HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Eylül 2022 Pazar - 09:17

Kemeraltı Başkanı'ndan UNESCO yorumu: Karalar bağlayacak değiliz!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Kemeraltı'nın UNESCO Dünya Mirası daimi listesine giriş için yaptığı başvuruyu elemesini değerlendiren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Bu bir takdirdir; İznik tercih edildi, Kemeraltı elendi. Oturup ağlayacak, karalar bağlayacak değiliz. Ay sonuna kadar UNESCO, ikinci dosyayı isteyebilir Türkiye'den... Böyle bir şey olmadı diyelim; seneye tekrar başvuracağız. Kemeraltı, er ya da geç, mutlaka UNESCO Dünya Mirası listesinde yerini alacak" dedi

Kemeraltı Başkanı ndan UNESCO yorumu: Karalar bağlayacak değiliz!

EGEDESONSÖZ - İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SONSÖZ TV'de Gazeteci Muhittin Akbel'in konuğu oldu. Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi'nin UNESCO Dünya Mirası geçici listesinden, daimi listeye geçiş için başvurusu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dönmüştü. Bakanlık, İznik'in başvurusu kabul ederken, Kemeraltı'nı elemişti. Dernek Başkanı Girgin, bu kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu:

KEMERALTI'NIN ELENMESİ, İZNİK'İN TERCİH EDİLMESİ BİR TAKDİRDİR
"İznik’e başarılar diliyorum. Tabii ki hak etmiştir. Kemeraltı ve İzmir, uzun yıllardır bu yolda büyük bir emek harcamasına rağmen her defasında ayağı takılıp düşüyordu. İlk defa 1,5 yıl önce inanılmaz bir sinerji yakaladı İzmir. Uzun zamandır özlemini çektiğimiz bir birlik ve beraberlik sağlandı. Sayın valimizden tutun, en alttaki kadroya kadar herkes İzmir için, Kemeraltı odaklı bir UNESCO sürecine girdi. TARKEM’in de sürecin içinde olması büyük şanstı. UNESCO’ya başvuru sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum öncelikle. İznik’in tercih edilmesi, Kemeraltı’nın elenmesi bir takdirdir. Hükümetimizin, bakanlığımızın vermiş olduğu bir karar, saygı duyuyorum. Niye Kemeraltı olmadı? Bazı şeyleri irdelemenin gereği yok. Bu bir şanstı. Şans bize gülmedi, İznik’e güldü. Peki şansımızı kaybettik mi? Kesinlikle kaybetmedik. Seneye yeniden başvurma şansımız var. Üstelik, çok düşük bir ihtimal olsa dahi, bu ay sonuna kadar Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerin ikinci dosyayı gönderme durumları var. Bize de pekala ikinci dosyayı gönderin, diyebilirler. Bunu hükümetimize, bakanlığımıza anlatabilirsek, İzmir’in büyükleri, odalarımız, akil insanlarımız öncülük ederse, yeni bir fırsat doğabilir. Kemeraltı’nın UNESCO daimi üyesi olması, hem İzmir hem ülke ekonomisi açısından çok büyük önem taşıyor. Bu gerçekten yola çıkarak bu işin peşini bırakmamamız lazım. Üzerinde çalışmamız gereken 700 kalemlik işleri, dersimizi çalışıp UNESCO’ya bildirdik. Şunu iyi biliyoruz ki, dış cephedeki çöküntü alanın Kemeraltı’nı beslememesidir sorunun aslı. Oradaki alanı kurtarmaya başladığımızda ön tarafa bunun yansımaları olacaktır. UNESCO, bugün kısmet olmadı. Seneye yine başvuracağız.  İzmir’i yönetenlerin, Sayın Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Konak Belediye Başkanımızın, Ticaret odası, Esnaf birliği başkanlarımızın Kemeraltı’nda bu yatırımları, bu iyileştirmeleri, bu değişimi sağlamak zorundalar. Bu konuda sorumluluk aldıklarını, adımlar attıklarını biliyoruz. Ay sonuna kadar olan şansı da biz her yerde kullanmaya başladık. Kapılar kapanmış değil. Bir ihtimal daha var."

TEK BAŞINA TARKEM'İN KEMERALTI'NI KURTARMA ŞANSI YOK
TARKEM'in çalışmalarını da değerlendiren Başkan Semih Girgin, "TARKEM’in sermayesi 35 milyon lira. Kemeraltı’nın ana arterinden girdiğinizde bir dükkanın mülk değeri, 35-40 milyon liradır. TARKEM’in Kemeraltı’nı tek başına kurtarma şansı yok. TARKEM, bence çok büyük bir iş yaptı. TARKEM, doğru bir noktadan yola çıktı. Ben de dernek başkanı olarak oradayım. Tunç Soyer başkanımız, burada da başkanlık yapıyor. TARKEM’de Valilik var, İzmir Ticaret Odası var, özel şahsiyetler var, esnaf birliğimiz var. Burada şöyle bir durum var. Mülk sahiplerinin, önce kendi değerlerinin farkına varması lazım. TARKEM, üç noktada çalışma yaptı; çöküntü halindeki binaları iyileştirip, kullanım beklentileri neyse o yönde işletmeler açmaya başladı. Mülk sahiplerinin, kendi mülkleriyle ilgili adım atmaları lazım. Mülküne sahip çıkacaksın arkadaş. Mülk sahibi o binayı atıl vaziyette bırakmakta ısrar ederse, ona belli bir süre verilir, sonra kamulaşmanın önü açılır. O zaman mecburen mülküne sahip çıkar. Senin sahip çıkmadığın mal, benim esnafımıza zarar veriyor. Mal sahiplerinin bunu bilmesi lazım. 926 Sokağımız var, 15 yıldır boş burası. Böyle bir sokak 15 yıl boş bırakılır mı Kemeraltı gibi bir yerde? Oradaki mal sahipleri bir şey yapmadı, kurumlar da yapamadı. İzmir’i yönetenlerin, Ankara ile görüşüp buna bir çözüm bulması lazım. Kamulaştırmasıyla kamulaştırma... Üç yıl içinde yaptın yaptın, yapmazsan kamulaştırırım, demek lazım. Böyle bir yasal düzenleme yapılmalı" dedi.

SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM; ANKARA'DA İZMİR LOBİSİ OLMADIĞI İÇİN KAYBETTİK
İzmir'in Ankara'da lobisinin olmaması nedeniyle Kemeraltı'nın elendiğine vurgu yapan Başkan Semih Girgin, "Ankara'daki 28 milletvekilimizin destek vermediğini mi söylemek istiyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ben sözümüz arkasındayım; Ankara'da İzmir lobisi olmadığı için kaybettik. Derneğimizin siyaset üstü kalması için büyük çaba harcıyorum. İzmir’in milletvekiliyseniz, İzmirliyseniz, hangi mesleğe sahip  olursanız olur, İzmirlilik ruhunu kaybettiyseniz, biz bu sorunu aşamayız. Hangi partiden olursa olsun milletvekili, İzmir’e sahip çıkmalı. İzmir için birlikte mücadele etmeliler. Sadece milletvekilleri değil, sanatçısı, gazetecisi polisi, öğretmeni, herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalı. Yanlış değil söylediğim. Ankara’da lobimiz olsaydı, bunu yaşamazdık. Biz aslında bir yıl sonra UNESCO’ya başvuracaktık. Hükümet, dosyayı öne çekti. TARKEM, dört ay gibi kısa bir sürede dosyayı hazırladı, gönderdi. O dosya erken istendiğinde, Kemeraltı’nın çok büyük şansı olduğunu düşündük ve heyecanlandık, umutlandık. Elenmiş olmamız, bir eksiklikten falan değil. İzmir'de, Kemeraltı'nda hoşgörünün kalıntıları var, sinagoguyla, camisiyle, arastasıyla, hanları hamamlarıyla, dine bakış açımızla. Denizimin, güneşimiz var, tarihi değerlerimiz var, inanç turizmine hizmet eden yerlerimiz var. Agoramız var. İzmir’in bileşenleri muhteşem. UNESCO, bunların parlamasını sağlayacaktı. Bakanlık bizi eledi diye karalar bağlayacak değiliz. Ay sonuna kadar belki şans bize yeniden güler. Gülmedi diyelim, seneye yine başvuracağız. UNESCO’ya girdiniz, verdiğiniz sözleri tutamadınız, değişimleri gerçekleştirmediniz diyelim. UNESCO sizi anında dışarı atar. İzmir’i yönetenlerin, biz bu değişimi UNESCO olsa da olmasa da yapacağız, diye yola çıktığını biliyoruz. İleride yine adaylığımızı gündeme taşıyacağız. Binde bir de olsa ay sonuna kadar bizim başvurumuzun, ikinci dosya olarak UNESCO’ya gideceğine yürekten inanıyorum. Olmazsa, seneye, o da olmazsa bir dahaki seneye mutlaka ve mutlaka Kemeraltı, UNESCO Dünya Mirası daimi listesinde yerini alacak. Efes, Bergama, Meryem Ana… Buralara giden turist, o muhteşem yapılara bakıp oradaki yaşanmışlıkları hayal ediyor. Kemeraltı'nda hayal etmeye gerek yok, yaşayan bir yer çünkü. Tarihi bir liman kentinden yaşıyoruz. Pazarlama açısından çok avantajlıyız."

İZMİR'İN CEZALANDIRILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Ertunç'un bu kararla ilgili "İzmir cezalandırılıyor. 2023'te iktidara geldiğimizde Kemeraltı, UNESCO'nun daimi üyesi olacak" sözleriyle ilgili konuşan Başkan Semih Girgin, "Ben İzmir’in cezalandırıldığını düşünmüyorum. Biz siyasetin içinde olmadık, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği olarak. Siyaset üstü olmak, Kemeraltı’na yakışan bir duruştur. Emekte bir eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Siyasilerin bakış açısı bizi aşar" ifadelerini kullandı.

ALLAH BEREKET VERSİN DİYECEĞİMİZ BİR YAZ GEÇİRDİK
Kemeraltı Çarşısı'nın yazı nasıl geçirdiğiyle ilgili soruya, "Kemeraltı, çok büyük bir alan. İşleri iyi olan bir alan var, işleri kesat olan bir başka alan var. Allah bereket versin diyebileceğimiz, gurbetçilerimizin geldiği, turistlerin iyi kötü geldiği, kruvaziyerden nemalandığımız, düğünlerin olduğu  ve yazdan ötürü İzmir’de kalan insanları topladığımız bir yaz geçirdik. Alım gücü istediğimiz gibi olmasa da memnunuz. Ancak masraflarımız çok ağır. Yine elektriğe, doğalgaza çok büyük zamlar geldi. Ürünü sattığımızda, yerine koyamıyoruz. Bu bizim için ciddi bir sorun. Bir Ayvalık tostu yiyorsunuz, 30 lira. Hayat çok pahalı. Esnafın zorlandığı bir süreç yaşıyoruz. UNESCO, bizi motive edecekti ama olmadı. UNESCO işi olsaydı, moralimiz daha yüksek olacaktı. Esnafımız her zaman umutlu. En kötü zamanda bile umudunu yitirmedi" diye konuştu.

ÇARŞI'DA GECELERİ HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR
Kemeraltı'ndaki altyapı yenileme çalışmalarının başladığını ve ekiplerin geceleri büyük bir özveriyle çalıştığını hatırlatan Başkan Semih Girgin, şunları söyledi:

"Altyapı çalışmalarına Veysel Çıkmazı’ndan başlanmıştı. Altyapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Veysel Çıkmazı'nın sağlı sollu binaların elektrik elektrik, internet, su ve telefonla ilgili hatları tamamen değişti. Kanalizasyonla ilgili sıkıntılarımız vardı, o da gideriliyor. Kuşaklamanın tamamen bitmesiyle daha rahat edeceğiz. Ekipler gece çalışıyor, sabah 6’da işi bırakıyorlar. Beklentimiz şuydu. Kadınlar topuklu ayakkabılarıyla rahat yürüyebilsinler, çocuk arabaları rahatlıkla yürütülebilmeli. Engellilerin yürüyebilmesi, sigara izmaritlerinin taşların arasına girmemesi gerekirdi. Döşenen taşa itiraz ettik çünkü sağlıklı değildi. İstediğimiz tarzda taşlar geliyor, onlar döşenince çok güzel olacak.^"

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERİ YAŞATMAK İSTİYORUZ
Kemeraltı ile ilgili projelerini anlatan Başkan Semih Girgin, şu bilgileri aktardı:

"Kemeraltı’nda küçük zanaatkarlar iyice azaldı. Onları yaşatmak istiyoruz. Tenekeci, kalaycı, keçeci,  fıçıcı gibi esnafımızı bir handa bir araya getireceğiz. Hana gelenler, tüm bu zanaatları görsün istiyoruz. Unutulmaya yüz tutan mesleklerin sürdürülebilirliğini sağlamamız lazım. Bizim başka projelerimiz de var, üzerinde durduğumuz. 35 bölgeye böldük Kemeraltı’nı. Her bölgenin bir temsilcisi ve yönetimi var. Bir bayan arkadaşımızı da bir bölgenin temsilciliğini verdik. Çoklu bir meclis olarak Kemeraltı’na sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu çalışmayla bölgelerin sorunlarını çözmek adına daha hızlı hareket etmemiz mümkün olacak. Ben iki dönem başkanlık yapacağım dedim konuyu kapattım. 35 bölgeden yeni başkanlar çıkacak. Kemeraltı’na benden sonra neden bir kadın başkan olmasın? Kadın başkan, Kemeraltı’na çok yakışacak. Öyle bir heyecanı, niteliği olan bir kadın esnafımız varsa, şimdiden kendini başkanlığa hazırlamaya başlasın. İmece projesini Ekonomi Üniversitesi ile devam ettiriyoruz. Zanaatkarlarımızın kendilerini güncellemelerine yardımcı oluyor, üniversiteli gençlerimiz. Zanaatkarların ürünlerine katma değer katmasına katkı koyacak. Esnaf korosu hayalimizi gerçekleştiriyoruz. 29 Ekim balosu yapmayı planlıyoruz. Yetiştiremezsek, seneye yapacağız."

 
Katliam gibi kaza: 5 kişi hayatını kaybetti!
 
Bornova’nın 40 yıllık soruna neşter!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOBB: Kapanan şirket sayısı yüzde 8 arttı
Türkiye'de kurulan şirket sayısı, ağustosta bir önceki aya göre yüzde ...
İzmir yeni denizcilik merkezine kavuştu!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Pasaport’ta bulunan yedi katlı ...
Muhittin AKBEL yazdı... Kalbi ne diyor?
Muhittin AKBEL yazdı... Kalbi ne diyor?
 
Mehmet KARABEL yazdı... Evlad-ı Fatihan’ın izinde!
Mehmet KARABEL yazdı... Evlad-ı Fatihan’ın izinde!
THY'nin iş ilanına 50 bin başvuru!
Türk Hava Yolları'nın (THY) açtığı kabin memuru alım ilanına 50 binden ...
Bitcoin değer kaybetti: 3 ayın en düşüğü!
Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri, faiz artırımına ...
 
Makine ihracatı 16 milyar doları aştı!
Türkiye'nin makine ihracatı ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine ...
Rekabet Kurulu'ndan 'ihlal yok' kararı!
Rekabet Kurulu, Allergan İlaçları firması hakkında yürüttüğü soruşturmada ...
Yorgancılar'dan çarpıcı açıklamalar... Seçilirsem kazanan EBSO olacak
Ülke ekonomisini ve 4 yıllık görev sürecini değerlendiren EBSO Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva