HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Temmuz 2015 Salı - 10:41

Karşıyaka’da kadın hakları anıtı yükselecek

İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, üzerinde Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu Anayasa Meydanı'ndaki Kadın Hakları Anıtı yenileniyor. 15 metrelik anıt, 40 metreye yükseltilecek, oturma alanı genişletilecek, etkili bir ışıklandırma ile körfezin her yerinden görünmesi sağlanacak. Anıt, altı ayda tamamlanacak, 1 milyon lira harcanacak.

Karşıyaka’da kadın hakları anıtı yükselecek

Karşıyaka Belediyesi'nin logosunda da yer alan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, kırılan mermerleri, yıpranan heykelleri ile uzun bir süredir bakımsız haldeydi. Belediye anıtın ve Anayasa Meydanı'nın yenilenmesi için ihaleye çıktı, proje çizimleri tamamlandı. Altı ayda tamamlanacak, 1 milyon lira harcanacak olan Anıt, 15 metreden 40 metreye yükselecek. Oturum alanı 85 metrekare olacak. Etkili bir ışıklandırma ile körfezin her yerinden görünmesi sağlanacak. Çevresi düzenlenecek, tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet etmesi sağlanacak.


 
"ANITIN ANLAMI BUGÜN DAHA DERİN"
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, 42 yıl önce Karşıyaka'da yapılan Kadın Hakları Anıtı'nın anlamının bugün daha derin olduğunu belirterek, "Kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet artarken, kadının yaşama hakkını elinden alınırken, en temel hak ve özgürlüklerine müdahalede edilirken, 42 yıl önce Karşıyaka'da yükselen bu anıtın anlamı bugün daha derindir. Anıtı yenileyerek, yükselterek, ışıklandırarak, çevresini genişletip işlerliğini artırarak Türkiye'deki bu en büyük yaralardan birine dikkat çekeceğiz. Kadın Hakları Anıtı tamamlandığında çevresi daha yaşanılır olacak, görkemi tüm İzmir'i etkileyecek. Amacımız, anıtını yükseltirken kadın haklarını da artırmak ve geliştirmek" dedi.
 
ANITIN TARİHÇESİ
Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Anayasa Meydanı'nda bulunuyor. 1972 Yılında mimar Erkal Güngören ve Prof. Dr. Tamer Başoğlu tarafından yapıldı. Her yönden gelinip içinden geçilebilen, içindeki yazıları okunabilen, seyirci ile bütünleşen bir anıt olması düşünüldü. Alandaki döşemeye yapılan ve üzerinde yürünen daha sonra plaklaşarak yükselmeye başlayan elemanlar, çiğnenmekte olan kadın haklarının, Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet ile yücelmeye başladığını simgeler. Atatürk ve O'nun belli başlı ilkelerini de simgeleyen bu dikit plaklar bronz bir kuşakla sıkı sıkıya kucaklanmıştır. Üzerinde Ulu Önder Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, mermi taşıyan cefakar Türk anası, cumhuriyet ve demokrasi ile başlayan seçme, seçilme ve her dalda yetişen ve uğraş veren Türk kadınları öğretmen, hukukçu, kimyager olarak kabartma figürlerle tasvir edilmiştir. Cumhuriyet'in 50. yılında açılan ulusal bir yarışmada birincilik ödülü alarak yapımına 1972'de karar verilmiş, 1973 yılında hizmete açılmıştır. (dha)

 
CHP İzmir’de vekillerden başkanlara sandık uyarısı!
 
Müebbetlik PKK’lı mahkumdan ölüm orucu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülay kesici 22 Temmuz 2015 Çarşamba 19:16

Düşünülen proje taşıdığı anlam itibari ile tabiki çok güzel ama ne yazıkki kadının hak ve özgürlüğünü savunmak bu şekilde olmamalı.Şiddet gören,öldürülen o kadar çok kadının Hakkı mahkemeler de koruma altına alınmalı.İzmir de alt yapısı olmayan sular altında kalan o kadar çok şey varken onca parayı buraya bağlamak şimdilik erken diye düşünüyorum.

Yorumu oyla      12      5  
akay 21 Temmuz 2015 Salı 18:29

iyi güzelde başkana bizzat kendisine söylediğimiz rica ettiğimiz halde kaldırımların sokağa iniş rampası tepe gibi düz beton lütfen caresine bakın dedik ama nafile tamam tamam dediler ama tık yok

Yorumu oyla      12      5  
egeli 21 Temmuz 2015 Salı 10:53

Güzel proje, ama yanından da tramvay geçeceğini hesaba katmışsınızdır umarım... Yap boz olayına dönmesin...

Yorumu oyla      21      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da gün sporla başlıyor!
Kış aylarında düzenlediği kurslarla binlerce kişiye spor yapma imkanı ...
Menderes’te hummalı sahil temizliği
Ramazan Bayramı nedeniyle Menderes’in sahil bölgesine akın eden tatilcilerin ...
İzmir’de bir ilk: Belediyeden balayı!
Buca Belediyesi, ilçede yeni evlenen dar gelirli çiftler için hayata geçirdiği ...
 
Doğan’dan Kocaoğlu’na sert ‘kent kart’ çıkışı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Doğan sistem ...
Kanal, arıtma ve sahil: Yeni Foça ‘yeniden’ doğuyor!
İzmir’in önemli turizm merkezlerinden Yeni Foça, Büyükşehir Belediyesi’nin ...
Menemen’in 17 mahallesine İZSU müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Menemen’deki ...
 
İzmir'de Suruç yası: Konserler iptal
İzmir Büyükşehir Belediyesi Suruç Meydana gelen ve onlarca gencin ölümüyle ...
Karşıyaka'da cadde ve sokak seferberliği sürüyor
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte bozulan ve yıpranan cadde ve sokaklarda ...
Belediye işe koyuldu, Evka-4 yeniden doğacak!
Bornova Belediyesi, Evka-4’te önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Evka-4’te ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva