HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Eylül 2023 Perşembe - 11:02

Konutu ucuzlatacak hamle… Bakan Özhaseki’ye İzmir desteği!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kiraları düşürmek için hazine arazilerini imara açacaklarını duyurması ile ilgili olarak “Ülkemizin yapı stoğu yüzde 60 civarında depreme dayanıksız riskli binalardan oluşmaktadır. Bu oran İzmir’de biraz daha yüksek seviyelerde üretilecek arsaların konut erişimine önemli katkısının yanında özellikle kentsel dönüşümü teşvik edecek şekilde planlanmasını da önemsiyoruz” dedi.

Konutu ucuzlatacak hamle… Bakan Özhaseki’ye İzmir desteği!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kiraları düşürmek için hazine arazilerini imara açacaklarını söyledi.

Özhaseki, “Konut fiyatları yükseliyor. Bunun tersine dönmesi için o zaman bizim elimizdeki imkânları kullanmamız gerekiyor. Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek” ifadelerini kullandı.

UMUT VERİCİ ÇALIŞMA OLACAK
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulundu.

Kahraman, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin,  konut arzının karşılanması ve kira fiyatlarını düşürmek için hazine arazilerini imara açacağız açıklamasının, dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini sağlayacak önemli bir girişim olacağına inanıyorum. İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi ve Müteahhitler Federasyonu olarak, uzun süredir dile getirmiş olduğumuz çözüm önerimizin gündeme gelmesinin sektörümüz acısından da umut verici bir çalışma olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ARZ TALEP DENGESİ GÖZETİLMELİ
İmara açılacak hazine arazilerin arz talep dengesi gözetilmesi gerektiğini kaydeden Kahraman, ”Üretilen her bir konutun arsa payı maliyeti yaklaşık olarak bir konutun yüzde 50-55’ini oluşturmaktadır. Bu oran çok yüksek bir oran. 5 milyona satılan bir konutun arsa payı 2.5 milyon ve üzerinde diyebiliriz. O nedenle devlet eliyle arsa üretimi çözüm için önemli bir fırsat olacaktır. Bakanlığımız konu ile ilgili süreç içerisinde açıklamalar yapacaktır. Detayları hep birlikte takip edeceğiz. Öncelikle büyük şehirler ve deprem riski yüksek olan şehirlerimizde arsa üretimi yapılacağını düşünüyorum. İmara açılacak olan hazine arazilerinin bütüncül bir plan içerisinde planlanması, arz talep dengesi gözetilmiş nitelikte olması önemli bir kriter olacaktır. Bakanlığın üreteceği arsalar hangi yöntem ile değerlendirilecek ? TOKİ tarafından proje mı geliştirilecek ? Arsa olarak vatandaşlara mı verilecek ? Özel sektör bu işin neresinde olacak ? Tüm bu soruların cevabının da üretilecek arsa kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin yapı stoğu yüzde 60 civarında depreme dayanıksız riskli binalardan oluşmaktadır. Bu oran İzmir’de biraz daha yüksek seviyelerde üretilecek arsaların konut erişimine önemli katkısının yanında özellikle kentsel dönüşümü teşvik edecek şekilde planlanmasını da önemsiyoruz. Bakanlık tarafından arsa üretilmesinin öncelikle İzmir ve İstanbul gibi deprem riski yüksek olan illerimizden başlayarak pilot uygulama ile daha sonrasında ülke geneline yayılması odak noktamız. Sadece konut erişimi değil deprem riskini de azaltacak ve kentsel dönüşümün de önünü açacağını düşünüyoruz. Ülke genelinde riskli yapı stoğumuz çok fazla. Bu dönüşümün yapılabilmesi, vatandasın konuta erişiminin sağlanması ve kiraları düşürme gibi hedeflere sadece bakanlık tarafından üstlenilecek çalışmalarla ulaşmanın kısa vadede olmayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER ARSA ÜRETEMİYOR
Müteahhitlerin malzeme fiyatlarının yüksek olmasından dolayı konut üretemediğini vurgulayan Kahraman, “Ülkemizde yaklaşık olarak 300 bin müteahhit meslektaşımız bulunmakta. Bunların çok büyük bir bölümü arsa bulamadığından ve malzeme fiyatlarının aşırı derecede yüksek olmasından kaynaklı proje üretememekte. Bunun yanında yüksek enflasyon, sattığını yerine koyamamak ve vatandasın alım gücünün sınırlı olması, sektörün daralmasına neden oldu. Bakanımızın açıklamış olduğu bu projenin hayata geçmesi sektör açısından baktığımız zaman da çok önemli.İnanıyorum ki 300 bini üzerinde olan müteahhitlerimizin de katkısıyla, sisteme dahil olmasıyla ülke olarak bu sorunların üstesinden geleceğiz. Sayın Bakanım Mehmet Özhaseki’ye çözüm için çok önemsediğimiz bu konuyu hayata geçirme düşüncesi nedeniyle çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 
Bornova'da parklara titiz bakım!
 
İhracatta maden çağı… 2025’te hedef 2,4 trilyon dolar!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BALLIKUYULU 15 Eylül 2023 Cuma 09:22

SAYIN ÖZHASEKİ MECLİSTEN BİR YASA ÇIKARTSADA BALLIKUYUNUN VE ÇEVRESİNİN TAMAMINI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ALINIP TOKİ OLARAK BU BÖLGELERİ ÖRNEK TEŞKİL ETMESİ ADINA DÖNÜŞÜME SOKSADA İZMİR BELEDİYESİ YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN NASIL YAPILDIĞINI VEDE HIZINI GÖRSELER SONUÇ NE OLURSA OLSUN FAKİR YİNE FAKİR HAKKI ÇALINAN YİNE FAKİR OLUYOR. C.S.

Yorumu oyla      6      4  
Ergün Tasdemirel 14 Eylül 2023 Perşembe 19:54

Umarim,orman ve tarimsal araziler imara acilmaz.

Yorumu oyla      4      3  
abe 14 Eylül 2023 Perşembe 16:15

2 kat imar toros ballıkuyu.nokta coz bakalım..kentsek d. yas. değişmeli.

Yorumu oyla      3      3  
Çiğlili 14 Eylül 2023 Perşembe 13:49

sorun yeni bina yapmakla çözülmez, yenileri de zengin alır, yatırımcı alır. yüksek enflasyon ve tlnin değer kaybı nedeniyle orta ve alt gelir grubu ev satın alamıyor-kiralayamıyor.

Yorumu oyla      15      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut kredilerine düzenleme yolda
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği ...
Dikili'de belediyeden satılık 17 arsa!
Dikili Belediyesi, mülkiyetinde bulunan 17 adet arsa nitelikli taşınmazı ...
Bakan Özhaseki kiraları düşürecek formülü açıkladı: Hazine arazileri imara açılıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kiraları ...
 
Bakanlık’tan Valiliğe jeotermal izni… Otel için kaynak aranacak!
İzmir Valiliği, Yıldızlar SSS Holding’e ait Çeşme’deki otelin arazisinde ...
Kaçak emlakçı uyarısı!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Resmi Gazete'de ...
Afetzedelere bağışlanacak konutlara KDV istisnası
6 Şubat depreminden etkilenen illerde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ...
 
Başkan Karabulut’tan ilginç paylaşım: İnciraltı’nı sermayeye yem etmeye çalışan kim?
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, sosyal medya hesaplarından ...
Ev sahiplerinin yeni gözdesi öğrenciler!
Geçmişte ev verilmeyen öğrenciler artık ev sahiplerinin kiracı listesinde ...
İzmir'deki hafriyat sahasına Bakanlık vetosu!
İzmir’in Menemen ilçesindeki orman statüsündeki alana inşaat atıkları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva