HABERLER>DÜNYADAN
3 Ocak 2023 Salı - 18:45

Kasım Süleymani için anma töreni düzenlendi

Ahlak polisinin gözaltına alması sonrası hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ardından geniş çaplı protestolara sahne olan İran'da, eski Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani başkent Tahran’da anıldı.

Kasım Süleymani için anma töreni düzenlendi

İran'ın eski Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ölümünün üçüncü yılında başkent Tahran’da anıldı.

Başkentte bulunan İmam Humeyni Cuma Mescidi’nde (Musalla) düzenlenen törene İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Genel Komutanı Hüseyin Selami, DMO Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani, hükümet yetkilileri ile askeri komutanların yanı sıra yabancı misyon temsilcileri, Süleymani’nin ailesi ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, Süleymani’nin anılmasının “terörizmle mücadeleye değer vermek, zulümden, baskıdan ve emperyalizmden beraat etmek” anlamına geldiğini belirtti.

Süleymani’nin kaybıyla bir yandan üzüldüklerini ancak diğer yandan onur duyduklarını söyleyen Reisi, “Başımız dik. Çünkü böyle bir kişi sadece İran'ı düşünmüyordu. Dünyayı da düşünüyordu.” dedi.

'KANINI YERDE BIRAKMAYIZ'
Reisi, İranlı komutanın intikamını alacaklarını vurgulayarak, “Sizin huzurunuzda söylüyorum, şehit Süleymani’nin kanını yerde bırakmayız. Bu kesindir. Rahat uyumak yok. Katillerin ve sorumluların rahat uyumasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Süleymani’yi öldürenlerin “cinayetlerle, katliamlarla İran'ın ilerlemesini durdurmayı düşündüklerini ancak yanıldıklarını” ifade eden Reisi, tüm hızları ile ilerlemeyi devam ettireceklerini söyledi.

Konuşmasında, Mahsa Amini’nin polis gözetiminde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolara da işaret eden İran Cumhurbaşkanı, “düşmanlarının İran’ı tanımadığını, büyük hesap hataları yaptığını” belirtti.

Reisi, “Bu yönetimi diğer yönetimlerle karıştırmayın. Hibrit savaşlar başlatıyorsunuz ama peş peşe gelen yenilgilerden başka sonuç elde etmiyorsunuz. Askeri, siyasi, siber, medya, ekonomik savaş başlattınız. Var gücünüzle sahaya indiniz, sizi nasıl başarısızlığa uğrattığımızı gördünüz. Düşmanca tavrınızla İran milletini yanınıza alacağınızı düşündünüz, yanıldınız.” değerlendirmesinde bulundu.

İranlı komutanın kızı Zeynep Süleymani de törende yaptığı konuşmada, “Bugün tüm yetkililer Kasım Süleymani’nin yolundan gitmeli ve halkın sorunlarını fedakarlıkla çözmeliler.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Süleymani'nin memleketi Kirman eyaletinde de çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar İran'da sürerken, Kasım Süleymani'ye ait birçok poster ve heykel yakılmıştı.

KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ
ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda her iki komutanla Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu.

Bunun ardından İran da 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu. Saldırıda ABD askerlerinden ölen olmamış ancak daha sonra 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere İranlı sivil ve askeri yetkililer, Süleymani'nin intikamını "uygun bir zamanda" alacaklarını söylüyor.

 
Karabağlar'da gündem grev... Başkan Selvitopu'ndan 13 bin 500 TL'lik öneri!
 
Konak’ta yılın ilk meclisi... Toros ve Gültepe planları, Şubat’ta askıda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'de Kovid-19 yayılıyor: Yeni varyantlar endişesi
Çin'de salgın giderek yayılırken dünya bu yayılmanın tehlikeli yeni varyantlar ...
Hapishanede isyan çıktı... 19 kişi öldü!
Meksika'da bir hapishanede çıkan isyan ve çatışmada ölenlerin sayısının ...
Yeni yıl kutlamalarında kan aktı: 3 kişi öldü!
ABD'nin Florida ve Alabama eyaletlerinde yeni yıla girilirken hız kesmeyen ...
 
Ukrayna saldırısında 63 Rus askeri öldü!
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Makiivka'ya düzenlediği füzeli saldırıda ...
Şiddetli yağışlar can aldı: 51 kişi öldü!
Filipinler'de şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 51'e yükseldi.
Hapishaneye saldırı: 24 firar, 14 kişi öldü!
Meksika'da kimliği belirlenemeyen kişiler hapishaneye saldırdı. Çatışmada ...
 
Brezilya'da 3'üncü Lula dönemi!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'da devlet başkanlığı görevini ...
Rusya ve Ukrayna arasında esir değişimi!
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da esir tutulan 82 Rus askerinin serbest ...
Eski Papa hayatını kaybetti!
Eski Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin önceki ruhani lideri Emerit ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva