HABERLER>DÜNYADAN
15 Eylül 2021 Çarşamba - 07:42

Kim'den Japonya'ya balistik füze yanıtı!

ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabalarını "diyalog ve yaptırım" yoluyla sürdürme konusunda anlaştı. Tokyo'daki zirvenin hemen ardından Kuzey Kore yeni bir balistik füze denemesi yaptı. Pyongyang'ın füzeyi Japonya'ya doğru test ettiği iddia edildi.

Kim den Japonya ya balistik füze yanıtı!

Japonya'nın ev sahipliğinde bir araya gelen ABD ve Güney Koreli diplomatlar, "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Kore ile müzakereler" konusunu ele aldı.

Üçlü zirveye Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Okyanusya İşleri Genel Müdürü Takehiro Funakoşi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Güney Kore'nin Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk katıldı.

Zirvede, üç ülke temsilcisi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin kitle imha silahları ve balistik füzeler üretilmesini önleyecek kararları doğrultusunda, Kuzey Kore'nin "tam olarak nükleersizleştirilmesi" hedefine yönelik yakın iş birliği yürütülmesinde anlaştı.

Yonhap ajansına göre, Sung Kim, ABD'nin, "nükleerden arındırmaya yönelik ilerleyişine bakılmaksızın" Kuzey Kore'nin insani konularıyla ilgilenmeye hazır olduğunu belirtti.

PYONYANG'DAN BALİSTİK FÜZELİ CEVAP
Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin denediği tahmin edilen "balistik füzenin" Japonya'nın yetki alanlarına düşmediğini açıkladı.

Kyodo ajansına göre, Japonya Sahil Güvenliği, füzenin, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) dışına düşmüş olabileceğini aktardı.

Associated Press'in (AP) Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı açıklamasına dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore, füzeyi ülkenin doğu kıyılarına fırlattı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, Kore Yarımadası'nın doğu kıyılarına fırlatılan füzeye ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

"DİPLOMASİ POTANSİYELİ"
Sung, "ABD, uluslararası standartla uyumlu şekilde, en savunmasız Kuzey Korelilere erişim ve bu kişilerin izlenmesi kapsamında, Kuzey Kore'ye insani yardım sağlanmasını destekliyor." dedi.

Kuzey Kore ile "ön şartsız" görüşmeye hazır olduklarını yineleyen Sung, buna karşın BM Güvenlik Konseyinin kararlarının uygulanmasına yönelik ABD'nin "sorumluluğunu" da anımsattı.

Pyongyang yönetimi ile müzakerelerin gidişatına değinen Sung Kim, "Umarım Kuzey Kore, koşulsuz görüşmek amacıyla yaptığımız çok yönlü tekliflerimize olumlu cevap verir." ifadesini kullandı.

ABD'nin, diplomasi potansiyelinin keşfedilmesi ve diyaloğun yeniden başlatılması için Pyongyang'a ulaşmayı sürdürdüğünü dile getiren Sung, "Amacımız net. Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca maksadımız yok ve onlarla ön şartsız buluşmaya hazırız." diye konuştu.

Kuzey Kore'nin füze denemelerinin oluşturduğu bölgesel tehdide dikkati çeken Sung, "Japonya ve Güney Kore'nin güvenliğine yönelik taahhütlerimiz güçlü. Son gelişmeler, müttefikler arasında yakın iletişim ve iş birliğinin önemini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"UMUYORUZ KUZEY KORE CEVAP VERİR"
Noh Kyu Duk da salgın hastalıklarla mücadele kapsamında yeni tip corona virüs (Covid-19) aşıları dahil, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla Kuzey Kore'ye insani yardım sağlanması olasılığına dikkati çekti.

Kuzey Kore'ye yönelik olası insani yardımlar konusundaki müzakerelerde Güney Kore ve ABD'nin "oldukça ilerleme katettiğini" belirten Noh, "Güney Kore ve ABD, bu şekilde ilerleyerek, Kuzey Kore ile diyalog başlatılmasına ilişkin yapıcı yöntemler bulacak. Umuyoruz, Kuzey Kore diyalog amaçlı ortak çabalarımıza cevap verir." görüşünü paylaştı.

Kyodo ajansına göre, Takehiro Funakoşi de "Kuzey Kore, nükleer kapsamı ve füze geliştirmesini daha da ileri taşıdığından, bizim iş birliğimiz daha önemli hale gelmektedir." sözlerini sarf etti.

Öte yandan zirvede, Kuzey Kore'nin alıkoyduğu Japon vatandaşları sorununda, Güney Kore ve ABD'nin Japonya'ya desteklerini açıkladıkları kaydedildi.

Biden yönetimi, Kuzey Kore'ye yönelik, "ölçülü ve kullanışlı diplomasi" şeklinde nitelendirdiği ve ABD ile müttefiklerinin güvenliğini artırmayı hedefleyen politika değerlendirmesini nisan ayı sonunda açıklamıştı.

Üst düzey yetkilileri buluşturan üçlü zirve, en son, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin çağrısı üzerine, haziran ayında Güney Kore'nin başkenti Seul'de toplanmıştı.

 
Bakanlık aktif siyasi parti sayısını açıkladı
 
Yumurta fiyatları resmen kanatlandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Iphone 13 ailesi tanıtıldı
Teknoloji devi Apple, aralarında iPhone 13 ailesinin ve yeni iPadlerin ...
Putin, Covid-19 şüphesiyle kendini karantinaya aldı
Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin yakın çevresinde corona virüs vakalarının ...
Norveç'te seçim sonuçlarında sol blok önde
Norveç'te yapılan genel seçimlerde sandık başı anketlere göre, Başbakan ...
 
Rusya'dan dev tatbikat... Dünya'ya gözdağı!
Rusya ve Belarus, NATO ile gerginliğin en üst düzeye çıktığı dönemde batı ...
Trump'tan 2024 seçimi için adaylık yorumu
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024'teki başkanlık seçimlerinde yeniden ...
Ünlü oyuncu dört gündür kayıp!
'Doctor Who' dizisinde canlandırdığı 'Dr. Jade McIntyre' rolüyle tanınan ...
 
Taliban yönetiminden sonra ilk uluslararası ticari uçuş!
Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ...
16 kişiyi taşıyan uçak sert iniş yaptı
Rusya'da 16 kişiyi taşıyan L-410 tipi uçak İrkutsk bölgesinde sert iniş ...
Belarus Rusya'dan 1 milyar dolarlık silah alacak
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'dan değeri 1 milyar doların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva