HABERLER>GÜNCEL
10 Şubat 2021 Çarşamba - 14:18

Kemeraltı Başkanı'ndan mülk sahiplerine çağrı: Kiracınıza sahip çıkın!

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, çarşıda çok sayıda dükkanın kapandığına dikkat çekerek, "Kiralar, zaten iş yapamayan esnafın sırtında çok ağır bir yük. Mülk sahipleri, kiracılarına sahip çıkmalı. Çünkü, gidenin yerine esnaf bulunmuyor. Devlet de mülk sahiplerinden aldığı vergiyi azaltarak, esnafa destek olabilir" dedi

Kemeraltı Başkanı ndan mülk sahiplerine çağrı: Kiracınıza sahip çıkın!

EGEDESONSÖZ - Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SonSöz TV'de önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Başkan Girgin, Kemeraltı esnafının sorunlarını dile getirdi, bölgede yapılan çalışmaları değerlendirdi.x

DÜĞÜNLER BAŞLAMADAN KEMERALTI'NDA İŞLER DÜZELMEZ

"Kemeraltı'nda çok büyük bir kırgınlık yaşıyoruz. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kararlar çok önemli ama pandemiden ötürü sektörün ayakta kalması, dükkanların açık olmasından geçiyor. Çarşıya gelen insanların çoğu; kahvesini içmek, yemeğini yemek ister. Kemeraltı'nda kahve içilecek yer kapalıysa, lokantalarda sadece paket servisi oluyorsa, bu sorun çözülemez. Söylemden çok gidişatı izlememiz gerekiyor. Söylediğimiz duvara çarpıyor ve düşüyor. Bir an önce yeme içme mekanlarının açılması gerekiyor. Devlet babanın esnafı sahiplenmesi ile ilgili sıkıntımız var. Devlet baba bize yetişemedi. Kemeraltı sokakları boş. Hava güzelleşince birden Kemeraltı doluyor. Ben de kapalıyım, inanılmaz demoralize olmuş durumdayız. İnsanların ekonomiye katkısı, cumartesi ve pazar günü daha yoğundur. Maalesef o günlerde de sokağa çıkamıyoruz. Bu sorunun mart ayında çözülmesini talep ediyoruz, çünkü kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Birikimi kalmadı esnafın. Çalışanların bir beklentisi var. Açtığımız zaman kepengi, yeni eleman bulma şansımız yok. 3 ay kapattık pandemi başladığında ama ondan sonra nelerin yapıldığı, bizi ve ülkeyi yönetenleri bağlar. Esnaf yıllardan beri sabırla  ayakta kalmış. Bu böyle mi gidecek? Yemek yediğimiz insanlar, yabancı insanlar değil ki. Biz de HES’le denetlenelim. Düğünler başlamadığı sürece Kemeraltı düzelmez. Çünkü düğün alışverişleri bu büyük açık hava çarşısında yapılırdı. Düğünleri niye denetleyemedik? Eğitim ve kültür düzeyimiz düşük olunca, maskeler atıldı, eğlence dünyasına girildi. Bunun ceremesini de esnaf çekti."

BELEDİYE SUYU KESMİYOR, GEDİZ ELEKTRİK ELEKTRİĞİ KESİYOR!

"Kemeraltı esnafı para kazanmıyor. Bunu herkes biliyor. Fakat Gediz Elektrik, şu anda  gözyaşına bakmadan esnafın elektriğini kesiyor. Dükkan kapalıysa, dükkanın içindeki ürünleri atamazsınız. Ülkeyi ve şehirleri yönetenlerin masalarına bu sorunlar geliyor. Belediye, suyu kesmiyor, anlayış gösteriyor. Devletin de özel sektöre, elektriğin kesilmemesi konusunda dur demesi lazım. Dükkanı açık olan insanlar da gününü kurtaramıyor. İnsanlar yeni mal almak istemiyor, borçlanmak istemiyor çünkü önünü görmüyor."

KEMERALTI ESNAFI ARTIK E-TİCARETE KARŞI DEĞİL

"Kemeraltı esnafı olarak çoğumuz, hatta başkan olarak ben de eskiden e-ticarete, AVM'lere karşıydık.  Pazarlarda belli ürünlerin satışına da karşıydık. AVM’ye karşıydık ama şu gerçeği gördük; yeni nesil oraya gidiyor. Artık AVM'lere verilen hakların bize de verilmesi için çalışıyoruz. AVM, boş olan bir yere sıfırdan kural konularak yapılıyor. Kemeraltı olarak benim kuralım yok, yıkıp yeniden yapma şansım da yok. Ezmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur'un hakkını ödeyemeyiz. İkisi de Kemeraltı sevdalısı. Hiçbir dernek başkanına nasip olmayacak şekilde, yeni yıla girdiğimiz ilk gün, Tunç Başkanımızla 1.5 saat görüştük. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. E- ticaret, Kemeraltı’nın artık kaçabileceği bir konu değil. Bu konuda görüş birliğine vardık. Kemeraltı’na özgü, içinde Kemeraltı’nın tarihinin yer aldığı, kalaycının, fıçının, tamircinin nerede olduğunu sunmamız gerekiyor o siteden... İnsanlar tıkladığı zaman, neyin nerede olduğunu görmeli. Bireysel olarak esnaf şartları zorlayarak yapıyor, daha iyi şartlarda savaş alanına girmek istiyoruz. Altyapısı hazır bir şekilde ürün sunumları yapılmalı. E-ticarette pazarlama kadar, tanıtım da önemli. İnternetten iş yapıyorsanız, toptancı olmanız önemli. Bunlar Kemeraltı’nda var olan şeyler. Şambaliyi tanıtırken, esnafımıza tüm paketlerini sunacağız. Sistem değişti. Bizim artık güncellenmemiz lazım. Eski tarz kimlikte kaldığımız sürece küçülüyoruz. Üretmek önemli, vizyon daha da önemli. Biz esnafız, bizim en iyi bildiğimiz iş bu. 20 tane dükkan kapanıyorsa, 3-5 yeni dükkan açılıyor. Yaşamak için savaşan birçok esnaf var ayakta kalmak için bunlar çok önemli."

DEVLET BABA DİYECEK Kİ, KİRAYA ZAM YAPMAYIN KARDEŞİM!

"Kemeraltı'ndaki esnafın, mal sahipleriyle kira ile ilgili sıkıntısı var. Bu sıkıntı, çok büyük. Zam yapmak isteyen de var, istemeyen de. Biz burada devletin büyüklüğünü görmek istiyoruz. Mal sahiplerinin kiracısına sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Devlet baba diyecek ki, zam yapmayın kardeşim! Çıkan kiracının yerine aynı fiyata kiracı bulmak çok zor. O yüzden herkes ayağını yorganına göre uzatacak, ona göre hareket edecek. Mal sahibi sırf o kirayla yaşıyorsa, bir şey diyemem ama bugün aylık 15, 20, 25 bin liralık kiralar var. 3 ay kapalıysa 75 bin lira borç. Herkesin borcu var. Mal sahiplerine sesleniyorum; kiracınıza sahip çıkın."

KEMERALTI, ÜÇ YIL SONRA  YENİ KİMLİK KAZANMIŞ OLACAK

"Kemeraltı, yok olmayacak değerli bir bölge. Şu anda dönüşüm başlamış durumda. 80- 90 yıldan beri Kemeraltı’nın totalde altyapısının çökmüş bir hali var. Taşların yenilenmesi, kanalizasyon gibi. Havra sokağı, en geç 10 güne kadar bitecek. Ufak tefek eksikler elbette olacak. 2’nci Beyler hızlandı, çok az boya ve tamir işlemi kaldı. Zemin döşemesi başladı. Azizler Sokağı öyle. Bu sokaklarımız Kemeraltı’nın vitrini olacaksa, bir an önce kurallarının konulması ve denetleyenlerin iyi niyetle denetlemesi lazım. Kuralları denetleyenler, bunun takipçisi olmak zorunda. Esnaf sahip çıkacak sokağına.. Kemeraltı'nın aydınlatmadan kanalizasyonuna kadar tüm altyapısı yenileniyor. Bu çalışma üç yıl sürecek. Üç yılın sonunda göz kamaştıran, sorunsuz bir Kemeraltı'na kavuşacağız. Bölgede çalışacak İZBETON için bina tuttuk. Bu hafta itibariyle taşınmaya başlayacaklar. Bugün yarın, projenin son halini göreceğiz. Çalışmalar başlamadan önce esnafımızı bilgilendirmemiz lazım. Esnafın bir liralık zararı beni yorar. Ben yakalamışım, 200 milyon liralık yatırımı... Sabırla bu yatırımın olmasını beklemem lazım."

KÜLTÜRÜMDEN ASLA TAVİZ VERMEM, AMA BİR ŞEYLERİ DÜZELTMEK LAZIM

"Kemeraltı esnafı, artık müşteri geldiğinde mala dokunduğunda, abla almayacaksan dokunma, dememeli. AVM’de istediği mala dokunuyor vatandaş. Benim artık esnaflıkta devir değiştirmem lazım. Kültürümden asla taviz vermeyeceğim ama bunu bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor. Dernek olarak da bu konuda her paydaşla çalışmayı planlıyoruz. İzmir Ticaret Odası'ndan ve Esnaf Birliği'nden destek istemiştik. Çağrımıza kulak veren olmadı. Esnaf Birliği ve Ticaret Odası, yasa gereği böyle bir şey yapmayacağını belirtti. Ben dernek olarak görevimi yapıyorum, Esnaf birliğinin bakış açısı daha farklı, Ticaret odası çok daha farklı. Biz daha dar tabandayız, biz arabulucuyuz. Dernek yönetimi başkanı, kendi egosuna göre konuşamaz. Aynı frekansta olmamız çok normal, güncel konuda bazı sıkıntılar oldu bunları aşarız. Biz devlet babadan da istiyoruz. Ben sigortamı, vergimi ötelemek istemiyorum, ben silinsin istiyorum. Bunun sahiplenilmesini istiyorum. Devlete bunu söylerken, neden Esnaf birliğine, odaya söylemeyeyim?"

YAKINDA 500 GÜNLÜK İCRAATLARIMIZI ANLATACAĞIM

"Ayağımı sıkan en büyük sorun, tüzük değişikliğini henüz yapamamış olmam. Genel kurulu yapmış olsaydım, sunumu paylaşacaktım. Göreve geleli 15 ay oldu. Şubat ayı sonunda yasaklar kalkarsa, toplantılara izin gelirse, genel kurulumuzu yaparız. Tüzüğümüzü değiştirdiğimiz an diyeceğiz ki, biz hesabımızı verelim, 500 günün hesabını. Güzel bir sunum yaparız, soruların cevabını veririz mertçe. Burada siyasi partilerle diyalog çok önemli. Siyasilere de Kemeraltı esnaf derneğinin siyaset üstü bir kurum olduğunu kabul ettiriyoruz. 500 günün hesabını inşallah sağlıkla veririz. Kemeraltı anayasasını çıkarmak zorundayız. Mesela, derneğin, dernek başkanının malı olmadığını herkes bilecek. En fazla 2 dönem başkanlık yapacağını anayasaya koyacağız. Buranın sokaklarının sahibi, esnaf. Anayasamız, diğer derneklere de örnek olacak. Başkan, 2 dönemde bir şey yapmadıysa, zaten bir daha yapmasın. 17 tane maddemiz olacak anayasamızda. Mesela, başkanın kesinlikle Kemeraltı esnafı olması şartını getireceğiz. Kemeraltı’nda belli bir süre esnaflık yapmış olması gerekecek."

KEMERALTI, SON YAĞMURLARDA CİDDİ BİR AFET YAŞADI

"Gerçekten ciddi bir afet yaşadık. En büyük sıkıntımız, Kadifekale'den gelen yağmurun, Kemeraltı’nı vurması... Deniz seviyesinde olmamız, kaçınılmaz sonumuzu hazırlıyor. Çok büyük sıkıntımız olmadı Allah'tan. Ama zemin altında kalan bazı işyerlerimiz zarar gördü. Trafosu su içerisinde kaldı, sabah 5’lere kadar çalışıldı. Kesinlikle biz her şeyi devlet ve belediyeden beklemeyeceğiz. Herkes önlemini almalı, en kötü şartlara hazırlıklı olmalıyız. İnanın bu zamanlarda mal artık canın yongası durumunda. Bertaraf edilmesi için uğraşıyoruz. Konak Pier önünde çalışmalar yapılıyor, kendi çalışmalarımızı da yapıyoruz. Artık nüfus büyüdü, biz şehre yetmiyoruz. Otopark yetmiyor. Data hazırlıyoruz şu an, belediyenin koymuş olduğu toplu ulaşımla gelebilecek yerdeysen arabayla gelme kardeşim diyorum. Esnafın doldurduğu otopark, bizim işimize yaramaz. Biz bilinçlenmek zorundayız. O otoparkı müşteri günde 3 kere doldurur boşaltır. Esnaf, toplu taşıma araçlarıyla işine gelmeli, otopark müşteriye kalmalı."

BİZE SORULURSA, BÜYÜKŞEHİR BİNASI YIKILMASIN DERİZ

"Adliye, Konak'tan taşındıktan sonra esnafımızın işleri çok geriye gitti. Bugün Büyükşehir Belediyesi hizmet binası boşaltıldı. Orasının da yıkılması gündemde. Bize soran olursa, Büyükşehir binası yıkılmasın, deriz. Çünkü belediyeye iş için gelenler, Kemeraltı'na uğruyor. Belediye personeli, Kemeraltı ile içli dışlı. Bari onları kaybetmeyelim. Büyükşehir Belediye Başkanımız henüz karar vermedi ama benim duyumlarım, binanın güçlendirileceği yönünde. Kemeraltı'nın, Büyükşehir binasında yaşayan, oraya girip çıkan insanlara ihtiyacı var."

HANUTÇULUK, BİZİM N BÜYÜK AYIBIMIZDIR, KABUL EDİYORUM

"Yönetim olarak çözemediğimiz sorunlardan bir tanesi, hanutçuluk. Bu işi çözemezsek, ben kendimi başarılı saymam demiştim. Bizce bu konuda, esnafın artık hata yaptığı görülmeli. Fedakarlık etmediği sürece Kemeraltı'na zarar verdiğini bilmeli. Diğer esnaf arkadaş, hanutçunun yaptıklarını gördükçe kahroluyor, yoruluyor. Ben soruyorum, Türkiye’nin başka şehrine gittiğinizde böyle bir şey var mı? Yok abi. Mardin’de bir kadını, yanında eşi olduğu halde zorla dükkana çekme çabası var mı, diyorum. Yok abi, diyor. Başka hiçbir yerde yok. Peni niye Kemeraltı’nda 15 yerdeki çığırtkanlığı, hanutçuluğu bitiremiyoruz? Bu sorunu, Vali bey bir saatte çözebilir. Devletin yetkisi var. O yetki kullanılsın. Hanutçuluğun dahi bir adabı vardır.  Yöre insanı, kendi insanının yaptığı hatadan bıkmış. Benim kamusal yetkim olsa çözerim, yetkisi olanları da davet ediyorum çözüm için. İyi niyetle çözebiliyor muyuz bakalım. Benim kadın müşterim, kadın esnafım, esnafımızın kızı gelmiyorsa Kemeraltı'na, oturup düşünmemiz lazım. Hanutçuluk, een büyük ayıplarımızdan biridir. Hanutçunun, karşıdaki komşusuna baktığı zaman utanmasını bekliyoruz. Dünya yatırım ve altyapısıyla uğraşıyoruz, turist gelsin diye yırtınıyoruz. Bu böyle devam ederse, hanutçuluk bitmezse, ana caddedeki ve arka sokaktaki esnafıma ihanet etmiş olurum."

KEMERALTI, KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEBİLİR

"Kemeraltı’nın artık kendi elektriğini kendisi üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. GDZ bize böyle bir rahatsızlık veriyorsa, elektriğimizi kesiyorsa, biz bunu bu şekilde çözmeliyiz. Çözümleri oturup konuşacağız. Hep beraber karar vereceğimiz şey. Güneş panelleriyle pekala Kemeraltı'nın elektriği üretilebilir. Kemeraltı’nın çöplerinin kendisinin toplanmasına kadar planlarımız var. Ayrıştırmasını da yapabiliriz. Esnafımı eğitirsem, esnafım çöpünü ayrıştırır.  1-2 sene sonra bunun meyvesini yeriz. Bu belediye ve valilikte olacak bir şey. Ben çöpüme sahip çıkıyorum. Kemeraltı’na ayrı bir gelir  sağlayabilir miyim diye düşünüyorum. Çöpten insanlar para kazanıyor. Biz de kazanalım. Çöpten kazanç da esnafımıza bir artı olsun. Ayrıca Kemeraltı’na anons sistemi getirmek istiyorum. Bereket versin, hayırlı işler demek istiyorum, anons sisteminden. Vergi zamanı geldi, yarın yağmur bekleniyor, tedbir alın, gibi anonslar yapmak istiyorum."

 
BM: Libya'daki yabancı askerler çekilsin
 
AK Parti İzmir’de kongre hazırlıkları... Yeni yönetime yüzlerce kişi aday!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Rasim 12 Şubat 2021 Cuma 09:51

Aynı ürünü satan onlarca esnaf var. bu şartlarda http://e-kemeralti.com sitesinde hangisine yer verilecek.

Yorumu oyla      2      3  
metin 10 Şubat 2021 Çarşamba 16:41

otopark ve tuvalet sorunları ne olacak...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir, New York'u geride bırakarak zirveyi kaptı!
Dünyanın en etkili 10 turizm etkinliğinden biri olarak kabul edilen Uzak ...
İzmir'de dehşet! Vapurdaki yolcular fark etti
İzmir´in Karşıyaka ilçesi açıklarında, denizde 55-60 yaşlarında erkek ...
İzmir'den Konya'ya gittiler... Mahalle karantinaya alındı!
Konya Seydişehir'de 3 kişide mutasyonlu koronavirüs tespit edilen bir ...
 
'Bayana uygun ev' ilanına 8 bin lira ceza
İstanbul'da 'bayan ve aileye uygun' ilanıyla kiracı arayan ev sahibi ve ...
İzmir'de çevre düşmanları iş başında!
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki yeşil alana kaçak dökülen moloz ve hafriyat, ...
Komplo kurmuşlar: 'Kiralık katil' iddiasında karar!
Konya'da sevgilisi Ayşe Dırla'yı dövdüğü öne sürülen Özgür Duran'a engel ...
 
Bahçeli'den astronot için Türkçe isim önerisi
MHP lideri Devlet Bahçeli Türk astronot için gökbilimci Cacabey'in ismini önerdi.
2 bin 218 personelin katıldığı operasyon başladı
İçişleri Bakanlığınca Hakkari'de"Eren-9 Kazan-Han Yaylası" operasyonu ...
İzmir’e kar geliyor!
Fırtına ve yağışın etkili olduğu İzmir’de Cumartesi gününden itibaren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva