HABERLER>GÜNCEL
25 Ocak 2022 Salı - 11:32

Kayıt altına almayan sokağa bırakıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklı ırklar için hazırladığı genelge kapsamında Türkiye genelinde 81 ilde toplam 23 bin 406 kayıt işlemi yapıldı. Sürenin dolmasıyla birlikte ise kayıt altına almayan hayvan sahiplerinin, yasaklı ırkları sokağa bıraktıkları görülüyor. Karşıyaka'da genelge sonrası sokağa terk edilen 3 yasaklı ırk, Karşıyaka Belediyesi tarafından barınağa alındı.

Kayıt altına almayan sokağa bırakıyor!

EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “yasaklı ırk” olarak kabul edilen ve 14 Ocak 2022’ye kadar sahipleri tarafından kayıt altına alınmasını zorunlu kılan genelgede süre uzatımına gidilmezken verilen süre doldu. Belediye Veteriner Hekimler Derneği, genelge kapsamında Türkiye genelinde yapılan kayıt işlemlerini paylaştı.

İstanbul’da 5 bin 455, İzmir’de 2 bin 896 ve Ankara’da 2042 yasaklı ırkın kayıt altına alındığı belirten dernek yetkilileri, 81 ilde toplam 23 bin 406 kayıt işlemi yapıldığı bilgisini verdi. Ardahan, Hakkari, Iğdır, Siirt ve Şırnak’ta sadece 1’er hayvanın kayıt altına alındığı listede, ilk sırayı İstanbul aldı. Sürenin dolması ve bu sırada kayıt işlemi yaptıramayan bazı hayvan sahiplerinin can dostlarını terk etmesi ise büyük üzüntü yaratmaya devam ediyor. Yurt genelinde terk edilmiş çok sayıda yasaklı ırk, belediye veteriner işleri ekipleri tarafından barınaklarda koruma altına alındı. Karşıyaka’da da genelge sonrası sokağa terk edilen 2 pitbull ve 1 arjntin dogo cinsi köpek, barınağa alındı.   

“SAHİPLENDİRME KONTROLLÜ OLMALI”
Yasaklı ırk olarak kabul edilen hayvanları sahiplenenlerin kontrollü olması ve gerekli eğitimden geçmesi gerektiğini belirten Yetkililer, hayvanların kimi zaman ruh sağlığı bozuk insanların elinde olabildiğini belirtti. Hayvanların bu tür kişiler tarafından saldırgan hale getirildiğini belirten Yetkililer, “Sadece yaygın olarak bilinen cinsler değil, her türlü hayvan uyguladıkları yanlış eğitimlerle saldırgan hale gelebilir. Bunun önüne geçmek için sahiplenen kişilerin bilinç düzeyini yükseltmek gerekir. Bu kişilere belki bazı eğitimler zorunlu hale getirilebilir. Aksi takdirde bu tür önlemlerin de üzücü olayları engellemeyeceği düşüncesindeyiz” dedi.

İL İL KAYIT LİSTESİ

GENELGE NE DEMİŞTİ?
7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bahse konu kanunun 5.maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendi "Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır" şeklinde değiştirilmiştir.Bu kapsamda, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine dair bakanlığımızca ilgili kurum/kuruluşların temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiştir. Böylece tehlike arz eden hayvanlarla ilgili hususların yer aldığı 2021-48 sayılı "Tehlike Arz Eden Hayvanlar İle İlgili Genelge" 07.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren genelge ile, söz konusu hayvanların 7332 sayılı Kanun gereğince 14.07.2021 tarihi öncesinde sahiplenilmiş olmaları ve 14.01.2022 tarihine kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınmaları kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkan sağlanacaktır. Aksi takdirde söz konusu hayvan sahiplerine 28. maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanacaktır.Yine kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere, 11 bin TL idarî para cezası verilecek; belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilerek hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir.

 
MEB açıkladı... İzmir ikinci sırada!
 
Seçim barajını düşürecek kanun teklifinde sona gelindi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MEB açıkladı... İzmir ikinci sırada!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmak ...
MSB: Mahsur kalan 71 kişi kışlada misafir edildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul'da yoğun kar yağışı nedeniyle ...
Yüzlerce tür sergileniyor... Türkiye'de böylesi yok!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi'nde ...
 
SGK'da bayrak değişimi!
İzmir SGK İl Müdürlüğü görevini yürütmekte olan Ekrem Gülcemal emekliye ...
Bakanlıktan ön onayı aldı... Meraya taş ocağı mı kurulacak?
Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde açmayı ...
20 ilde FETÖ operasyonu: 17 gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen ...
 
Ekmeğe yeni zam kapıda... 20 gram azalacak, 50 kuruş artacak!
İzmir’de 24 Kasım’da 230 gram ekmeğin fiyatını 2,5 lira olurken, son iki ...
Kripto dolandırıcılara şafak baskını
Mersin merkezli 4 ilde sosyal medyadan "kripto para yatırımı" ve "garantili ...
29 yıl sonra Antalya'ya kar yağdı
Antalya'da kar yağışı etkili oluyor.??????? Deniz seviyesinden yüksek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva