HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ocak 2020 Perşembe - 20:08

Konak meclisinde gökdelen için referandum teklifi… Batur: Yüzde 80 hayır çıkar!

Pasaport’ta yapılması planlanan ve tartışma yaratan gökdelen projesi için konuşan CHP’li Meclis Üyesi Yangir, “Referandum yapalım halka soralım” önerisinde bulundu. Konak Belediye Başkanı Batur ise, “Referandum yaparsak yüzde 80 gökdelene karşı çıkar. Önümüze geçen kişilerden İzmir halkının ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz, sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Konak meclisinde gökdelen için referandum teklifi… Batur: Yüzde 80 hayır çıkar!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi’nin Ocak ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Batur, beklenilen bazı tahsis onaylarından olumlu haber geldiğini meclisin bilgisine sundu.

Gündem maddelerine geçmeden önce yetkililere teşekkürlerini ileten Başkan Batur ayrıca AK Parti Grubunun da katkılar sunduğunu belirtti. Gökdelen projesinin Mimari Estetik Komisyonunda yeniden değerlendirilmesi hakkında önerge meclis gündeminde yer aldı.

Oylamada komisyonda değerlendirme yapılması kabul edildi. Karar oy birliğiyle alındı. Batur, gökdelen için referandum önerisi hakkında da net bir çıkışa imza attı.

- BATUR’DAN GÖKDELEN ÜZERİNDEN ZORLU’YA NET MESAJ: BU KENTİN SAHİBİ BİZİZ!

KONAK’IN BEKLEDİĞİ TAHSİS ONAYLARI GELDİ!
Batur, “Gündeme geçmeden önce bazı teşekkürler sunacağım. Yakından takip ettiğimiz, İzmir kamuoyunun yakinen takip ettiği Aydın Erten Rekreasyon alanını Tarım ve Orman Bakanlığından talep etmiştik. 31 Aralık’ta bölge müdürlüğünden gelen bilgiye göre tahsis onaylanmış. Önümüzdeki hafta içi protokol imzalanacak. Bakanımız Bekir Pakdemirli, Valimiz Erol Ayyıldız ve bu konuda mücadele eden AK Partili arkadaşlarımıza, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bize verilen bu alanı en iyi şekilde değerlendireceğiz ve halkın faydalanacağı bir tesis haline getireceğiz. Birimlerimiz gerekli çalışmalara başlasın, buradan talimatı vermiş olalım. Kemer’deki istasyon binası, tarihi bir bina, onun da konak Belediyesi’ne tahsisi konusunda talebimiz vardı. 30 Aralık’ta ilgili tahsis yazısı geldi. Demiryolları Bölge Müdürü Selim Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a, AK Partili belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

KANAL İSTANBUL’A BİR ŞEY SÖYLEMİYORUM!
AK Partili meclis üyeleri ve CHP’liler oturumda zaman zaman karşı karşıya geldi. CHP’lilerin 2019’da yaşanan bazı olayları hatırlatması üzerine AK Partililer, ‘Genel siyasete girmeyelim’ çıkışında bulundu. AK Partili bazı meclis üyeleri İstanbul ve İzmir’de susuzluk yaşandığını öne sürünce söz alan Batur, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer açıkladı ama bir kez de ben söyleyeyim. Teknik bir arızaydı. Olacak bir şey değildi. Olmayacak bir şey oldu. 40 saat gibi bir sürede insanüstü bir şekilde çalışarak düzelttiler. Bazı şeyler sizin inisiyatifiniz dışında gelişebiliyor. Yapacak bir şey yok. Ben mesela Kanal İstanbul’a falan bir şey söylemiyorum” açıklamasını yaptı.  

DENETİM KOMİSYONU İÇİN SEÇİM YAPILDI
Toplantıda denetim komisyonuna üye seçimi yapıldı. CHP Grubu Nesrin İlkutlav, Mehmet Şerif Demir, Orçun Altanhan, Aslı Gündüz’ü önerdi. AK Parti ise tek isim olarak İsmail Özen’i sundu. Yapılan oylama sonucunda denetim komisyonu üyeleri seçildi.

GÜNDEM GÖKDELEN… BATUR: CHP GURUBUNDAN ALDIĞIM CESARETLE YETKİ KULLANIYORUM
Gökdelen projesinin Mimari Estetik Komisyonunda yeniden değerlendirilmesi hakkında önerge meclis gündeminde yer aldı. Batur mecliste yaptığı konuşmada, “Madde kamuoyunda günlerdir tartışılan, Aralık meclis toplantımızda gündeme getirdiğimiz Pasaport’ta yapılması planlanan gökdelen projesiyle ilgili. O gün de ifade ettiğim gibi, bu yükseklikteki yapının kent silüeti, kent değerleri açısından çok doğru bir yaklaşım olmadığını, içime sinmediğini söylemiştim. Konak’ın böğrüne hançerin saplanmasını doğru bulmadığımı söylemiştim. Benimsemeyen İzmirlilerin bizi destekleyen mesajlarını aldık. Biz yatırımcıya karşı değiliz, yatırımcı yapabilir ama kentin kurallarına, imar planlarına, yönetmeliklerine uygun olarak yapması gerekir. 2008 yılından itibaren süren bu süreçte Büyükşehir’in planlarına 3 defa ilgili odalar dava açmışlar. Bu dava neticesinde ilk 3 dava bilirkişi raporlarıyla ve mahkeme kararıyla 1/5000’lik planlar iptali edilmiş. Dava süreci devam ediyor. Bu dava süreci neticelenmeden kesilen bir ruhsat var. Bizim estetik komisyonumuz var. Bu komisyon bu tür konular için kurulmuş kentin estetiğine, kent siluetinin değer kaybını önleyecek ve bu çalışmaları yönlendirecek bir komisyon. Bu komisyonu göreve geldiğimizde kurduk. Bu tür yapılar, bundan sonra yapılacak. Ama liman arkası ve Bayraklı’ya uzanan şeritte bu tip yapılar yapılacak. Estetik komisyon şimdiye kadar maalesef görev yapmamış. Bu binanın kent silüeti açısından kente değer katmayacağı konusunda İzmir kamuoyunda fikir birliği var. Ruhsat kesilmiş, ilgili firmaya söyledik, ‘başlamayın’ dedik. Burada estetik kurul için ilgili kurullardan görüş alacağız, temsilcileri de bu kurula çağırmak niyetindeyiz. Odalardan temsilci ve görüş isteyeceğiz. Yine Büyükşehir Belediye’mizden de bir bürokrat arkadaşın bu kurulda temsil edilmesini istiyoruz. Kuruldan ne çıkarsa onu uygulayacağız. Artık her isteyenin istediği noktada istediğini yapma zihniyetinin gelişmemesi lazım. İstanbul’un halini görüyoruz. Bunu cumhurbaşkanı da dile getirdi. Bizim kentin değerlerine sahip çıkmamız için vatandaşımız bizi görevlendirdi. Biz de elimizden gelen katkıyı sunacağız, kentin silüetini bozmadan binaların yapılmasını sağlayacağız. Kadifekale sırtlarında 20 bin kişilik amfi tiyatronun kazı çalışmaları var. Bu tarihi yapı ortaya çıkacak. Konak Belediyesi olarak kenti korumaya çalışan odalarımızla kente sahip çıkacağız. CHP grubunun bana verdiği cesaretle yetkiyi kullanıyorum. Kurul, bu bina ve bundan sonra yapılacak yüksek binalarla ilgili kentin estetiğine uygun olup olmadığına karar verecek” ifadelerini kullandı.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SÖZLERİYLE AK PARTİLİ YILDIZ’A TEPKİ: İYİ DİNLE!
AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız’ın eleştirel konuşması sonrasında söz alan Batur, net bir şekilde cevap verdi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından örnekler veren Batur, Yıldız’a, “15-20 dakika konuştun ama parti politikana ters konuştun” dedi. İptalin gerçekleşmesi durumunda yatırımcıya ödenecek olası tazminatları hatırlatan Yıldız’ın kanunlardan örnekler vererek, “Doğru bilgilendirme yapmıyorsunuz” tepkisine değinen Batur, “Biz kamuoyunu hiç yanlış bilgilendirmiyoruz. Hilton 101 metredir. Burası 146 metredir. Bu bina çevresindekilerin iki katı olamasa da yarısı kadar yüksek bir yer. Kentin estetiğini korumak mecburiyetindeyiz. Kurulun içinde meclis üyesi arkadaşlarımız da olsun. Hiç çekinmem. Söylediğiniz kanuni çalışmaları biz de biliyoruz. Hiçbir zaman hukuk dışında bir şey yapmam. Bugün yaptığımız çalışma da hukuk nizamında yaptığımız çalışmadır. Olayı başka noktalara götürmeye gerek yok. Ben yatırımcının bina yapmasına karşı değilim. Ama kentin siluetine uyacak! Konak Belediyesi her önüne gelenin istediği yükseklikte bina yapacağı bir belediye değil. Herkes bunu bilsin. Biz belli bölgelerde yüksek yapılara karşıyız. Bu genel politika haline geldi. Topu meclise atmalar. Tazminatlar falan… Meclis üyelerinin çekineceği şeyler değil. Hele ben hiç çekinmem! Kanun ne diyorsa onu uygularım. Baktığımda siz AK Parti meclis gurubusunuz değil mi? İyi dinle! ‘Küçük hesaplar yaparsak şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Burada kararlı duruş şart! Dikey mimari ile şehirlerimize ihanet etmiş oluyoruz. Yatay mimari ile hem kendi medeniyetimizi inşa etmiş oluruz. Biz göğe değil toprağa daha yakın olma gayretindeyiz’. Bu konuşma bugün saat 10:00’da gerçekleşti. Bunu oda başkanları, ben söylemiyoruz. Bunu sayın cumhurbaşkanı şehir ve güvenlik sempozyumunda yaptığı konuşmada söylüyor. Benim böyle bir açıklamam yok. Ben burada kararlı duruş şart lafını çok sevdim. Biz kararlı duruyoruz. İhanet etmiyoruz. Biz kararlı duruyoruz, siz karşı durursunuz. Buna saygı duyarız. Kentin silüetiyle ilgili estetik kurul nerede görev yapacaksa orada yapacak. Sizin isteğiniz üzere teknik meclis üyesi arkadaşlar da bu kurulda görev yapar. 15-20 dakika konuştun ama parti politikana ters konuştun. Demek ki sen savunuyorsun ama parti lideriniz savunmuyor” dedi.

BİZ İZMİR’İ İSTANBUL YAPMAYACAĞIZ! VATANDAŞ BİZE TIRSALIM DİYE Mİ GÖREV VERDİ?
Batur, “Kent için mi bize görev verdi bu halk yoksa bazı şeylerden tırsalım diye mi? Baştan beri söylüyorum, bu tip yapıların yapılamayacağını seçim öncesinde de söyledim. Şimdi söylemiyorum. Bütün kamuoyuna, vatandaşlara söyledik. Böyle bir çalışmayı göreve geldiğimizde yapacağımızı söyledik. Yatırımcı yatırımcı… Yatırımcı kentin kurallarına uymak mecburiyetindedir. Yatırımcı kenti yönetme noktasına geldiyse İstanbul’a bakarsan anlarsınız. Biz İstanbul yapmayacağız İzmir’i! Biz belediye başkanları olarak kente sahip çıkacağız. Kimin işine geliyorsa gelsin” diye konuştu.

REFERANDUM YAPSAK YÜZDE 80 ÇIKAR!
CHP’li Meclis Üyesi Ali Yangir, “Başkanım demokrasi gereği referandum yaparak halka sorabiliriz” dedi. Batur bu kez, “Referandum yaparsak yüzde 80 gökdelene karşı çıkar. Önümüze geçen kişilerden İzmir halkının ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz, sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 
Başkan Tugay’dan 'arazi' çıkışı: İsmini veremeyeceğim kişi...
 
Pençe-3 Harekatı'ndan acı haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay’dan 'arazi' çıkışı: İsmini veremeyeceğim kişi...
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay TOKİ’den ihaleyle satın alınan ...
Kemalpaşa Belediyesi can dostları unutmadı
Kemalpaşa Belediyesi, sokak hayvanlarını bu soğuk kış günlerinde yalnız ...
Tarımda İzmir rüzgarı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019’a tarım politikasıyla damga vurdu. Büyükşehir ...
 
Vatandaştan gelen çağrıları Başkan Mustafa İduğ yanıtladı
Sık sık çalışanlarla bir araya gelip, birimlerin işleyişini yerinde inceleyen ...
Batur’dan gökdelen üzerinden Zorlu’ya net mesaj: Bu kentin sahibi biziz!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Pasaport’ta yapılması planlanan gökdelen ...
Bergama Deve Güreşi Festivali’ne hazırlanıyor
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun himayesinde gerçekleştirilecek ...
 
Narlıdere'de anlamlı konser
Narlıdere Belediyesi Türk  Sanat Müziği (TSM) Korosu, Hüseyin Güzeltepe'nin şefliğinde ...
İzmirlilere spor daveti: Hem de ücretsiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, İzmirlileri haftanın ...
Göçün filmi '89 yazı' Çiğli’de
Bulgaristan'dan zorunlu göçün 30. yılı nedeniyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva