HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Haziran 2012 Cuma - 18:42

Karaburun’da asırlara meydan okuyan gelenek

Karaburun Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında asırlara meydan okuyan Anadolu Türk Kültürü’nün en özel ritüellerinden birisi olan “ Kırkım Şöleni” başlıyor.

Karaburun’da asırlara meydan okuyan gelenek

İZMİR - Karaburun Belediyesi, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin iş ortaklığında gerçekleştirilecek ve geleneksel hale getirilen organizasyon T.C.Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla; bölge tarımı ve özellikle de hayvancılıkla uğraşan ailelerin motivasyonunun arttırılması, destek olunmasını, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe dikkat çekilmesi hedefleniyor.
 
Karaburun’da Kavaklıkuyu Manastır Mevki’sinde 23 Haziran 2012 Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliklere isteyen herkes ücretsiz katılabilecek.. Etkinlik süresince ziyaretçiler kırkım yapan sürü sahiplerini takip edebilecek ayrıca müzik dinletilerine, davul zurna ve halk oyunları gösterilerine de ücretsiz olarak katılabilecek. Gün boyunca şölen yemeği, keçi sütünden dondurma, yöresel tatlılar ziyaretçilere ikram edilecek. Etkinlik tarihinde bölgede yazlıkçı nüfusu artış göstereceği için katılımın yoğun ve coşkulu olması bekleniyor. Bireylerin birbirine destek olması, yardımlaşma gibi değerler üstüne kurulu olarak gelişen Kırkım, şarkılar, ikramlar, halk oyunlarını da içeriğine katarak şölen havasına dönüşmüş ve bugün en önemli kültürel miraslarımızdan birisi olarak yerini almıştır.
 
KARABURUN YARIMADASI VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yüzyıllardır Batı Ege’de yaşayan ailelerin büyük bir çoğunluğu küçükbaş hayvancılıkla uğraşmış ve bu uğraşları ekonomik gelir kaynağı olarak geçinme şansını çiftçi ailelerimize sunmuş. Yarımada genelinde; Seferihisar’dan Mordoğana, Mordoğan’dan Karaburun’a uzanan güzergâhta yaşayan ailelerin birçoğu da küçükbaş hayvan yetiştiricisi. Son yıllarda İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin, Karaburun Belediyesi’nin de destekleriyle gerçekleştirdiği projeler, yetiştiricileri ve ailelerinin motivasyonunu arttırmış, teşvik edici olmuş. Bugün Karaburun yarımadası üzerinde yaşayan aileler gerek kazançlarından gerekse yapılan sosyal projelerden memnun olarak yaşantılara devam ediyor.
 
ASIRLIK GELENEK: KIRKIM
Karaburun Yarımadası’na yaşayan çiftçilerimiz haziran ayı bir araya gelerek sahip oldukları koyun ve keçi sürülerini belirledikleri alanlarda ki ağıllarda toplayarak yazın sıcak ve bunaltıcı günleri gelmeden kıllarını kırparlar. Bu kıllar Yörük çadır bezi ve bunun gibi ürünleri üreten firmalara satılır. Kırkımda keçiler kesilir, pilavlar pişirilir, hazırlanan sündürmeler yenir.
 
ANADOLU TÜRK KÜLTÜR MOTİFİNDEN BİR DESEN
Türk Halkının Orta Asya bozkırlarından Anadolu’ya uzanan yolculuğunda taşıdığı temel değerlerden birisi olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bu sosyal, ticari ve yaşamsal olgunun getirileri yetiştiricileri büyük ölçüde memnun etmiş. Belli bir sosyal gruba dahil olma, aidiyet ve yardımseverlik olguları üzerine yaşayan Türk Halkı yılın belli dönemlerinde bir araya gelerek eğlenceler, yemek ikramları ve birbirine yardım ederek küçükbaş hayvanlarını kırpmışlar ve bu değer bugünlere kadar taşınarak gelmiş. Konuyla ilgili neler yapılabilir noktasında fikir birliği yapan Karaburun ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bu anlamlı ve önemli etkinlikle “ Kırkım” törenini şölene dönüştürüyor. 23 Haziran 2012 Cumartesi günü Karaburun’da Kavaklıkuyu Manastır Mevki’sinde gerçekleştirilecek etkinliklere katılımın yoğun olması bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziz Kocaoğlu’ndan Sıtkı Kürüm’e ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı ...
İZELMAN'lı miniklerden yok böyle dans!
İZELMAN Anaokulları’nın mezuniyet heyecanı, yine renkli görüntülere sahne ...
Aliağalı kadınlar evlerine katkıda bulunacaklar
Aliağa’da ev hanımları ve genç kızları eğitimlerle el emeği ürünlerin ...
 
Karşıyaka sokaktaki dostlara sahip çıktı
Bunaltıcı yaz sıcaklarıyla boğuştuğumuz şu günlerde Karşıyaka Belediyesi’nden ...
Bornovalı 60 girişimci hayallerine ilk adımı atıyor
Bornova Belediyesi ve KOSGEB’in vereceği “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ...
Balçova’da sözleşme bayramı
Balçova Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası 4 No’lu Şube arasında sürdürülen ...
 
Zabıta memurları ‘deliler’i oynadı
Oyuncularının hepsi zabıta çalışanlarından oluşan Tiyatro Denge’nin Ege ...
Yeni faytoncular İngilizce öğrendi: Çok şugar oldu
Temmuz ayında Kordon’da boy gösterecek İzmir’in yeni faytonlarını, Büyükşehir ...
Ve Yeni Fuar Alanı da KİK’lik oldu
Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de 300 dönüm alan üzerine kurmayı planladığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva