HABERLER>SAĞLIK
6 Ağustos 2023 Pazar - 09:16

Kancayı otizmli ailelere attılar… ‘Sahte ilaç’ alarmı!

Özel Eğitim Öğretmeni Serhat Çelik otizmliler için sahte ilaç uyarısında bulunarak, “Piyasada bitkisel içerikli olarak satılan bir sürü ilaç var. Bu ilaçlar tamamen sahtekarlık. Çok kirli bir sektör haline geldi. Bu ilaçlara genellikle internetteki reklamlar üzerinden ulaşılıyor. Hiçbir faydasını görmediklerini yorumlara yazan vatandaş sayısı oldukça fazla… Dolandırıcılık arttı. Hatta otizm adıyla satılan bir ilaç bile var. Sosyoekonomik seviyesi ve dar gelirli aileler çok rahat şekilde inanabiliyorlar” dedi.

Kancayı otizmli ailelere attılar… ‘Sahte ilaç’ alarmı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir’de görev yapan Özel Eğitim Öğretmeni Serhat Çelik, down sendromu, aspergel, otizm gibi çeşitli tanıları olan öğrencilerin hayatında en büyük değişimi eğitimin yaratacağını kaydetti.

Bornova Muzaffer Taşdemir Okulu’nda otizmli öğrencilerin öğretmenliğini yapan Serhat Çelik en yaygın ve en belirsiz olan tanının otizm olduğundan bahsediyor. Egedesonsöz’e konuşan Çelik ayrıca doğum öncesinden eğitim yıllarına kadar olan süreci anlatarak velilere sahte ilçe konusunda da uyarılarda da bulundu.

PİYASAYA SAHTE İLAÇ SÜRDÜLER
Otizm adında bir ilacı piyasa sürülerek umut tacirliği yapıldığını kaydeden Çelik, “Yine otizm ile ilgili bir diğer sorun ise çocuklara hangi ilaçların iyi geldiği konusu. Ailelere bu konuda, doktorun reçete etmediği hiçbir ilacı kullanmaması gerektiğini söylüyoruz. Piyasada bitkisel içerikli olarak satılan bir sürü ilaç var. Bu ilaçlar tamamen sahtekarlık. Çok kirli bir sektör haline geldi. Bu ilaçlara genellikle internetteki reklamlar üzerinden ulaşılıyor. Hiçbir faydasını görmediklerini yorumlara yazan vatandaş sayısı oldukça fazla… Dolandırıcılık arttı. Hatta otizm adıyla satılan bir ilaç var. Sosyoekonomik seviyesi ve dar gelirli aileler çok rahat şekilde inanabiliyorlar. Ailelerin tanı hakkında bilgileri de az olduğu için yönlendirilmeleri de çok kolay oluyor. Şifa ararken adeta kandırılmaya müsait hale gelebiliyorlar. Çeşitli ilaçlardan medet umarak alerjyen maddelere neden oluyor. Bunları engellemek için sık sık çağrı yapsak da dolandırıcılar kadar geniş kitlelere ulaşamıyoruz. Ancak tıbbın önerdiği doğru ilaçları kullanan çocuklar, belli bir süre sonra konsantrasyonu artmış, daha da sakinleşmiş oluyorlar. Yine ebeveynlerin bu reçeteli ilaçlardan çekinmemeleri gerekiyor. Piyasada pazarlanan ilaçların, iğnelerin hiçbir yararı yoktur. Bunları satan tacirdir” dedi

Otizmde erken teşhisin önemine dikkat çeken Çelik açıklamasında şunları söyledi:

“Otizmli çocuklar anne karnında tespit edilemiyor. Doğduktan sonra belirli gözlemler sonucunda tanı belirlenebiliyor. Doğduktan sonra 9-12 aylık arasında herhangi bir sese tepki vermiyorsa yüzümüze bakmayıp göz kontağı kuramıyorsa elindeki oyuncağa değil de dikkatini farklı yere yöneltiyorsa burada dikkat edilmesi gerekiyor. Bu süreçte mırıldanma ve agulama süreci de uzuyor. Birinci yaşta olması gerekirken 2-2,5 yaşta mırıldanmalar başlıyor. Ses tekrarı, göz kontağı, basit alkış, öpücük gibi temel sesleri çıkartamıyor. Aileler bu süreci yaşıyorsa geciktirmeden bir çocuk psikiyatrine ve çocuk nöroloğuna götürmemeliler. Otizmde erken tanı ve erken müdahale çok önemli. Erken teşhis olduğunda aileye bir yol haritası da çizebiliyoruz. Buna ek olarak bir de kulak burun boğaz doktoruna götürülmeli belki de tepki vermemesi duymamasından da olabilir. Bunun yanı sıra konuşmayı engelleyen genzi ve dil bağındaki uzama nedeniyle dilin kısa kalması sorunu ortaya çıkmış olabilir. Aile de bununla birlikte kabullenmeme ve şok durumu yaşıyor. Şok süreci kısa sürerken Kabullenmeme süreci ise uzun zaman alıyor. Aile, bu aşamada doktorları geziyor. Aile kabullenemiyor kendi kendine teşhis koyup zaman kaybediyor. En başından doktorun dedikleri dinlenmeli ve işin uzmanından çocuk için eğitim alınmalıdır. 1,5 yaş ile 4 yaş arasındaki beyin aktivasyonu arasında ciddi gelişim farkları var. Erken tanının önemi burada ortaya çıkıyor”

ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM ALIYORLAR
Çelik ayrıca, tedavi sürecinin yetkin isimlerle yürütülmesinin önemine dikkat çekerek “öğretmen olanların dışında sertifika ile alanda çalışan sertifika alarak öğretmen olduğunu söyleyen insanlar var. Bunlar maalesef yetkin kişi değildir. Yetkin kişiler 4 yıllık özel eğitim öğretmenliği bitirmiş, alanında uzman ve yüksek öğrenimi olanlar özel çocuklar emanet edilebilir. 48-60 saatlik çoğu da çevrimiçi olmak üzere çocuk bile görmeden özel eğitim öğretmeniyim diyenler var. Hatta WhatsApp profillerine bile bunu yazanları gördük. Ailelere tek bir çağrım var. Bunlara aldanmasınlar” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ  YÖNTEMİ DEĞİL
Özel çocukların eğitim sürecinde hayvanların kullanılması ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Çelik, hayvan sevgisinin otizmli çocuklara iyi geleceğini ancak terapi yöntemi olarak kullanılmasının hayvanların özgürlüğünün kısıtlanması açısından da doğru bulmadıklarını ifade etti. Çelik, son olarak bunun tedavi yöntemi olmadığını belirtti.

 
Et piyasasında son durum: Satışlar bıçak gibi kesildi!
 
ESBAŞ'ın ihracatında temmuz rekoru!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticari amaçlı yüzme havuzları sıkı takip altında
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, Yüzme Suyu Takip Sistemi'ne ...
Gebelikte toksine dikkat... Kanser riskini artırıyor!
Gebelikte maruz kalınan toksinlerin anne karnındaki ceninde ve yenidoğanlarda ...
Bakanlık'tan yüzme sularında hijyen denetimi
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yürüttüğü titiz ...
 
Prof. Dr. Usta: Havuzları dezenfekte ederken zehirliyoruz
Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Coşkun Usta, havuzu dezenfekte ...
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybına dikkat!
 Dünya genelinde her yaştan bireyi etkilemesine karşın yeterince tanınmayan ...
Yemek yerken ortaya çıkan şiddetli ağrıya dikkat
Trigeminal nevralji hastalarının yemek yerken, konuşurken, mimik yaparken ...
 
Tüp bebek tedavisinde bunlara dikkat!
Mevsimsel farklılıkların tüp bebek tedavisindeki başarıyı etkileyip etkilemediğinin ...
Uzmanı uyardı: Barbie bebekler psikiyatrik hastalıkları tetikliyor
Oyuncak bebeklerin gerçeklikle bağdaşmayan vücut ölçüleri genç kızlarda ...
Kanser tedavisinde umut veren gelişme!
ABD hastanesindeki bilim insanları, "hedefli kemoterapi" yoluyla katı ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva