HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2016 Salı - 10:55

Kemal Zorlu’dan çifte ‘çukur’ salvosu!

İzmir’de yıllardır kaderine terk edilen ve TMSF tarafından yapılan ihale sonrası Folkart Yapı tarafından alınan ‘Basmane Çukuru’nun ilk sahibi Kemal Zorlu, firmayı ve Büyükşehir’i topa tuttu.

Kemal Zorlu’dan çifte ‘çukur’ salvosu!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Tartışmalı Basmane Çukuru Projesi’nin ilk sahibi Kemal Zorlu suskunluğunu bozdu. TMSF tarafından yapılan ihale sürecine itiraz eden Zorlu, sert eleştirilerde bulundu.

İzmir'de inşaatı Eylül 1999'da durdurulan, imar planları, açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi, geride kalan 17 yılda yapılamamıştı. Projeyi yapacak ortaklardan EGS Bank'ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding'in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF buradaki hisselere el koymuştu.

TMSF tarafından 117 ve 90 milyon dolar tahmini bedelle ihaleye çıkarılan alan için Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ile birlikte Rıza Akça ve Namet ile Maret’in sahibi Sakaryalı İşadamı Tarık Kaya 3’lü konsorsiyum olarak talip olmuştu.

Çukur ile ilgili gelişen süreçte konsorsiyum dağılarak hisseleri Folkart Yapı almış ve projeyi tek başına yürütme kararı almıştı. Yeni iş merkezi projesini hazırlayan Folkart Yapı, yılsonunda projeye başlama kararı aldı.

SÜREÇ SURVİVOR’I GEÇTİ
İhale sürecinin ardından ihale usulüne itiraz eden projenin ilk sahibi Mazhar Zorlu Holding ve Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu kameralar karşısına geçti. TMSF tarafından yapılan ihaleye itiraz ettiklerini söyleyen Zorlu süreci değerlendirdi.

Kemal Zorlu, “Bu serüven Survivor’ı geçti. Şimdiye kadar onlarca dava açıldı. Hala 1/1000 ölçekli imar planı davalıktır. Bu süreçte ‘İzmir’i çukurdan kurtarıyoruz’ dendi. Burayı birisi bize verdi de yapmadık mı? Biz burada her şeyi tek başımıza yaptık. En son imar plan değişikliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’yle biz uğraştık. Belediye hala bizden ücret talep etmekte! Biz buranın 20 yıldır bekçiliğini yapıyoruz. Burası TMSF’ye devredildiğinde kimse para vermedi. Güçbirliği adına Kemal Zorlu verdi” diye konuştu. 

BAŞKA HESAPLAR VARDI
İlk yürütülen projenin önünün bilinçli olarak kesildiğini iddia eden Zorlu, “Bu proje ile biz İzmir’i ekonomik ve sosyal olarak kentin gelişimini, İzmir’deki beyin göçünü durdurmak istiyorduk. Gençlerimizi bu şehrin içinde tutabilmek için harekete geçtik. Bu işin önünün kesilmesini ben normal şartlara bağlamıyorum. Güçbirliği ilk rüzgar santralini, organik pamuğu yapmış bir holding… Tam bir ivme kazanmışken birileri geliyor önünü kesiyor. Biz de artık olayları irdelemeyi öğrendik. Mutlaka bunun arkasında başka hesaplar vardı” şeklinde konuştu.

YATIRIMCILAR TMSF’DEN KAÇTI
‘Basmane Çukuru’nun kaderine terk edilmesi hakkında Zorlu, “Biz TMSF ile ortak olduktan sonra buraya 30-40 tane yerli-yabancı yatırımcı geldi. Buraya gelen yatırımcılar TMSF yüzünden geri adım attılar. Bir dava bitiyor, bir dava başlıyor. Her dava yatırımcı için 1 yıllık bir süreci kapsıyor” dedi

ORTAKLARIMIZIN HAKKI İÇİN İTİRAZ ETTİK
İhale sürecine itiraz eden Zorlu, “Bizim ihaleye itiraz ettik. İtiraz nedenlerimizden biri ihale zamanını yanlış buluyoruz. Davalar sonuçlandıktan sonra açılsa ihalenin değeri daha farklı olacaktır. Burada iktisadi bütünlük teşekkül etmemiştir. Etmediği için biz bu ihaleye girmedik.  Biz burada ihaleye girseydik iktisadi bütünlüğü kabul etmiş olacaktık.  Şartnameye ilişkin uygunsuzluklar olacaktır. Burada 20 yılın alın teri, mesaisi vardır. Biz ortaklarımızın hakkı için bu ihale sürecine itiraz ettik. Halkın mutlaka dava süreci lehimize sonuçlanacak” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’İN SORUMLULUĞU VAR
Arazinin asıl sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenen Zorlu, “Bu arazinin sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu işte onun da ciddi sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların nasıl gelişeceğini göreceğiz ve ona göre tavır alacağız. Biz burada ilk olarak opera binası yapıp teslim edecektik. Büyükşehir yüzde 18 olan payını yüzde 30’a çıkardı” dedi. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN ALACAĞIM VAR
Zorlu, “Bunların dışında benim Büyükşehir’den çok büyük alacağım var. Benim için çok büyük yaradır. İdareyle olan İzmir’in en büyük otoparkını daha bu davalar sürerken 2000 yılında hizmete açtık. Burada 15 yıllık işletmesini bize verdi. Biz 5 yıllık süre ile buraya giremedik. İki tane ev yüzünden o otoparka yol açamadı. 15 yıllık sürede 5 yılını kullanamadık. Büyükşehir'den bu konu ile ilgili randevu istedik, randevu bile vermediler” ifadelerini kullandı.

DEFOLU MAL SATMIŞSIN
İlk projede arazinin tahsisi ve imar planı hakkında Büyükşehir’e yüklenen Zorlu, “İmar plan değişiklikleri o kadar uzun oldu. Sen imar planı işlerini bu kadar uzatıyorsan demek ki bana defolu mal satmışsın. Bana sağlam mal satmamış ki. Aradan 20 yıl geçmiş 1/1000’lik imar planı dava aşamasında. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi 1/5000 imar planı hazırlamış önlem almak için” diye konuştu.

PROFESYONEL ALGI OPERASYONU  
Büyükşehir’in ardından TMSF’den araziyi alan Folkart Yapı ve Mesut Sancak’ı hedef alan Zorlu, firmayı algı operasyonu yapmakla suçladı. Asıl projenin kendileri tarafından hazırlandığını söyleyen Zorlu, “İhalenin sözde kamuoyunda bir algı operasyonu içine girildi. Güneş balçıkla sıvanmaz. Karşı taraf sanki işin sahibi olmuş, yarın temel atacakmış gibi konuşuluyor. Bu davalar sürdüğü sürece bunu yapmak mümkün değil. Bunlar iyi bir ekip. Arkasında rüzgarlar var, profesyonel algı operasyonları yapan bir ekibi var. Kemal Zorlu’nun arkasında sadece Allah’ın rüzgarı var. Ben kendime güveniyorum çünkü haklıyım” şeklinde konuştu. 

ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ
Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İhale sonrası 'Rekabet Kurulu ihaleyi tasdik etti' dediler. Öyle bir şey yok.  Rekabet Kurulu yazısında bunu bana niye gönderdiniz dedi. Şu an da İstanbul idare Mahkemesi’nde yürütülen davalar var. Bu davalar sonuçlanmadan oraya çivi çakılamaz. Projeler çizildi, Büyükşehir’e belediye hizmet binası ayrıldı. Bunlar eni gibi sunuluyor, algı operasyonu yapılıyor. Şimdi yapılıyor denilen şeyleri çalışmaları biz 20 yıl öne yaptık. İlk olarak konsorsiyum girdiler.  Sonra bir gecede vahiy geldi konsorsiyum kaldırıldı. Nasıl oldu anlamak mümkün değil.”

ALLAH KUL HAKKI YEMEYİ NASİP ETMESİN
“Ben 140 yıllık İzmirli ailenin temeline dayanıyorum. Ben Mazhar Zorlu gibi bir babanın evladıyım. Bizim sözlerimizde sapma olmaz. Ben konuştuğumun sonuna kadar arkasında oldum. Allah bana bir bunu bir de kul hakkı yemeyi nasip etmesin. Burayı taptırmayanlar bugüne kadar utansın. Lafa geldi mi İzmir’i çok seven insanların şapkalarını önüne koyup düşünmeleri lazım. Eğer Güçbirliği’nin önü kesilmeseydi İzmir ekonomisi çok farklı durumda olacaktı. Artık karşılıklı uzlaşı olmadan belli bir noktaya gelinemiyor. Bu tür konuları baskıyla yönetmeye çalışıyorlar.”

 
Kan donduran itiraf: Cansel’i neden öldürdü?
 
Turizm cennetinde ‘ölüm içkisi’ operasyonu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Haziran 2016 Çarşamba 07:24

Bu ne saçma bir durum Büyükşehir Belediyesi arsayı sat 20 sene imar çıkarma ondan sonra işadamlarından yatırım bekle Kemal zorlu bu davada çok haklı bu ihaleye neden tek folkart grubu girdi önceki ihalelere neden katılım olmadı bunlar aklıma takılan sorular

Yorumu oyla      11      5  
Sagol Kemal abi 28 Haziran 2016 Salı 17:33

Sn zorlu, aciklama icin ve emegi gecenlere cok tesekkurler bizlerde hisse EGYO hisse senetinde magdur olduk ...inan evimi sattim.saygilar

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Piyango ihalesinde flaş gelişme!
Milli Piyango ihalesine yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle ön ...
Yorgancılar’dan ‘Brexit’ uyarısı: 3 sektörü etkileyecek!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Haziran ayı meclisinde gündemi değerlendirdi. ...
İsrail'le mutabakat turizmciye umut oldu
Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında ...
 
Bakan Çelik'ten genç çiftçilere hibe müjdesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçilere 30 bin ...
Domatesin fiyatı 3 katına çıktı!
Seradan tarlaya geçiş dönemi olması ve hava sıcaklıkları nedeniyle domatesin ...
30 milyonluk unutkanlık: Dolandırıcı sanıp...
Sigortalıların sadece bu yıl hayat sigortalarında unuttuğu para tutarı ...
 
O sektörde deprem: Binlerce işsiz, yüzlerce şube...
İstihdam ve şubeleşmede geçen yıldan bu yana frene basan bankacılık sektörü, ...
Esnafın Başkanı'ndan turizmde tedbir vurgusu
Turizm sektöründe yaşanılan sıkıntılara değinen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar ...
SGK borç listesini açıkladı: Listede 10 İzmirli!
SGK en borçlu işverenler listesini yayımladı. 200 borçlunun yer aldığı ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva