HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Nisan 2022 Perşembe - 18:44

Karabağlar’da 'rüşvet' tartışmaları... 'Elinde belge olan hiç durmasın'

Karabağlar Belediyesinin faaliyet raporu görüşmelerinde AK Parti cephesinin dile getirdiği 'rüşvet' iddiaları tartışmalara neden oldu. Başkan Selvitopu "İspat edilmeyen bir dedikodu hakkında bu kurumu zan altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Kurum hakkında şaibe yapmak kimsenin haddi değildir. Karabağlar Belediyesi her yerde hesap verecek güçtedir. Elinizde bilgi varsa lütfen gereğini yapın hiç durmayın" dedi.

Karabağlar’da  rüşvet  tartışmaları...  Elinde belge olan hiç durmasın

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısın ikinci oturumu belediyenin 2021 yılı İdare Faaliyet Raporu ana gündemi ile toplandı. Başkan Selvitopu başkanlığında belediye meclis salonunda yapılan oturumda meclis üyelerine son bir yıllık çalışmalarla ilgili bilgi verildi.

‘BAŞARILI VE YOĞUN BİR YIL’
Sunumun ardından faaliyet raporu ile söz alan CHP Grubu’nden meclis üyesi Zafer Levent Yıldır stratejik planlarda yer alan amaç ve hedeflere göre oldukça başarılı bir performans gösterildiğini belirtildi. Yıldır “Ayrıca hedeflerde yer yer olan eksiklerin tamamen mantıklı olduğunu gördük. Gerekçelerin ekonomik ve pandemi olduğu ortada. Belediyemiz toplumcu belediyecilik hareketinin somut bir temsilini hayata geçirmektedir. Yerinde ve gerçekçi kamulaştırmaları, güçlü makine parkı ile ve yatırımları ile başarılı ve yoğun bir belediye olduğumuzu söyleyebiliriz.” dedi.

‘TEMİZLİK PERSONELİ SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR’
Temizlik hizmetlerinin önemine değinen AK Parti Grubu’ndan Meclis üyesi Adem Kemerkaya şunları söyledi “Faaliyet raporuna göre bu yılki verilerde çöp kamyonu 12 olarak gözükmektedir. 2020 yılında 13, 2019 yılında 19 olarak gözükmektedir. 3 yılda çöp kamyonlarında bir düşüş görülmektedir. Bir de hizmet alımı yapılan personel dağılımı  değinmek istiyorum. Buna göre yardımcı büro hizmetlisi 271’den 284’e 13 arttırılmıştır. Güvenlik hizmetlisi 99’dan 117’ye 18 arttırılmıştır. Çöp toplama ve nakil personeli 243’ten 231’e 12 azaltılmıştır. Personel sayısında azalmayı uygun bulmuyorum.”

‘8 YILDA VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’
AK Parti Grubu’ndan Meclis üyesi Hüseyin Uzun da  sunuma göre  Karabağlarda her çok güzel olduğunu belirterek “ İlçemiz kamuoyunda İzmir’de en geride kalmış ilçe deyince akla ilk olarak geliyor.  Karabağlar’ın büyüklüğüne uygun hizmetlerin yerine getirilmediğini görüyoruz. Selvitopu’nun seçildiği 8 yıllık süreçte verdiği sözleri yerine getirmemiştir. Çevre temizliği yeterince yapılamıyor. Temizlik işçilerindeki azalmanın iyi niyetliği olmadığını düşünüyorum. ‘Personel eksiğimiz var’ demek belediye yetkililerine yakışmaz. En önemli istihdam temizlik hizmetlerine sağlanmalı. Yüksek kaldırım sorunu da 3 yıldır çözülmüş değil. Bu kadar faaliyet yapıldı da sokaklar değişti mi? Ulaşım sorunu değişti mi? Sosyal hayat kalitesi mi değişti? Sosyal yardım kartlarında 3 yıldır artış olmaması da sosyal belediyecilikle bağdaşmaz. Alt yapı olmadan ve ana arter yollar açılmadan ne yaparsanız yapın hiçbir şey gözükmüyor. Belediyenin hizmetleri adına büyük projeler ortaya konmalı.” dedi.



‘KARABAĞLAR’DA HİZMET ADINA NE VAR?’
Geçen yılki faaliyet raporu ile ilgili tarih dışında bir değişiklik olmadığını dile getiren AK Parti Grubundan Meclis üyesi Faysal Acar “Harcamaya baktığımızda gelirimize göre çok az işler yapılmıştır. Ciddi bir rakam var ama ciddi bir proje yok. Karabağlar acilen asfalt üretim tesisini kurmalı, çukur çukur olan sokaklar düzeltilmeli. Karabağlar Belediyesi’nden uzaya mekik göndermesini beklemiyoruz. Karabağlar bu faaliyetsizliği hak etmiyor. Karabağlar hizmet bekliyor. Gönül isterdi ki oy birliği ile bu raporu onaylayalım. Karabağlar’da hizmet adına ne var, sokaklar, dönüşüm ortada! Karabağlar’ın hizmet adına daha iyi noktada olmasını isterdik. Çok ciddi bir bütçemiz var ama bütçemizi çok iyi kullanamıyoruz.” diye konuştu.

‘RÜŞVET İDDİALARININ HEPSİ YALAN’
Tekrar söz CHP Grubu’nden meclis üyesi Zafer Levent Yıldır, AK Partili Meclis Grubu üyesi Fikret Mısırlı’nın dile getirdiği rüşvet iddialarının ardından sonra söz alarak “Daha önce de arkadaşımızı uyarmış olmamıza rağmen sözlerinin anlamını söylüyorum. Ne demek ‘Karabağlar Belediyesi 2021 yılı boyunca yolsuzluk, hırsızlık ve işgallerle anılmıştır?’Bunların hepsi yalandır. Bunların hepsi ispatla yükümlüdür. Böyle bir söz bu mecliste kurulamaz. Yakışı kalmayan bir ifadedir.” dedi.

‘RÜŞVET İDDİALARINI GÖZ ARDI ETMEYİN’
Basında çıkan iddiaları dile getirdiğini belirten AK Parti Grubu’ndan Fikret Mısırlı şunları söyledi “Bunların doğruluğun yanlışlığını bilemem. İddia sahiplerine dava açarlarsa iddialar gündeme gelir. Görüntülerde izliyoruz. Karabağlar Belediyesi’nin resmi kıyafetli çalışanından bahsediyoruz. Karabağlar’ın bu şekilde anılması beni üzer ama Karabağlar bu şekilde anılıyorsa bunu düzeltecek de belediyedir. Müteahhitlerin kaçması sözü de eleştirildi. İhaleye alanlar bir Karabağlar’da mı kaçıyor. Burada ihalenin şartnamelerinin gözden geçirilmeli. Karabağlar Belediyesi basında 2021 yılında, basında sağda solda, rüşvet ve kamu arazilerinin işgaline göz yumulması ile alınıyor. Bu bir çok basın kuruluşunda yer aldı. Bunları göz ardı etmeyin”

‘RAPORDA DÖNÜŞÜM OLMASINI İSTERDİM’
Faaliyet raporunda yıllardır süren gelen projelerin tekrarlandığını dile getiren AK Parti Grubu’ndan Fırat Eroğlu da “Karabağlar gibi başlıca sorunu kentsel dönüşüm olan bir ilçede ‘2 bin bina dönüştü’, ‘depreme dayanaksız binaları yeniledik’  gibi ibareler yer almasını beklerdim. En fazla kaçak yapının olduğu bir ilçede kentsel dönüşüm müdürlüğümüz yok. Planlama konusunda daha hızlı sonuç alma adına önemli olur.” dedi.



'POPÜLİST BİR POLİTİKA İZLEMEDİK'
Son olarak söz alan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu temizlik araçlarındaki sayılarının azalması ile ilgili  “Araç sayısının fazla olması hizmet kalitesini göstermez. Araçların çoğu eski ve demirbaşta gözüküyor. Araç filomuzu yenilemeye çalışıyoruz, eskileri hurdaya ayırıyoruz. Modellerin yükseldiğini görürdünüz. Çöp toplama ile ilgili bir sıkıntı yok. 140 geçici personel aldık ve bunlar parklarda, temizlikte, fen işlerinde çalışıyor. Her meclis toplantısında personel sayısını açıklıyoruz. Karabağlar Belediyesi’nin personel sayısı artmadı. Popülist bir politika izlemedik. Hizmet kalitemizi her yıl arttırdık. Görsellerde gerçek dışı hiçbir şey yok. Algı yaratmaya çalışmadık. İsteyenler yerinde görebilir. Yatırımlar için hodri meydan. Belediye ile devlet kurumlarını ölçelim. O zaman akla kara ortaya çıkar. Benim reklamla işim gücüm yok. Gerçekçi bir insanım. Yaptığımız hizmetlerle abartılı bir değerlendirmem olmadı. Çalışan kadrolarımızda bu konuda yeterince hassaslar ‘Karabağlar en geride kalan ilçe’ deniyor. Diğer ilçelerle karşılaştıralım. Gelişme yüksek binalarla olmaz. Yüksek binalar yapıldı ama sorunlar arttı. Yapılan hizmetler belli kimsenin inkar etme şansı yok. Eski İzmir Caddesi’nin yüzde 80’ini açıldı. Zincirlikuyu Kavşağı’nı da mutlaka açacağız. Karabağlar’ın önemli bir sorunu büyükşehir çözecek. Sırrı Atalay Caddesi’nde de süreç devam ediyor. Çevre temizliği yapılıyor. Geçici personelin hepsi sahada.  Çöp toplama yöntemlerini geliştirdik.” dedi.

‘500 MİLYONLUK BÜTÇE KARABAĞLAR’A YETER Mİ?’
Yatırımlarını 500 milyonluk mütevazi bir bütçe ile yaptıklarını dile getiren Selvitopu  “500 milyonluk bir bütçe bu ilçeye yeter mi? Belediyeler Kanunu ve diğer kanunların değişmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin bütçeleri arasında dengesizlik yok mu? Bu yasadan kaynaklanıyor. Bizden az nüfusu olan belediyelerin bütçesi daha fazla. Yasalarda bir yanlışlık ve düzeltilmesi gerekir. Düzeltilirse kentte yaşayanlar daha iyi olur. Göreve geldiğimizde 1 Pazar yeri vardı şimdi 4 pazar yerimiz var. Pazar yerlerinde geride değiliz. Asfalt konusunda sıkıntı olduğunu biliyoruz ve büyükşehir aldığı önlemlerle bunu aşacak. Biz sahadayız ve her gün asfalt ekiplerimiz sahada çalışıyor. Sorumluluk alanlarımızı takip ediyoruz.  Bütçe ölçeğinde sosyal yardımları veriyoruz. Sosyal yardımları 200 TL yaptık. Ama belediye bütçemiz ne durumda bilmiyoruz.Giderlerimizde artış var. Gelirlerimizde de yüzde 30’luk artış var ama yeterli olur mu bilmiyoruz.  Bütçemizi ekim ayında yaptık yıl sonunu karşılar mı bilmiyoruz. Önümüzdeki aylarda bunu gözleyeceğiz. Yılda 7-8 milyon bir bütçe sosyal yardımlara ayrılıyor. İnsanlar buna ihtiyaç duyuyorsa belediyeler sorumlu değil devlet sorumlu. Ülke bu hallere düşmüşse kendimizi sorgulamamız lazım. Arkadaşlar okullara yaptığımız destekleri görmezden geliyor. Milli Eğitim’in diye geride mi duracağız. Hayır. Elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Koordine sorunu var deniyor ama bu Karabağlar’ı bilmemektedir. Temizlikte sınıfta kalmadık. Daha iyisini ister miyiz? Tabi ki isteriz. Eleman arttırmakla bu iş olmaz. Teknolojiye ayak uydurmak gerekir. Buna gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

‘KAMU ARAZİLERİ BİZE SORULMADAN DEVREDİLDİ’
‘Asfalt şantiyesi Buca’da diye vaz mı geçeceğiz?’ sorusunu soran Selvitopu şunları söyledi “Karabağlar’a çok uzak bir mesafede değil. Karabağlar’da olmasını isterdik ama Karabağlar’daki kamu arsaları bize sorulmadan başka yerlere devredildi. 80 hektarlık alanın devletin adına nasıl tescil edildiğini biliyoruz. Ama bu kente hizmet etmesi gereken yerlerin nerelere gittiğini bilmiyoruz. Kamu arazileri devredilirken belediyeye neden sorulmaz bilmiyoruz? 12 yıllık bir belediyeyiz ve her şeye ihtiyacımız var. ve tek tek belediye olarak bunları yapıyoruz. Bu bina dahil bu belediyeyi Karabağlar’a kazandırdık. Biz hizmeti dengelemeye çalışıyoruz. Her yerde de üzerimize düşen çalışmayı yapıyoruz. Parkları tek tek elden geçirerek tek tek yeniliyoruz.  İmar plan çalışmaları devam ediyor. Mahkeme kararı oluyor. Bir takım sorunlar oldukça düzeltiyor. Son olarak 3. etabı meclise taşıdık. Geçen yıl ki faaliyet raporu ile hiç aynı değil. Tabi ki başlamışlar işler. Raporlar bakanlığın yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılıyor. Kafamıza göre ekleme çıkarma yapamayız. Asfalt plent tesisimiz de var. Hatta bu tesisimizin yakıtını doğalgaza dönüştürdük. Maliyetleri azalttık. Bir çok sokaktada yeni asfaltlama gerçekleştirdik. ‘Karabağlar’da hizmet adına ne var’ demek akıllıca bir yaklaşım değil.   Listesi var, arkadaşlara sunabiliriz. Bu yıl 88 milyonluk bir gençlik merkezinin temelini attık. Bütçemiz ne kadar 460 milyon. Fiyat artışlarından sonra neye mal olacak, kim karşılayacak? Koskoca Spor Bakanlığı var. Bir tane açmadı. Gençlik merkezimiz de iki yıl bakanlık yüzünden gecikti. Alan devredilmedi, mahkeme kararına rağmen yapılmadı. Bu İzmirliye haksızlıktır. Kentsel dönüşümde de bunu yaşadık. Aşık Veysel Planları neden bekletiliyor? Planların bir yanlışlığı varsa iade edilir. Müteahhitlerin işleri yarıda bırakması devlet işlerinde de oluyor. Eksik kalan yapıları tamamladık. Şu anda da bu var. Yeni kararnameler çıkıyor. Başımıza ne gelecek bilmiyoruz. Bizden kaynaklı bir gecikme olursa hesabını da veririz. Biz dönüşümü boş alanlara bina yapmak olarak algılamıyoruz. Dönüşüm çarpık yapılaşmanın olduğu alanlarda sosyal dokuyu göz önüne alarak yapmaktır. Şu anda büyükşehir belediyemizde bu perspektifle gerçekleştiriyor. Yerinde dönüşüm temel kavramdır. Buna harfiyen uymaya çalışıyoruz.”

‘ELİNDE BELGE OLAN HİÇ DURMASIN’
AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı dile getirdiği rüşvet iddiaları ile ilgli de konuşan Selvitopu “Fikret Bey ironi mi yaptı yanlışlıkla mı söyledi bilmiyorum. Kem sözler sahibine aittir. Rüşvet Karabağlar Belediyesi çalışanlarına asla bulaşmaz. Elinde bilgi varsa ve suç duyurusunda bulunmuyorsa  onların sorunudur. Yapı kayıt belgelerini de Karabağlar Belediyesi vermedi. Konuyu derinlemesine bilmeniz gerekir. Biz yasalara yönetmeliklere uygun şekilde yapıyoruz. Elinde bilgisi olan varsa hiç durmasın bakanlık orada. Biz de kişisel haklarımızla ilgili hareket edeceğiz. Fikret beyden sözlerini geri almasını istiyorum. İspat edilmeyen bir dedikodu hakkında bu kurumu zan altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Kurum hakkında şaibe yapmak kimsenin haddi değildir. Karabağlar belediyesi her yerde hesap verecek güçtedir. Elinizde bilgi varsa lütfen gereğini yapın hiç durmayın. İki yıl daha Karabağlar'a hizmet etmeye yaşamlarını rahat ettirmeye devam edeceğiz Aynı kararlılıkla sürecek. Vaatlerimizin yüzde 80’ini yerine getirdik. Kalanını da yerine getireceğiz.

Başkan Muhittin Selvitopu’nun konuşmasının ardından faaliyet raporunun oylamasına geçti. Rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

‘SUÇLU BİZ İLAN EDİLİYORUZ’
Dilek ve temennilerde söz alan AK Partili Meclis üyesi Faysal Acar ‘İddiaların sahipleri ile dava açıldı mı? İftira ise dava açalım. Suçlular ise cezalandırılsın’ derken yine AK Partili Meclis üyesi Fikret Mısırlı da “Ben rahatsızlık duyduğum için dile getirdim. Siz dava açarsınız biz de meclis üyeleri olarak arkanızda dururuz. Bunla ilgili temennim dava açmanız. Bu kişilerin cezalandırılması. Yoksa bizim suçlu ilan edilmemiz doğru değil” diye konuştu.

‘MECLİS ÜYELERİ DİKKATLİ OLMALI’
Son olarak söz alan Selvitopu da ‘Burası kurumsal bir yapıdır. Burada konuşurken çok dikkatli olacaksınız. Yoksa sizi bağlar. Karabağlar’da çalışan bin 500 insanımız var. Kimse bu çalışanları zan altında bırakamaz. Görevini yerine getirenler hakkında zan altında bırakmaya hakkı yoktur. Meclis üyelerinin de dikkatli olmasını öneririm. Hukuki olarak da gerekli olan şey yapılacaktır.

HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU ÜYELERİ BELİRLENDİ
AK Parti grubunun önerisi üzerine bir önceki mecliste kurulması kararı alınan Hayvan  Hakları Koruma Komisyonu’nun üyeleri de belirlendi. Komisyona meclis üyelerinden Ahmet Şafak, Ahmet Davulcu, Sait Karaaslan, Fikret Mısırlı ve Fırat Eroğlu seçildi.

Ayrıca,  İdari Müdürlükler Arşiv Belgelerinin Dijitalleştirilmesi Hizmet Alım İşi için ihaleye çıkılması ve bir tane çift kabin kasasız kamyonetin satın alma yoluyla temin edilmesi ile ile ilgili komisyonlardan gelen raporlar meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

 
UEFA yeni FFP kuralını resmen açıkladı
 
İstifa sonrası Altay'da geçici başkan belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye Sarayı'nın yıkımı için kritik viraj… İhaleye kaç firma katıldı?
İzmir'de tartışmalara neden olan, odalar ve İzmir Büyükşehir Belediyesini ...
Çiğli'de kadınlara sağlık semineri
Çiğli Belediyesi, kadınların sağlığını korumak ve yaşam kalitelerini yükseltmek ...
Aydın'ın büyüleyici kanyonuna ziyaretçi akını!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun turizme kazandırdığı ...
 
Başkan Soyer duyurdu… Can dostlar için hizmete alındı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, HAYTAP işbirliği ile can ...
Buca’ya 23 yeni otopark
Buca Belediyesi, park yeri sıkıntısını ortadan kaldırmak için ücretsiz ...
Bir haftada 3 bin kitap bağışlandı... Soyer'den çağrı var!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 200 kitap bağışıyla başlattığı ...
 
Torbalı'da Aşık Veysel türkülerle anılacak
Torbalı Belediyesi, Türk Halk Müziği’nin önemli ismi Halk Ozanı Âşık Veysel ...
Kemalpaşa zabıtası denetimleri artırdı
Kemalpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve İlçe Tarım ve Orman ...
Maraton İzmir farkındalık yaratacak!
Maraton İzmir heyecanı İzmir’i sardı. Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva