HABERLER>SAĞLIK
19 Kasım 2022 Cumartesi - 12:14

Kanser hastalarına müjde... Mahkemeden emsal 'ilaç parası' kararı!

İzmir'de kanser hastası Y.K.’nin (38), SGK'nın ödemediği 6 bin 330 euroluk (Yaklaşık 122 bin TL) ilaç için 12'nci İş Mahkemesi'nde açtığı davada 'ihtiyati tedbir' talebi reddedildi. İtiraz üzerine dava dosyasının gittiği İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10'uncu Hukuk Dairesi, Y.K.'nin yaşamına, maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak, dava sonuçlanıncaya kadar ilaç parasının SGK tarafından ödenmesine hükmetti. Y.K.'nin avukatlarından Kübra Hande İmal, istinaf mahkemesince kararın emsal olduğunu söyledi.

Kanser hastalarına müjde... Mahkemeden emsal  ilaç parası  kararı!

İzmir'de yaşayan ve eşinin tekstil atölyesinde çalışan Y.K.'ye Mart 2020'de, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, bir meme kanseri türü olan 'meme ucu areola malign neoplazmı' teşhisi koyuldu. Y.K.'nin 2 memesi 5 Mart'ta ameliyatla alındı. Kısa süre önce hastalığı nükseden Y.K.'ye, doktorlar tarafından, kutusu 6 bin 330 euro olan 'olaparib' etken maddeli 'Lynparza' isimli ilacı 6 ay ile 1 yıl süreyle kullanması gerektiği söylendi. Y.K., avukatları Ahmet Deha ve Kübra Hande İmal aracılığıyla 29 Eylül'de, ilacın parasının karşılanması için SGK'ya başvuruda bulundu. Ancak, 4 Ekim'de gelen cevapta SGK söz konusu ilacı karşılamayacağını bildirdi.

İLK MAHKEME REDDETTİ
Y.K. ilacın bedelinin SGK tarafından karşılanması için 'ihtiyati tedbir' talebiyle, İzmir 12'nci İş Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla dava açtı. Mahkeme 6 Ekim'de verdiği kararda, Y.K.'nin ihtiyati tedbir talebinin reddine dair hüküm verdi. Kararda, vatandaşların sağlık ve sosyal güvenlik haklarının anayasayla güvence altına alınmış olması ve devletin söz konusu alanlarda görevlerinin bulunduğu hatırlatılsa da anayasada devletin bu görevlerini, öncelikleri gözetip mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirmesinin gerektiğinin öngörüldüğü belirtildi.

İSTİNAF MAHKEMESİ 'İHTİYATİ TEDBİR' KARARI VERDİ
Y.K., avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Dosya, istinaf mahkemesine gitti. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10'uncu Hukuk Dairesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'nın endikasyon dışı kullanım izni kararının bulunduğunu belirtip, davacı Y.K.'nin yaşamına ya da maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak, 'ihtiyati tedbir' kararı verdi. 24 Ekim'de verilen kararda, söz konusu ilacın kullanılmasının gerekliliğine dair ispata yönelik olarak yaklaşık haklılık koşullarının gerçekleştiğinin altı çizildi.

'DİĞER HASTALARA UMUT IŞIĞI OLMASINI DİLİYORUZ'
Y.K.'nin avukatı Kübra Hande İmal, istinaf mahkemesince verilen kararın emsal olduğunu belirterek, "Umuyoruz ki ilaç bedelinin kurum tarafından karşılanması adına açmış olduğumuz bu dava olumlu sonuçlandığında aynı hastalıkla mücadele eden herkes bu ilaca ücretsiz ulaşabilecek" dedi.

Y.K.'nin avukatı Ahmet Deha İmal ise müvekkilinin gördüğü tüm kemoterapilere ve operasyonlara rağmen olumlu sonuç alamadığı için söz konusu ilacın tedavide kullanılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, "Müvekkil, teminatsız olarak yargılama boyunca ve umuyoruz ki yargılama sonrasında da kesinti yapılmaksızın bedeli SGK tarafından karşılanarak ilacını temin edebilecek. Bu kararın müvekkil gibi benzer şekilde tedavi gören diğer hastalara bir umut ışığı olmasını diliyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
Genç ağaçlar meyve verdi... Zeytin ihracatında rekor!
 
Lider Bucaspor 1928 evinde oynayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığa dikkat!
Havaların soğumaya başlamasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında ...
Antibiyotik tüketiminde 'sessiz pandemi' uyarısı!
Prof. Dr. Ender Yarsan, her yıl dünyada 700 bin kişinin, bilinçsiz antibiyotik ...
Koca'dan antibiyotik kullanımı uyarısı
'18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası' nedeniyle sosyal medya ...
 
Çağın salgını diyabet
Çağın salgını olarak görülen diyabet her geçen gün artarken uzmanlar diyabet ...
Kediden kuduz bulaşır mı?
Bitlis'te köpek ısırması sonucu kuduz olan 2 çocuğun ardından vatandaşlar ...
Uzmanı uyardı: Öksürük ve balgama dikkat!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ...
 
Karatay'dan sahte hesap isyanı: Sayıları 100'ü geçti!
Her açıklamasıyla gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay bu kez de adına ...
Mavi balonlarla diyabete dikkat çektiler!
İzmir Sağlık Müdürlüğü "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" kapsamında Konak ...
Çocukların bağışıklığını korumak için bunlara dikkat!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva