve vatandasın alım gücünün sınırlı olması, sektörün daralmasına neden oldu. Bakanımızın açıklamış olduğu bu projenin hayata geçmesi sektör açısından baktığımız zaman da çok önemli.İnanıyorum ki 300 bini üzerinde olan müteahhitlerimizin de katkısıyla, sisteme dahil olmasıyla ülke olarak bu sorunların üstesinden geleceğiz. Sayın Bakanım Mehmet Özhaseki’ye çözüm için çok önemsediğimiz bu konuyu hayata geçirme düşüncesi nedeniyle çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.