HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
7 Temmuz 2022 Perşembe - 09:00

Kiralık ev fiyatları dudak uçuklattı… Bostanlı abarttı!

Ev fiyatlarının artması ile birlikte kira fiyatları da aynı hızla yükseliyor. İzmir’de ise en ciddi yükseliş Karşıyaka’da yaşanıyor. İzmir’in güzide semti Bostanlı’da ise en düşük kira fiyatı 6 bin TL olurken standardın biraz üstü evlerin fiyatı 10-12 bin TL bandında… Yıllardır bölgede emlakçılık yapan esnaf ise böyle bir şeyi daha önce yaşamadıklarını dile getiriyor.

Kiralık ev fiyatları dudak uçuklattı… Bostanlı abarttı!

Diren Çelik'in haberine göre, İstanbul’un Kadıköy’ü, Ankara’nın Çankaya’sı ve İzmir’in Karşıyaka’sı…

Türkiye’de semt kültürü deyince ilk 10 kent arasında sayılan Karşıyaka’da son dönemde artan kiralar can yakıyor.

“Semt bizim ama ev kira” olunca ekonomik durumu daha düşük olan vatandaşlar, çok sevdikleri semtlerinden göç etmek zorunda kalıyorlar.

Semtinde yaşamak isteyen Karşıyakalılar ise ağır bir kira bedeli ödüyor.

Yolumuz ise Karşıyaka’nın güzide mahallesi Bostanlı’ya düştü. Ev fiyatlarını soruyoruz. Standart bir evin kirası 6 bin TL’den başlıyor, 20 bin TL’lere kadar çıkıyor. Satılık ev fiyatları ise 3 milyon TL’den başlıyor ve sonu belli değil.

Bostanlı’da emlakçılık yapan Hülya Oğuz, Dilek Güleroğlu ve Yalçın Çevik emlak piyasasının anlık değiştiğini ve önlerini göremediklerini dile getirdiler. Emlakçıların en büyük umudu ise yeni çıkacak olan emlak yasası… Eğer ki emlak yasası geçer ise internet üzerinden gerçekleştirilecek satışlarda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim yapılması yükümlülüğü getirilecek. Özellikle al-sat yapanların önüne geçilip fiyatlarda manipülasyon yapılmasının da önüne geçilmesi hedeflenecek ve yapılan satışa göre vergilendirme yapılacak.

EV SAHİPLERİ TEKLİFE KARŞI TEKLİF BEKLEYİP İŞİ YARIŞA SOKUYOR
Sözü Bostanlı’da 32 yıldır emlakçılık yapan Hülya Oğuz’a bırakalım:

“Doların fırlamasıyla beraber kira artışı bizi çok kötü etkiledi. Satışlarımız olmuyor mu, oluyor? Her ay satış oldu ve yine yapabiliyoruz. Ev sahipleri, kiracılar ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bir ev sahibi evini satacaksa ertesi gün vazgeçebiliyor. Ev sahipleri artık teklife karşı teklif bekleyip işi yarışa sokuyor. Kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor ve bir anda fiyat bindirebiliyorlar. Ben bu duruma açık açık fırsatçılık diyorum. Ben kimseye şu sıralar ev satmasını da tavsiye etmiyorum. Kimin, ne zaman, neyi kaça satacağı belli değil. Bir gecede her şey değişebiliyor.

12 BİN TL KİRAYI VATANDAŞ NASIL ÖDEYECEK?
Bostanlı’da şu anda standart bir ev kirası 6 bin TL... 12 bin TL’den aşağı olmasın diyen ev sahipleri var. 12 bin TL’yi vatandaş nasıl ödeyecek? Ev sahiplerine hiç olmazsa 10 bin TL yapın diyorum. Örneğin Mavişehir’de Pamukkale 12’de belediyeden ‘evleri boşaltın’ diye mesaj geldi. Yıkım yapılacak. Para toplanamadığı için güçlendirme yapamadılar. Orada 98 dairem var. Hepsi ev arayacak. 10 bin ila 12 bin TL’lik evleri tutacaklar ama ödeyebilecekler mi? Orası meçhul. Piyasa o kadar kötü ki… Devlet, satış kadar vergilerin ödenmesini söylüyor. O kadar sevindim ki. Bu evlerin maliyetinin ne kadar olduğu nereden belli? Yap-satçılar birkaç yıl önce 400-500 bin TL’ye aldıkları evleri şimdi 3 milyona satıyorlar. 400 bin TL rayiç üzerinden 3 milyona ev satmak bir tek bizim ülkemizde var sanırım. Umarım bu kanunlaşır. 32 yıldır buradayım. 2001 devülasyonunda ilginç şeyler olmuştu ama böylesi durumlar hiç görülmedi. İlk defa görüyorum”

KİMSE DÜŞÜŞ BEKLEMESİN
Hülya Hanım’ın yanından ayrılıp Dilek Güleroğlu ile buluşuyoruz. Dilek Hanım da kiralık ve satılık ev bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor:

“Fiyatlar İzmir’de belki de en çok Karşıyaka’da arttı. TÜİK’in verilen göre Türkiye sıralamasında ilk 3’teyiz. İnşaat ana parayı sağlayan en büyük lokomotif. Hareket var. Kiralık ve satılık sıkıntısı yaşıyoruz, satılık ev de bulunmuyor. Depremden sonra daha da durgunlaştı. Depremde evini tahliye edenler kiraya çıktı. Konut olmadığı için kiralık bulmakta zorlanıyoruz. Bostanlı’da 12 bin TL’ye kiralık bulmakta zorlanıyoruz. Klasik daireler ise 6.500 TL ile başlıyor. Ekmeğin 5 lira olduğu bir dönemdeyiz. Her şeyin fiyatı artıyor. Yeni yasaya çıktığında yüksek artış fiyatları normale dönecektir. 10 yıldır sektördeyim, böyle bir durum yaşamadım. Bostanlı nezih bir yer… Buca’da bile 1 sene öncesine kadar 1+1 daireleri 200 bin TL’ye alınabilirken şimdilerde 800 bin TL oldu. Gayrimenkulde fiyatlar ise düşmez. Kimse düşüş beklemesin”

FİYATLARI EV SAHİPLERİ BELİRLİYOR
2013’ten bu yana emlakçılık sektöründe olan Yalçın Çevik ise “Rayiç fiyatlar yükseldi. Piyasa genel olarak ekonomik durum dolayısıyla durgun. Bu da geçici bir dönem. Ev fiyatları arttı. Kiralık daire sıkıntısı var. Tek tük daire çıkar ama hemen kiracısını buluyor. Ev sahipleri emlakçılara göre değil kendi bilgisine göre fiyat koyuyor”

 
Huzur uygulamasında aranan 634 zanlı yakalandı
 
Kadınlar mozaikle buluştu
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alo 9 Temmuz 2022 Cumartesi 19:57

Fiyat artışının bu hale gelmesinin sorumlusu ne emlakçılar,nede mülk sahipleri,ülkeyi yönetenlerin sebep olduğu tarafdan neden bakamıyorsunuz ey ahalii

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa Ülker 9 Temmuz 2022 Cumartesi 14:18

Ünlü filozof Konfüçyüs "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tehlikelidir" der. Bazısı bilmez, bilmediğini bilmez; o ahmaktır uzak durmak gerek. Bazısı bilmez, bilmediğini bilir; o cahildir, eğitilmesi gerekir. Yukarıda beyanat veren sözüm ona emlakçı Hülya Oğuz umarım ders çıkarırsınız.

Yorumu oyla      4      3  
SELİM BİLGEN 8 Temmuz 2022 Cuma 07:54

Sayın yorumcular. Lütfen emlakçılar ile ilgili fikrinizi Hülya Oğuz un beyanları ile oluşturmayınız. Ben hem emlakçıyım hemde Pamukkale 12 de mülk sahibiyim. Hülya Oğuzun Pamukkale 12 ile ilgili tüm bu yazıdaki beyanları asılsızdır. Birincisi Pamukkale 12 yıkılmayacak, 139147 oy çokluğu ile güçlendirilecek. İkincisi para toplayamıyor değil, ödeme planını %100 katılım ile uygular iken, süreçteki bazı bürokratik gecikmelerden dolayı, yöneticilerimizin talimatı ile, ödeme planı beklemeye alınmıştır. Üçüncüsü Hülya hnm ın bu binada 98 dairesi falan yoktur. Kendini bu kadar da önemsemesin lütfen. Olsun olsun bir iki müşterisi vardır. Sadece o müşterilerine yardımcı olması yeterlidir. Dördüncüsü, bizim ev bulup ödeme yeteneğimiz ile ilgili endişeye düşmüş sağolsun. biz binayı tahliye edip ev bulabilcek ve bu ihtiyacımızı ödeyebilecek insanlarız. Bunu yaparkende böyle mahalle sohbetinden edindiği bilgilerle, Sonsöz gibi Türkiyenin en itibarlı en tarafsız gazetesine demeç vermemeyi, ağzından çıkan lafı iki kere düşünerek sarf etmeyi bilen bir emlakçı seçeceğiz. Bir diğer husus ise Hülya Oğuz un kanun ve yönetmelikler ile ilgili bilgisizliği. Bu bilgisizliğin nedeni ya emlakçılık konusunda elle tutulur bir eğitimi olmaması yada bir emlakçının işlerini yürütmesi için şart olan bir mali müşaviri ve hukuk müşaviri olmamasından kaynaklı olabilir. Hülya hnm bahsettiğiniz “internet üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerin gelir idaresine bildirilmesi” yükümlülüğü, 31.05.2022 tarih 31852 nolu vergi usül kanunu genel tebliği ile zaten çıktı. Bilmiyorsanız lütfen ya konuşmayın yada uzmanına sorun öğrenin. Son olarak da müşterilerine satmayın evlerinizi şeklindeki ekonomik dehanız. Ben işletme mezunuyum. Aynı zamanda ikinci üniversite emlak yönetimi okumaktayım. Hülya hmm Allah korusun herkes sizin bu deha fikrinize uyarsa, fiyatlar o zaman tavan yapar. Youtube a Arz talep ilişkisi yazın. Çıkan seçeneklerden bir akademisyenin öğretisini izleyin öğrenin. Bir dahaki açıklamalarınızda lütfen kendinizi bu konularda geliştirerek gelin.

Yorumu oyla      14      3  
Vatandaş 8 Temmuz 2022 Cuma 07:26

Uzun yıllar çalıştım tasarruf ederek emeklili ikramiyesi ile ev aldım,pandemi döneminde kira artışı yapmadım daha sonrasında kiracı iki sene kira ödemedi mahkemesi 20 ay sürdü benden para istedi evi boşaltmak için avukat ve icra masrafları ile dünyanın zararını yaşadım onun için kirasını düzgün ödeyenlere sözüm yok ödemeyenlere kiracıliktan nefret ediyorum ve liraya vermiyorum boş kalsın sayarak kurtulacağım...

Yorumu oyla      4      3  
7 Temmuz 2022 Perşembe 18:24

Çiğli mi? Ha ha ha ha ...

Yorumu oyla      2      4  
Bülent Işık 7 Temmuz 2022 Perşembe 13:03

Soyak Mavişehir Optimus sitesinde 1+1 dairemin kirası devletin belirlediği en fazla yüzde 25 artıştan sonra 2 bin lira oldu. Ev kendisini 75 senede amorti ediyor. Bir de böyleleri var. Enflasyon Tüik'e göre yüzde 78 Enag'a göre yüzde 150 ama kira artışı yüzde 25.Ev fiyatlarını depremden sonra emlakçılar arttırdı demiş bir yorumcu deprem oldu ama piyasalarda oldu.11 sene önce 100 bin dolara aldığım ev yine 100 bin dolar.

Yorumu oyla      8      7  
7 Temmuz 2022 Perşembe 13:02

Tabi canım ev sahiplerini hiç gazlamıyorsunuz zaten . Çıkar kiracını daha yüksek kiraya veririz burayı diyenler de taksi şoförleri zaten

Yorumu oyla      9      4  
Mehmet79 7 Temmuz 2022 Perşembe 13:00

Emlakçılar bu artışın sebeplerinden biri de sizsiniz. Aldığınız komisyonlar dudak uçuklatan cinsten.

Yorumu oyla      9      5  
metin 7 Temmuz 2022 Perşembe 12:53

emlakçılar ile devletin pahalılığa yaklaşımı benzer aslında. Fiyatlar attıkça toplanan vergi artıyor, emlakçı için de komisyon bedeli yükseliyor. Bir ev kirala 10.000 TL al ne güzel dünya. Bugünü kurtarın bakalım ne kadar sürdürülebilir göreceğiz..

Yorumu oyla      6      5  
7 Temmuz 2022 Perşembe 12:52

bostanlıyı bırakın karşıyakada bile oturulmaz. son yılların en gözde ilçesi Çiğli. ne bostanlısı? deniz olmasa beş para etmez yer.

Yorumu oyla      3      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm cennetinde 12 milyonluk satış!
Çeşme Belediyesi, mülkiyetinde bulunan 670 metrekarelik taşınmazı kapalı ...
Şehir Plancıları OYAK'ın villa projesini yargıya taşıdı!
Şehir Plancıları Odası, OYAK’ın Urla’da yapmak istediği 640 konutluk villa ...
TOKİ Başkanı'ndan ‘İZTO’ eleştirisi: Ne proje ne de ihale yapamadılar!
İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrası ‘Birlikten İzmir ...
 
Ev sahipleri davaya yöneldi... Kiracıya ihtar yağıyor!
Yasal düzenleme nedeniyle yüzde 25’in üzerinde zam yapamayan ev sahipleri ...
Milli Emlak lojmanları görücüye çıkardı... 3,4 milyonluk satış!
Emlak Müdürlüğü, İzmir’in Gaziemir, Bayındır, Kemalpaşa ve Menderes ilçesindeki ...
İzmir'deki yurt fiyatları belli olmaya başladı... Öğrenciler nerede kalacak?
İstanbul’da özel yurtlarda yıllık fiyatlar 18 bin liradan başlıyor, 135 ...
 
Konut kredilerinde yeni dönem!
Konut kredi oranlarına sınırlama geldi. 10 milyon lira üzerindeki konutlara ...
Ev alacaklar dikkat... Konut kredisine yeni detay
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir konut için kullanılacak ...
Konut kredilerine ilişkin yeni karar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerine ilişkin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva