HABERLER>İŞ DÜNYASI
28 Mayıs 2022 Cumartesi - 14:03

Kemeraltı'nın Başkanı Girgin: Bu etkinlik bize çok iyi geldi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların ortaklaşa organize ettiği Kemeraltı Günleri’nde beklentileri karşılayacak alışverişin olmadığını ancak esnafın motivasyonunun yükseldiğini belirten İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Bu etkinlik bize çok iyi geldi. İnsanlarımızın alım gücü çok düştü. Keşke alışveriş de olsaydı ama esnafımızın motivasyonunun yüksek olması, çok daha önemliydi” dedi.

Kemeraltı nın Başkanı Girgin: Bu etkinlik bize çok iyi geldi!

EGEDESONSÖZ – İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Girgin, önemli açıklamalarda bulundu.

Kemeraltı’nın bugünkü fotoğrafını anlatan Başkan Girgin, Kemeraltı Günleri’nin çarşı esnafına iyi geldiğini söyledi:

“Pandemiden çok yaralı çıktık. Bizi çok üzen bir dönemdi. Hala da bu zorlukları yaşayan bir esnafımız var. Pandemi sonrası, ekonomik krizin getirdiği bir yük de eklendi. Bu fiyat artışları, maliyetler, sattığımızın yerine yenisini koyamıyor oluşumuz bizi çok zorluyor. Kemeraltı Günleri, iki günlük bir proje. Bu projeye, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı ile birlikte masaya oturduğumuzda toplantılarda neler yapabiliriz diye düşününce ortaya çıkan bir proje. Kısa vadede küçük dokunuşlar ile bir gürültü çıkarmak, insanları eğlenceye motive etmek ve artı müşteri kazandırmak için  güzel bir proje oldu. Çok anlamlı bir projeydi. Ben Büyükşehir ve diğer paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Küçük küçük dokunuşlar var ve bunlar yumak haline geliyor. Büyük konuşmalar yapılıyor ancak bunlar bir süre sonra unutulabiliyor. Ancak küçük dokunuşlar süreci yaydığı için daha akılda kalıcı oluyor. Esnaf da bir nebze müzik ile eğleniyor. Esnafımızın buna sahip çıkacağına inanıyorum.”

ALIŞVERİŞ OLMASA DA MOTİVASYONUMUZ YÜKSELDİ
Kemeraltı Günleri’nde ticaretten çok motivasyonlarının yükselmesine odaklandıklarını belirten Başkan Semih Girgin, “İnsanların Kemeraltı’na gelmesi için burayı çekim merkezi haline getirmek çok önemli. Kemeraltı'nın en önemli sorunu, geniş bir alanı olmaması ve etkinlik alanı olarak kullanılacak yerin olmaması. Bizim alanımız olsa etkinliklerle bu alanı her akşam doldururuz. Küçük küçük de olsa sokak aralarında bu aktiviteleri çoğaltacağız. Bizim için müşterinin alım gücü çok önemli. Ne yazık ki insanlarımızın alım gücü düştü. Alım gücünün zayıfladığını çok net görebiliyoruz. Kemeraltı Günleri’nde ticaretten çok insanların motivasyonunu artırmayı amaçladık. Sonuçta alışveriş, yeterli düzeyde olmasa da motivasyonumuz yükseldi. Bu etkinlik bize çok iyi geldi. Bir başka sorun, alışverişten olduktan sonrasında esnafın, sattığının yetine koyacak ürünün tutarını bilememesi. Aldığınız sattığınızdan pahalıysa bir anlamı kalmıyor. Küçük dokunuşlar maddi olarak tabii ki esnafa yansıyacak ancak bizim amacımız moralimizin yüksek olması. 100 TL iki kişi yemek yediği zaman zaten geçiyor, çekilişe katılmaya hak kazanıyor. İnsanların Balıkçılar Meydanına gelmesi çarkıfeleğe katılması Kemeraltı yazısının önünde fotoğraf çekilmesi çok önemli. Bu etkinliğin senede 1-2 defa yapılmasını çok istiyoruz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR VE EMNİYET GİTTİ, KEMERALTI BOMBOŞ KALDI
Kaymakamlıktan sonra Büyükşehir ve Emniyet Müdürlüğü’nün de Konak Meydanı’ndan ayrılmasıyla Kemeraltı’nın bomboş kaldığına vurgu yapan Başkan Semih Girgin, şunları söyledi:

“Büyükşehir hizmet binasının boşaltılması, yıkılacak olması, bizim için gerçekten büyük bir sıkıntıya sebep oldu. Şu anki ziyaretçi kaybımızın ne kadar çok olduğunu yeni yeni hissetmeye başladık. Pandemide gıda işletmelerimizin dışındaki işletmelerin şansı, hazır bir potansiyel sabit geliri olan kamu kurumlarının birden pandemide çekilmiş olmasıydı. Ancak döndüğünde de eksik dönmesi şanssızlığıydı. Şu an  çok büyük bir kaybımız var. Büyükşehir binasında çalışan 3 binin üzerinde olan kitleyi ve kamu kurumlarına işi için gelen, ziyaret için gelen kitleyi kaybettik. Yani o 3 bin sayılarını 2-3 ile çarpmak lazım. Bu kaybedilişler Kemeraltı için büyük bir sıkıntı. Bir toplantıda Tunç Başkan'dan ricada bulunmuştuk. Bu kayıpları ne ile kapatalım diye sorduğumuzda bunun en büyük yolunun turizm olduğunu söyledi. Bizler İZFAŞ'ın gerçekleştirdiği büyük fuarlarda dev ekranlarda Kemerlatı'nın tanıtımını yapılmasını ve buraya ring seferlerin yapılmasını talep edeceğiz.  Önümüzdeki hafta bunu yeniden gündeme alacağız ve çarşımızı orada tanıtmaya başlamak istiyoruz.”

ESNAFIMIZDAN BİRAZ SABIRLI OLMALARINI İSTİYORUM
Kemeraltı’na yapılan yatırımları, altyapı iyileştirme çalışmalarını değerlendiren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı Semih Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kemeraltı uzun süredir yerel ve kamunun yapmak istediğini yapamadığı, seçimlerin bir şekilde geri attığı, belki de esnafın bırakmadığı bir alan. Tunç Başkanımıza 'hangi birim olursa olsun bizle ilişki içinde olabilirse her hamlede esnaf daha rahat sahip çıkabilir' demiştik. İkinci Beyler ve Havra Sokağı’nda bu yöntem ile çalışmalara girmiştik. İyi oldu bu çalışmalar. Bir adım sonrası, var olan kuralların denetlenmesi. Esnaflarımız kendilerini sokağın hakimi olarak görmeye başlıyor. Bunu düzene sokacak yapılar, kamu yönetimleridir. Yanlış yapanların ve sistemi bozanların yanına kar kaldığı bir düzen oluşuyor maalesef. Burada tüm kamu ve STK'ların bir arada olması hiç kolay değil. Ancak biz bu konuda çok şanslıyız. Kemeraltı’nı iyi gören ve sorunları çözmek için çalışan iki belediyemiz var; Büyükşehir ve Konak belediyeleri. Biz ufak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Şimdi büyük sorun yakında başlıyor; altyapı çalışmaları… Pandemiden sonra bu çalışmalar durmak zorunda kalmıştı. Ekonomik kriz maliyetleri artırdı, bu nedenle yavaşladı. Ancak Tunç başkan siyasi bir risk alarak elini taşın altına koydu ve sürekli gündemde tutmaya çalışıyor Kemeraltı’nı. Bu çalışmalar sürecinde esnafın fedakarlık yapıyor olması. Bizim buradaki talebimiz Büyükşehrin gece çalışması yaparak, sabah üstünün örtülerek esnafın çalışması, iş yapması Biz bu çalışmalarda kapanmak istemiyoruz. 3 yıl sürecek bir çalışma. Çok zor bir işe giriyoruz. Esnaflarımızdan biraz sabır istiyorum ve sorumluluk almalılar.”

ESNAF ÇÖPÜNÜ KANALA SÜPÜRÜYORSA HALA, BENDE DE SORUN VAR, DEMEKTİR
Kemeraltı esnafının, pandeminin ardından üç yıllık altyapı çalışmalarında sabır gösterip gösteremeyeceğiyle ilgili soruya Başkan Girgin’den şu yanıt geldi:

“Kemeraltı, kesinlikle değişime hazır. Ancak sağlıklı bir değişim olması, bizim için önemli. Eğer bu sabrı göstermezse, esnafımızın kendisinin kaybedeceği açık. Eğer ara sokaklardaki esnafım kanallara çöpü süpürüyorsa, burada bende de sorun var demektir. Esnafım, çöpünü çöpe atması gerektiğini bilmeliler. Biz hala aile kültürünü ayakta tutmaya çalışan alanda yaşıyoruz. Hatalarımızı kabul edersek değişim daha kolay olacaktır. Üç yıl sonrasında değil, bugünden konuşmak lazım. Bu işi profesyonelce yapan büyüklerimiz var. Kemeraltı’nda atıl kalmış, 863-864 sokakların değerlendirilmesi için çalışma başlatmak istiyoruz. Buralarda gece yemek yenilebilen çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunlar kolay değil. Bunun için birimler ile iletişime giriyoruz. Gece çalışabilmek için aydınlatma önemli. Kemeraltı için üst örtü önemliydi. Ana cadde için bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kemeraltı'nın artık akşam eğlenceleri, yemek yerleri gibi alanların paylaştırılması lazım. Sorunları çözmek kolay yeter ki yapmak için birlikte çalışalım.”

VAATLERİMİZİ TEK TEK YERİNE GETİRİYORUZ
Derneğin güzel bir binaya kavuştuğunu, burada artık esnafa eğitimler vermeye başladıklarını belirten Başkan Semih Girgin, “Aslan, yattığı yerden belli olur. Biz yapmak istediklerimizi anlatırken bazı sözler söyledik. Ben sorumluluk alarak her yaptığımızı çiziyorum. Bayağı bir çiziğimiz oldu ve sözlerimizin birçoğunu yerine getirmeye başladık. STK'ların herkese açık olması lazım. Bizim eğitim almamız lazım ki günü, çağı yakalayalım. Etrafımızda bir AVM beton yığını kuşatması, e ticaret kuşatması var. Bizim burada eğitimle kendimizi yenilememiz lazım. Biz elimizdeki artı değerleri bugün ile bağdaştırıp artıya çevirmeliyiz ki, doğruların ne olduğunu müşteri memnuniyetinin ne olduğunu anlayabilelim. Biz Kemeraltı'nda o tadilat sürecine girildiğinde, işin yapıldığı o sokaktaki kaç esnaf varsa onları alıp eğitim verip sertifika vermek istiyoruz.”

İKİ GÜNLÜK ANKARA ZİYARETİ ÇOK VERİMLİ GEÇTİ
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Tarihi Çarşılar Federasyonu yönetimine girişini ve çeşitli bakanlıklarla yaptıkları görüşmeleri de değerlendirdi:

“Bir çok tarihi mekanların içinde bulunduğu, zanaatkarları ile yaşayan alanların topluluğudur, Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu… Biz Kemeraltı Esnaf Derneği olarak kurucularından biriyiz. Şimdi aktif bir biçimde buraya değer katmaya çalışıyoruz. Bizim gibi tarihi çarşıların en büyüğü Kemeraltı olmasından kaynaklı hem katkı sağlamak için yönetim taslağımız vardı bunları gündeme taşıdık. Ankara öyle bir yer ki, gittiğiniz yerde bakanlar bir yerden bir yere gitmiş olabiliyor. Ankara Ticaret Odamıza gittik, Ticaret Bakanımız'a gittik. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız ile dolu dolu toplantı geçirdik. Kemeraltı’nın UNESCO süreci var. Delegelerimizin desteğini alarak Kemeraltı'nın sahiplenmeye ve desteklenmeye ihtiyacı olduğunu ve STK'lar ile yerel yönetim ve merkezi hükümetin bir çanakta birleşmesini ve Kemeraltı'nın UNESCO kuruluna gönderilmesi için dosyamızı vererek talebimizi ilettik. Biz dosyamıza biraz pozitif ayrımcılık yaparak bunu daha çok hak ettiğimizi söyledik. Bizim şansımız binalarımız var ve hala içinde yaşıyoruz. Zanaatkarlarımız hala çalışıyor. Yasa taslağı olarak beklentimiz, Kemeraltı ile ilgili bir kanun düzenlemesinin çıkması ve  buna uygun çalışılması gerektiğini, perakende yasası teklifimizde de her şeyi satan marketlerle ilgili bir düzenleme getirilmesi gerekliliği talebimiz var.”

10 LİRALIK ÜRÜNÜ, 10 EURO’YA SATMAYA KALKMAYALIM
Kruvaziyer gemilerin yeniden İzmir’e uğramaya başlamasının, kent esnafı için büyük bir nimet ve fırsat olduğunu anlatan Başkan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salı günü bir gemimiz daha geliyor. Uzun süreden beri gelmeyen gemiler bunlar. Kruvaziyer, turizmin bir ayağı. Gemiler gelmeye başladığına göre, bizim Kemeraltı’nın gemilerde pazarlanmasına da başlamamız lazım. Çünkü çarşıyı gezerken, parası olan kitle nereye gidiyorum diye bakıyordur. Ancak gemi içindeyken  mutlaka limanlara indiğinde oraların tarihi alanları pazarlayan tur firmaları var. Biz gemilerin içinde Kemeraltı ile ilgili broşürler dağıtılmasını, dinleme yerlerinde kısa videolarla çarşımızın tanıtılmasını rica ediyoruz. En büyük silahımız Efes, Bergama değerimiz ancak bunlar turların çok kolay sattığı alanlar. Onların hemen oraya götürüldüğü ancak Kemerlatı'na indiremediğimiz turistler var. Ne yazık ki 10 TL yazan ürünü bazı esnaflarımızın 10 Euro demesi, pek kolaylarına geliyor. Bu çok büyük bir hatadır. Burada esnaf birbirini denetlemeli. Kemeraltı esnafı para kazanmak istiyorsa bunun farkında olacak.”

TUR OTOBÜSLERİ İÇİN AYRILAN OTOPARK İYİ OLDU AMA YETMEZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski hizmet binasının karşısındaki otopark alanının, tur otobüslerinin otopark alanı haline getirilmesiyle önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Başkan Girgin, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu alan bize yetmez. Çok uzun yıllardır beklenti içinde olduğumuz konu. Esnafın en büyük sorunu otopark. Bu konuda da küçük küçük adımlar atıyoruz. Tur otobüsleri için de tur şirketleri Kemeraltı'na müşteri göndermek istemiyor çünkü alan yok ve ceza yiyorlar. Bu sorunun çözülüyor olması bir şekilde onları motive edecek ve başka alan yaratılması için çok değerli. Rehberler ve tur şirketleri bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Biz bir alan yarattık ancak  oraya lütfen oraya bir tuvaletin konulması, şoförlerin dinlenebileceği bir alan da yaratılması lazım ki, rehber dahil o hava koşullarından mağdur olmasın. Bunu da gündeme alabilirler.”

 
Altınordulu Recep: Ayrılıklar da sevdaya dahil!
 
İZDEDA Başkanı Özkan: Devletimize anlatmak zorundayız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'da iş arayanla işçi arayanlar buluştu
Torbalı Ticaret Odası’nda dün başlayan Kariyer ve İstihdam Fuarında fabrikaların ...
Twitter yatırımcıları Elon Musk'a dava açtı
Twitter yatırımcıları, milyarderin şirket için 44 milyar dolarlık teklifinde ...
EPDK çarptı: O şirkete tarihi ceza!
EPDK, Isparta'daki elektrik kesintileri konusunda, mesken abonelerine ...
 
Gözler Merkez Bankası'nda: Bugün açıklanacak
Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı. Para Politikası ...
Çelik üretiminde Avrupa birincisiyiz!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye bugün 40 milyon ton ...
Ege İhracatçıları'nın hedefi 200 milyon dolar!
Türkiye, 2021 yılında turşu ihracatından 310 milyon dolarlık döviz geliri ...
 
Beyaz eşya satışları Nisan'da geriledi!
Türkiye’de altı ana üründe beyaz eşya iç satışı Nisan ayında bir önceki ...
Yorgancılar İzmir'in en büyük 100 firmasını açıkladı: Zirve değişmedi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Üretimden ...
İzmir'e 29 milyon Euroluk yatırım!
İngiltere merkezli Mondi, İzmir'e 29 milyon Euro yatırım yapmaya hazırlanıyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva