HABERLER>POLİTİKA
10 Eylül 2021 Cuma - 14:52

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan İzmir mesajları: Kıbrıs'ı koparma oyunlarına gelmeyiz

İzmir'de Kıbrıs gazileriyle bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak için yıllardır süren gayretlerin sonuç vermeyeceğini belirterek, "Biz asla böyle bir oyuna gelmeyiz. Hiçbir güç, Kıbrıs Türk halkını Türkiye Cumhuriyeti'nden kopartamayacaktır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar dan İzmir mesajları: Kıbrıs ı koparma oyunlarına gelmeyiz

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) düzenlediği 'Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu'nun açılışına katılmak için İzmir'e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ziyaretinin ikinci gününde Kıbrıs gazileriyle buluştu. Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi'ne giderek anı defterini imzalayan Tatar'ı, gaziler karşıladı. Ziyarette konuşan Kıbrıs gazisi emekli Albay Mehmet Gökmen, KKTC'nin sıcak elini yüreklerinde hissettiklerini söyleyerek, muharip gazilere verilen değeri bildiklerini belirtti. Gökmen, "Güzel İzmir'imizde başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün yetkililer savaşların kutsal emaneti olan bizlere her zaman yüreklerini açıyor. Sizlerin huzurunda şükran duygularımı iletiyorum. 47 yıl önceki gibi bugün sizi aynı coşkuyla karşıladık. Derneğimiz Türkiye'nin en kalabalık derneği. 47 sene önce sizlerin atalarıyla beraber olduk. O sırada şehit düşenlerin ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün de olsa, yaşım 72 de olsa her zaman çağırdığınız zaman göreve hazırız. Bunu gönülden söylüyorum. Bu madalyayı da Kıbrıs'ta göğsüme siz taktınız" dedi.

'TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİMİZİ ÖNEMSİYORUZ'
İzmir'i ziyaret etmenin gururunu yaşadığını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'taki Türk halkının barış, özgürlük ve hürriyetine kavuştuğu o günden sonra tüm dengelerin değiştiğini dile getirdi. Artık Kıbrıs'ta iki devlet bulunduğunu hatırlatan Tatar, Kıbrıs'taki Türk halkının kendi geleceğini tayin etme hakkıyla devletine sahip çıktığını anlattı. Doğu Akdeniz'de ve mavi vatanda Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içinde KKTC'nin söz hakkını kullanarak ulusal meselelere katkısını koyduğunu anlatan Tatar, "Ulusal meselenin başında mavi vatan var. Ulu önder Atatürk, 1937 yılında yaptığı konuşmada, 'Kıbrıs düşman elinde olursa Türkiye'nin ikmal yolları kapanır, Anadolu'ya hapsoluruz' demiştir. Ege adalarına yönelik Yunanistan'ın oynadığı oyunlar, hadsizlik ve Lozan Antlaşması'na rağmen 12 milden söz edilmesi, bütün bunlar asla kabul edilecek meseleler değildir" dedi.

Türkiye'nin gemilerinin Çanakkale'den Akdeniz'e çıkışını engelleyebilmek adına bazı tezgahlar yapıldığını belirten Ersin Tatar, 1974'te Türklerin kazandığı zaferle Kıbrıs'ın geleceği bakımından Doğu Akdeniz'de Türk- Yunan dengesinin kurulduğunu dile getirdi. Kıbrıs'ın Yunan adası olması durumunda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e ve Libya'ya kadar uzanan etkinliğinin azaltılmasının hedeflendiğini belirten Tatar, şunları söyledi:

"Yıllardan beridir oynanan oyun adanın egemenlik adı altında Rumların hakimiyetine geçmesine yönelik bir tezgahtır. Kıbrıs Türk halkı Türkiye'nin askeri varlığına önem vermektedir. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin varlığından vazgeçmeyiz. Türkiye'nin Kıbrıs adasından çekilmesi yönündeki yaptırımlar, enine boyuna tutanaklarda var. Ben Cumhurbaşkanı olmadan önce de kesinlikle bu oyun, bu tehlike ortaya çıkmıştır. Bu büyük bir tezgahtır. Türkiye Cumhuriyeti'nin olmadığı bir Avrupa Birliği'ne Kıbrıs'ın güneyinin alınmasının büyük bir hukuksuzluk olduğunu uluslararası anlaşmalar emretmektedir. Lozan Antlaşması da bunu emretmektedir. Bütün bu anlaşmalara rağmen Kıbrıs'ı Türkiye'nin yok olmasıyla kendilerinin tapusuna geçirmek ve ta emelden beri Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak için amaçlarını sürdürmektedirler. Biz asla böyle bir oyuna gelmeyiz. Biz geçmişi biliyoruz. Kahraman bir milletin oradaki uzantısı olarak milli çıkarlarımızı ve Türkiye ile iş birliğimizi önemsiyoruz. Yeni siyaset, yeni anlayış iki ayrı, eşit, egemen bağımsız devletten ibarettir. Hiçbir güç Kıbrıs Türk halkını Türkiye Cumhuriyeti'nden kopartamayacaktır. 80 bin şehit vererek Kıbrıs fethedildi. O zaman orada yaşayan Rum yoktu. Biz Kıbrıs'ı Venediklilerden aldık. Bizim atalarımız 300 yıldan fazla Kıbrıs'ı yönetmiştir. Türklerin mülklerinin ellerinden alındığını görüyoruz. Tarih sayfaları bunları yazıyor. 1974'te sizlerin adaya ayak basmasıyla Kıbrıslı Türkler, özgürlüklerine kavuştular. Doğu Akdeniz'in bu mavi sularında bizim çıkarlarımız önem arz ediyor. Kıbrıs'ta bizim bir maceraya girmemiz söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde bu yeni iki devlet politikası benimsenmiştir. Bu konuda güçlü bir destek vermektedir. Türkiye'nin daha da güçlenmesi için, bizler için bir vatan borcudur. Kıbrıs Türk'ü hiçbir zaman yalnız bırakılmamıştır. Her zaman Türkiye Cumhuriyeti kendi evlatlarını da oraya göndererek Türklerin Kıbrıs'taki varlığını sürdürmeleri için her türlü fedakarlığı yapmıştır. Kıbrıs bizlerin müşterek davasıdır. Türkiye'nin her bölgesinde gazilerimiz bu desteği vermekte gönül ve duygu bağımız ilelebet yaşayacaktır."



'EGE ADALARINDA YAPILANLAR KIBRIS'A DA YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR'
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, daha sonra İzmir Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Yavuz Selim Köşger'in karşıladığı Tatar, Valilik'teki anı defterini imzaladı. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğuna dikkat çekerek geçen günlerde Kıbrıs Rum kesimindeki bir ders kitabında Atatürk'ün bulunduğu bir sayfanın yırtıldığını hatırlattı. Bu gelişmeyi şiddetle kınadıklarını ifade eden Tatar, "Bu insanlarla nasıl bir anlaşma yapabileceğimizi sorguladık. Kıbrıs'ta oynanan oyun, yıllardan beri Kıbrıs nasıl Yunanistan'a bağlanır? Ege adalarında yapılanlar Kıbrıs'ta da yıllardır yapılmaya çalışılıyor. Ama Kıbrıs Türk'ü hiç yılmadı. Kıbrıs adasından Türkiye'nin çıkması söz konusu olamaz. Türk ulusunun hak ve çıkarlarını, Akdeniz'deki egemenlik haklarımızı, aynı zamanda hava sahanlığını kapsam içine alan meseleleri konuşuyoruz. İş birliği içinde hareket etmenin ne kadar anlamlı olduğunu İzmir'den bir kez daha paylaşmak istiyorum" dedi. (DHA)

 
CHP’li Yücel: Laiklik karşıtlarına cevap verilecek en güzel tarih 9 Eylül’dür!
 
MP'de Genel Başkanlık seçimi hareketliliği: İzmir'de eğilim yoklaması zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yücel: Laiklik karşıtlarına cevap verilecek en güzel tarih 9 Eylül’dür!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı tarafından organize edilen, ...
AK Partili Kaya'dan Konak'a 16 yeni okul müjdesi
Her gün başka bir ilçede düzenlediği programlarla sahadaki çalışmalarını ...
İYİ Partili Dervişoğlu: CHP ile fikir ayrılıklarımız olabilir ancak...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Millet İttifakı arasında yaşanan fikir ...
 
Tayfun MARO yazdı... Kemal Bey mutfaktan bildiriyor
Tayfun MARO yazdı... Kemal Bey mutfaktan bildiriyor
'Hedeflerimize emin adımlarla yürüyoruz'
"740. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri" dolayısıyla mesaj ...
Ümit YALDIZ yazdı... Millet İttifakı’nı bekleyen tehlike!
Ümit YALDIZ yazdı... Millet İttifakı’nı bekleyen tehlike!
 
CHP’li Polat’tan ‘Bizanslı’ önseçim yorumu: Meleklerin cinsiyetini tartışmakla aynı!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat parti içindeki önseçim çağrılarını ...
CHP Lideri bugün İzmir'e geliyor… Programın detayları belli oldu
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün geleceği ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden 'biz' yerine 'ben' dediğini pek güzel anlattı!
Mehmet KARABEL yazdı... Neden 'biz' yerine 'ben' dediğini pek güzel anlattı!
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva