HABERLER>SAĞLIK
12 Kasım 2022 Cumartesi - 09:26

Aile sağlığı merkezlerinde yüzde 3 krizi!

Aile hekimlerine verilen teşvik ve destek ödemesi yüzde 41 iken, Aile Sağlığı çalışanı hemşire ve ebeler için bu rakamın yüzde 3 olması tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı, milletvekilleri ve CİMER’e mektup gönderen, deklerasyon yayınlayan hemşire ve ebeler, “Hekimlere verilen teşvik ve destekte gözümüz yok, daha çok verilsin. İtirazımız, bizlerin yok sayılması. İş barışını bozan bu düzenlemenin hemşire ve ebeler lehine düzeltilmesini istiyoruz” mesajı verdiler

Aile sağlığı merkezlerinde yüzde 3 krizi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle performansa göre Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına verilmesi öngörülen oranlar, Aile Sağlığı Çalışanlar tarafında kabul görmedi. 30 bin hemşire ve ebeyi temsil eden Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu ile birlikte İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği üyeleri, hekimlere yüzde 41 ödeme yapılırken, kendilerine yüzde 3’lük ödemenin layık görülmesine tepki verdi.

HEKİME YÜZDE 41, HEMŞİREYE YÜZDE 3…
Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan hemşire ve ebeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanı sıra tüm milletvekilleri ve sendikalara mektup gönderdi. Yayınladıkları deklerasyonla, kendilerine yapılan haksızlığın giderilmesini talep ettiler. İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Hemşire Ayşegül Özdemir, hekimlere verilen teşvik ve destekte gözleri olmadığını, daha çok almalarını istediklerini ancak ebe ve hemşirelere yüzde 3’lük bir destek ve teşvikin kabul edilemeyeceğini söyledi. Özdemir, bu konuda haklarının verilmesi noktasında yasanın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini ifade etti.

AÇLIK SINIRINDA GEÇİM MÜCADELESİ VERİYORUZ
Türkiye’nin dört bir yanındaki Aile Sağlığı Çalışanları Derneği üyeleriyle birlikte İzmir’deki derneğin gönderdiği deklerasyonda şu ifadelere yer verildi:

“Aile Sağlığı Çalışanları olarak şiddet, ek ödeme, ekonomik kriz üçgeninde, her gün kötüleşen yaşam koşulları karşısında artan iş yükü ve derinleşen yoksullukla savaşan biz Aile Sağlığı Çalışanları, açlık sınırında geçim mücadelesi veriyoruz. Beyaz reform adı altında yeni bir ek ödeme yönetmeliği çıkarılmış ve iyileştirmeler yapıldığı iddia edilmiştir.  Bizler “Tavan katsayısına takıldınız” gerekçesi ile hak ettiğimiz ödemelerin yok olmasına yol açan 1,5 katsayısının altında ezilirken ve buna çözüm beklerken, emeklerimizin karşılığı olarak bizlere teşvik ve destek ödemesi adı altında müjde gibi sadece yüzde 3 oranında iyileştirme  reva görülmüş, bu  iyileştirme de çeşitli zor şartlara bağlanmıştır.

Aile Hekimliği sisteminin olmazsa olmazları biz  Aile Sağlığı Çalışanları  gördük ki  Bakanlığımız tarafından yine aileden sayılmamışız. Ortaya koyduğumuz sağlık hizmeti  göz ardı edilip, sadece poliklinik sayıları üzerinden adaletsizce yönetmeliğe eklenen teşvik ve destek amaçlı yüzde 3 oranında  ek ödeme kabul edilemez. En yüksek seviyelerde tuttuğumuz koruyucu sağlık hizmetleri görmezden gelinemez. Bizler kadın, gebe, bebek, çocuk ve gençlerin tüm sağlık izlem, aşı ve gözlemlerini yapıyor ve bir ailenin yani Türkiye'nin geleceğinin en sağlıklı şekilde olmasını sağlıyoruz.”

DÜZELTİLMEZSE, HER YERDEN İSTİFALAR GELECEK
“Eğitimimizin, emeğimizin, ve alın terimizin karşılığını alamadığımız bu sistemde ,  Türkiye’nin her yerinden art arda istifalar gelecek, zaten ülke genelinde yüzde 25’in üzerinde Aile Sağlığı Çalışanı eksiğiyle hizmet veren Aile Hekimliği sisteminde çalışacak Aile Sağlığı Çalışanı kalmayınca da sistemin tıkanması, geleceğimizin risk altında olması kaçınılmaz hale gelecektir.  Aile sağlığı çalışanı sağlıklı kadın demek. Aile sağlığı çalışanı sağlıklı gebe demek. Aile sağlığı çalışanı sağlıklı bebek, çocuk, genç demek.  Aile sağlığı çalışanı Türkiye demek... İşte bu yüzden  Birinci basamakta var olan biz aile sağlığı çalışanları aileden biriyiz ve yok sayılamayız. Yanlış yapılan ödeme adaletsizliğin acilen düzeltilmesini, yayımlanan yönetmelikteki kriterlerin tekrar düzenlenmesini ve her şartta en yüksek hizmetle çalışan biz aile sağlığı çalışanlarının hak ettiği ödemenin şarta ve tavana bağlanmaksızın verilmesini talep ediyoruz.”

 
Yeni araçlar Karabağlar sokaklarında... Asfalt seferberliği tam gaz!
 
Kiracı fırsatçılığı: Korsan kiralama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selda 12 Kasım 2022 Cumartesi 12:50

Kesinlikle katılıyorum, her işi beraber yaparken yok sayıldık

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekrarlanan korona ölümlere yol açabilir
ABD'de yapılan bir araştırmada, tekrarlanan Covid-19 enfeksiyonlarının, ...
Çocuklar arasında yeni bir salgın kapıda
Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle ...
Sosyal medya kullanımı depresyona neden oluyor!
Psikofarmakoloji Derneği Başkanı Sayar, özellikle salgın sonrasında sosyal ...
 
B12 vitamini eksikliği unutkanlığa yol açıyor
 B12 vitamininin sinir sistemi üzerinde etkili bir vitamin olması nedeniyle ...
Bilim insanlarından kişiye özel kanser tedavisi
Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar ...
Bakan Koca'dan müjde: Hayırlı olsun!
Sağlık Bakanı Koca, Tıp Fakülteleri 6. Sınıf ve Diş Hekimliği Fakülteleri ...
 
Korona tablosu açıklandı... Veriler korkutmaya başladı!
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 17-30 Ekim haftasında, 22 bin 887 yeni ...
Ateş düşürücüler zatürreyi gizliyor!
Akciğer iltihaplanması olarak bilinen zatürre (pnömoni), enfeksiyonlara ...
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den kritik uyarı: Üç virüsün tırmanışı başladı!
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva