HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2023 Salı - 09:22

Kirazın anavatanı Kemalpaşa'da hasat zamanı... 'Pazarda 30 TL olursa dalında kalır'

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, kirazda hasat başladı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Kiraz bu yıl 25-30 TL’den pazara çıkarsa maliyetleri karşılamaz. Kiraz dalında kalır” dedi. Oray, ihracatçıların fiyat belirlemesi sebebiyle sorunlar yaşandığını kaydederek “İhracatçı ne kadar isterse ona göre fiyat belirleniyor. İhracatçılar da ağız birliği yapıp üretim masrafını üreticinin sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Böyle olumsuzluklar üreticileri kirazın dışına itiyor” dedi.

Kirazın anavatanı Kemalpaşa da hasat zamanı...  Pazarda 30 TL olursa dalında kalır

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Aroması ve kalitesi ile ünlü Kemalpaşa kirazında turfanda hasat dönemi başladı. Ülke ihtiyacının yüzde 12’lik kısmını karşılayan Kemalpaşa’nın Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede kirazın ilk çıkış fiyatının 80-100 TL bandından olduğunu ve yoğun toplama başladığı süreçte ise fiyatın daha da aşağıya düşeceğini kaydetti.

BÖYLE GİDERSE KİRAZDAN VAZGEÇERLER
Kiraz üreticilerinin sorunları hakkında bilgilendirme yapan Başkan Oray, ihracatçıların fiyat belirlemesi sebebiyle sorunlar yaşandığını kaydederek “Geçtiğimiz yıl hasat beklentilerimizin çok altında kaldı ancak ihracatçının istediği seviyede, kalibresi yüksek, kaliteliydi. Sadece fiyat yoktu. İhracatçılar eksper yapıp ona göre fiyat belirliyor. İhracatçı ne kadar isterse ona göre fiyat belirleniyor. İhracatçılar da ağız birliği yapıp üretim masrafını üreticinin sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Böyle olumsuzluklar üreticileri kirazın dışına itiyor. Bir kiraz ağacı dikildiğinde 5 yıldan önce mahsul vermiyor. Maliyetler de çok yüksek… İhracatçının bu oyunlarıyla üreticiler kirazdan vazgeçip kayısı gibi meyvelere yönelmeye çalışıyorlar. Bu da bölgemiz ve ülkemiz için kayıp anlamına geliyor. İhracatçı firmalara ve siyasilere sesimizi duyurmaya çalışıyorum. Bu gidişat böyle giderse üreticiler üretmekten vazgeçer ya da elindeki ürünleri değişir diye endişe ediyorum. İhracatçı ve eksperlerle yaptığım görüşmelerde bu yıl için taleplerin iyi olduğu aktarıldı” dedi.

Geçen yıla göre rekoltede düşüş olduğunu kaydeden Oray, “Geçtiğimiz günlerde don meydana geldi ancak kalitenin daha da iyi olmasına sebep olur. Üretici bakanlığın talimatına göre iyi bir şekilde yapıyor. Bundan sonra iş ihracatçılara kaldı. İhracatçılar, üreticinin yüzünün güleceği rakamlar verirse bir de afet yaşamazsak güzel bir dönem olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İŞÇİLİK ÜCRETİ 400 TL’NİN ÜZERİNDE
Üreticinin üretim maliyetlerinin ciddi rakamlara yükseldiğini vurgulayan Oray, “Üretici gübreyi kısmak zorunda kalıyor. Odamıza ait 3 tane erken uyarı sistemlerimiz var. Zararı önceden tespit ederek üreticilerin yüzde 30 daha az ilaç tasarrufu yapmasına neden oluyor. Gübre fiyatlarında artış var, devlet destekleri yetersiz. Bu da üretimi olumsuz etkiliyor. Sulama kooperatifi desteğiyle bahçeler sulanıyor. Yeraltından çekilen sular olduğu için elektrik fiyatları ciddi rakamlara yükseliyor. 2 yıl önce 45-50 liraya sulama yaparken şimdi 200 TL’ye sulanıyor. İşçilik de en büyük maliyet kalemlerimizden biri. Çevre ilçelerden günü birlik işçiler geliyor. Ücretleri 400 TL’nin üzerinde. Kiraz 25-30 liradan pazara çıkarsa maliyetleri karşılamaz. Kiraz dalında kalır” ifadelerini kullandı.

 
DEÜ'lü miniklerden Rektör Hotar’a ziyaret
 
Küçükkurt'tan üretim mesajı: Türkiye’nin gelecek anahtarı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet sezer 27 Nisan 2023 Perşembe 08:28

Geçen sene kiraz pazarda 30 35 tl idi asgari ücret 4000tl idi şimdi asgari ücret 8500 tl kiraz pazarda 70 tl alıcı bulur ama pazarcı üreticiden aldığı 2.kalite kirazlari 1.kalite diye yüksek fiyattan satıyor

Yorumu oyla      2      3  
Özcan Pekin 27 Nisan 2023 Perşembe 02:36

Bir kişi ortalama 60 kilo kiraz anca toplar(tam olgunlaşma olmadığı zamanlar daha da düşebilir).Bu da kilo başına 6-7 lira sadece toplama maliyeti demektir.İlacı, gübresi, çapası, sulaması, budaması kilo maliyetini seneden seneye aşırı arttırırken kirazın ortalama pazarlama fiyatı iç piyasa ve ihracat dahil her sene 2-3 lira gibi komik fiyatlarla artış göstermektedir.Fiyatlardaki en önemli değişkenliği de başkanımızın bahsettiği ihracat firmaları kendi istedikleri şekilde belirlemektedir.Kiraz sezonu başlamadan bu meselenin çözülmesi biz üreticiler için en isabetli konu olacaktır.

Yorumu oyla      2      3  
huse6inçavus?u 25 Nisan 2023 Salı 20:14

masraflarcokyksek

Yorumu oyla      2      3  
VfV 25 Nisan 2023 Salı 12:50

40-50 TL pazara çıkarsa da tezgahta kalır. Kim alacak bu paraya?

Yorumu oyla      2      3  
Tarimci 25 Nisan 2023 Salı 12:34

Tarım politikası sıfır

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnaf Birliğ'nde hareketli günler… Mutlu'nun dönüşü için formül bulundu
İzmir Sabit ve Seyyar Sebze Meyveciler Odası, 10 Mayıs’ta olağanüstü genel ...
Yorgancılar’dan ekonomide ‘yüksek risk’ uyarısı: Seçimin ikinci tura kalması süreci uzatacak!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Nisan ayı meclis toplantısında ...
Kapasite kullanım oranı nisanda arttı
İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, nisanda bir önceki ...
 
Küresel askeri harcamalarda yeni rekor!
Küresel askeri harcamalar, 2022'de yüzde 3,7 arttı, 2 trilyon 240 milyar dolara ulaştı.
Reel Kesim Güven Endeksi nisanda yükseldi
Reel Kesim Güven Endeksi, nisanda bir önceki aya göre 2,8 puan yükselerek 108'e çıktı.
Aracısız, yerli, ucuz... İzmir'de her gün 20 bin kişiye kırmızı et!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Halkın Bakkalı/Halkın ...
 
Ceza verilmişti... BİM'in itirazı reddedildi!
BİM zincir marketleri, Rekabet Kurumu'nun 2021 yılında şirkete kestiği ...
Kredi kartı aidatında emsal karar!
Türkiye'de milyonlarca kişi kredi kartı kullanıyor. Bir kredi kartı sahibinin ...
700 bin kamu işçisinin gözü 1 Mayıs'ta!
Yaklaşık 700 bin kamu işçisi için zam pazarlığı sürüyor. Beklenti, sürecin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva