HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Kasım 2014 Çarşamba - 10:37

Karaburun’da yeni çiftliğe halk seti!

Küçükbahçe kuzey mevkiinde kurulması planlanan balık çiftliği için yapılacak ÇED toplantısı bölge halkının direnişi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Protesto sonrası Karaburun Kent Konseyi’nden çok önemli mesajlar geldi.

Karaburun’da yeni çiftliğe halk seti!

EGEDESONSÖZ -  Taş ocakları, rüzgar santralleri ve balık çiftliklerinin gölgesinde yaşam savaşı veren Karaburun’da bir ÇED zirvesi daha halkın direnişine takıldı.

Çamlı Yem Besicilik San. ve Tic. A.Ş. firması tarafından Karaburun Küçükbahçe kuzey mevkiinde kurulması planlanan ‘2500 ton/yıl Kapasiteli Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi’ ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında “Halkın Katılımı Toplantısı” yoğun protesto nedeniyle gerçekleşmedi.
 
Yerel paydaşların toplantı tutanağına şerh koymağı isteği kurum yetkilileri tarafında kabul edilmedi. Bunun üzerine protestoya katılan katılımcılar “toplantının yapılmadığına ve yerel halkın toplantıya katılmadığına” dair hazırladıkları tutanağı ilgili kurumlara göndermek üzere imzaladı.

Protestoya;  Karaburun Belediye Başkanı, Karaburun Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Karaburun Kent Konseyi, Egeçep, Yarımadada bulunan STK’lar ve Köylüler destek verdi.
Yazılı ve görsel basının da izlediği protestoda; “Balık Çiftliği İstemiyoruz”, “Karaburun Yarımadası İçin Acil Koruma”, “Dur! Balık Çiftliğine Kapalı Alan”, “Küçük Balık Yoksa, Büyük Balık Da Yok”,” Denizlerde Talana Hayır”, “Balık Çiftlikleri, Trol ve Gırgır’a Karşı Denizlerimizi Koruyoruz”,“Halka, Akdeniz Foku’na ve Poyraz’a Karşı Çiftlik Kurulmaz”  pankartları taşındı. 



Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura tarafından yapılan basın açıklamasında; “Bu “Halkın Katılımı Toplantısı”nı protesto ediyor ve katılmıyoruz. Çünkü bundan öncekiler gibi bunun da amacı sadece bürokratik bir işlemi tamamlamaktan ibaret. Çünkü Bakanlık, balık çiftliklerinin denizlerimiz, kıyılarımız ve insan yaşamı üstündeki yıkıcı etkileri üstüne gönderdiğimiz raporları dikkate almıyor. Çünkü bölge halkını, yerel dinamikleri umursamıyor, yok sayıyor.
 
98.000 m2 deniz alanını kapsaması planlanan bu proje de gerçekleşirse, balık çiftliklerinin yalnızca Küçükbahçe mevkiinde kapladıkları alan 520.000 m2’yi geçecek.
 
Balık çiftlikleri, antibiyotik ve parazit ilaçları, balık dışkıları, yem artıkları, ölü balıklar ve kesilen kısımları, mazot, sintine suyu gibi atıkları, 1. Derece doğal sit alanları içinde kalan kıyılarda konumlanan destek birimleriyle, mavi bayraklı plajlara ve bakir koylara sahip olan Karaburun Yarımadası’nda denizi ve kıyıları kirleterek, görsel kirlilik yaratarak eko/agro turizm proje ve uygulamalarını, sürdürülebilir kıyı balıkçılığını baltalıyor, halkın geçim kaynaklarını yok ediyor, insanların denizden yararlanmasını tehdit ediyor.
 
Balık çiftlikleri, Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz Foklarının Karaburun denizlerindeki varlığına, barınma ve üreme olanağına karşı tehdit oluşturuyor.
 
Denizlerimizde yoğun olarak bulunan Deniz Çayırları ve bunların içinde  barınan türler, balık çiftliklerinin yarattığı aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortam nedeniyle ciddi zarar görüyor. Türkiye’nin de imzacısı olduğu Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesine göre koruma altında olması gereken Deniz Çayırları, denizlerimizin oksijen stoklarını sağlıyor; yavru ve ergin deniz canlıları için korunma ve barınma ortamı olan Deniz Çayırlarının yok olması denizlerde yaşamın, kıyı balıkçılığının yok olması demektir.
 
İşte bu nedenlerle balık çiftliklerinin kurulmasına karşı çıkıyoruz. İşte bu nedenlerle Halkın Katılımı Toplantısını, sonucu önceden planlanmış bir oyun olarak değerlendiriyor, protesto ediyor ve katılmıyoruz.
Sonuç olarak:
•          Yarımada’da denizel ve kıyısal ekosistem ve biyoçeşitlilik ile eko/agro turizme dayalı kalkınma potansiyelini tehdit eden tüm balık çiftlikleri bir plan dahilinde kaldırılmalıdır;
•          Tek bir balık çiftliğinin daha kurulmasına, kapasite artış ve yer değiştirme taleplerine izin verilmemelidir;
•          Karaburun Yarımadası denizel ve karasal alanlarında süren/planlanan tahripkar yatırımlar durdurulmalıdır;
•          Karaburun Yarımadası, ivedilikle, kendi yerel değerleriyle kalkınacağı, istihdamın bu kalkınma temelinde sağlanacağı, bütünsel koruma şemsiyesi altına alınmalıdır” denildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege’nin iki yakası Konak’ta buluşacak
Selanik Belediyesi’nin davetlisi olarak Belediye Meclis Üyeleri’yle birlikte ...
İZSU ve ESHOT’a dev bütçe: Aslan payı ulaşıma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT'a, 2015 yılı için, toplam 5 ...
Karşıyaka’da en güzel şarkılar Atatürk için
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 76’ncı ölüm yıl dönümü nedeniyle, hafta ...
 
Başkan Hasan Arslan’dan çalışmalara yakın takip
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, ilçeyi mahalle mahalle, sokak sokak ...
Doğal Yaşam’ın yeni gözdesi lemur ve mirketler
Sasalı’daki İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nın sevimli ...
‘Çeşme TOKİ askısı’na sert tepki: Açıkça suç!
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen planları askıya çıkartılan ...
 
Selçuk’ta Sarızeybek rüzgarı
Mustafa Kemal Atatürkölümünün 76. Yılı’nda Selçuk’ta “Sarı Zeybek” gösterisiyle ...
Foça’da genç sporculara büyük destek
Foça Belediyesi, Yeniköy’de yaşayan gençlerin sportif eğitimlerine destek verdi.
Konak'ta Ata'nın anısına kırmızı-beyaz gece
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76'ncı ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva