HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Eylül 2022 Pazartesi - 14:36

Makine ihracatı 16 milyar doları aştı!

Türkiye'nin makine ihracatı ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artarak 16,1 milyar dolara ulaştı.

Makine ihracatı 16 milyar doları aştı!

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye'nin makine ihracatındaki geçen ay da devam etti. Makine imalat sanayisinin ocak-ağustos ihracatı 16,1 milyar dolara ulaştı. İhracat artışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 olarak gerçekleşti.

Temmuzda düşüş yaşanan Almanya'ya gerçekleştirilen makine ihracatı ağustosta yeniden yükselirken, geride kalan 8 ay göz önüne alındığında Almanya ve ABD'ye yapılan toplam makine ihracatı 3 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin makine ihracatında rekor kırmaya devam eden ve yüzde 28,2 artış yaşanan Rusya, yıl bitmeden Birleşik Krallık ve Fransa'yı geçerek Türkiye'den en çok makine ithal eden ülkeler arasında dördüncülüğe yerleşeceğinin işaretini verdi.

"Enerjide dönüşümü hızlandırmak zorundayız"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, hayatın hemen her alanında enerji sıkıntısı ile karşı karşıya kalan Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin üretim altyapısından ve rekabetçi fiyatlarından yararlanmak istemesinin doğal olduğunu söyledi.

Enerjinin sadece Avrupa'nın değil tüm dünyanın sorunu olduğunu ve ucuz olmadığını dile getiren Karavelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerjinin ülkemizde ciddi oranlarda sübvanse edilmesinden memnuniyet duyarken, bu durumun ne kadar süre daha ve ne pahasına sürdürülebileceğini göz ardı edemeyiz. Enerji bedellerinin gerçek seviyelerine yaklaştığı bir durumda rekabetçi kalamayacak sektörlerdeki dönüşümü hızlandırmak, yatırım ihtiyaçlarını hızla karşılamak zorundayız."

"Makine imalatı Türkiye için forvette en iyi aday"
Kutlu Karavelioğlu, katma değerli üretimin önemine değinerek, "İthalat bağımlılığı en düşük sektörlerimizden makine imalatı, gerek OECD'de 6'ncı sırada yer alan yüzde 76'lık yerlilik oranıyla, gerekse düşük enerji ihtiyacı ve karbon emisyonu sayesinde, Avrupa ülkelerinin savunmada açıklar verdiği bu mücadelede Türkiye için forvette en iyi aday olarak öne çıkıyor." diye konuştu.

İhracat için kritik önemde olan AB'nin bundan sonraki ticaret anlaşmalarına iklim, çevre ve işçi haklarının korunmasına yönelik hükümler ekleyeceğinin de unutulmaması gerektiğine işaret eden Karavelioğlu, AB ile ticaretin işletmelere sürdürülebilirlik konusunda yeni ödevler getirdiğini, enerjilerinin daha büyük kısmını artık bu konulara ayırmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin ithalat yaptığı firmalara getirdiği sosyal sorumluklara değinen ve Almanya tarafından küresel tedarik zincirlerinde insan haklarının korunması amacıyla hazırlanan Tedarik Zinciri Yasası'na değinen Karavelioğlu, "Makine sektörümüz, AB sanayi ile entegrasyonda en ileri düzeye ulaşmış konumuyla, Türkiye'de bu gelişmeye en hazır aktör durumunda. Bizim sektörel kültürümüz, insan onuruna yakışır çalışma konusunda sadece ihracatçıları değil, tüm imalatçıları sorumlu tutuyor." ifadelerini kullandı.

"Çin hariç makine dış ticaretimiz açık vermiyor"
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, makine ithalatının temmuzda yüzde 9'luk artışla 2,8 milyar doları bulduğunu işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Makine ithalatı son 12 aylık dönemde yüzde 6,5 artışla 35,2 milyar dolara yükseldi. Yıl sonunda makine dış ticareti açığımız 10 milyar dolara yakın olacak ve bu fark Çin ile olan makine dış ticaret açığından kaynaklanacak. Bu ülke ile makine ticaretimiz ne yazık ki tek taraflı sürüyor; Türkiye hep alıyor, hiç satamıyor. Revaçta tabirle, 'Çin hariç makine dış ticaretimiz açık vermiyor'. İleri ülkelerin başta makine olmak üzere bütün imalat sektörlerini özellikle Uzak Doğu'nun haksız rekabetinden korumak üzere ithalat ve kamu alımları mevzuatı içine işçi haklarını ve sübvansiyonları da soktuğu bir dönemde, tedbirleri sıkılaştırmakta geri kalmamız telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir." 

 
6 terörist etkisiz hale getirildi
 
Bitcoin değer kaybetti: 3 ayın en düşüğü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurulu'ndan 'ihlal yok' kararı!
Rekabet Kurulu, Allergan İlaçları firması hakkında yürüttüğü soruşturmada ...
Yorgancılar'dan çarpıcı açıklamalar... Seçilirsem kazanan EBSO olacak
Ülke ekonomisini ve 4 yıllık görev sürecini değerlendiren EBSO Başkanı ...
Piyasalar faiz kararına odaklandı!
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını perşembe günü açıklayacak. ...
 
Avrupa'nın en büyüğü... İspanya'da İzmir damgası!
İzmir Valiliği'nin koordinasyonuyla 5 kurumun, kentin yurt dışındaki tanınırlığını ...
Ticaret Bakanlığı'ndan 671 firmaya izin!
Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında ağustosta 671 firma ...
Çerkezoğlu işçilerle buluştu: Bu ücretle geçinmek mümkün mü?
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İzmir'in Torbalı ilçesinde konfederasyonlarına ...
 
Özgener’e büyük onur... İtalya Devlet Nişanı verildi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’e İtalya ...
Karaismailoğlu'ndan iletişim sektörüne talimat
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haberleşme sektörünün ...
E-ticarette 2022 yılında beklenti büyük
Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nüket ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva