HABERLER>GÜNCEL
12 Kasım 2022 Cumartesi - 09:29

Kiracı fırsatçılığı: Korsan kiralama

Ev sahiplerinin ardından kiracılar da fırsatçılık yapmaya başladı. Bazı uyanıklar, düşük fiyattan kiraladıkları evi öğrenci ve turistlere pahalıya veriyor. Böylece kirayı bedavaya getirirken üzerine de para kazanıyorlar

Kiracı fırsatçılığı: Korsan kiralama

Son dönemde kiracı ev-sahibi arasında artan dava dosyalarına bir yenisi eklendi. Yüzde 25 kira sınırını delen ev sahipleri nedeniyle bazı kiracılar mağduriyet yaşarken şimdi de eski kiracısını zor duruma düşürmek istemeyen iyi niyetli ev sahipleri mağdur oldu. Kira fiyatlarındaki afaki artış, turist sayısında yaşanan patlama ve öğrencilerin konut bulma sorununu fırsata çeviren bazı uyanık kiracılar 'korsan kiralama' yapmaya başladı.

TURİSTE GÜNLÜK 1.500 TL
Sabah gazetesinin haberine göre özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Mecidiyeköy, Taksim gibi İstanbul'un gözde lokasyonlarında oturan kiracılar, bölgedeki kira fiyatlarındaki artışı fırsata çevirdi. İstanbul'a artan turist talebiyle birlikte online platformlar üzerinden günlük oda kiralayan kiracılar, aylık kiralarını da bedavaya getirip üstüne para kazanıyor. Bölgede günlük oda fiyatları 350 TL ila 1.500 TL arasında değişiyor.

ÖĞRENCİYE VERİYORLAR
Bir takım uyanıklar da öğrencilerin kiralık ev sorununu fırsata çeviriyor. Ev sahiplerinden genellikle 2+1 ya da 3+1 evleri kiralayan uyanıklar, evi döşeyip her bir odayı öğrencilere yurt gibi veriyor. Oda kiraları bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 2 bin TL'den başlıyor. Bu fiyat 5-6 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Ev sahipleri ile anlaşan bazı eski kiracılar da bölgedeki kira artışını fırsata çeviriyor. Örneğin Beşiktaş'ta eski bir kiracı 4 bin TL olan evinin kirasını ev sahibi ile anlaşarak 5 bin TL'ye çıkarıyor. Ancak bölgede ortalama kiralar 15 ila 20 bin TL arasında değişiyor. Bunu fırsat bilen kiracılar, ev arkadaşı bahanesiyle evlerine alt kiracı alıyor ve ondan 6 bin TL tahsil ediyor. Böylece kirasını bedavaya getirip üstüne de para kazanıyor.

Bu durumu tespit edip kiracısına tahliye davası açan bir ev sahibi, "Eski kiracım olduğu için kira artışını sınırlı tuttum. Ancak 5 yıldır yalnız yaşayan kiracım benden habersiz ev arkadaşı almış. Ondan da 6 bin TL alıyormuş. Bana 5 bin TL veriyor, bin TL de cebine kalıyor" dedi.

Ev sahiplerinden sonra kiracı fırsatçılığı: Korsan kiralama - 1EV SAHİPLERİ DİKKATLİ OLMALI
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiracının evini kiraya vermesinin alt kiralama olarak tanımlandığını belirterek, "Bunun için sözleşmede 'alt kiralama yapabilir' ibaresinin eklenmesi gerekiyor. Eğer ev sahibinden habersiz yapılıyorsa ev sahibi evi tahliye ettirebilir" dedi. Bazılarının ev sahiplerine fark ettirmeden alt kiralama yapılabilir ibaresini sözleşmeye eklediğini anlatan Akdoğan, ev sahiplerinin sözleşmeleri iyi okumaları yönünde uyarıda bulundu.

EMNİYETİ SUİİSTİMALE GİRER
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kiracının ev sahibinden habersiz kiralama yapmasının emniyeti suiistimale girdiğini söyledi. Ağaoğlu, "Gerçek ev sahipleri, bilmediği ya da tanımadığı kişilere evi kiraya verildiği için mağduriyet yaşayabilir. Burada Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak kiracısına maddi manevi tazminat davası açabilir" dedi.

DAVA DOSYASI ARTTI
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, kira artışları nedeniyle sadece kiracıların değil iyi niyetli ev sahiplerinin de mağdur edildiğini söyledi. Ev sahiplerinin açtığı davalarda artış yaşandığını anlatan Kiraz, "Kira fiyatlarındaki artış, turist sayısında yaşanan patlama ve öğrenci konut talebi nedeniyle bazı kişiler bu durumu fırsata çeviriyor. Kiraladıkları evleri günlük kiralama yapıyorlar ya da oda kiralıyorlar" dedi. Ev sahiplerinin bu gibi nedenlerle tahliye davası açtığını anlatan Kiraz, "Ev sahipleri eğer kira sözleşmelerinde 'Alt kiralama yapılabilir' maddesi eklemiyorsa bu hukuka aykırıdır. Bu durum ticari kiralama olarak kabul edilir ve sözleşme feshedilir" diye konuştu. (NTV)

 
Aile sağlığı merkezlerinde yüzde 3 krizi!
 
Ege'den de gözaltılar var... Telefon dolandırıcılarına baskın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Polat Alemdar’ı Sarallar’dan polis kurtarmış!
Sarallar grubuna yönelik operasyonun iddianamesi tamamlandı. İddianameye ...
Bakanlık İzmir verilerini açıkladı… Kayıtlı kaç göçmen/mülteci işçi var?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre İzmir’de ...
Türkiye saat 18:57'ye kilitlendi... Çök, kapan, tutun!
Bugün tüm Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'Deprem Anı ...
 
İddianame hazırlandı... Gülen dahil 10 kişiye dava!
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikast ...
İsveç maslahatgüzarı Bakanlığa çağırıldı!
PKK eylemi nedeniyle İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı, ...
Erdoğan imzaladı... İsrail Büyükelçiliği'ne atama!
İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar'ın atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı ...
 
Atama kararları Resmi Gazete'de
Bazı bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararları, ...
TÜİK Başkan Yardımcısı Şahin görevden alındı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, görevinden alındı.
Mehmet KARABEL yazdı...Sarı orkide neden ötenazi istemişti?
Mehmet KARABEL yazdı...Sarı orkide neden ötenazi istemişti?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva