HABERLER>SAĞLIK
3 Şubat 2017 Cuma - 16:35

Kanserde korkunç bilanço!

Sağlık Bakanlığı'nın istatistikleri, Türkiye'de yılda ortalama 163 bin 500, günde ise 450 kişinin kanser teşhisi aldığını ortaya koydu.

Kanserde korkunç bilanço!

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneğinde "4 Şubat Dünya Kanser Günü" nedeniyle basın toplantısı düzenlendi. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, toplantıda yaptığı konuşmada, kanser tedavisine erişimde bir problem olmadığını belirterek, bu kapsamda, Türkiye'nin birçok yerinde kanser tarama merkezleri açıldığını hatırlattı. 

Türkiye'nin 2014 yılı kanser karnesinin çıktığını belirten Keskinkılıç, günde yaklaşık 450 kişinin kanser tanısı aldığını bildirerek, "Yılda 163 bin 500 kanser hastamız oluyor. Kanser korktuğumuz gibi artmıyor ama bütün sinyaller de kanserin artabileceğini gösteriyor. 'Kanser artmıyor' desek de 'Kanserde rahatladık bundan sonra da bu doygunlukla gideriz' anlamına gelmiyor. Mevcut kanserlerimizi daha erken yakalamaya çalışmalı, daha iyi bir standardı kanser hastalarımıza ve onların ailelerine sunmalıyız" diye konuştu. 

En çok görülen kanser türleri hakkında da bilgi veren Keskinkılıç, "Erkeklerde akciğer, prostat, kolon, kadınlarda ise meme, tiroid ve rahim ağzı kanserleri yine en çok görülen kanser türleri arasında yer alıyor" dedi. 

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise, Dünya Kanser Günü'nün bu yılki temasının "Yapabiliriz, Yapabilirim" olduğunu söyledi. Kansere karşı toplumun ortak mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, kanser hastasının ihtiyaçlarının sürekli değiştiğini, toplumun bu kişilerin sesine kulak vermesi gerektiğini bildirdi.

Kanserle ölümün yan yana getirildiğini ifade eden Yalçın, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını, pediatrik kanserlerin yüzde 80'inin, erişkin kanserlerinin de yüzde 60'ının tedavi edilebildiğini vurguladı. Kötü ölümcül vakaların sürekli gündeme getirildiğini belirten Yalçın, "Bu, hastalığın evresi ile alakalı bir durumdur. Çok yayılmış ileri evredeki tümörlerde bu mümkün ama erken tanı önemli. Kanserden korkumuz varsa, bunun için sağlık kuruluşlarına başvurabiliriz" dedi. 

Yalçın, sigarayı bırakarak, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmeyle kanserden korunmanın mümkün olduğunu dile getirerek, "Bugün iki yüz kanser türü görülüyorsa, bu tür basit önlemleri alarak yüzde 60'ından korunabiliriz. Kanserin yüzde 30'u sigara ile ilişkilidir" uyarısında bulundu.

KANSER HASTALARI İŞE DÖNEBİLİR
Kanser sürecinin hastalığa yakalanan kişinin kendi tercihlerine uygun şekilde yönetilebileceğini belirten Yalçın, bu kişilerin normal hayatlarına devam etmeleri gerektiğini söyledi. Yalçın, Türkiye'de son yıllardaki en önemli gelişmelerden birinin de kanser hastalarının ÖTV ve KDV indirimi ile işten ayrılma, refakat gibi haklardan yararlanması olduğunu ifade ederek, "Kanser hastası şimdi işe gitmeyebiliyor. İndirimden yararlanabiliyor, birinci derecede hasta yakınları izin alabiliyor, tayinleri ona göre yapılabiliyor. Bunların şimdi kanuni alt yapıları da var" diye konuştu. 

Hastaların kanser olduklarını öğrendikleri anda hayata küstüklerini ve işini bıraktıklarını dile getiren Yalçın, "Sosyal hayata dönemiyor, işinden ayrılıyor ya da iş yerini kapatıyor. Bu rehabilitasyonun başında kanser hastasının çalışabilmesini arzu ediyoruz, hayatını sonlandırmasın. En büyük psikolojik destek, kişinin işine dönebilmesi ve işini yapabilmesidir. Biz doktorlar, kanser olduğumuz zaman çalışabiliyoruz. En büyük tedavi işte olmak. Bu, yaşam enerjisi veriyor" dedi. 

Kanser hastaları için toplumun yapabileceklerinden de bahseden Yalçın, şunları kaydetti:

"Kanser hastalarına özgü politikaları şekillendirebiliriz, toplum bunu yapabilmeli. Bunu yaparken de ulusal düzeyde değil bazen muhtarlık düzeyinde alacağımız önlemlerle yaşam tarzımızı destekleyecek politikalar yapmalıyız. 

Kanserden korunmak demek aynı zamanda diyabet, hipertansiyon, inme, KOAH gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak demektir. Kaliteli iş gücü ortamları oluşturulmalı, sağlıklı iş yerleri oluşturulmalı. Kanseri toplumsal olarak önleyebiliriz. Toplumda insanları işe dönmeleri konusunda desteklemeliler. 

Aileler de işe giderse mikrop kapacağını düşünüyor, kanser hastalarının çoğu kendinden kapar mikrobu. Kanser hastasının normal faaliyetlerini sürdürmesine engel bir durum söz konusu değil. Rehabilitasyonu açısından özellikle işe gidebilecek durumdaki hastaların topluma dahil edilmeleri rehabilitasyonları açısından çok önemlidir." (AA)

 
Açılışa damga vuran Çakmur-Kalkan atışması!
 
Sigarada yeni yasaklar: 5 metre kuralı geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Folkart sakinlerine mobil sağlık hizmeti
Folkart, İzmir’de ilk defa site sakinlerine hizmet verecek yeni bir sağlık ...
'Kanser hastalarını ilginizle boğmayın'
İzmir Kent Hastanesi Onkoloji Kliniği Hemşiresi Şerife Karakaş kanser ...
Ödemiş Belediyesi uyardı: Zeytinyağı alırken dikkat!
Ödemiş Belediyesi vatandaşları sahte zeytinyağı konusunda uyarıyor. Vatandaşların, ...
 
Kemalpaşa’da ‘sağlıklı’ gün: İki önemli açılış birden!
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Balçova Semt Polikliniği ile ...
Karşıyaka Eski Devlet Hastanesi'nde yıkım zamanı!
Eski Karşıyaka Devlet Hastanesi binasının yıkımına başlandı.
Tıpta bir ilk: İnsan ve domuzdan karma embriyo üretildi
Tıp dünyası, akıllara bilim-kurgu filmlerini getiren bir araştırmayı konuşuyor. ...
 
Akciğerindeki raptiye operasyonla çıkarıldı
Öksürük şikayetiyle hastaneye başvuran 17 yaşındaki genç kızın akciğerindeki ...
İzmir'deki geliştirildi: Cep telefonuyla kan tahlili!
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) geliştirilen yazılım sayesinde, ...
Bornova’da sağlık seminerleri tam gaz: Masada Albinizm
Sağlık alanında düzenlediği etkinlikler ile vatandaşları uzman isimler ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva